ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. θέλει να τσακίσει το λαό

Απελπισμένες προσπάθειες του Αντ. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να πείσει ότι δε συγκυβερνά

Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της κάνουν ακόμα πιο επιθετική τη συναίνεσή τους, για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και το λαό. Απάντηση με λαϊκή συμμαχία, για να πτωχεύσει το κεφάλαιο, να ανατραπεί η πολιτική του
Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της κάνουν ακόμα πιο επιθετική τη συναίνεσή τους, για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και το λαό. Απάντηση με λαϊκή συμμαχία, για να πτωχεύσει το κεφάλαιο, να ανατραπεί η πολιτική του
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι θα στηρίξει την υλοποίηση όλων των ψηφισμένων αντιλαϊκών νόμων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσει και νέα μέτρα, στο όνομα της εκταμίευσης της 6ης δόσης και της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Παράλληλα, επιστράτευσε πληθώρα φαιδρών επιχειρημάτων για να κοροϊδέψει το λαό ως προς τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ., όπως ότι η συμμετοχή με έξι κορυφαία στελέχη δε σημαίνει συγκυβέρνηση (!), ή ότι δεν έχει αναλάβει καμία άλλη δέσμευση πέραν των «αναγκαίων» μέτρων για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την προώθηση της νέας δανειακής σύμβασης.

Αν και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο να ρίξει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων της ΝΔ, στο διά ταύτα, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν αύριο «ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα μεταβατική κυβέρνηση», προκειμένου, όπως είπε, «να υπερψηφίσουμε το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης και τις εκλογές σε 100 ημέρες». Επανέλαβε, επίσης, ότι «εμείς θέλουμε να πετύχει στην αποστολή της η κυβέρνηση και θα τη βοηθήσουμε να επιτύχει».

Ομοίως παραδέχθηκε ότι θα βάλει πλάτες για να υλοποιηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα του μεσοπρόθεσμου και του πολυνομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας πως «όσα (σ.σ. μέτρα) ήδη έχουν ψηφιστεί δεν θα τα αμφισβητήσουμε». Με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσφερε επίσημα και απροκάλυπτα πλήρη συναίνεση και στήριξη στη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, στην «εργασιακή εφεδρεία» και τις απολύσεις στο Δημόσιο, στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και συνολικά σε όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Επίσης, επανέλαβε ότι δεν αμφισβητεί τους στόχους και τα μέτρα του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου - «ασφαλώς ό,τι υπογράφηκε από την χώρα δεν το αμφισβητώ, το είχα πει από την πρώτη στιγμή, "το κράτος έχει συνέχεια και η Ελλάδα έχει φιλότιμο"», τόνισε χαρακτηριστικά - ενώ σημείωσε με νόημα ότι πολλές από τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις, είναι προτάσεις που έκανε πρώτη η ΝΔ.

Βαφτίζει «παλιά» τα νέα μέτρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε δημαγωγικά ότι το κόμμα του δε θα ψηφίσει νέα μέτρα, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για δήλωση που αυτοαναιρείται από τη σαφέστατη δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την προώθηση της δανειακής σύμβασης. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να θολώσει τα νερά, παρουσίασε ως διαδικαστικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, γιατί, όπως είπε, «ο προϋπολογισμός του 2012 έχει ουσιαστικά ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Τώρα είναι διαδικαστικό θέμα η επαναψήφισή του»! Στο ίδιο πνεύμα συμπλήρωσε ότι «δεν θα εμπλακούμε σε διαδικαστικές λεπτομέρειες» και ότι «το βασικό τώρα είναι να ξεμπλοκάρει η 6η δόση και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση».

Παράλληλα, η ΝΔ θα συνεχίσει να πιέζει για να υιοθετηθούν και εφαρμοστούν από τη συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα, με στόχο, όπως είπε, «να γίνουν εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα». Από την άλλη, κατέφυγε σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δείξει ότι τάχα δε συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. και ότι δεν ταυτίζεται με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι έγινε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ακυβερνησίας και να διασωθεί η παραμονή στο ευρώ.

Σε όλους τους τόνους διατυμπάνιζε ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φλεβάρη. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της, δηλώνοντας ότι «δεν είναι στο χέρι κανενός να τραβήξει όσο θέλει η διάρκεια μιας προσωρινής κυβέρνησης, χωρίς άλλη νομιμοποίηση πέρα από τη στήριξή της σε τρία κόμματα», για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «το πόση διορία έχει θα εξαρτηθεί - μεταξύ άλλων - και από μας».

Επανέλαβε ακόμα ότι δεν υπογράφει την «κοινή δήλωση» που ζητείται από τα κόμματα που υποστηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση και ότι αρκούν οι δεσμεύσεις του όπως αυτές καταγράφονται στα δύο ανακοινωθέντα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αλλωστε, συμπλήρωσε, οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι «συμφωνώ με τους στόχους (σ.σ. του μνημονίου), να περιοριστεί η σπατάλη του Δημοσίου, να εξαλειφθεί το έλλειμμα, να μειωθεί το χρέος, να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές», να προωθηθούν δηλαδή το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που προϋποθέτει η σωτηρία του κεφαλαίου.

Εσωκομματικές αναταράξεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, δε λείπουν οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, γεγονός που υποχρέωσε τον Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει χτες στη διαγραφή του βουλευτή Σ. Χατζηγάκη. Αφορμή αποτέλεσε η δήλωσή του περί «ακροδεξιών σταγονιδίων που επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ», «φωτογραφίζοντας» κυρίως τον βουλευτή Π. Καμμένο, που δήλωσε ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ακόμα και αν βρεθεί εκτός ΝΔ.

Με τη διαγραφή Χατζηγάκη, ο οποίος, να σημειωθεί, ήταν υπέρμαχος των κυβερνήσεων συνεργασίας, ο Αντ. Σαμαράς ήθελε μεταξύ άλλων να στείλει μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τις επιλογές του, όπως και ο Π. Καμμένος, για τον οποίο διαρρέεται ότι θα διαγραφεί αν δε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ επισημαίνεται ότι «οι δηλώσεις του Σ. Χατζηγάκη για δήθεν ύπαρξη "ακροδεξιών σταγονιδίων" μέσα στη ΝΔ προσβάλλουν βαθύτατα τους βουλευτές και τα στελέχη της παράταξης», ενώ χαρακτηρίζεται ευθέως αντικαταστατική η αναφορά του «για δήθεν ύπαρξη "τάσεων" μέσα στη ΝΔ».

Συγκυβέρνηση - όχημα γενικευμένων ανατροπών

Σύσκεψη με τους ΠΑΣΟΚους υπουργούς είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Την καθολική στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, συνέχεια αυτής που εφάρμοσε και ο ίδιος σαν πρωθυπουργός, πρόταξε ο Γ. Παπανδρέου σε χτεσινή σύσκεψη με όλους τους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, που μετέχουν στη συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Η σύσκεψη έγινε λίγη ώρα πριν την έναρξη της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι ειδικού σκοπού, είναι κυβέρνηση με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, η οποία πρέπει να επιτελέσει ένα ορισμένο έργο. Πρέπει να στηριχθεί και να επικρατήσει καλό κλίμα ανάμεσα στους υπουργούς», σημείωσε εισηγητικά ο Γ. Παπανδρέου, επαληθεύοντας ότι η κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί όχημα, προκειμένου πιο επιθετικά η αστική τάξη να επιταχύνει την εφαρμογή του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτώβρη.

Νωρίτερα χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Καρατζαφέρη όπου συζήτησαν το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο ίδιος, στη διάρκεια της σύσκεψης, έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση από την κυβέρνηση συνεργασίας, που δείχνει ότι η συγκρότηση του μαύρου μετώπου από τα αστικά κόμματα έρχεται να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης για γενικευμένη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. «Στο θέμα του εκλογικού νόμου μπορούμε να βρούμε μια κοινή πλατφόρμα ή μια κοινή προσέγγιση», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τα σφαγιαστικά μέτρα του επόμενου μνημονίου, που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, βρέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που είχε ο νέος πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, το Σάββατο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και η κατάρτιση και κατάθεση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού του 2012, με στόχο την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος».

Μετά τη συνάντηση, ο Λ. Παπαδήμος είχε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους Γιούνκερ, Μπαρόζο, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ρομπάι. Μέσα στη βδομάδα και μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΝΔ συγκυβερνά με ΠΑΣΟΚ - Καρατζαφέρη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο πρόεδρος της ΝΔ αποδεικνύει ότι δε γίνεται να είσαι αντιμνημονιακός ούτε στα λόγια, όταν λες ναι στην ΕΕ, στη δανειακή σύμβαση και στην ελληνική πλουτοκρατία. Γι' αυτό κατέφυγε σε λεκτικές ακροβασίες και επιχειρήματα φαρσοκωμωδίας, για να κρύψει το ολοφάνερο, ότι συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Καρατζαφέρη, που έχει στόχο να εφαρμόσει τα μνημόνια και να περάσει τα νέα χειρότερα μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ