ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Καθένας και το μετερίζι του

Τώρα που η αστική τάξη έχει την κυβέρνηση που θα τη «σώσει», τα τηλεοπτικά δελτία επανέρχονται στα συνηθισμένα θέματά τους: «Επιτέλους ήρθε και στη χώρα μας το after ofice party», «η Μουρ χώρισε τον κατά 16 χρόνια νεότερο άντρα της γιατί την απάτησε τη μέρα της επετείου τους» (τις άλλες μέρες ήταν συγχωρημένος), «ένας πιλότος κλειδώθηκε στην τουαλέτα» και πάει λέγοντας.

Την ίδια ώρα, στην «Ελληνική Χαλυβουργία» συνεχίζουν την απεργία, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά κοντά στους άλλους εργάτες. Στη «Φούλκορ» τέλειωσαν μια 48ωρη και συζητάνε τη συνέχεια του αγώνα τους, στην «Αλάπις» αντιπαλεύουν την εργοδοτική τρομοκρατία, στη «Ζήμενς» είναι αντιμέτωποι με την οργή της πολυεθνικής, γιατί - άκουσον - άκουσον - έγινε διακίνηση «Ριζοσπάστη» στις εγκαταστάσεις της, στον «Κατσέλη» παλεύουν για δουλεμένα μεροκάματα, στο Πέραμα, στη Θήβα, στην Καβάλα και αλλού οι λαϊκές επιτροπές οργανώνουν την πάλη ενάντια στο χαράτσι. Αλλά αυτά τα θέματα υπάρχουν μόνο στις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και τη συχνότητα του «902».

Ολα επανέρχονται στη θέση τους. Η αστική τάξη με την κυβέρνησή της και τα κανάλια της, η εργατική τάξη με τον αγώνα της και τα δικά της μέσα ενημέρωσης.

Στα αστικά μέσα, οι ισχυρισμοί του υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό παρουσιάστηκαν σαν ελπίδα εξόδου από το τούνελ, στον «902» αναλύθηκαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, αποδείχτηκε ότι είναι προϋπολογισμός φτώχειας και εξαθλίωσης, αλλά ταυτόχρονα καλέστηκε η εργατική τάξη να πυκνώσει τις γραμμές του ταξικού κινήματος για την απόκρουση αυτής της πολιτικής. Δύο χώροι σε σύγκρουση, κανένα πεδίο ουδετερότητας, ούτε χιλιοστό, για να ακουμπήσουν οι διάφοροι που θέλουν να εκφράσουν την εναλλακτική τους πρόταση για το πώς θα σωθεί ο καπιταλισμός και θα το απολαύσουν οι εργάτες.

***

Ακόμα κι όταν ασχολείται με ένα λαϊκό πρόβλημα ο αστικός Τύπος το κάνει για να τρομοκρατήσει. Στο ρεπορτάζ από την Αγγλία, η φρίκη περιγράφεται, ο τρόμος ότι θα πάθεις και συ τα ίδια μένει, η λύση παραπέμπεται στο θέλημα του θεού (δεν είναι τυχαίο ότι τα στοιχεία του ρεπορτάζ αντλούνται από μια εκκλησιαστική οργάνωση). Μέχρι εκεί λειτουργεί ο αστικός Τύπος. Και είναι αυτή μια θεμελιακή διαφορά με τον εργατικό Τύπο που έχει τη βάση της τόσο στην ταξική θέση όσο και στην πολιτική της επέκταση. Η αστική ιδιοκτησία έχει τον Τύπο που διαμορφώνει συμμαχίες υπέρ της, πολλές φορές ερήμην των «συμμάχων» (ο εργάτης που ψηφίζει τον πολιτικό εκπρόσωπο του αφεντικού του πολλές φορές πιστεύει πράγματι ότι ψηφίζει έναν έντιμο άνθρωπο, δεν ψηφίζει για τη συνέχεια της εκμετάλλευσής του, ή εξαναγκάζεται από το αφεντικό του να το κάνει. Εκπαιδεύεται καθημερινά ότι αντί να ορθώνει ανάστημα για το γκρέμισμα του εκμεταλλευτή του, είναι συμφέρον να ψάχνει «εναλλακτική λύση» ή εκβιάζεται σ' αυτό).

***

Στον καιρό της κρίσης πληθαίνουν και τα ρεπορτάζ που περιγράφουν την αθλιότητα δίπλα δίπλα με το «δράμα» των καπιταλιστών. Καλλιεργούν συνείδηση ότι είμαστε στο ίδιο καράβι και άρα να το σώσουμε. Τράβα κουπί εργάτη.

Τι λένε οι πράξεις της τάξης που ζητά να τραβήξουν κουπί οι εργάτες; Για να σωθούν οι καπιταλιστές πρέπει να πεθάνουν τα γερόντια για να μην «καταναλώνουν» συντάξεις, να πεθαίνουν οι άρρωστοι, ή, να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος περίθαλψης για να μην επιβαρύνουν τα Ταμεία, κι όσοι μείνουν όρθιοι να δουλεύουν έτσι και όταν το μεροκάματο θα θεωρείται αμελητέο ποσό για τις επιχειρήσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικές. Αυτήν την προοπτική περιέγραψε ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, και αυτός είναι ο προϋπολογισμός που λέγανε τα κανάλια ότι γεννά ελπίδες.

Να μια ακόμα διαφορά με τον εργατικό Τύπο, που, με τα λόγια του ποιητή «δεν δίνει λέξες παρηγόριας», δείχνει το δρόμο της οργάνωσης, μεταφέρει εμπειρία αγώνα, κινητοποιεί αλληλεγγύη, εντοπίζει, αναλύει τα αδύνατα σημεία του αντίπαλου, οργανώνει την αντεπίθεση έτσι που να γίνει νίκη.

Σ' αυτό το σημείο είμαστε. Η αστική τάξη διαμορφώνει τις συμμαχίες της από τη στρατιά διαφόρων προθύμων. Το ΚΚΕ οργανώνει την πάλη της εργατικής τάξης για να καταργήσει τη δυναστεία των αστών.

Σ' αυτήν τη μάχη όλο και περισσότερο τα σφυριά χτυπάνε στον ίδιο στόχο, οι «ατσαλοσύνες» συγχωρούνται ως ένα λάθος, πρέπει, όμως και να εκλαμβάνονται αναγκαστικά ως συνειδητή υπονόμευση του αγώνα όταν κατ' επανάληψη μπάζουν την αστική αντίληψη μέσα στο εργατικό κίνημα. Εξ ου και η πάλη με τον οπορτουνισμό ως ανειρήνευτη, αναγκαστική, διαρκή, μόνιμη.

Στη μάχη εργατών - καπιταλιστών δεν υπάρχουν ουδέτεροι «καταγραφείς της πραγματικότητας».


Η «ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ»

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ: «Η Aγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε, χθες, αυτό που εδώ και ημέρες υποστήριζαν οι αναλυτές και προεξοφλούν οι αγορές: Η κρίση εισέρχεται σε μία νέα φάση, αγγίζοντας πλέον το σύνολο της Ευρωζώνης (...) Προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης απαιτούνται κεφάλαια που ουδείς θέλει και μπορεί να διαθέσει - ούτε τα πλουσιότερα μέλη της Ευρωζώνης, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες, ούτε το ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό ως μόνη λύση μένει η εκτύπωση ευρώ, την οποία αργά ή γρήγορα η Γερμανία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί, προκειμένου να αποφύγει τη διάλυση της Ευρωζώνης (...) όσο καθυστερεί η εμπλοκή της ΕΚΤ τόσο φουντώνει η "πυρκαγιά" στην Ευρωζώνη και άρα γίνεται δυσκολότερη η κατάσβεσή της. (...) Είναι θετικό που η καγκελάριος Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι η κρίση κλιμακώνεται. Δεν είναι, όμως, σαφές αν έχει συνειδητοποιήσει την ταχύτητα αυτής της κλιμάκωσης. Oτι δηλαδή ίσως η νέα φάση της κρίσης να αποδειχθεί ο επίλογος της Ευρωζώνης» (από άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ: «Χριστούγεννα κάτω από τα φώτα των δρόμων του Λονδίνου, ξαπλωμένοι με ομίχλη σε κάποιο παγκάκι ή κάτω από κάποια γέφυρα και σκεπασμένοι με χαρτόκουτα και εφημερίδες, κινδυνεύουν να κάνουν περίπου 35.000 άνθρωποι, καθώς οι κατασχέσεις σπιτιών εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής ενυπόθηκων δανείων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στη Γηραιά Αλβιόνα και τα ενοίκια έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ! Το πρόβλημα της στέγης στη Μεγάλη Βρετανία (...) παίρνει μεγάλες διαστάσεις και συμπληρώνει την εικόνα μίας χώρας σε οικονομική κρίση που δημιουργούν η ανεργία ρεκόρ 17ετίας, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και ο πληθωρισμός - μαμούθ, που έχει φτάσει στο 5,2% ξεπερνώντας κατά 3,2% το στόχο του 2% που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (...) ο αριθμός των ανεξόφλητων ενυπόθηκων δανείων έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 1.378.700 (...) το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους έγιναν 18.100 κατασχέσεις, ενώ υπό τη συνεχή απειλή της κατάσχεσης βρίσκονται 164.500 δανειολήπτες! Από αυτούς περίπου 35.000 αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους μέσα στον επόμενο μήνα» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δυναμώνει τον αγώνα των χαλυβουργών

ΛΟΓΟΣ: Νέα μέτρα λόγω «μαύρης τρύπας» στα έσοδα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καταρχήν συμφωνία

ΝΕΑ: Λίφτινγκ στο χαράτσι με απαλλαγές και εξαιρέσεις

ΕΘΝΟΣ: Εξαιρέσεις στο χαράτσι μετά τη θύελλα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο γύψο η δικαιοσύνη για το χαράτσι στα ακίνητα

ΝΙΚΗ: 9 εντολές για να βρούμε λεφτά

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκθεση - κόλαφος για το Δημόσιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν μπορούν να σώσουν τις χώρες τους αυτοί που παριστάνουν τους σωτήρες της Ελλάδας

Η ΑΥΓΗ: Ευρωζώνη: 'Η αλλάζει ή διαλύεται

ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναγνώριση χρόνου ασφάλισης για τις εργαζόμενες μητέρες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Γ. Παπανδρέου τα στελέχη του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εισβολή ΜΑΤ στο άσυλο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το έγκλημα της αστικής πολιτικής

«Χτες, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αποκάλυψε ότι 19 παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθήνας δεν έχουν θέρμανση, ότι και στους υπόλοιπους τελειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου, ενώ τα βρέφη και τα νήπια οικογενειών από τα Πατήσια, το Βοτανικό, το Παγκράτι, τα Σεπόλια, το Μεταξουργείο αρρωσταίνουν και δεν μπορούν να διαβιώσουν σε αυτούς τους χώρους ή οι εργαζόμενοι γονείς τους τα παίρνουν και δεν βγαίνουν στο μεροκάματο για να τα φροντίσουν οι ίδιοι στα σπίτια τους (...) Τα νέα ζευγάρια που παλεύουν για το μεροκάματο, ζουν ήδη έναν εφιάλτη. Η στάση πληρωμών ήδη έχει ξεκινήσει και επεκτείνεται. Στη θέρμανση στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι, με τα χαράτσια για τα ακίνητα, με τα λεφτά που δεν υπάρχουν για γιατρό και φάρμακα, με τα λεφτά που δεν υπάρχουν για κρέας και φαγητό, με τα νηστικά παιδιά στα σχολεία, με το μεροκάματο που όταν βρίσκεται δεν φτάνει ούτε για τα απολύτως απαραίτητα, με τη σύνταξη που δε φτάνει ούτε για τα φάρμακα. Μια ζωή που δεν αντέχεται, δεν υποφέρεται, μια ζωή που - σε όλα τα μέτωπα - πρέπει να αλλάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Και το τι πρέπει να κάνουμε

(...) Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν μπορούν να τηρούν στάση αναμονής (...) Δεν πρέπει να περνά ούτε μια μέρα χωρίς να υψώνονται αγωνιστικά μέτωπα πάλης, με όλες τις μορφές πάλης και με σαφή αιτήματα. Εδώ και τώρα λύση! Εδώ και τώρα ανακούφιση! Με συλλογικές συμβάσεις, με κατάργηση των χαρατσιών, με κατάργηση του ΦΠΑ, των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, με μέτρα προστασίας των ανέργων, με μέτρα προστασίας του παιδιού, του ανήμπορου υπερήλικα, με γεύματα στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο κ.λπ. Κανένα άλλο αντιλαϊκό μέτρο. Ο λαός δεν πρέπει να αφήσει τη συγκυβέρνηση να πάρει ανάσα. Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στους εκβιασμούς. Η μάχη σήμερα για ψωμί, δουλειά, μόρφωση, Υγεία, κοινωνικές παροχές είναι, όσο ποτέ άλλοτε, δεμένη με το στόχο ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Αν δεν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, αν δεν αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ, δε θα γλιτώσει ο λαός από τα δεσμά και τα μέτρα καταστροφής του» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ