ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Καλλιεργεί αυταπάτες και επανάπαυση

Να δούμε τα νέα πολιτικά δεδομένα, λένε οι εργατοπατέρες...

Πριν ακόμα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, η πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΑΔΕΔΥ έσπευσε στη χτεσινή συνεδρίαση να αποφασίσει την αναβολή της κινητοποίησης που είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο στο Δημόσιο (αποφασίστηκε από το Γενικό Συμβούλιο την προηγούμενη βδομάδα), δίνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου και καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι ίσως κάτι καλό προκύψει, σε όφελος δήθεν των εργαζομένων, από αυτές τις εξελίξεις.

Η κινητοποίηση θα γινόταν ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα έπαιρνε τη μορφή στάσεων εργασίας και καταλήψεων στις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι προφανές ότι μια τέτοια κινητοποίηση δε συνάδει με το πνεύμα της «εθνικής συνεργασίας» και για αυτό η πλειοψηφία αποφάσισε να την αναβάλει για μια βδομάδα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση εκπροσώπου της ΠΑΣΚ: «Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να δει τα νέα πολιτικά δεδομένα, οφείλει να προσαρμοστεί και ταυτόχρονα να ελιχθεί. Δε θα χάσουμε τον πόλεμο αν δεν κάνουμε την κινητοποίηση της Πέμπτης»! Ταυτόχρονα, αποφάσισε μια σειρά από ... «ανεβασμένες μορφές πάλης», όπως συνέντευξη Τύπου, ημερίδα για το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων, συσκέψεις ομοσπονδιών, συντονισμός με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, συνάντηση με το νέο υπουργό Οικονομικών και άλλα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ έκαναν σαφές ότι η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που έχει τη στήριξη των Καρατζαφέρη - Μπακογιάννη, είναι κυβέρνηση του μαύρου μετώπου των κομμάτων του κεφαλαίου, του ίδιου του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σ' αυτό το μαύρο μέτωπο, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους συμμαχία, της αντεπίθεσης και της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Τόνισαν πως το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει σαφή θέση καταδίκης αυτής της κυβέρνησης ως επικίνδυνης για τα λαϊκά συμφέροντα.

Να διεκδικήσει άμεσα τη διενέργεια εκλογών και να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις με όρους κινήματος, με όρους όξυνσης της ταξικής πάλης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απηύθυναν σαφή προειδοποίηση πως θα βγουν πολλαπλά γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα βρουν μπροστά τους ένα φοβισμένο λαό και θεωρούν δεδομένο ότι θα συναινέσει στη σφαγή του. Τέλος, απαίτησαν την υλοποίηση της απόφασης της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της ΓΣΕΕ, για 24ωρη γενική απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Απίστευτη φιλεργοδοτική πρακτική ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να συνταχτούν μαζί του

Σε μια απίστευτη επίδοση εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού προχώρησαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, όταν οι εργαζόμενοι, εκδηλώνοντας την αγανάκτησή τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ξέφυγαν απ' τα πλαίσια που έθεσαν οι ίδιες.

Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο και διεξάγονται Γενικές Συνελεύσεις πρωτόγνωρες σε μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Οι κινητοποιήσεις αυτές ανησύχησαν πολλούς και η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει επί λέξει: «Οποιεσδήποτε αυτόνομες ενέργειες που δεν καλύπτονται απ' τα παραπάνω θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα (σ.σ. το σωματείο και την ΠΟΕΔΗΝ) θα έχουν την προσωπική ευθύνη των εργαζομένων». Μάλιστα, στο νοσοκομείο κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Διοίκηση έχει ζητήσει κατάλογο με όσους πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις «πέραν των θεσμικών οργάνων», γεγονός που ανάγκασε τους εργαζόμενους να κάνουν παράσταση στη Διοίκηση. Πήραν την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοιος κατάλογος.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μεταξύ των άλλων επισημαίνει: «Μέσα στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που εξανεμίζουν το εισόδημά μας, μειώνουν τους μισθούς, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια εργασίας, καταργούν κάθε δικαίωμα και μας οδηγούν στην απόλυση - εφεδρεία, η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), εκπρόσωπος, υποτίθεται, των συμφερόντων των εργαζομένων του "Ιπποκρατείου" (!), προσπάθησε να καναλιζάρει τη δίκαιη αγανάκτηση σε ακίνδυνες για την κυβέρνηση και την πολιτική της μορφές ''αγώνα'', με ...διαβουλεύσεις με τη Διοίκηση σε κλειστά γραφεία! Δεν είπε κουβέντα για τα αντιλαϊκά μέτρα που μας οδηγούν στην εξαθλίωση, περικόπτουν 10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια, καταργούν κλινικές. Συμφώνησαν στα μουλωχτά σε περικοπή 100 κλινών από τον Οργανισμό του "Ιπποκρατείου". Δυστυχώς όμως γι' αυτούς οι εργαζόμενοι είχαν άλλη γνώμη!

Μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις απαίτησαν πραγματικά αγωνιστικές κινητοποιήσεις με συνέχεια και κλιμάκωση, κατήγγειλαν τον πραγματικά υπεύθυνο, την κυβερνητική πολιτική, και ξεπέρασαν το συμβιβασμένο ΔΣ. Ομως, χάνοντας τον έλεγχο της κατάστασης, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές έχασαν και κάθε μέτρο! Οι μάσκες έπεσαν! Εκβιάζοντας και απειλώντας εργαζόμενους (κατά τη γνωστή τους τακτική) για να μην πηγαίνουν στις συνελεύσεις, κάνοντας μέχρι και face control. Διαδίδοντας ότι οι συνελεύσεις ''είναι παράνομες'' (!) (εφόσον δεν μπορούν να τις ελέγξουν), ή ''δεν έχουν την αναγκαία απαρτία'' (ενώ όσο ψηφίζονταν οι αποφάσεις που ήθελε η ΠΑΣΚΕ τις αναγνώριζαν έστω και με μικρότερη προσέλευση (!) και ενώ ξέρουν ότι το μέτρο της απαρτίας της 1ηςΓΣ δεν ισχύει για την 6η, 7η, κ.ο.κ.), ή ''δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για κινητοποιήσεις πέραν του ΔΣ''. Φέρνοντας σε γενική συνέλευση μέχρι και αγανακτισμένο πολίτη - δήθεν ''ασθενή'' (!) για να απαιτήσει να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις. Απαγορεύοντας στους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τα ΔΣ».

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους στη σημερινή γενική συνέλευση, ώρα 9 π.μ., τονίζοντας: «Παραμερίστε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου. Χρόνια υπονομεύουν τους αγώνες. Στήριζαν την πολιτική των κυβερνήσεων που μας έφερε εδώ. Σε αυτή την κατεύθυνση, μας καλούν σε "ενότητα" και "κοινή δράση"».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στα «Alex Pack»

Σε σύσκεψη την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του σωματείου, καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Alex Pack», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις της επιχείρησης να συρρικνώσει καταστήματα, με αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζόμενους. Ηδη, η εργοδοσία έχει προσπαθήσει να εφαρμόσει βλαπτική για τους εργαζόμενους αλλαγή των συμβάσεων (μείωση ωρών εργασίας και αντίστοιχη μείωση μισθών), ενώ έχει προχωρήσει και σε πολλές απολύσεις.

Ταυτόχρονα, ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι «όλα τα παραπάνω που αντιμετωπίζουμε μέσα στα "Alex Pack" είναι αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, εμείς οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, το ΠΑΜΕ απαντάμε με συλλαλητήριο την Πέμπτη 10 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια».

Με τις ίδιες μεθοδεύσεις αρκετές επιχειρήσεις στον κλάδο, αναφέρει επίσης ο σύλλογος, έχουν μπει στο άρθρο 99, δηλαδή στον πτωχευτικό κώδικα που σημαίνει στάση πληρωμών προς όλους και πέταγμα στην ανεργία όλων των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, χωρίς δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο Ανεργίας γιατί δεν υφίσταται απόλυση αλλά πτώχευση.

«Δεν γνωρίζουμε το στόχο της εργοδοσίας στα "Alex Pack", αυτή τη στιγμή. Υπάρχει αντίστοιχη πείρα και εμπειρία από άλλες εταιρείες, όπως, π.χ., Σούπερ Μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ που αφού οδήγησε εκατοντάδες συναδέλφους σε παραίτηση, καθησύχαζε τους υπόλοιπους εργαζόμενους μέχρι να κηρύξει πτώχευση η εταιρεία και οι εργαζόμενοι αυτοί κυριολεκτικά να βρεθούν στον αέρα», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Από την προχτεσινή παρέμβαση στα γραφεία της «Express Publishing
Από την προχτεσινή παρέμβαση στα γραφεία της «Express Publishing
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Παρέμβαση στην εκδοτική «Εxpress Publishing»

Νέα παρέμβαση στην εκδοτική επιχείρηση «Express Publishing» έκαναν προχτές το απόγευμα μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και φορέων της περιοχής Πατησίων - Κυψέλης, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή της στη 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση των φορέων της περιοχής και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε φροντιστήριο που ανήκει στην ίδια επιχείρηση και έγινε συζήτηση τόσο για την απόλυση όσο και για τις γενικότερες εξελίξεις. Από τους συνδικαλιστές καταγγέλθηκε το γεγονός ότι ο νομικός σύμβουλος της εργοδοσίας - η οποία φαίνεται ότι έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις - απαιτούσε από δυο άνδρες της ομάδας «Ζ», που επίσης βρίσκονταν στο χώρο, να κάνουν συλλήψεις...

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας «Σαμαράς - Τρικαλιώτης», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 και 7 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Στο πλευρό τους, στο εργοτάξιο της εταιρείας στη Λητή Θεσσαλονίκης, βρέθηκε την Κυριακή το ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα που πραγματοποιούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ