ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Με ζήλο υπέρ της «κοινωνικής συνοχής»

Υμνους στην αστική δημοκρατία και κοινοβουλευτικές αυταπάτες από τον Α. Τσίπρα

Κοινοβουλευτικές αυταπάτες, αλλά και την επιζήμια για το εργατικό και λαϊκό κίνημα αντίληψη περί «κοινωνικής συνοχής», της ταξικής δηλαδή συνεργασίας, αναπαρήγαγε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη του δικτύου συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε σαν καθήκον του ευρωοπορτουνισμού την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας και ανήγαγε τις εκλογές σε «όχημα» για φιλολαϊκές ανατροπές, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Επειδή οι λαοί χειραφετούνται και οι εκλογές πράγματι μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, αρχίζει να περνάει η ιδέα στο μυαλό των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών στην Ευρώπη ότι οι εκλογές πρέπει μάλλον να γίνονται σε εκείνο το timing όπου θα είναι διασφαλισμένο από όλες τις πλευρές ότι αυτές δε θα φέρουν ανατροπές. Καθήκον των δυνάμεων της Αριστεράς είναι να σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη εκτροπής και να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία».

Δε δίστασε μάλιστα, αυτό που οι ίδιοι θέτουν σαν καθήκον τους, να το προβάλλει σαν διεκδικητικό πλαίσιο των αγώνων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα, ισχυριζόμενος ότι αυτοί διεξήχθησαν «για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής σε μια χώρα που εδώ και δύο χρόνια έχει μετατραπεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό πειραματόζωο». Είναι φανερή η προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να προσδώσει το περιεχόμενο που είχαν οι «πλατείες» των αγανακτισμένων, στους ταξικούς εργατικούς αγώνες που συγκλόνισαν τη χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα και στρέφονταν ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκή πολιτικής.

Καλλιεργώντας αυταπάτες για το χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής Ευρωένωσης, ισχυρίστηκε ότι «επιχειρείται να ανατραπεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας», κρύβοντας ότι η «δημοκρατία» στην ΕΕ και στην Ελλάδα ήταν πάντα η δικτατορία των μονοπωλίων, που δεν παίρνει μερεμέτια, αλλά ανατροπή. Με την ίδια λογική της ενσωμάτωσης, το ΚΕΑ, σχολιάζει με ανακοίνωση τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία, ισχυριζόμενο ότι «ο νεοφιλελευθερισμός είναι ασύμβατος με τη δημοκρατία», την οποία παρουσιάζει σαν κάτι το αταξικό και ουδέτερο.

Επιπλέον, το ΚΕΑ αγωνιά για την «παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών, του κοινοβουλευτικού και δημόσιου ελέγχου και του Συντάγματος» και καλεί σε αγώνες ενάντια στη «Διεθνή του Χρηματοπιστωτικού Αυταρχισμού»! Ομοίως, στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αγώνες για την «επανίδρυση της Ευρώπης, για μια Ευρώπη των λαών και όχι του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου», το οποίο ενοχοποιεί αποκλειστικά, συσκοτίζοντας τη σύμφυσή του με τα άλλα μέρη του κεφαλαίου, προκειμένου η εξουσία του συνολικά να μένει στο απυρόβλητο.

Στο μεταξύ, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας χτες τις πολιτικές εξελίξεις, υποδεικνύει σαν λύση την «ανάδειξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, σε ευθεία ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό». Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει το λαό ότι δίχως να αγγιχτεί η εξουσία των μονοπωλίων, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η μορφή της διαχείρισης, είναι δυνατή «η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους».

ΛΑ.Ο.Σ.
Κόμμα της μαυρίλας για Ελληνες και μετανάστες

Απύθμενη κοροϊδία στο λαό και απειλές στους ξένους εργάτες

Σύσκεψη για υποδείξεις και οδηγίες στα στελέχη του που κατέλαβαν υπουργικές θέσεις στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης πραγματοποίησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, όπου επανέλαβε τα ψέματα για μη αποδοχή από το κόμμα του «περαιτέρω μείωσης των μισθών, εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», συμπληρώνοντας «όχι στο πλιάτσικο, αλλά στην αξιοποίηση της περιουσίας».

Πρόκειται για ωμή προσπάθεια εμπαιγμού του λαού, αφού η συγκυβέρνηση συγκροτήθηκε ακριβώς για να εγγυηθεί την προώθηση μιας πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής και αντεργατικής, που περιλαμβάνει και μειώσεις μισθών και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και - αντικειμενικά - εκχώρηση «εθνικής κυριαρχίας», στο πλαίσιο των διευθετήσεων με την ΕΕ, για να σωθεί το κεφάλαιο. Αλλωστε και στα τρία αυτά ζητήματα, ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, αφού στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την πολιτική που τσάκισε μισθούς και δικαιώματα, ενώ, για λογαριασμό της κυβέρνησης και των αστών, αναδείχτηκε και σε κόμμα κρούσης ενάντια στους εργατικούς αγώνες.

Δείχνοντας ταυτόχρονα ότι είναι κόμμα ρατσιστικό και επικίνδυνο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε σαν «μέγιστο θέμα και ένα απ' τους βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας μας» το μεταναστευτικό, δηλώνοντας ότι «ήδη έχει γίνει μία πρώτη κουβέντα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία μου». Θυμίζουμε ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ. για το ζήτημα αυτό συνοψίζονται στην εξαπόλυση πογκρόμ εναντίον των μεταναστών εργατών.

Με πάγια τακτική το «διαίρει και βασίλευε», η ρατσιστική του ρητορεία στοχεύει για λογαριασμό του συστήματος να υποδαυλίσει αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος των μεταναστών, να τους καταστήσει ενόχους για τα μεγάλα εργατικά λαϊκά προβλήματα και να στρέψει Ελληνες εργάτες εναντίον τους, συσκοτίζοντας ότι τα κοινά τους προβλήματα έχουν κοινή αφετηρία, τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, που με ακλόνητη αφοσίωση υπηρετεί ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΔΗΜΑΡ
Επί της ουσίας αποδοχή της συγκυβέρνησης

Εμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην αντιδραστική συγκυβέρνηση παρέχει η ΔΗΜΑΡ, προσπαθώντας στο μέτρο των δυνάμεών της να καλλιεργήσει στο λαό προσδοκίες και αυταπάτες για το έργο της. Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων χτες, και με δεδομένο τον αντιλαϊκό μπούσουλα της συγκυβέρνησης, που ήρθε για να παίξει ρόλο ακόμα πιο αντιδραστικό από την προηγούμενη, σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «η νέα κυβέρνηση (...) βρίσκεται μπροστά στην ευθύνη να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που δεινοπαθούν, να ανασχέσει την καλπάζουσα ανεργία, να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία, να εφαρμόσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αποτρέψει την περαιτέρω συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος»! Στο μεταξύ, η στάση του κόμματος απέναντι στη συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς. Ο πανεπιστημιακός Μ. Ματσαγκάνης, που ήθελε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παραιτήθηκε απ' την ΚΕ αναφέροντας ότι «η ηγεσία αντιλαμβάνεται την πολιτική δράση ως μια σειρά τακτικών ελιγμών (τα περίφημα "σλάλομ"), με μοναδικό στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής».

Νέες δημοσκοπήσεις

Την καλλιέργεια κλίματος προσμονής και προσδοκιών από τη νέα αντιδραστική συγκυβέρνηση επιχειρούν να καλλιεργήσουν στο λαό τα αστικά ΜΜΕ. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση της MRB για τη «Realnews», η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 21,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,9%, το ΚΚΕ 9,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 2,8% και το Αρμα Πολιτών 1,3%. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της «Public Issue» για την «Καθημερινή της Κυριακής», η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,5%, το ΚΚΕ 11%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 7,5%, οι Οικολόγοι 3,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%.

«Είμαστε δυο κόσμοι... »

Μετά από τις απαραίτητες συστάσεις ανάμεσα στον Αλ. Παπαχελά και τον Γ. Καρατζαφέρη, για το ποιες λέσχες του ιμπεριαλισμού τους έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει, και μετά από την εκατέρωθεν διαπίστωση ότι το να συμμετέχει κανείς σε τέτοιες λέσχες, τύπου Μπίλντεμπεργκ και άλλες, δε σημαίνει σώνει και καλά ότι είσαι πράκτορας (!), ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ ρώτησε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι η κυβερνητική συνεργασία των αστικών κομμάτων μπορεί να σπρώξει περισσότερο κόσμο στην «Αριστερά». Το ποια Αριστερά εννοούσαν οι δυο τους, φρόντισε να το διασαφηνίσει με την απάντησή του ο Γ. Καρατζαφέρης. Είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, είμαστε δυο κόσμοι: Οι ευρωπαϊστές και οι κομμουνιστές. Ο λαός καλείται να επιλέξει: 'Η θα προχωρήσουμε με τον κομμουνισμό, δηλαδή το σταλινισμό, ή θα προχωρήσουμε ευρωπαϊκά. Ξεχάστε τα κόμματα όπως τα ξέρατε. Σήμερα δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Είναι δυο κόσμοι, οι ευρωπαϊστές εναντίον των κομμουνιστών»...

***

Μέσα σε δυο αράδες και τον αντικομμουνισμό να στάζει από το στόμα του, ο πρόεδρος της αγέλης τους ΛΑ.Ο.Σ. περιέγραψε με τον πιο παραστατικό τρόπο το λόγο για τον οποίο το κεφάλαιο επέβαλε την κυβέρνηση συνεργασίας, στο έδαφος βέβαια της ενιαίας στρατηγικής που συνυπηρετούν τα κόμματα που απαρτίζουν το μαύρο μέτωπο. Τη δύναμη του λαού φοβούνται και την προοπτική να ριζοσπαστικοποιηθεί η πάλη του, που τόσο τους έχει δυσκολέψει μέχρι τώρα, αν και είναι αναντίστοιχη με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος του. Ξέρουν καλά πως το πολιτικό ζήτημα που σήμερα θέτει τις διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική και στο κίνημα, είναι αυτό που βάζει το ΚΚΕ: «Με τα μονοπώλια ή με το λαό». Ολα τα αστικά κόμματα, μαζί και οι οπορτουνιστές, τοποθετούνται στρατηγικά υπέρ της ΕΕ και της αστικής εξουσίας, άρα και υπέρ των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτό το δίλημμα περιγράφει συγκαλυμμένο και ο Καρατζαφέρης, όταν μιλάει για «ευρωπαϊστές και κομμουνιστές».

Η ανησυχία τους για την προοπτική να βάλει πλώρη ο λαός για τη δική του εξουσία, είναι αυτό που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις και τις κολεγιές τους. Είναι αυτό που οξύνει τον αντικομμουνισμό. Ο λαός οργανωμένος στη δική του συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να τους νικήσει.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ