ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Δηλητηριάζει το λαό με την αστική προπαγάνδα

Επικαλείται οικονομολόγους, που ζητάνε πιο ισχυρή πολιτικά ΕΕ για να σωθεί το ευρώ

Τα επιχειρήματα τμημάτων του διεθνούς κεφαλαίου υιοθετεί ευθέως η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή της στην αστική διαχείριση και την αγωνία της να διασωθεί η Ευρωζώνη. Μιλώντας χθες στον ρ/σ «Real», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «...δεν τα λέμε πλέον μόνον εμείς, διάβαζα τη συνέντευξη του νομπελίστα κ. Κρούγκμαν στη γερμανική Handesblat προχτές, ο οποίος έλεγε, ή θα αλλάξει αυτή η νεοφιλελεύθερη δογματική επιμονή που απαγορεύει στην ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα και να δανείσει χαμηλότοκα τα κράτη που έχουν ανάγκη, ή θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Τέτοιου είδους προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των λαών, οι οποίοι, είτε με επεκτατική, είτε με περιοριστική διαχείριση, βρίσκονται σταθερά στη γωνία, όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια. Οσο χρήμα κι αν τυπωθεί, όσο χαμηλό κι αν είναι το επιτόκιο δανεισμού των καπιταλιστικών κρατών, αυτός που θα μπουκώσει θα είναι και πάλι το κεφάλαιο, όπως γινόταν και την περίοδο της ανάπτυξης, ή όπως γίνεται σήμερα σε χώρες που «κόβουν» χρήμα, όπως οι ΗΠΑ.

Αποκρύπτοντας αυτήν την πραγματικότητα ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «το πρόβλημα είναι η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία δομήθηκε η νομισματική ενοποίηση, η αρχιτεκτονική του ευρώ, ότι έχουμε μία ΕΕ που έχει κοινό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα (...) που δεν έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα». Πρόκειται για θέση που συνηγορεί υπέρ της ισχυροποίησης της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας και συγχρόνως αποσιωπά τη φύση της κρίσης και την έντασή της που επιτείνεται από τις τεράστιες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ.

Για μια ακόμα φορά, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να εξωραΐσει το ρόλο της ΝΔ, διερωτώμενος για το κόμμα που συγκυβερνά και έχει διακηρύξει ότι θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση: «Το πιο ουσιαστικό δεν είναι το αν θα υπογράψει ο κ. Σαμαράς για να διαπράξει το έγκλημα, αλλά αν θα το διαπράξει τελικά το έγκλημα, δηλαδή αν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση»!

Επιφανειακή ήταν και η κριτική προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, που ενσαρκώνει το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, χαρακτηρίζοντάς την απλά και μόνο «ένα τέχνασμα προκειμένου να αποτραπεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία από τα δυο κόμματα εξουσίας που βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται».

Απαράβατο το αστικό Δίκαιο

Αξίζει να σημειωθεί, καθώς είναι ενδεικτική του σεβασμού με τον οποίο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το πλαίσιο που διαμορφώνει η ασκούμενη προς όφελος της άρχουσας τάξης πολιτική, η δήλωσή του πως αν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, απ' τη στιγμή που αυτή αναφέρεται στο αγγλοσαξονικό Δίκαιο που προστατεύει τους πιστωτές, τότε η χώρα δεσμεύεται να τους ικανοποιήσει στο διηνεκές και ανεξάρτητα των εξελίξεων! Ουσιαστικά, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε στο λαό το δικαίωμα να καθορίσει ο ίδιος με την πάλη του και με άλλη εξουσία την πορεία των πραγμάτων, λέγοντας:

«Εάν ήταν στο δικό μας Δίκαιο, θα είχε τη δυνατότητα το ελληνικό Δημόσιο (...) να προστατεύσει τη χώρα από τις πιθανές αξιώσεις των πιστωτών μας έναντι της δημόσιας περιουσίας στη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, αν δηλαδή βγαίναμε από την Ευρωζώνη, αν διαλυόταν η Ευρωζώνη, αν πηγαίναμε σε χρεοκοπία. Αυτά τα χρήματα τα οποία έχουμε δανειστεί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουμε, θα πρέπει να πάμε σε μια μονομερή αναδιάρθρωση, οι όροι όμως που θα επιβληθούν μετά τη μονομερή αυτή αναδιάρθρωση θα είναι ιδιαίτερα σκληροί αν περάσουμε στο αγγλοσαξονικό Δίκαιο. Θα μας ζητάνε εμπράγματες εγγυήσεις».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Π. Καμμένος

Στη διαγραφή του Π. Καμμένου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα προχώρησε ο Α. Σαμαράς, επειδή καταψήφισε τη νέα κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί απόκλιση από τη γραμμή της συμμετοχής και στήριξης της αντιδραστικής συγκυβέρνησης. Ωστόσο, ο Π. Καμμένος δεν παραπέμφθηκε για διαγραφή και από το κόμμα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή του στην εκλογή βουλευτών με λίστα στις επερχόμενες εκλογές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπήρξε σχετική κρούση εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. «Εγώ δε θέλω λίστα και δεν συμφωνώ, γιατί σε μία στιγμή που ο λαός θέλει να εκφραστεί δεν μπορείς να του επιβάλεις πρόσωπα», φέρεται να είπε ο Αντ. Σαμαράς σε συνομιλία που είχε χθες με δημοσιογράφους, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, όπως είναι η Β΄ Αθηνών.

Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε επίσης αντίθετος με την διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ από την κυβέρνηση συνεργασίας. «Είναι δυνατόν κάποια θέματα που είναι δεκαετιών να τα λύσει μία μεταβατική κυβέρνηση σε τρεις μήνες;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ν' ανατραπεί η συγκυβέρνηση

Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους της χώρας να μη χαιρετίσουν τη νέα κυβέρνηση που επέβαλε η ΕΕ και το ελληνικό πολιτικό σύστημα ως κυβέρνηση σωτηρίας του λαού, αλλά να την καταγγείλει ως αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό δημιούργημα που έγινε για να περάσουν μέτρα που δε θα μπορούσε να περάσει μόνη της η προηγούμενη κυβέρνηση. Οπως αναφέρει, «καλούμε τους εργαζόμενους στην πράξη με τους αγώνες τους, τις διαδηλώσεις τους, την αποφασιστικότητά τους να ανατρέψουν αυτή την αντιλαϊκή κυβέρνηση πριν πάρει μέτρα που θα ισχύσουν για τα επόμενα 10-15 χρόνια και πριν εφαρμόσει μέτρα ήδη αποφασισμένα (εφεδρεία κ.λπ.). Τώρα, να αντιδράσουμε πριν να είναι πολύ αργά! Τέλος οι εκβιασμοί! Ο λαός να μιλήσει!»

ΠΑΤΡΑ
Απαίτησαν να φύγουν τα ΝΑΤΟικά πλοία

Με μαχητική διαδήλωση απάντησαν προχτές το βράδυ εργαζόμενοι και νεολαίοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), ενάντια στον ελλιμενισμό έξι ΝΑΤΟικών πλοίων που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι της Πάτρας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη ΝΑΤΟική άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 2». Με το πανό που έγραφε «Εξω από την Πάτρα οι δολοφόνοι των λαών», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Τριών Συμμάχων και πορεύτηκαν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, για να καταλήξουν απέναντι από τα ΝΑΤΟικά πλοία, που φρουρούνταν από ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, ενώ νωρίτερα, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Διονύσης Πλέσσας, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, απαίτησε την άμεση απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών πλοίων από το λιμάνι.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη 17/11

  • Περιοδεία στην PROBANK - EUROBANK, στις 11 π.μ., με επικεφαλής τον Θανάση Καραμπέτσο, μέλος ΝΕ Ηλείας

Αύριο Παρασκευή 18/11

  • Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την Αίγινα και θα περιοδεύσει στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, τον Παιδικό Σταθμό Δήμου Αίγινας και το Υποκατάστημα της ΔΕΗ. Επίσης, θα συναντηθεί με το Σύλλογο Κατοίκων της περιοχής Λεοντίου. Στις 6 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας.
  • Συγκέντρωση στις 11 π.μ. με εργαζόμενους στο Δήμο Ζαχάρως, με ομιλητή τον Χρήστο Γιαννόπουλο, μέλος ΕΠ.
Δραστηριότητες Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και την εμπλοκή της Ελλάδας, αύριο Παρασκευή 18/11, στις 6 μ.μ., στο Α' ΚΑΠΗ Δάφνης (Βύρωνος και Αλεξάνδρας). Θα μιλήσουν ο Σ. Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Ν. Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της ΚΕΘΑ.
  • Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης οργανώνουν συνελεύσεις με θέμα: «Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ». Στις Συκιές η συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 23 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Συκεών. Στην Καλαμαριά, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι της οδού Χηλής.
Νέα δημοσκόπηση

Την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα»: ΝΔ 32%, ΠΑΣΟΚ 18,5%, ΚΚΕ 12,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 7%, ΣΥΡΙΖΑ 10%, Οικολόγοι 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά 6,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, «Αρμα Πολιτών» 2%, άλλο κόμμα 4,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ