ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Αντιλαϊκό σφαγείο στο βωμό των μονοπωλίων

Σχέδιο μαζικής εξαθλίωσης, απογειώνουν τα προηγούμενα χαράτσια, «αμπαλάρουν» τα επόμενα. Συμβολικοί, στο κατώτατο επίπεδο, οι φόροι στην πλουτοκρατία

Παρά και την καπιταλιστική κρίση, κόντρα και στην παραπέρα καθίζηση των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, με τη μαζική ανεργία και τη φτώχεια να εξαπλώνεται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας δρομολογεί για το 2012 μπαράζ από φρέσκα φοροληστρικά μέτρα, κάθε είδους χαράτσια, ταυτόχρονα με την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή και όλων των προηγούμενων «πακέτων».

Αποκαλυπτικά για το εύρος της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που ετοιμάζουν για το 2012 είναι και τα παρακάτω μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού:

-- Χαράτσια μέσω ΔΕΗ: Εκτινάσσονται στα 2,9 δισ. ευρώ (από 700.000 ευρώ το 2011).

-- Εισφορά «αλληλεγγύης»: Φτάνει στα 1,9 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ). Είναι φανερό ότι ετοιμάζουν την καρατόμηση του αφορολόγητου (σήμερα 12.000 ευρώ) και για το συγκεκριμένο χαράτσι.

-- Τέλος επιτηδεύματος: Τα πρόσθετα χαράτσια απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες φτάνουν στα 400 εκατ. ευρώ (από 250 εκατ. ευρώ).

-- Αντίθετα η έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις συρρικνώνεται στα 395 εκατ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ)...

Μέσα σε αυτό το μαύρο σκηνικό, που μεθοδικά διαμορφώνουν απέναντι στο λαό, βλέπουν τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν στην κατρακύλα - για το 2012 να ανεβάζουν το ρυθμό πτώσης στο 22%. Σε κραυγαλέα και αγεφύρωτη αντίθεση με τη φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη, οι άμεσοι φόροι πάνω σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους διογκώνονται κατακόρυφα, με την αύξηση να φτάνει στο 30%.

Η πίτα των φορολογικών εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν διαμορφώνεται σε 53,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 43,4 δισ. ευρώ είναι φόροι στο λαό, έναντι μόλις 2,2 δισ. ευρώ που ελπίζουν να εισπράξουν από τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα). Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα 10,7 δισ. ευρώ προέρχονται από την άμεση φορολογία φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.).
  • Τα 29 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ.) στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Ακόμη 3,6 δισ. είναι τα διάφορα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν τις τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές με κατεύθυνση την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές τιμές, εξέλιξη που θα εκτινάξει στα ύψη τα χαράτσια που αρπάζουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα διάφορα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη κ.ά.

Πίσω από τα απόλυτα μεγέθη του αντιλαϊκού σφαγείου, έρχεται και ριζώνει η ομοβροντία μέτρων, τα οποία και θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια με νέο φορολογικό νομοσχέδιο και άλλες ρυθμίσεις.

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρουν και τα παρακάτω:

  • «Μείωση ή και κατάργηση ορισμένων πρόσθετων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων».

Ομολογούν δηλαδή ότι:

Θα καταργήσουν και κουτσουρέψουν τις ελαφρύνσεις των νοικοκυριών (δαπάνες όπως για νοίκια, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων για α' κατοικία) αυτών που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους μετά και την εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου τους.

Θα προχωρήσουν σε αποχαρακτηρισμό των κατά κύριο επάγγελμα φτωχών αγροτών, θα καταργήσουν την «εξαίρεση» που ισχύει από το καθεστώς ΦΠΑ για να τους φορολογούν όπως και τους ελευθεροεπαγγελματίες.

Στα σκαριά έχουν και την κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου.

  • «Εξίσωση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου κίνησης από τον Οκτώβρη του 2012». Μετά τις τρανταχτές ανατιμήσεις των ειδικών φόρων από τα 21 ευρώ πέρσι, στα 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο για το φετινό χειμώνα, κλιμακώνουν με την εκτόξευση στα 412 ευρώ από το φθινόπωρο του 2012.
  • «Πλήρης απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών». Ερχονται τώρα και βγάζουν τα λυσσακά τους με τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία. Για το 2012, περιμένουν να βουτήξουν, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις δόσεις που τους ξέμειναν από το 2011 και ολόκληρο το χαράτσι για την ερχόμενη χρονιά.

Με τη γενίκευση και την πλήρη ανάπτυξη των προηγούμενων πακέτων έχουν να περιμένουν από μέτρα όπως: Συρρίκνωση του αφορολόγητου (5.000 από 12.000 ευρώ), χαράτσια και «εισφορές» σε μισθωτούς - συνταξιούχους - αυτοαπασχολούμενους, καρατόμηση «φοροελαφρύνσεων», «τεκμήρια» εισοδήματος, ανατιμήσεις συντελεστών ΦΠΑ κ.ά.

Η πίτα των φορολογικών εσόδων διογκώνεται κατά 7,1% στα 53,3 δισ. ευρώ και επιμερίζεται ως εξής:

  • Αμεσοι φόροι: 24,2 δισ. ευρώ (από 21,7 δισ.) με αύξηση 17,4%.

Φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.): 14,4 δισ. ευρώ (από 12,8 δισ.) με αύξηση 2,4 δισ. ευρώ (29,1%).

Νομικά πρόσωπα (εταιρείες): 2,1 δισ. ευρώ με πτώση 22%.

Φόροι στην περιουσία: 3,6 δισ. ευρώ (1,1 δισ.) με ρυθμό διόγκωσης 217,6%!

  • Εμμεσοι φόροι: Η μάζα της ληστείας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά.) διαμορφώνεται στα 29,1 δισ. ευρώ και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη κατρακύλα στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μειώσεις πόρων μέχρι και 80%

Ο μειωμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το 2012 μεταφράζεται σε λιγότερους εκπαιδευτικούς για τα σχολεία και για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά κυρίως σε δραματική μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Συνολικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει 1.747.780.000 ευρώ και είναι μειωμένος κατά 143.280.528 ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011 (όπως αυτός διαμορφώθηκε το Σεπτέμβρη) και κατά 248.816.733 ευρώ από τα κονδύλια που δόθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2010. Από τα κονδύλια που προϋπολογίζονται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα 1.744.915.000 ευρώ αφορούν μισθούς και συντάξεις. Και αυτό το ποσό είναι μειωμένο από τον περσινό προϋπολογισμό κατά 128.974.757 ευρώ, πράγμα που σημαίνει μειωμένες αποδοχές των εκπαιδευτικών αλλά και λιγότερους εκπαιδευτικούς, ενώ ήδη οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία δε φτάνουν. Τεράστια μείωση, όμως, εμφανίζεται και στις λειτουργικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια (που προϋπολογίζονται στο υπουργείο Παιδείας) που για το 2012 είναι 2.865.000 ευρώ, από 17.170.770 ευρώ στον περσινό προϋπολογισμό (δηλαδή, μείωση 83,3%)!!

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου διατίθενται συνολικά 2.191.659.000 ευρώ, από 2.404.218.332 πέρσι. Από αυτά, για μισθούς και συντάξεις πάνε τα 2.176.465.000 ευρώ (λιγότερα κατά 191.744.158 ευρώ σε σχέση με πέρσι) και για λειτουργικές δαπάνες πάνε τα 15.194.000 ευρώ, από 36.009.174 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί πέρσι για λειτουργικές δαπάνες. Δηλαδή, μιλάμε για μια μείωση των λειτουργικών δαπανών της τάξης του 57,8%!

Στα ΤΕΙ δίνονται από τον προϋπολογισμό 289.989.000 ευρώ, από 353.280.431 ευρώ πέρσι. Δηλαδή, μιλάμε για μια μείωση περίπου 18%, στα ιδρύματα που ήδη σήμερα αδυνατούν να λειτουργήσουν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, λόγω των μειώσεων που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε διδακτικό προσωπικό. Για το 2012, προβλέπονται 126.610.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις στα ΤΕΙ (κονδύλι μειωμένο κατά 11,62% σε σχέση με πέρσι) και για λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται 163.357.000 (κονδύλι μειωμένο κατά 22,21% σε σχέση με πέρσι).

Στα πανεπιστήμια δίνονται 869.056.000 ευρώ, από 890.431.510 πέρσι και η μείωση αυτή επιμερίζεται τόσο σε μισθούς και συντάξεις όσο και σε λειτουργικές δαπάνες. Στους φορείς της έρευνας που η χρηματοδότησή τους έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, δίνονται από τον προϋπολογισμό 94.127.000 ευρώ, από 100.518.587 ευρώ πέρσι.

ΕΣΕΕ - ΕΒΕΑ
«Διαπίστωσαν» τα κραυγαλέα

«Αλλος ένας προϋπολογισμός λιτότητας και φόρων, ένας προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας και ως ένας προϋπολογισμός βέβαιης αναθεώρησης, είναι ο φετινός», σχολιάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που υποκριτικά εμφανίζεται σήμερα να... αγανακτεί για την κλιμάκωση της φορολογικής αφαίμαξης και της αντιλαϊκής επίθεσης που προεξοφλείται μέσα από τις γραμμές του νέου προϋπολογισμού. Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας, που, δυο μέρες πριν, ζητούσε από την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., να είναι «αποφασιστική, διεκδικητική και αποτελεσματική στις ενέργειές της» και κινδυνολογούσε ότι «οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα και τα προβλήματα καθυστερήσεις», χτες, μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού βγήκε... καταγγελτικά τάχα να διαπιστώσει μεταξύ άλλων ότι «οι όροι και προϋποθέσεις του φετινού προϋπολογισμού είναι δημιούργημα μεγαλύτερης φτώχειας και δυσπραγίας για την ελληνική οικονομία» και προϋπολογισμός «μεγαλύτερου "κουρέματος" του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων».

«Είναι εμφανές ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι μεταβατικός και μικρής διάρκειας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος. Χαρακτήρισε «αίνιγμα» τα μεγέθη του που, όπως είπε, «εξαρτώνται από την ανταλλαγή ή όχι των ελληνικών ομολόγων» και επιφυλάχθηκε να κάνει «ασφαλή πρόβλεψη» με τη βεβαιότητα ότι «οι ραγδαίες εξελίξεις, δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή του και η ρεαλιστική άποψη είναι ότι θα απαιτείται κάθε τόσο τροποποίησή του». Ο εκπρόσωπος των εμποροβιομηχάνων περιορίστηκε να εκφράσει «πανικό» για τη «λυσσαλέα», όπως τη χαρακτήρισε, «επίθεση κατά της ακίνητης ιδιοκτησίας με αύξηση των φόρων πάνω από 200%». Τέλος, διαπίστωσε ότι ο προϋπολογισμός προεξοφλεί συνέχιση της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας, ενώ, αμφίβολη θεωρεί την «αναπτυξιακή του διάσταση», που ενδιαφέρει άμεσα τη μερίδα του κεφαλαίου που εκπροσωπεί με την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, «λόγω πλήρους αδυναμίας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων λόγω της ύφεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ