ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σημαντικό βήμα για την οργάνωση της πάλης των εκπαιδευτικών

Συγκροτήθηκε Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, την περασμένη Κυριακή

Ενα ουσιαστικό και σημαντικό βήμα για την οργάνωση της πάλης των εκπαιδευτικών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση έγινε, την Κυριακή, στην παναττική σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση. Οπως σημειώθηκε εισηγητικά, ο σκοπός της σύσκεψης ήταν «η συγκρότηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο επίπεδο της Αττικής, ο καλύτερος σχεδιασμός της δράσης των Επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί και η γενίκευση της πείρας που πηγάζει απ' αυτήν. Στόχος είναι να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από κατά τόπους συσκέψεις Επιτροπών του ΠΑΜΕ, που εξέλεξαν τοπικές Γραμματείες και όρισαν εκπροσώπους. Στο τέλος της διαδικασίας, εκλέχτηκε Παναττική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Η συζήτηση που έγινε ήταν πλούσια και εκτός από την εκτίμηση της δουλειάς των Επιτροπών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το σχεδιασμό της δράσης στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση έγινε αναλυτική συζήτηση για την κοινή δράση με γονείς και μαθητές, αξιοποιώντας την πείρα του προηγούμενου διαστήματος.

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της εισήγησης για το θέμα αυτό: «Πολύ σημαντική ήταν η άμεση απάντηση των επιτροπών του ΠΑΜΕ σε συνεργασία με γονείς και μαθητές απέναντι στο όργιο τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., εισαγγελικές αρχές, διευθυντές δευτεροβάθμιας και δήθεν "αγανακτισμένους" γονείς και εκπαιδευτικούς απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις». Στη συζήτηση μεταφέρθηκε εμπειρία από κινητοποιήσεις για την παρεμπόδιση της επιβολής του σχολείου της «αγοράς», του αυταρχισμού στα σχολεία, αλλά και παρεμβάσεις για τους μαθητές που υποσιτίζονται. Μια απ' τις πολλές κινητοποιήσεις που έγιναν ήταν στο Μενίδι, στα ιατρεία του ΙΚΑ, όπου απαιτήθηκε να εμβολιάζονται δωρεάν όλα τα παιδιά.

Επίσης, έγινε κουβέντα και εκτίμηση για την απεργία των εκπαιδευτικών στην τελευταία 48ωρη απεργία, αλλά και μια σειρά άλλες κινητοποιήσεις (π.χ., για τα χαράτσια κ.ά). Στην εισήγηση σημειώθηκε χαρακτηριστικά: «Η συγκρότηση των επιτροπών του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε σε ένα δίμηνο, που με επιτυχία δώσαμε τη μάχη τριών απεργιακών κινητοποιήσεων 22/9, 5/10 και κυρίως την πανεργατική 48ωρη απεργία 19-20/10. Ταυτόχρονα, πρωτοστατήσαμε στο χώρο στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών». Στη συζήτηση τονίστηκε πως πρέπει να συνεχιστεί η πάλη για αλλαγή συσχετισμών, η οποία θα έχει και αντανάκλαση στις αγωνιστικές διαδικασίες των εκπαιδευτικών, ενώ σημειώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις εκλογές για τις αρχαιρεσίες των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ.

Υπογραμμίστηκε πως για την κλιμάκωση πρέπει το κίνημα να χειραφετηθεί πολιτικά, να μην τηρηθεί καμία στάση αναμονής στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, αλλά αντίθετα να ενταθεί η πάλη. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στο θέμα της εφεδρείας, του νέου σχολείου της «αγοράς» και το αντιδραστικό του περιεχόμενο.

ΠΕΡΑΜΑ
Μετά από κινητοποίηση εφοδιάστηκαν τα σχολεία με πετρέλαιο

Χωρίς πετρέλαιο είχε εγκαταλείψει τα σχολεία της πόλης η δημοτική αρχή (ΝΔ) του Δήμου Περάματος, με αποτέλεσμα προχτές Δευτέρα τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα σε κρύες αίθουσες, ενώ χτες δημοτικά σχολεία όπως το 8ο υπολειτούργησαν, καθώς γονείς όταν πληροφορήθηκαν ότι και πάλι δεν υπήρχε θέρμανση, αρνήθηκαν τα παιδιά τους να παραμείνουν στο σχολείο κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες.

Αμεση ήταν η απάντηση της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος και της Ενωσης Συλλόγων Γονέων της πόλης απέναντι σε αυτή την κατάσταση: Με δυναμική παρέμβαση χτες το πρωί στο δήμο, ανάγκασαν τη δημοτική αρχή το μεσημέρι να τροφοδοτήσει με 500 λίτρα πετρέλαιο το κάθε σχολείο, χωρίς βέβαια αυτό να λύνει το πρόβλημα, αφού η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Περάματος, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, δείχνοντας έτσι στην πράξη το ρόλο των ΟΤΑ, επί της ουσίας έχει προχωρήσει σε παύση πληρωμών για κάθε κοινωνική παροχή και υπηρεσία. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα με την έλλειψη θέρμανσης στα σχολεία. Πριν 20 μέρες, τα παιδιά σε όλους τους παιδικούς σταθμούς της πόλης είχαν μείνει νηστικά καθώς η δημοτική αρχή είχε εγκαταλείψει τους παιδικούς σταθμούς χωρίς τρόφιμα προδιαγράφοντας το κλείσιμό τους. Μόνο μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής δόθηκαν χρήματα για την προσωρινή τροφοδοσία των παιδικών σταθμών, των οποίων η λειτουργία εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα, αφού άμεσα θα αντιμετωπίσουν και πρόβλημα έλλειψης προσωπικού καθώς λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων.

Ρεσιτάλ υποκρισίας για τη διατροφή των μαθητών

Προβλήματα σε σχολικά κυλικεία διαπιστώνει η Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που μαθητές υποσιτίζονται...

Σαν να ζουν σε μια πραγματικότητα διαφορετική από εκείνη που βιώνει ο λαός, που η πολιτική που υπηρετούν δημιούργησε, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Αττικής έχουν μείνει στην εποχή που «αρκούσε» να γίνονται έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία. Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, σε ελέγχους που πραγματοποίησε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και τις 4/11 σε 1.018 κυλικεία, έγιναν συστάσεις στο 40% (δηλαδή στα 407 από αυτά), οι οποίες αφορούσαν στην πώληση μη επιτρεπομένων ειδών, ελλείψεις και ύπαρξη φθαρμένου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων (π.χ. θερμόμετρα, ψυγεία, φούρνοι, ντουλάπια, πλακάκια, τοίχοι κ.λπ.), τη χρήση ακατάλληλου ή βρώμικου ρουχισμού από τους εργαζομένους στα κυλικεία και ελλείψεις σε βιβλιάρια υγείας, βιβλία υγειονομικού ελέγχου και εκκρεμότητες με την άδεια λειτουργίας. Σε 17 περιπτώσεις κατατέθηκαν Μηνυτήριες Αναφορές στον εισαγγελέα, γιατί διέθεταν μη επιτρεπόμενα είδη και δεν είχαν ανηρτημένους τιμοκαταλόγους.

Αποτελεί ρεσιτάλ υποκρισίας η ανακοίνωση της Περιφέρειας, αφού οι ίδιοι - πιστοί υπηρέτες της πολιτικής που επιτίθεται με σφοδρότητα σε στοιχειώδη δικαιώματα - γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχει μερίδα μαθητών, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, που κυριολεκτικά δεν έχει να φάει. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια γονιού που μας μίλησε για μικρούς μαθητές που «κρέμονται» στο παραθυράκι του κυλικείου και ζητούν φαγητό. Αλλα είναι σήμερα τα άμεσα καθήκοντα μιας τοπικής διοίκησης που λειτουργεί σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της. Να ανταποκριθεί στο αίτημα - ανάγκη που έχει εκφράσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κ.λπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών.

Να δίνονται δωρεάν όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη δωρεάν διανομή όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων σ' όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, προς την υπουργό Παιδείας.

«Για άλλη μια χρονιά, τα σχολικά βιβλία για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών σε Λύκειο και Μουσικά Σχολεία δε διανέμονται δωρεάν στους μαθητές. Αλλού αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι γονείς τους, αλλού τα αγοράζουν οι σχολικές επιτροπές, παρά τη δραματική μείωση φέτος της χρηματοδότησής τους ακόμα και κατά 60%. Η πολυδιαφημισμένη ανάγκη να ξέρει ο μαθητής ξένες γλώσσες χρησιμοποιείται σαν το όχημα για να περάσει η "ανταποδοτικότητα" (πληρώνεις - παίρνεις, δεν πληρώνεις - δεν παίρνεις). Υπάρχει ανάγκη να μπει φραγμός σ' αυτό το φαινόμενο, ιδιαίτερα φέτος που η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας έχουν χτυπήσει κόκκινο», αναφέρεται στην Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία, όλων των τάξεων, όλων των βαθμίδων, για τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο, είτε είναι «υποχρεωτικά», είτε «επιλογής».

Τον υποδιευθυντή του σχολείου του και το φύλακα τραυμάτισε με σπαθί ένας 18χρονος μαθητής του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου, χτες το πρωί. Για άγνωστο λόγο, ο 18χρονος μπήκε στο προαύλιο με το σπαθί και χτύπησε τους δύο άνδρες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αγ. Ολγα». Ο νεαρός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι σήμερα, ψυχολόγοι της «Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου» θα επισκεφθούν τη σχολική μονάδα για ψυχολογική στήριξη στους μαθητές και στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου, ενώ χτες δυο ψυχολόγοι μαζί με στελέχη της εκπαίδευσης συνομίλησαν με τον συγκεκριμένο μαθητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ