ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φυλλορροούν τα προσχήματα το ένα μετά το άλλο

Συμφωνεί να συμμετέχουν στελέχη της στη συγκυβέρνηση και να παραταθεί η αντιδραστική της θητεία

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υπηρετεί τις ανάγκες της εξουσίας του κεφαλαίου. Καθήκον και συμφέρον του λαού είναι με ταξικούς αγώνες να την ανατρέψει
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υπηρετεί τις ανάγκες της εξουσίας του κεφαλαίου. Καθήκον και συμφέρον του λαού είναι με ταξικούς αγώνες να την ανατρέψει
Ολοένα και πιο ισχυρή στήριξη στη νέα συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ και την ίδια στιγμή επιχειρεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και φραστικούς λεονταρισμούς να εκτονώσει τις αντιδράσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της, μετά το φυλλορρόημα της αντιμνημονιακής ρητορείας. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις τη νέα κυβέρνηση και να ενισχύσει τη θέση της στην αστική διαχείριση, προβάλλοντας την «υπευθυνότητα» που δείχνει στην υπεράσπιση των γενικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει ενεργά τόσο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όσο και στην υλοποίηση των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου της ευρωζώνης, στις 27 Οκτώβρη. Στην κατεύθυνση αυτή, έδωσε πρόσθετα δείγματα γραφής, αποδεχόμενη τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στη νέα κυβέρνηση, ενώ μέχρι προχτές το απέρριπτε κατηγορητικά, με τον εκπρόσωπο Τύπου Γ. Μιχελάκη να δηλώνει χτες ότι «δεν είναι θέσφατο».

Επίσης, βάζει νερό στο κρασί της και όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα επιμείνει να γίνουν εκλογές στις 19 Φλεβάρη, προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται από την απόφαση της ευρωζώνης.

Το κλίμα που κυριαρχεί στην ηγεσία της ΝΔ εξέφρασε παραστατικά ο τομεάρχης Ν. Δένδιας, δηλώνοντας (στην ΕΡΑ) ότι «εμείς θα την στηρίξουμε (σ.σ. τη νέα κυβέρνηση), δεν παίζουμε». Μάλιστα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να αναλάβει και το πολιτικό κόστος, στηρίζοντας την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων:

«Δεν είναι γενικά μια πολιτική κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τα του τόπου, θα διαχειριστεί τη διάσωση της χώρας με συγκεκριμένη ατζέντα που έχει προσυμφωνηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτό τον σκοπό θα την στηρίξουμε απολύτως και θα πάρουμε και το κόστος, δε θεωρούμε ότι είναι δωρεάν αυτή η επιχείρηση», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΝΔ, το όνομα του οποίου φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων που θα αξιοποιηθούν στη νέα κυβέρνηση.

Λεονταρισμοί για εντυπώσεις

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός από τη συμμετοχή στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Αν και οι εσωκομματικές αντιδράσεις δεν έχουν βγει ακόμα προς τα έξω, ωστόσο είναι ισχυρές οδηγώντας τον πρόεδρο της ΝΔ σε θεατρινισμούς για να απορροφήσει όσο μπορεί τις αναταράξεις. Από τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί η δήλωση που εξέδωσε χθες, για να απαντήσει στο Γιούρογκρουπ που αξιώνει τη γραπτή δέσμευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που τη στηρίζουν, ότι θα εφαρμόσουν τόσο το τρέχον όσο και το νέο μνημόνιο.

Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τους εταίρους να γίνει σεβαστή η προφορική του δέσμευση για υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου της ευρωζώνης, αλλά απέφυγε να δηλώσει ρητά ότι δε θα υπάρξει και γραπτή δήλωση εκ μέρους του. «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Εχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει "αναπόφευκτη" η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία», ήταν η σκόπιμα ασαφής δήλωσή του.

Η τακτική αυτή συνεχίστηκε και μετά τη δήλωση που έκανε αργότερα ο Ο. Ρεν, ο οποίος επέμεινε στη γραπτή δέσμευση από τα κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας ότι είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση για την 6η δόση.

Επικαλούμενος την ανάγκη «να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, το οποίο όπως είπε διερράγη μετά τη μονομερή εξαγγελία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ο επίτροπος τόνισε ότι «οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την έκτη δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου προσποιήθηκε ότι η δήλωση του επιτρόπου αφορά μόνο την κυβέρνηση και όχι τη ΝΔ.

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Γραπτές δεσμεύσεις για να καταβληθεί η δόση

Ζητάνε τις υπογραφές πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που εμπλέκονται στη συγκυβέρνηση

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε υπογραφές απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από Ελληνες κυβερνητικούς και τραπεζικούς παράγοντες, όπου εγγράφως θα δεσμεύονται ότι θα εφαρμόσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτώβρη, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα. Πρόκειται για τις αποφάσεις που παραπέμπουν στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, με «κούρεμα» του κρατικού χρέους και εφαρμογή νέου επαχθούς μνημονίου, που θα είναι δεσμευτικό για τα επόμενα δέκα έως και δεκαπέντε χρόνια.

Η υποβολή γραπτών δεσμεύσεων, που θα φέρουν τις υπογραφές των Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού που θα προκύψει από τη συνεργασία των δύο κομμάτων της ολιγαρχίας, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, ζήτησαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Αν και από πρώτη ματιά, οι πιέσεις των Βρυξελλών, εμφανίζονται να απευθύνονται στον αστικό πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς θέτουν θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του ντόπιου πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, για το κατά πόσο είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα νέα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα, επί της ουσίας στρέφονται ευθέως κατά του ελληνικού λαού, καθώς επιχειρείται η θωράκιση της δεδομένης αντιλαϊκής στρατηγικής, με ομογενοποίηση και ευθυγράμμιση των αστικών κομμάτων, για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου, το οποίο θα επιδιώξει να τσακίσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου το νέο μνημόνιο.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη 9/11

  • Συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. η Κομματική Οργάνωση Α' Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ, με αφορμή και τα εγκαίνια των νέων της γραφείων (Κάσου 5, Καλλίπολη), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, Γραμματέας της ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου θα γίνει συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις και πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
  • Στις 7 μ.μ. στο κτίριο του 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59), συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις με ομιλητή τον Γιώργο Κρητικό, Γραμματέα της ΑΕ της Α' Αθήνας - Γαλατσίου.
  • Η ΚΟΒ Χαλκηδόνας διοργανώνει σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, στην αίθουσα της Εθνικής Αντίστασης (Κύπρου και Ηλιουπόλεως). Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Νυχτερινό Λύκειο Νίκαιας, στις 6.45 μ.μ., θα περιοδεύσει η Κάτια Κρόκου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Πειραιά.
  • Συγκέντρωση διοργανώνει η ΚΟ Μαλεβιζίου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Γάζι, με ομιλητή τον Στ. Ορφανό, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Ηρακλείου του ΚΚΕ.
  • Πολιτική συγκέντρωση με θέμα οργανώνει η ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στις 7μ.μ.
Συγκέντρωση στα Γιάννενα

Συγκέντρωση στα Γιάννενα πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. (Αβέρωφ στο ύψος των γραφείων του ΚΚΕ) η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να μη δείξουν καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση του μαύρου, να παρέμβουν αποφασιστικά στις εξελίξεις, να χαλάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ