ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού είναι πραγματικότητα

Στο θέατρο «Ξυλοτεχνία» στο Περιστέρι μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης

«Η πολιτική επανάσταση, δηλαδή η κατάκτηση από την εργατική τάξη της εξουσίας, αυτή η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, με τη βία που εμπεριέχει είναι η μαμή της Ιστορίας, πραγματοποιεί τη γέννα του νέου, είναι η κινητήρια δύναμη της προοδευτικής πορείας της ανθρωπότητας και τίποτα δε θα μπορέσει να την εμποδίσει».

Με αφετηρία ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης μίλησε εφ' όλης της ύλης, το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ με θέμα «Οκτώβρης 1917 - Η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων ξεκίνησε...».

Ξεκινώντας με τα λόγια του Λένιν, «η πρώτη αυτή νίκη δεν είναι ακόμη τελειωτική νίκη και η Οχτωβριανή μας Επανάσταση την πέτυχε με πρωτοφανέρωτες δυσκολίες και στερήσεις, με πρωτάκουστα βάσανα, με μια σειρά τεράστιες αποτυχίες και λάθη μας(...) Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ότι ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε...», ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τόνισε:

«Το Κόμμα μας αυτή την πρόκληση των μπολσεβίκων τη δέχεται ανεπιφύλακτα, για να δοκιμάσουμε ξανά τις δυνάμεις μας στην αποφασιστική μάχη για την εργατική εξουσία. Για αυτό έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να μελετάμε την πείρα των λαϊκών εξεγέρσεων και επαναστάσεων, να προετοιμαζόμαστε θεωρητικά, πολιτικά και οργανωτικά για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για να ανταποκριθούμε ως οργανωτές και καθοδηγητές μαζών στον αγώνα σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης και μέχρι τέλους για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος. Συνολικά η γενίκευση της πείρας από την ταξική πάλη, από την ιστορία του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος μπορεί να δυναμώνει την ικανότητά μας σήμερα για την οργάνωση της ταξικής πάλης, της ετοιμότητάς μας για να ανταποκριθούμε στην εξέλιξή της που δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε μια ευθεία γραμμή. Γι' αυτό καλό θα ήταν όλοι να προμηθευτούμε και το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, το δεύτερο τόμο που εκδόθηκε».


«Η Οχτωβριανή Επανάσταση, όπως κάθε επανάσταση, στηρίχτηκε στην πείρα των προηγούμενων εξεγέρσεων και επαναστάσεων», σημείωσε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Παρισινή Κομμούνα, την πρώτη αστικοδημοκρατική επανάσταση του 1905 στη Ρωσία, στη στάση, την πολιτική των μπολσεβίκων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη συνολικότερη δράση του μπολσεβίκικου κόμματος, στον Λένιν και ιδιαίτερα στις Θέσεις του Απρίλη.

Η εργατική εξουσία είναι ώριμη ανάγκη

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Οχτωβριανής Επανάστασης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο στόχος της εργατικής εξουσίας δεν καθορίζεται από τους συσχετισμούς δύναμης τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς. Προβάλλει ως ώριμη ανάγκη για να λύσει όλα τα προβλήματα του λαού με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Ο υπολογισμός των συσχετισμών δεν πρέπει να οδηγεί στην υποταγή του εργατικού κινήματος σε κάποια μορφή αστικής κυβέρνησης. Αλλά στη διαμόρφωση μετώπων πάλης και συνθημάτων με στόχο να τραβηχτούν οι μάζες στην πάλη για την εξουσία.

Η επιδείνωση της ζωής του λαού σε συνθήκες κρίσης ή ιμπεριαλιστικούς πολέμους απαιτεί την ανατροπή της αστικής εξουσίας κι όχι κάποια άλλη μορφή υποτιθέμενης σωτηρίας. Ο εξανθρωπισμός του καπιταλισμού μέσω μεταρρυθμίσεων είναι αυταπάτη, έχει χρεοκοπήσει και η αποφασιστική μάχη για την εξουσία δεν μπορεί να δοθεί κυρίως με κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η αστική εξουσία μπορεί να αλλάζει τις μορφές διαχείρισής της. Το επιλέγει ανάλογα με τις αντιθέσεις και τα ζόρια της(...) Η ιδεολογική πολιτική και οργανωτική χρεοκοπία και ήττα της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού μέσα στο κίνημα είναι όρος και προϋπόθεση για την ανασύσταση και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος για τη νίκη».

Και κατέληξε: «Ο ταξικός αντίπαλος δε διστάζει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να χτυπήσει, να διαβρώσει, να συκοφαντήσει το εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του. Χρειάζεται επαγρύπνηση και καμία υποτίμηση. Να έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη. Το οργανωμένο και αποφασισμένο εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τσακίσει τη δύναμη του κράτους και των μέσων που διαθέτει. Στο βαθμό που η πρωτοπορία παίρνει μέτρα και προετοιμάζεται για αποφασιστικές μάχες. Χρειάζεται υπομονή και επαναστατική σταθερότητα, προσήλωση και εμμονή στις επαναστατικές αρχές και ευελιξία που υπηρετεί τις αρχές της επαναστατικές διεξόδου και όχι ξεστράτημα από αυτές. Θεωρητική επάρκεια, αφομοίωση της επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής του Κόμματός μας, επαναστατική λειτουργία στις Οργανώσεις μας και δεσμούς με την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Υπομονετική, σκληρή δουλειά για τη διαφώτιση και την οργάνωση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους, καθημερινή δουλειά που δεν έχει πάντα άμεσα αποτελέσματα. Συγκέντρωση δυνάμεων στα πιο αποφασιστικά σημεία, στα σημεία στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή, αλλά και τη διεξαγωγή της επανάστασης».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ