ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Θεατρικό Μουσείο απειλείται με πλειστηριασμό

Από εκδήλωση- συμπαράσταση καλλιτεχνών στο Θεατρικό Μουσείο (5/2011)

Eurokinissi

Από εκδήλωση- συμπαράσταση καλλιτεχνών στο Θεατρικό Μουσείο (5/2011)
Κοινοποιήθηκε, χτες, στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο προειδοποίηση του ΙΚΑ περί προσεχούς πλειστηριασμού έναντι του χρέους (180.000 ευρώ) του Θεατρικού Μουσείου στο ΙΚΑ. Ομως, το Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού (ΥΠΠΟ-Τ) αγρόν ηγόρασεν... Παρότι το θέμα έφτασε στο απροχώρητο το καλοκαίρι, σε διακανονισμό με το ΙΚΑ, συμφωνήθηκε να πληρώνει 2.500 ευρώ το μήνα. Πλην... το ΥΠΠΟ-Τ - δεν έδωσε τα χρήματα της επιχορήγησης, κι έτσι το ΘΜ δεν μπόρεσε ούτε στο διακανονισμό να ανταποκριθεί. Τα λίγα χρήματα που εκταμιεύτηκαν το καλοκαίρι ήταν για τους μισθούς των εργαζομένων - τότε ήταν απλήρωτοι 5 μήνες - και για να πληρωθούν μερικά ενοίκια για τη βιβλιοθήκη του ΘΜ. Τα απλήρωτα ενοίκια έφτασαν πάλι τους 12 μήνες και οι απλήρωτοι μισθοί τους 4 μήνες.

Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Σημειώνει: «Δεδομένου ότι το ΚΜΕΕΘ-ΘΜ το οποίο οφείλει αυτή τη στιγμή 400.000 ευρώ, δεν έχει από 40ετίας άλλο έσοδο πέραν της επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ, σε περίπτωση πλειστηριασμού της περιουσίας του δεν μένει παρά να εκποιηθούν κοστούμια του Φωκά, μακέτες του Τσαρούχη, το στέμμα του "Οιδίποδα" του Βεάκη, το κολιέ της "Βασίλισσας Ελισάβετ" της Κοτοπούλη, τα σκουλαρίκια της Βουγιουκλάκη, τα σύνεργα του μακιγιάζ της Καρέζη».

Υπενθυμίζουμε, ότι το Θεατρικό Μουσείο, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα του είδους του, διεθνώς, δεν είναι απλά ένα μουσείο. Είναι η μοναδική και ίσως η αξιολογότερη πηγή πληροφοριών για καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές δραματικών σχολών, δημοσιογράφους, ΜΜΕ, καλλιτέχνες του θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι το ΘΜ είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια που έχει τεκμήρια θεατρικής πορείας 170 ολόκληρων χρόνων. Το μουσείο και η βιβλιοθήκη (Καραμανλάκη 7, Πατήσια) αποτελούν πηγή για την πανεπιστημιακή έρευνα ενώ, μέχρι πρόσφατα, περισσότεροι από 100.000 μαθητές το επισκέπτονταν καθημερινά.

Παραστάσεις τα Δευτερότριτα

Το έργο «Ατέλειωτη βροχή» του Keith Huff παρουσιάζεται (κάθε Δευτέρα, Τρίτη), στο θέατρο «Ροές», με τους Δημήτρη Αλεξανδρή και Γιάννη Στάνκογλου. Στοιχεία σκληρού ποιητικού ρεαλισμού, σε δύο μονολόγους με κυνισμό αλλά και οξύ χιούμορ, για δύο φίλους αστυνομικούς στο Σικάγο. Παραβατικότητα αλλά και αφοσίωση οδηγούν τα πρόσωπα σε αποφάσεις ζωής και θανάτου, αγάπης και μίσους, προδοσίας και θυσίας, έρωτα και απελπισίας. Σκηνοθεσία: Αντώνης Καφετζόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μετάφραση: Αθανασία Α. Καραγιαννοπούλου.

  • Το έργο «Κέλυφος» παρουσιάζει (κάθε Δευτέρα, Τρίτη), το «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης» (Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια). Σκηνοθεσία Χριστίνας Χριστοφή. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ελένη Αποστολοπούλου, Αντονι Μπερκ. Σκηνικά Λαμπρινής Καρδαρά. Φωτισμοί Βασίλη Κλωτσοτήρα. Κίνηση Μαργαρίτας Τρίκκα. Μουσική Αρι Γεροντάκη. Πρόσωπα που αλλάζουν ρόλους. Ο δυνατός είναι αδύναμος, το θύμα θύτης, ο χαμένος κερδίζει.
  • «Παγκόσμια ιστορία της αϋπνίας» τιτλοφορείται η παράσταση που, βασισμένη σε κείμενα του Μπόρχες, παρουσιάζει (κάθε Δευτέρα, Τρίτη) ο θίασος «Δρόμος με δέντρα», στο Baumstrasse (Σερβίων 8, 2ος όροφος, Βοτανικός). Ιστορίες ανθρώπων όπως ο Εβραίος Γιάρομιρ Χλάντικ, που εκτελούν οι ναζί, ο ναζί Οτο Ντίτριχ που απολογείται ως άλλος Χίτλερ, ο Αστέριος που περιμένει το θάνατο να τον λυτρώσει, ένας αφηγητής που διερωτάται τι προκαλεί αγρύπνια τις νύχτες. Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης. Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία, εκτέλεση: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Ελένη Βεργέτη, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Θεανώ Μεταξά, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Μουσική: Πανού Μανού, Θεανώ Μεταξά.
  • «Αγάπη είναι»... μια διαδραστική περφόρμανς με τη Μαύρη Χήρα και τη Χαμογελαστή Αράχνη και αφηγήτριες τις Ανατολή Αθανασιάδου και Μαρίνα Πολυμέρη (κείμενο - σκηνοθεσία), παίζεται κάθε Δευτέρα - Τρίτη, στο «Βικτώρια». Με άρθρα για τον έρωτα, ποιήματα, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια. Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Χορογραφία - κίνηση: Αρτεμις Ιγνατίου. Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντής Σφέτσας.
Ο «Κατάδικος» στην Αθήνα

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι παραστάσεις του «Οικείου Θεάτρου» στην Κέρκυρα, με το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Κατάδικος», εγκαινιάζοντας ένα θεσμό που ξεκίνησε από την Κέρκυρα και θα αφορά στην ανάδειξη, κάθε χρόνο, ενός νομού και του έργου ενός ντόπιου συγγραφέα. Ο «Κατάδικος» δόθηκε σε 21 παραστάσεις σε εκκλησίες, πολιτιστικούς συλλόγους, στην Ιόνιο Βουλή, σπίτια, καφενεία, μπαρ, σχολεία, στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ κ.α. που παρακολούθησαν περισσότεροι από 3.000 θεατές.

Από τη Δευτέρα (21/11) και κάθε Δευτέρα (21, 28/11, 5 και 12/12) όσοι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν την παράσταση στο χώρο τους, μπορούν να τη δουν σε σπίτι που θα διαθέσει το «Οικείο Θέατρο». Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων (λόγω του περιορισμένων καθισμάτων) στο τηλ.: 6977 77 1821.

Θεατρική διασκευή Σοφία Αδαμίδου. Σκηνοθεσία Μίλτος Δημουλής. Σκηνικά - κοστούμια Θεοδόσης Δαυλός. Μουσική Τάσος Σωτηράκης. Παίζουν: Δάφνη Ασημακοπούλου - Κουλουλία, Στέλιος Γεράνης, Ανδρομάχη Δαυλού, Τάσος Σωτηράκης, Λευτέρης Τσάτσης.

Δέκα νέες παραγωγές

«Η Σάντρα στο φως»: Κραουνάκης - Κοσκινά
«Η Σάντρα στο φως»: Κραουνάκης - Κοσκινά
Από τις 21/11 έως τις 20/12, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) θα πραγματοποιηθεί το 2ο Low Budget Festival. Δέκα νέες παραγωγές, 30 παραστάσεις, με νέες δυνάμεις.

Να σημειώσουμε το πρόγραμμα του Νοέμβρη: 21, 22, 23/11: «Η Σάντρα στο φως» του Ακη Δήμου. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης. Παίζει: Μαρία Κοσκινά. 24, 25, 26/11: «Dig!». Κείμενο βασισμένο στις τραγωδίες του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ». Σκηνοθεσία - ερμηνεία - δραματουργική επεξεργασία: Μάξιμος Μουμούρης. Κίνηση - δραματουργική επεξεργασία: Αγγελική Στελλάτου. Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Πετράκης. 27, 28, 29/11 «Ενας κόμης στον Αδη». Σκηνοθεσία ομάδας «Cheek-Βones». Μουσική: Νίκος Καραδοσίδης. 30/11, 1, 2/12: «Η πολιτική ανυπακοή του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ το 2011». Διασκευή - σκηνοθεσία: «So7». Παίζουν: Κώστας Φιλίππογλου, Δημήτρης Κουρούμπαλης.

«Πυξίδα» η προσφορά τους

Τέσσερις θρυλικές μορφές του λαϊκού μας τραγουδιού, οι Σωτηρία Μπέλλου, Μαρίκα Νίνου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Βίκυ Μοσχολιού, αποτελούν την «πυξίδα» του υπέροχου μουσικού «οδοιπορικού», με τίτλο «Είμαι γω γυναίκα φίνα...» κάθε Δευτέρα, στο «Ποντίκι» (Επτανήσου 9 & Ανδρου, Πεδίον Αρεως, Κυψέλη, 210.8232.971, 210.8226.995). Η Ευαγγελία Μουμούρη και η Ειρήνη Χαρίδου ερμηνεύουν πολυαγαπημένα τραγούδια που πρωτακούστηκαν από τις τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες και «διαμάντια» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Μαζί με την ηθοποιό Ορνέλα Λούτη και τους μουσικούς Κώστα Αναγνώστου (μπουζούκι), Νίκο Πλιό (κιθάρα), Χρόνη Κατρανίτσα (πιάνο) ξετυλίγουν ένα πληθωρικό πρόγραμμα, πλημμυρισμένο από αθάνατα τραγούδια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα, Ζαμπέτα κ.ά., διανθισμένο με αναφορές στους πρωταγωνιστές εκείνης της θρυλικής εποχής. Κείμενα - καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Σοφία Αδαμίδου.

Στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας (Λουκά Μπέλλου 1) τη Δευτέρα (1μμ) θα εγκαινιασθεί η 2η έκθεση εικαστικών έργων κρατουμένων γυναικών στις Φυλακές Γυναικών Ελαιώνα Θήβας. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες, χρηστικά αντικείμενα από ξύλο και μέταλλο και πολλά άλλα που φιλοτέχνησαν οι κρατούμενες. Ολα τα έργα θα πωλούνται σε χαμηλές τιμές και τα έσοδα από κάθε έργο θα κατατεθούν στον ατομικό λογαριασμό της κρατούμενης που το δημιούργησε. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 8/12, πραγματοποιείται με τη συνδρομή της ΧΕΝ Θήβας και του Δήμου Θηβαίων.

Αύριο τελειώνουν οι παραστάσεις της «Ρώσικης ρουλέτας» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για τα μονόπρακτα του Τσέχωφ «Η αρκούδα», «Πρόταση γάμου», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», που κωμωδιογραφούν τις σχέσεις των δύο φύλων. Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Λίλλυς Μελεμέ, σκηνικά -κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, φωτισμοί Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Αννα Κουτσαφτίκη, Δημήτρης Μυλωνάς, Στρατής Πανούριος.

Το Ιδρυμα «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35, στάση μετρό Αγ. Δημητρίου, τέρμα), στα πλαίσια των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεών του για τους φιλοξενούμενους σ' αυτό αγωνιστές αλλά και και τους φίλους του, διοργανώνει, τη Δευτέρα (21/11, 6.30μμ), μουσική εκδήλωση. Μουσική θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι Βασίλης Παπακώστας (μπουζούκι), Μιχάλης Πασαδάκης (κιθάρα). Μαζί τους στο τραγούδι η Τούλα Μωραΐτου. Είσοδος ελεύθερη για τους συγγενείς των φιλοξενούμενων και τους φίλους του «Σπιτιού του Αγωνιστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ