ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παροχή «τεχνογνωσίας» απ' τα κιτάπια του κεφαλαίου

Προτάσεις - καρμπόν με τον ΣΕΒ και τις μερίδες της πλουτοκρατίας, ζεστό χρήμα, κρατικές ενισχύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και «αναδιαρθρώσεις» για τα μονοπώλια

Συγκυβέρνηση και τρόικα «φυτεύουν» ολοένα και περισσότερους μηχανισμούς για το βάθεμα των αντιλαϊκών ανατροπών. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ανατροπή τους
Συγκυβέρνηση και τρόικα «φυτεύουν» ολοένα και περισσότερους μηχανισμούς για το βάθεμα των αντιλαϊκών ανατροπών. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ανατροπή τους
Η «ευθυγράμμιση με τους στόχους που προβλέπονται στο μνημόνιο», οι «ειδικοί όροι της οικονομικής πολιτικής», η «εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα», είναι οι στόχοι της παρεχόμενης «τεχνογνωσίας» από την πλευρά της ΕΕ, έτσι όπως προσδιορίζονται από την «ειδική ομάδα δράσης» (task force), η οποία συγκροτήθηκε μετά από το σχετικό αίτημα στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ευρωενωσιακή «ομάδα δράσης» - αποκαλούμενη και «ομάδα Ράιχενμπαχ» - δημοσιοποίησε χτες την πρώτη της έκθεση. Πρόκειται για συρραφή από τις «προτάσεις», «εκθέσεις», αξιώσεις που κατά καιρούς έχουν υποβάλει οι μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας (ΣΕΒ κ.ά.). Στόχος τους τίθεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, η διαμόρφωση ευέλικτων εργαλείων, κρατικού μηχανισμού, μοντέλου δημόσιας διοίκησης, πλήρως υποταγμένων στις σύγχρονες ανάγκες των καπιταλιστών, με την «ικανότητα» για άμεσο εντοπισμό τυχόν αστοχιών της κλιμακούμενης βαρβαρότητας, για τη «διόρθωσή» τους με επιπλέον αντιλαϊκές παρεμβάσεις και μέτρα.

Οι προτεραιότητες της εγκληματικής πολιτικής έχουν βασικούς άξονες την ενίσχυση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις (κονδύλια ΕΣΠΑ κ.ά.), τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, τις «απελευθερώσεις», το τσάκισμα των δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, τις «αναδιαρθρώσεις» που επιδιώκουν στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με την έκθεση, η «συνδρομή» της «ομάδας δράσης» στο ντόπιο πολιτικό προσωπικό αφορά στους παρακάτω τομείς:

Ανταγωνιστικότητα: Στόχος τίθεται η εκταμίευση, η «απορροφητικότητα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωενωσιακών ταμείων. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι να «ξεπεραστεί το αδιέξοδο σχετικά με 5 έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων, η διαχείριση των αποβλήτων και να στηριχτούν οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (πρόγραμμα Ηλιος)». Πρόκειται για τις συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων στους κατασκευαστικούς ομίλους, επίσης για «επενδύσεις» που τροφοδοτούν την κερδοφορία των μονοπωλίων («πράσινη ενέργεια»).

Προϋπολογισμός - φορολογία: Υπολογίζουν τους «ανείσπρακτους φόρους» στα 60 δισ. ευρώ. Αναμασώντας προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και άλλων θεωρούν εισπράξιμα τα 8 δισ. ευρώ. Η «τεχνική βοήθεια» αφορά στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, στην «παρακολούθηση» των δαπανών κ.ά. Η λεγόμενη «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος έχει να κάνει με νέα πακέτα μέτρων που ετοιμάζουν, την κατάργηση του συνόλου των «ελαφρύνσεων» για τα λαϊκά νοικοκυριά κ.ά.

Ιδιωτικοποιήσεις: Η «συνδρομή» τους αφορά και στη «διευκρίνιση του καθεστώτος χρήσης γης», την παροχή «συμβουλών» σε θέματα ακίνητης περιουσίας, διάφορες «κανονιστικές ρυθμίσεις», ενημερώσεις «διεθνών επενδυτών». Θεωρούν, επίσης, «δύσκολη την επίτευξη των στόχων στη βάση του χρονοδιαγράμματος».

Απελευθερώσεις τομέων: Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στο «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» σημειώνουν ότι «χρήζουν παρακολούθησης και περιφρούρησης». Για την εκχώρηση περισσότερου ζωτικού χώρου στα μονοπώλια λένε ότι η «τεχνική βοήθεια» αφορά, ανάμεσα σε άλλα, στις «γνωμοδοτήσεις» για «το σχέδιο δράσης: Ελλάδα φιλική προς την επιχειρηματικότητα» και για τη «βελτίωση των εξαγωγών».

Δημόσια διοίκηση: Η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» που ζήτησε η κυβέρνηση αφορά στις «μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό των δαπανών για τη δημόσια Υγεία». Επίσης, την «εκ βάθρων μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης και των δομών δημόσιας διοίκησης», τις «καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια του δικαστικού συστήματος στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη συνάντηση κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ

Τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα δυο κέντρα και την ενιαία επίθεση στους λαούς, ανέδειξε ο Μπ. Αγγουράκης

Σε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για τη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ στις 28 Νοέμβρη 2011, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ διεξάγεται στο φόντο της όξυνσης της συγχρονισμένης, παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η κρίση και τα αδιέξοδα της διαχείρισής της εντείνουν τους ανταγωνισμούς των δυο βασικών ιμπεριαλιστικών κέντρων μεταξύ τους καθώς και με τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, για το ποιος θα χάσει λιγότερο από την κρίση, αλλά και για τις αγορές, τις πηγές ενέργειας, τις σπάνιες γαίες. Η ανοιχτή πια σύγκρουση των συμφερόντων των αμερικανικών, ευρωπαϊκών, ρωσικών, κινεζικών κ.ά. μονοπωλιακών ομίλων σε όλους τους τομείς, εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία και σε κάθε διεθνή συνάντηση όπως και στην πρόσφατη σύνοδο των G20.

Η αντιλαϊκή στρατηγική "Ευρώπη - 2020" και η αντιδραστική πολιτική Ομπάμα δείχνουν ότι τα δυο κέντρα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ενωμένα στην επιδίωξη του κεφαλαίου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, με μισθούς πείνας, παράδοση των κοινωνικών υποδομών στα μονοπώλια.

Η καπιταλιστική κρίση κάνει τον ιμπεριαλισμό αγριότερο και πιο επικίνδυνο για τους λαούς. ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ βαρύνονται στον ίδιο βαθμό για τον εγκληματικό πόλεμο στη Λιβύη, για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής. Από κοινού υπονομεύουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, επεξεργάζονται σχέδια για ένα νέο πόλεμο με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Βαρύνονται για τη διαιώνιση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, για το αίσχος του Γκουαντάναμο και την αδικία σε βάρος των πέντε Κουβανών πατριωτών. Εχουν ευθύνη για την εγκατάσταση της νέας αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο και για τις απαράδεκτες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την ΑΟΖ. Το μόνο που υπόσχονται ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένταση των τρομοκρατικών μέτρων και επεμβάσεων στο όνομα των αξιών του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο.

Είναι φανερό πια ότι το καπιταλιστικό σύστημα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο δεν μπορεί πια να ξεπεράσει τα προβλήματά του, αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Το φάντασμα του κομμουνισμού πλανιέται σε όλο τον κόσμο, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα είναι σάπιο. Το μέλλον ανήκει στην εξουσία του εργαζόμενου λαού, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια ώστε η παραγωγή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών και όχι στα κέρδη των καπιταλιστών».

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Χοντραίνει ο τζόγος για το «κούρεμα»

Ψάχνονται για το εύρος της «εθελοντικής συμμετοχής». Πακτωλός κεφαλαίων και εγγυήσεων στις τράπεζες

Τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ντόπιων τραπεζών, η κάλυψη των αναγκών τους μετά και τις απώλειες που φέρνει το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, μπαίνει στο χοντρό παζάρεμα ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, στο λόμπι των διεθνών τραπεζών - μεγαλοδανειστών.

Ο Τ. Νταλάρα, επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου (IIF), που εκπροσωπεί τα συμφέροντα και συντονίζει πάνω από 400 μεγάλες διεθνείς τράπεζες, δηλώνει «αισιόδοξος», ότι η λεγόμενη «εθελοντική συμμετοχή» τους στο κούρεμα θα διαμορφωθεί στο 70% με 80%, δηλαδή για ποσά κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που περιμένει η κυβέρνηση στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, αφήνοντας να πλανώνται τα ερωτήματα για την «εθελοντικό χαρακτήρα», για το κατά πόσο η πτώχευση θα προσλάβει ανεξέλεγκτο χαρακτήρα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι πίσω από τις επίσημες δηλώσεις κρύβονται οι κινήσεις τακτικής, οι κόντρες και αντιθέσεις των μερίδων της πλουτοκρατίας για το ποιος από αυτούς θα βγει κερδισμένος, για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από το κούρεμα.

Οι μερίδες του κεφαλαίου που συνδέονται με τραπεζικούς ομίλους έχουν να περιμένουν από τη μοιρασιά των κεφαλαίων μέσα από τους μηχανισμό στήριξης που έχει συσταθεί, τον EFSF, για ποσά που φτάνουν στα 30 δισ. ευρώ. Κάποιοι από αυτούς τα διεκδικούν σε νέες εγγυήσεις «υψηλής αξιολόγησης» για τα νέα ομόλογα που θα πάρουν και με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που «θεωρητικά» θα έπαιρναν από το ήδη κυκλοφορούντα.

Αλλοι επιδιώκουν να τα πάρουν σε μετρητά, σε ζεστό χρήμα ή και με συνδυασμό των προσφερόμενων σε αυτούς εναλλακτικών λύσεων. Για τις ντόπιες τράπεζες προβλέπονται ακόμη 30 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας, καλοβλέποντας ωστόσο άλλες προσφερόμενες εναλλακτικές λύσεις. Τα σπασμένα φορτώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Με το προβλεπόμενο οριζόντιο κούρεμα στο 50% η ληστεία της περιουσίας τους (ομόλογα ύψους 23 δισ. ευρώ) φτάνει στα 11,5 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ