ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα για την οργάνωση της πάλης

Σε δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας καλεί το ΠΑΜΕ
Σε δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας καλεί το ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για να μη δοθεί ούτε ένα λεπτό περιθώριο στην κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» της πλουτοκρατίας διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοέμβρη η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Imperial (στην πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Γραμματεία Αττικής καλεί τα ΔΣ των σωματείων, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, τις επιτροπές του ΠΑΜΕ, τις λαϊκές επιτροπές, να δώσουν μαζικό «παρών» και από κοινού να σχεδιάσουν την απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Να συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις και την οργάνωση της δράσης στα βασικά μέτωπα πάλης το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να παλέψει για την προστασία των ανέργων, καθώς ακόμα και ο επίσημος αριθμός τους πλησίασε το 1 εκατομμύριο, τα συνδικάτα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να οργανώσουν την πάλη τους για την «εργασιακή εφεδρεία», που οδηγεί στην απόλυση, την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, να αποτρέψουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, το Φορολογικό, αλλά και τα νέα μέτρα που θα δρομολογηθούν με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

«Να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας»!

Η ανάγκη να δυναμώσει η δράση για την οργάνωση των εργατών σε ταξική κατεύθυνση ώστε να αποκρούσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα αναδείχτηκε και στην προχτεσινή Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου έγινε η συνέλευση, ήταν κυριολεκτικά κατάμεστη από εργατόκοσμο του κλάδου, από δεκάδες χώρους εργασίας από όλη την Αττική.

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι ο κλάδος παρά την καπιταλιστική κρίση παραμένει κερδοφόρος με ενίσχυση της τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης και ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας (απολύσεις, εργολαβίες, ενοικιασμένοι και εποχικοί εργαζόμενοι, τρομοκρατία και απλήρωτη εργασία κτλ.). Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στηρίζουν απλόχερα τη μεγαλοεργοδοσία, όπως έγινε στη ΜΕΒΓΑΛ, όπου η διοίκηση του σωματείου... «αποθάρρυνε» τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων που προχώρησαν σε απεργία όταν η εργοδοσία ανακοίνωσε απόλυση.

Ηρθε πείρα από τους πλούσιους αγώνες που δόθηκαν και με βάση αυτή οι εργάτες του κλάδου καλούνται να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη των αρχαιρεσιών, που, όπως σημείωσε ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, «ταυτίζεται με τη μάχη για την οργάνωση του κλάδου, ισχυροποίηση του Συνδικάτου, που σημαίνει συγκρότηση νέων εργοστασιακών επιτροπών». Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν από 27 Νοέμβρη μέχρι 2 Δεκέμβρη.

Αποκρυστάλλωμα της σημαντικής δράσης του Συνδικάτου ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε. Συγκλονιστική ήταν η ομιλία μιας εργαζόμενης, που για πρώτη φορά πήγε σε Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου: «Στο χώρο μου, συνέχεια γίνονται απολύσεις και συνάδελφοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά για να αντέξουν την εντατικοποίηση της δουλειάς», είπε. Και πρόσθεσε: «Είπα ότι θα κάνω κάτι για τον εαυτό μου, είπα "τέλος", δεν αντέχω άλλο την τρομοκρατία, ότι θέλω να κάνω κάτι για τα παιδιά μου και γι' αυτό ψάξαμε και βρήκαμε το Συνδικάτο και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ».

Ενας άλλος εργαζόμενος σηκώθηκε και είπε: «Ημουν αυτό που λέμε "άνθρωπος του καναπέ". Μπορεί να οργιζόμουν, να εκνευριζόμουν, αλλά δεν έκανα τίποτα, μέχρι που άρχισα να μιλάω με ανθρώπους του Συνδικάτου. Κατέβηκα στην απεργία και αποφάσισα σιγά σιγά να συμμετέχω πιο ενεργά». Ιδιαίτερα σημείωσε την εμπειρία που αποκόμισε από τις πρόσφατες απεργίες: «Από εκεί κατάλαβα πως για να πετύχουμε κάτι πρέπει να το διεκδικήσουμε μαζί, με αλληλεγγύη».

Στη Γενική Συνέλευση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κώστας Λιαπάτης, ενώ χαιρέτισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα

Αμεση η παρέμβαση του κλαδικού συνδικάτου Αττικής

Πόσο σημαντική ήταν η πρόσφατη συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής στην επισιτιστική επιχείρηση «Hard Rock Cafe» ήρθε να επιβεβαιώσει η ίδια η εργοδοσία. Η οποία ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση κατά 50% των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και όλων των επιδομάτων που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση! Σημειώνεται ότι στις δύο επιχειρήσεις (στο κέντρο της Αθήνας και στη Γλυφάδα) δουλεύουν πάνω από 100 εργαζόμενοι συνολικά.

Και σαν να μη φτάνει αυτό, χτες η εργοδοσία προχώρησε και στην απόλυση του Αντώνη Πετρόπουλου, μέλους της νεοσυσταθείσας σωματειακής επιτροπής στην προσπάθειά της να περάσει τα αντεργατικά της σχέδια χωρίς να βρει αντίσταση από τους εργαζόμενους. Μάλιστα, η εργοδοσία είπε στους εργαζόμενους ότι δε θα καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων, επειδή οι εργαζόμενοι εισέπραξαν ολόκληρα, τα προηγούμενα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα!

Αμεση ήταν η παρέμβαση της επιτροπής μαζί με το συνδικάτο που επισκέφτηκαν χτες την επιχείρηση, αλλά η εργοδοσία προτίμησε να κρυφτεί στον 4ο όροφο για να μη συναντηθεί με τους συνδικαλιστές. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις τις αμέσως επόμενες μέρες η Σωματειακή Επιτροπή μαζί με το συνδικάτο θα αποφασίσουν τους τρόπους και τις μορφές δράσης ενάντια στην εργοδοτική επίθεση.

Απόλυση και στα «Max Perry»

Στην απόλυση της εργαζόμενης Στ. Κουτσουράδη προχώρησε η εργοδοσία της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων «MAX PERRY», καθώς η συνδικαλιστική της δράση και η προσπάθειά της να συσπειρώσει και να οργανώσει τους εργαζόμενους ενόχλησε ιδιαίτερα την εργοδοσία.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Αντιπροσωπεία χτες έκανε παρέμβαση στο κατάστημα που δούλευε η Στ. Κουτσουράδη στον Ταύρο και ενημέρωσε όλους τους εργαζόμενους, καλώντας τους σε δράση, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας για το αντίθετο, η οποία κάλεσε την αστυνομία, απαιτώντας μάλιστα τη σύλληψη των συνδικαλιστών.

Το συνδικάτο, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. «Τώρα πρέπει - σημειώνει - να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να πουν "φτάνει πια", να βάλουν εμπόδιο και σε αυτήν την επίθεση που ατσαλώνει περισσότερο τους αγωνιστές και το κίνημα και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στη συνάδελφό τους».

Το συνδικάτο απαιτεί άμεσα την ανάκληση της απόλυσης και προειδοποιεί ότι «σε διαφορετική περίπτωση εργοδοσία και κυβέρνηση θα βρουν μπροστά τους το σύνολο των ταξικών συνδικάτων του νομού».

«ATTICA - NORTHLANDMARK»
Συστάθηκε σωματειακή επιτροπή

Σωματειακή Επιτροπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συγκροτήθηκε στα πολυκαταστήματα «Attica» και «Northlandmark» (ανήκει στον ίδιο εργοδότη και βρίσκεται στο πολυκατάστημα Golden Hall).

Με ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή καταγγέλλει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία των δυο εταιρειών έχει προχωρήσει «σε αρκετές απολύσεις και μας τρομοκρατεί καθημερινά. Ηδη εφαρμόζονται σε αρκετές εταιρείες που βρίσκονται στα δύο πολυκαταστήματα, μέτρα όπως αλλαγή συμβάσεων, απλήρωτη εργασία, ατομικές συμβάσεις, ("FIDELE", "TEDBAKER", "YSATIS", "ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ", "MARK' OPOLO"), ενώ ήδη η εταιρεία "O' NEIL", "DKNY" έκλεισε δύο μαγαζιά στο "ΑΤΤΙCA" και "NORTHLANDMARK" και οι εργαζόμενοι που εργάζονταν σε αυτά τα μαγαζιά βρίσκονται στον αέρα».

Ολα τα παραπάνω πρόκειται να αγγίξουν, αργά ή γρήγορα, σημειώνει η επιτροπή όλους τους εργαζόμενους και υπογραμμίζει ότι προκειμένου η εργοδοσία να αποφύγει τη συσπείρωση των εργαζομένων στο κλαδικό τους σωματείο έστησε εργοδοτικό σωματείο στο «Attica» το οποίο προσπαθεί να σπιλώσει τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να διασπάσει τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι ατομικά ο καθένας μπορεί να βρει λύση πηγαίνοντας απλά με τα νερά της εργοδοσίας.

«Εμείς, τονίζεται, οι εργαζόμενοι απαντάμε σε όλα αυτά με παραπέρα οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Ενα πρώτο βήμα έχει γίνει μπροστά σε όλα αυτά με τη δημιουργία επιτροπής εργαζομένων στα Attica και northlandmark. Είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, η οργανωμένη απάντηση στη οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε. Είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων μας για τη διεύρυνση της επιτροπής εργαζομένων, η εγγραφή μας στο κλαδικό σωματείο και μεγαλύτερη συμμετοχή και δράση μέσα από την επιτροπή σε συνεργασία με το κλαδικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ