ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Νεκροί και εκατοντάδες σακατεμένοι μέσα σε τρία χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας

Από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κηφισιά τον περασμένο Μάη

Eurokinissi

Από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κηφισιά τον περασμένο Μάη
Τρεις εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2011 και άλλοι 55 εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τραυματιστεί την ώρα της δουλειάς τους. Το 2010 σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος σε ΟΤΑ και τραυματίστηκαν 143, ενώ το 2009 δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και 167 τραυματίστηκαν. Οι παραπάνω τραγικοί αριθμοί νεκρών και σακαταμένων εργατών αποτυπώνουν τόσο την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων, όσο και τις γενικότερες συνθήκες δουλειάς όπως αυτές διαμορφώνονται από την αντεργατική πολιτική: Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, απολύσεις που φέρνουν εντατικοποίηση, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, μερική απασχόληση, η λειτουργία συνολικά των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η απουσία αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας όλων των βαθμίδων κλπ.

Ωστόσο, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), ως γνήσιος κρατικός και κυβερνητικός θεσμός, επιλέγει να σταθεί μόνο στο πρώτο, αφού ο ίδιος ο ρόλος του είναι να ελέγχει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής. Ετσι, το ΣΕΠΕ σημειώνει σε σχετικό του έγγραφο «την αναγκαιότητα άμεσης συμμόρφωσης των δήμων προς τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και λήψης προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων». Διαπιστώνει ακόμα πως «οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια εργασιών συλλογής απορριμμάτων εκτίθενται σε ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και σε πλήθος επικίνδυνων παραγόντων, όπως φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς παράγοντες κινδύνου. Η μη λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης οδηγεί στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών».

Από τους ελέγχους των Επιθεωρητών Εργασίας προκύπτει πως τα περισσότερα «ατυχήματα» στον τομέα καθαριότητας συμβαίνουν κυρίως:

  • Κατά τη διάρκεια αδειάσματος των κάδων συλλογής απορριμμάτων.
  • Κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα σε φορτηγά οχήματα στους σταθμούς μεταφόρτωσης.
  • Κατά τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων στα δημοτικά αμαξοστάσια.
«EXPRESS PUBLISHING»
Μαζική παρέμβαση ενάντια στην απόλυση

Νέα μαζική παρέμβαση στα γραφεία της εκδοτικής επιχείρησης «Express Publishing» πραγματοποίησαν προχτές εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας αλλά και φορέων της περιοχής Πατησίων - Κυψέλης. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη, ενεργό μέλος του σωματείου, μετά από 5 χρόνια δουλειάς με το επιχείρημα της «χαμηλής παραγωγικότητας». Η απόλυση όμως έγινε λίγες μέρες μετά την συμμετοχή της εργαζόμενης - αλλά και πολλών ακόμα εργαζομένων - στην 48ωρη απεργία γεγονός που φαίνεται ότι θορύβησε ιδιαίτερα την εργοδοσία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δήλωσαν ότι δεν συζητούν το αίτημα για επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, ενώ η προσπάθειά τους να φέρουν σε αντιπαράθεση τους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους των φορέων με εργαζόμενους στην επιχείρηση, έπεσε στο κενό. Οι συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι των φορέων ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με στόχο να επιβάλλουν την ανάκληση της απόλυσης. Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση οι φορείς εξέδωσαν και ανακοίνωση την οποία μοίρασαν σε γονείς και μαθητές στα φροντιστήρια που έχει η εργοδοσία και καλούν σε συστράτευση για να επιστρέψει η εργαζόμενη στη δουλειά της αλλά και για να μην γίνει καμία άλλη απόλυση. Την ανακοίνωση υπογράφουν: ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Στέκι Εργαζομένων και νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, ο σύλλογος γυναικών, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων 6ου διαμερίσματος της Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Εισέπραξε από μετανάστες 600.000 ευρώ για άδειες διαμονής

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες είναι το γεγονός ότι μόνο στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, το συνολικό ποσό των εσόδων που εισέπραξε η δημοτική αρχή από μετανάστες που πλήρωσαν για να προμηθευτούν και να ανανεώσουν την άδεια διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, αγγίζουν τα 600.000 ευρώ (!).

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με επίσημο έγγραφο (τμήμα Οικονομικής Διεύθυνσης) της δημοτικής αρχής Κερατσινίου - Δραπετσώνας για το έτος 2010, το οποίο δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν στην αρμόδια οικονομική επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετανάστες - πρόσφυγες που πήγαν να ανανεώσουν ή να προμηθευτούν από την αρμόδια υπηρεσία την άδεια διαμονής τους κατέβαλαν 150 ευρώ για άδεια με διάρκεια διαμονής ενός χρόνου, 300 ευρώ για άδεια διαμονής δύο ετών και 900 ευρώ για άδεια διαμονής με διάρκεια 10 χρόνων. Μάλιστα, τα 2/3 από τα κέρδη που προέρχονται από αυτή τη διαδικασία - όπως ορίζει ο νόμος - μεταφέρονται στο κράτος, το 1/3 στους δήμους και 1/3 ακόμα δίδεται ως επίδομα σε εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Την ώρα, δηλαδή, που η πολιτική της κυβέρνησης αναγκάζει χιλιάδες μετανάστες - πρόσφυγες να δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας υπηρετώντας τα κέρδη της πλουτοκρατίας που τους μετατρέπει σε φθηνή εργατική δύναμη, που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, που έρχονται αντιμέτωποι με το σύνολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, την ίδια στιγμή τους αναγκάζει να πληρώσουν υπέρογκα ποσά βγάζοντας κέρδη από αυτούς τους ανθρώπους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη νομιμότητα, στη δουλειά, στην ασφάλεια.

Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Ηλίας Πατίδης, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, το παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των όρων με τους οποίους καλείται να ζήσει σήμερα μία οικογένεια μεταναστών. Είναι ενδεικτικό της ληστείας στην οποία προχωράει η κυβέρνηση σε βάρος των ανθρώπων που γίνονται διπλά αντικείμενο εκμετάλλευσης από το αστικό κράτος, το δήμο, τη δουλειά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τις γονικές άδειες στους πυροσβέστες

Να εφαρμόσει άμεσα τις σχετικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα περί γονικών αδειών στους εργαζόμενους της Πυροσβεστικής, ζήτησε χτες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Σοφία Καλαντίδου, Γιώργος Μαυρίκος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην Ερώτηση τονίζεται πως «η κυβέρνηση καθυστερεί κατά απαράδεκτο τρόπο τη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση γονικής άδειας, όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικος κώδικας, στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος. Σημειώνουμε ότι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες, πέραν του εξαμήνου, έχουν υλοποιηθεί ήδη για τους υπόλοιπους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας».

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό «πότε η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, περί γονικών αδειών, για τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος».

ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στοιχεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ

Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ειδικότερα του ΠΕΠ Αττικής, δημοσιοποίησε χτες η Περιφέρεια Αττικής. Οτι για τον Οκτώβριο προέβη σε πληρωμές ύψους 9.385.903,19 ευρώ για έργα, ενώ στο τετράμηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου το συνολικό ποσό ανέρχονται σε 43.391.815,72.

Ωστόσο, η ίδια η φύση των προωθούμενων έργων (κύρια αναπλάσεις), αλλά και το παρελθόν των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δεν επιτρέπουν καμία αυταπάτη στα λαϊκά στρώματα ότι τάχα έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, της σταθερής και πλήρους εργασίας με δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις, οι παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Ο,τι υλοποιείται μέσα από τέτοια προγράμματα είναι η δημιουργία καλύτερων όρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την αναπαραγωγή και τη μεγέθυνση του κεφαλαίου, αλλά και για τη χειραγώγηση - ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Τα κονδύλιά του είναι προς διεκδίκηση εφόσον είναι χρήματα που πλήρωσε ο λαός, μικρό μέρος των οποίων του επιστρέφεται σήμερα. Και είναι ζήτημα διεκδίκησης του εργατικού λαϊκού κινήματος το πού θα κατευθυνθούν, ποιες ανάγκες θα υπηρετήσουν.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
«Κάθε δύναμη κρίνεται από τη στάση της»

Ανακοίνωση με αφορμή την άρνηση της δημοτικής αρχής του Κορυδαλλού να ψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορυδαλλού. Σε αυτήν αναφέρει:

«Δεν μας εξέπληξε η άρνηση της Δημοτικής αρχής Κορυδαλλού (ΠΑΣΟΚ) να ψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι Δημοτικού Σύμβουλοι του ΚΚΕ και στο οποίο καταδίκαζε την οργανωμένη, δολοφονική επίθεση εναντίον της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα από παρακρατικούς μηχανισμούς με στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να σκύψουν το κεφάλι, να δεχτούν την επιβολή των μέτρων και τον εργασιακό μεσαίωνα. Ο επικεφαλής και δήμαρχος μάλιστα είπε ότι το ψήφισμα δεν τους εκφράζει παρά μόνο η πρώτη παράγραφος όπου χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη διαδήλωση και η τελευταία όπου εκφράζονται τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού οικοδόμου, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Δημήτρη Κοτζαρίδη».

«Κάθε δύναμη κρίνεται από τη στάση της» επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση και συμπληρώνει: «Και η δημοτική αρχή Κορυδαλλού το απέδειξε για άλλη μια φορά. Αλλωστε είναι ταγμένη και εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική στο Δήμο, όντας υπέρμαχος του "Καλλικράτη". Ο καθείς εφ ω ετάχθη»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ