ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαίτησαν κατάργηση των εμπόρων της Υγείας

Από τη χθεσινή συγκέντρωση
Από τη χθεσινή συγκέντρωση
Για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα διαδήλωσαν, χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Υγείας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στα πλαίσια της 4ωρης στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην δεχτούν καμία μείωση μισθού, καμία «εφεδρεία», καμία μείωση κλινών και κατάργηση κλινικών, να μην επιτρέπουν να πληρώνουν οι ασθενείς εισιτήριο στα νοσοκομεία και για ιατρικές εξετάσεις.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πρωτοβουλία Υγειονομικών) επιδίωξε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Αρειο Πάγο κάνοντας λόγο για παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για το ωράριο εργασίας! Αναφερόμενος στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων σε αυτές τις ηγεσίες ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», είπε:

«Ακόμη και σήμερα που η ΕΕ και οι οδηγίες έχουν γονατίσει τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους, πάνε στα δικαστήρια εκλιπαρώντας την αστική δικαιοσύνη να εφαρμόσει ευρωπαϊκές οδηγίες που θα κάνουν κόλαση τη ζωή των υγειονομικών, πάνε να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να δουλεύει κάθε εργαζόμενος μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Πάνε να διεκδικήσουν ατομικές συμβάσεις - το λεγόμενο opt out - και το μεγάλο κεφάλαιο χαίρεται που συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ζητούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες που έχουν κυκλικό ωράριο. Απομονώστε τους και συσπειρωθείτε στο ΠΑΜΕ».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Στο χώρο της Υγείας τα έχουν ρημάξει όλα. Ληστεύουν 12 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων. Μειώνουν διαρκώς τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εφάπαξ. Καθιέρωσαν το ενοποιημένο νοσήλιο, το οποίο αύξησαν περίπου 30% - 50%. Καθιερώνουν την πληρωμή σε όλα τα επίπεδα, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα πάει ο άνεργος, ο συνταξιούχος, αυτός που έκλεισε το μαγαζί του, στο νοσοκομείο να βρει την υγειά του; Για τους νέους γιατρούς ετοιμάζουν εξετάσεις για την ειδικότητα. Ετοιμάζουν απολύσεις στα ιδιωτικά συνεργεία».

  • Σήμερα στις 10 π.μ. το σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα Επείγοντα.
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με δυναμικές συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα χαράτσια της κυβέρνησης. Στις 12 το μεσημέρι, οι Λαϊκές Επιτροπές των δυτικών συνοικιών (Ευόσμου - Κροδελιού, Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης) συγκεντρώθηκαν στη ΔΕΗ του Βαρδάρη και οι Λαϊκές Επιτροπές των βορειοδυτικών συνοικιών (Πολίχνης, Συκεών, Νεάπολης) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη ΔΕΗ της Αγίου Δημητρίου.

Μαχητικά, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της φορολεηλασίας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που καθημερινά νιώθουν τη θηλιά να σφίγγει ολοένα και περισσότερο στο λαιμό τους, δήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα, οργανωμένα.

Αντιπροσωπείες των Λαϊκών Επιτροπών συναντήθηκαν με τους προϊσταμένους της ΔΕΗ και δήλωσαν ότι καθημερινά ολοένα και περισσότεροι μπαίνουν αποφασιστικά στο κίνημα οργανωμένης ανυπακοής που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες και αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια της κυβέρνησης. Ενημέρωσαν ότι δεν θα πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και θα αποκρούσουν αγωνιστικά κάθε προσπάθεια της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Δεν θα επιτρέψουν να μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο καμία οικογένεια, άνεργου, χαμηλόμισθου, χαμηλοσυνταξιούχου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τους ανέργους

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για μια σειρά προβλήματα που «καίνε» την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του νομού, αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ».

Το Συνδικάτο απαιτεί από τον ΟΑΕΔ να χορηγήσει έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους μη επιδοτούμενους ανέργους μεταλλεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Για το σκοπό αυτό θα γίνει μαζική παράσταση στη διεύθυνση του τοπικού καταστήματος του ΟΑΕΔ. Επίσης θα γίνει μαζική παράσταση στη διεύθυνση της ΔΕΗ, από την οποία θα απαιτηθεί να μην προχωρήσει σε καμιά διακοπή ρεύματος σε εργαζομένους και συνταξιούχους που δεν πληρώνουν το φοροχαράτσι για τα ακίνητα.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ» καλεί όλους τους μεταλλεργάτες και τους εργαζόμενους να εντείνουν τη πάλη τους για να απαλλαγούν οριστικά από μια πολιτική εξουσία που καταδυναστεύει το παρόν και το μέλλον τους.

Το Συνδικάτο εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας «ΚΟΝΤΙ» για να μην κλείσει το εργοστάσιο, καταδικάζοντας την εργοδοσία για τις τρομοκρατικές και εκβιαστικές απολύσεις εργαζομένων, που σκοπό έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Κι άλλες απολύσεις στην «Ιντρακάτ»

Σε άλλες τέσσερις απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία στην επιχείρηση μεταλλοκατασκευών «Ιντρακάτ», στη Λάρισα, ενώ, ταυτόχρονα, επέβαλε εκ περιτροπής εργασία 4 και 3 εργάσιμων ημερών την εβδομάδα στους 94 εναπομείναντες εργαζόμενους της επιχείρησης. Πριν λίγο καιρό είχε θέσει σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι από το 2005 μέχρι σήμερα στην «Ιντρακάτ» έγιναν 350 απολύσεις, καθώς η εργοδοσία ανέθεσε πολλά έργα της σε υπερεργολάβους, που επινοικιάζουν εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας τις απολύσεις και, γενικότερα, τα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος τους, επισημαίνουν ότι την ίδια ώρα η επιχείρηση παρουσιάζει κέρδη και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της προβαίνει στην ίδρυση υποκαταστημάτων σε γειτονικές χώρες.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη

Το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού σημαίνει στο λαό της εργατούπολης του Περάματος η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 8 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στο «Τρενάκι του ΗΣΑΠ» απέναντι από την πλατεία Ηρώων.

Οπως επισημαίνει η Λαϊκή Επιτροπή, την οποία έχουν συγκροτήσει τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Περάματος, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και γύρω Δήμων και ο Σύλλογος «Εστία της Γυναίκας» μέλος της ΟΓΕ, είναι επιτακτική ανάγκη «η οργανωμένη δράση για την άρνηση των πληρωμών στα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση σε εισόδημα και ακίνητη περιουσία, για να αποτραπεί το "λουκέτο" στους παιδικούς σταθμούς του Περάματος που προωθεί η δημοτική αρχή εφαρμόζοντας πιστά την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της παύσης πληρωμών στις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Να συμβάλει ο λαός του Περάματος στην πάλη για να μπει φραγμός σε νέα βάρβαρα μέτρα, σε καινούριες συμφωνίες που επιδιώκουν να σώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Κανένας μόνος του στην επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων». Ενώ σταθμός της δράσης θα είναι η μαζική συμμετοχή το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Νοέμβρη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ενάντια στη μετατροπή της Υγείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», με απόφαση του συλλόγου τους, μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Το απόγευμα της Τετάρτης έκαναν κινητοποίηση στα απογευματινά ιατρεία. Κάλεσαν τους γιατρούς να μην πληρωθούν και να εξετάσουν δωρεάν τους ασθενείς. Το κάλεσμα βρήκε απήχηση στους γιατρούς οι οποίοι τελικά εξέτασαν δωρεάν τους ασθενείς. Χθες το πρωί, έκαναν μπλόκο στα ταμεία του νοσοκομείου με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και ασθενών.

ΚΑΛΕΣΜΑ στους εργαζόμενους διοικητικούς υπάλληλους της ΔΕΗ να συμμετέχουν μαζικά στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ), την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», απευθύνει η παράταξη ΕΣΚ, που συσπειρώνεται στις ταξικές δυνάμεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ στη ΓΕΝΟΠ αλλά και στα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως και στην ΕΔΟΠ, συμφώνησαν για μείωση των μισθών. Θεώρησαν σαν θετική τη ρύθμιση για τη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλούνται να χάσουν άλλο 18-19%»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ