ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Ευρωζώνη: Τριγυρίζοντας στο αδιέξοδο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αδυναμία της Γερμανίας να συγκεντρώσει στις αρχές της εβδομάδας το ποσό των 6 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων λειτούργησε σαν καταλύτης για την επιτάχυνση των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που κάνουν λόγο για το τέλος της Ευρωζώνης, τουλάχιστον υπό τη μορφή που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, το γερμανικό δημόσιο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 3,644 δισ. ευρώ όταν το αιτούμενο ποσό της δημοπρασίας έφτανε τα 6 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο έφτασε το 2,09% από 1,98% στην προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του «Bloomberg»: «Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή (...) Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια, τότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

ΑΜΕΣΗ ΗΤΑΝ η ανοδική αντίδραση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στη Γαλλία έφτασαν το 3,63%, στο Βέλγιο το 5,21% και στην Ισπανία το 6,65%. Οσον αφορά την Ιταλία, εκεί το επιτόκιο είναι κολλημένο στο 7%.

Ωστόσο, η πρώτη φροντίδα των ιθυνόντων της ΕΕ ήταν και πάλι οι τράπεζες οι οποίες αφού έχουν καταβροχθίσει τα «πακέτα» των τρισεκατομμυρίων, χρηματοδοτούνται και πάλι από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες να σημειώνουν ρεκόρ εβδομαδιαίου δανεισμού από την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 247 δισ. ευρώ!!! Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ διετίας και χορηγήθηκε σε 178 (!) συνολικά τράπεζες με το γνωστό σκανδαλώδες επιτόκιο του 1,25%.

Το ύψος των κεφαλαίων ήταν το μεγαλύτερο από το μέσον του 2009 και πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για δανεισμό 220 δισ. ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε διοχετεύσει στη διατραπεζική κεφάλαια 230 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΕΥΡΩ ΟΔΕΥΕΙ με ταχύτητα προς την κατάρρευσή του, εκτιμά ο «Economist» στο κύριο άρθρο του και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν. Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν: Ο «Economist» τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες «ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις».

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ του εγχειρήματος της περιβόητης Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) συντελείται στις συνθήκες της διεθνούς κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και προϊόντων, της ανόδου των λαϊκών αγώνων σε συνδυασμό με την αδυναμία εξεύρεσης λύσης με τα κλασικά εργαλεία της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης. Αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις των «μεγάλων» δυνάμεων της ΕΕ για λύσεις πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα, όπως τα σενάρια για την «ευρωζώνη» των δύο ταχυτήτων. Οσο όμως οι «λύσεις» δεν παίρνουν υπόψη τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης τόσο θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αποδεικνύοντας τη μοναδική αναγκαιότητα: Την ανατροπή του καπιταλισμού.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ενεργειακά «παιχνίδια»

Με «μαγική εικόνα» μοιάζει ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς εμφανίζονται νέα δεδομένα που αντανακλούν τους έντονους ανταγωνισμούς σχετικά με τις πηγές, αλλά και τους αγωγούς μεταφοράς. Στον πυρήνα αυτών των ανταγωνισμών βρίσκεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία προκαλεί νέες συμμαχίες κρατών και διαρκή αλλαγή των συσχετισμών.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους συμμάχους και συνεταίρους τους να μειώσουν στο ελάχιστο την προμήθεια αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Ρωσία συνεχίζει τις δελεαστικές προσφορές της προς τη Δυτική Ευρώπη, που γίνονται ακόμη πιο συμφέρουσες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια είναι το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Το μεγάλο κοίτασμα του Shah Deniz εμφανίζεται ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε τιμές ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ρωσικές.

Εννοείται πως οι Αμερικανοί προωθούν τη λύση του αζέρικου αερίου, αφού θα ελέγχουν όχι μόνο την πηγή του, αλλά και τους δρόμους της μεταφοράς του.

Ενα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται ως καθοριστικός παράγοντας όχι μόνον εξαιτίας της γειτνίασης με τα μεγάλα κοιτάσματα της Κασπίας, αλλά και ως εγγυητής της ομαλής ροής του αερίου, αφού από το έδαφός της θα περάσουν όλοι οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί.

Εκ παραλλήλου, η Τουρκία κινείται και στην υπόθεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη γνωστή πετρελαϊκή εταιρεία Shell για έρευνες στην περιοχή. Μια κίνηση, που θεωρείται αντιπερισπασμός στη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ με την αμερικανική Noble για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, από «BBB-» σε «BB+» με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο οίκος Fitch, υπό τη σκιά των επιδεινούμενων προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων επισημαίνει τις έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες, τα υψηλά επίπεδα χρέους και τη δυσοίωνη μακροοικονομική προοπτική της πορτογαλικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα θα υποχωρήσει στο 3% το 2012.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας προειδοποίησε η Standard & Poor's, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στη μείωση του δημόσιου χρέους της. Η προειδοποίηση, αν και δεν είχε επίσημο χαρακτήρα, εκφράστηκε από τον διευθυντή του τμήματος αξιολόγησης κρατών της S&P στη Σιγκαπούρη, Τακαχίρα Ογκάβα. «Η οικονομία της Ιαπωνίας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, λεπτό το λεπτό», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης σύμφωνα με το Bloomberg.

ΝΟΚΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στην περικοπή 17.000 θέσεων εργασίας - σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού προσωπικού της - σχεδιάζει να προχωρήσει η Nokia Siemens Networks, η Νο2 κατασκευάστρια δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Η εταιρεία, η οποία αγωνίζεται να καταστεί κερδοφόρα από τότε που ιδρύθηκε το 2007, δε διευκρίνισε πού θα γίνουν οι απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ