ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποκριτικό το σύνθημα για «εξυγίανση» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

Συνάντηση με εργαζόμενους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ - ΜΠΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Συνάντηση με τη συντονιστική επιτροπή εργαζομένων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ - ΜΠΕ είχε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα για τα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, όπως η ένταξή τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και το ενιαίο μισθολόγιο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε τα εξής:

«Απορρίπτουμε το υποκριτικό σύνθημα που αναφέρεται για την εξυγίανση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, όλου του συστήματος της δημόσιας ενημέρωσης. Πίσω από τον όρο της εξυγίανσης, βρίσκεται μια προσπάθεια και υποβάθμισης της ενημέρωσης και ενίσχυσης της ιδιωτικής τηλεόρασης και κυρίως θέλουν να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και το υπόλοιπο προσωπικό. Να τους μετατρέψουν, κυριολεκτικά, σε μια εργασιακή εφεδρεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μειωμένο προσωπικό, που, ξαναλέμε, δεν έχει σχέση με την πραγματική εξυγίανση, αλλά με τη συρρίκνωση του ρόλου της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, της δημόσιας ενημέρωσης, υπέρ της πλήρους, ανεξέλεγκτης και απελευθερωμένης ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης.

Πιστεύουμε ότι η πίεση δεν ασκείται μόνο από το μνημόνιο, μια πίεση που εμείς δεν τη δεχόμαστε, αλλά ασκείται και από τους ιδιώτες στο χώρο, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί η μεγάλη δύναμη στα χέρια λιγότερων ιδιωτών και να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες δουλεμπορίου.

Ξαναλέμε, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα εξυγίανσης, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα διόρθωσης ελαττωμάτων, αλλά δεν έχει κανένα καλό σκοπό η υπόθεση αυτή. Και, τέλος, διαφωνούμε ριζικά με αυτή τη νέα ληστεία που γίνεται, με τη μεταφορά δηλαδή των αποθεματικών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, που δημιουργήθηκε από τη μείωση των μισθών τα τελευταία χρόνια, αυτά να μπουν στο γνωστό κορβανά και να πηγαίνουν στα διάφορα τοκοχρεολύσια, όπως έχει γίνει εδώ και χρόνια με τα Ασφαλιστικά Ταμεία και θα γίνει και τώρα, και όπως επιχειρείται κυριολεκτικά να συγκεντρωθεί χρήμα χωρίς να το πάρει χαμπάρι ο λαός, που έχει δώσει χρήματα για τη διαμόρφωση αποθεματικών των Ταμείων κ.λπ. για να τα πάνε στα τοκοχρεολύσια.

Επομένως, εμείς θα υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο. Είμαστε υπέρ του να βρίσκεται η τηλεόραση σε δημόσια χέρια, σε κοινωνικούς φορείς και από εκεί και πέρα μέσα στις σημερινές συνθήκες εμείς να παλεύουμε για να ακούγονται όσο γίνεται περισσότερες φωνές και να υπάρχει, όσο μπορεί να υπάρχει, συμμετοχή και των φωνών που θεωρούνται μειοψηφία και για να μην περιθωριοποιούνται εντελώς. Είναι άλλο πράγμα αυτό και δεν αφορά τους απλούς εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους».

Εκ μέρους των εργαζομένων, η Βασιλεία Ζερβού είπε ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, τονίζοντας την ανάγκη η δημόσια ενημέρωση να παραμείνει αγαθό για τον ελληνικό λαό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με ανυπόστατες κατηγορίες ζητάει να αρθεί η ασυλία του Γ. Τούσσα

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για το αίτημα της Εισαγγελίας Πειραιά να αρθεί η ασυλία του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιώργου Τούσσα με ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, που ζητήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, με την κατηγορία ότι ως μέλος του ΔΣ του NAT, όπου συμμετείχε ως εκπρόσωπος των ναυτεργατών, ψήφισε δήθεν στις 27-3-2003 μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΝΑΤ, υπέρ της χορήγησης πιστοποιητικού μη οφειλής στην "MARE ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ", που είχε πλειοδοτήσει στον πλειστηριασμό του οχηματαγωγού πλοίου "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣ", έχοντας οφειλές στο ΝΑΤ, αποτελεί κατάφωρη παραποίηση της αλήθειας.

Αυτή η αθλιότητα εντάσσεται στην προσπάθεια να απαλλαγούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την πτώχευση του ΝΑΤ και των άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων, οι εφοπλιστές, η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων συνολικά.

Η Εισαγγελία Πειραιά είναι εκτεθειμένη. Είναι αδιανόητο να μη διάβασε τα ίδια τα Πρακτικά των συγκεκριμένων συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ, που αποδεικνύουν ότι ο Γιώργος Τούσσας, ως εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ όχι μόνο δεν συμφώνησε στο ΔΣ του ΝΑΤ για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής, αλλά αντίθετα ζήτησε την πλήρη εξασφάλιση και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο. Το αίτημα της Εισαγγελίας Πειραιά για την άρση της ασυλίας του Γιώργου Τούσσα δεν έχει καμία νομική ή ηθική βάση, σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα και τη σαφή του θέση στο ΔΣ του ΝΑΤ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε ο ίδιος από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να άρει την ασυλία του, ώστε να αποδείξει την αβασιμότητα των κατηγοριών και την πραγματική σκοπιμότητά τους. Αλλωστε, και κατά την προηγούμενη θητεία του, χωρίς καν να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δικάστηκε στις 16-10-2007, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, κατηγορούμενος για την απεργία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, για να αθωωθεί μετά την κατάρρευση του σαθρού και κατασκευασμένου κατηγορητηρίου».

ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Θα αποφασίσουν τα συγκυβερνώντα κόμματα

Δηλώσεις χτες του υπουργού Εσωτερικών

Στα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου μετέθεσε την ευθύνη της ανάληψης πρωτοβουλίας για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης. Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ο υπουργός διευκρίνισε πως «αν γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο αυτές θα πρέπει να προκύψουν ύστερα από συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων». Και πρόσθεσε: «Εφόσον υπάρξει τέτοια συνεννόηση, η κυβέρνηση, αν χρειαστεί, θα αποφασίσει σχετικά. Το θέμα δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έχει παραδώσει ένα σχέδιο για το εκλογικό σύστημα. Ερωτώμενος ο για το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το «πολιτικό χρήμα», ο Τ. Γιαννίτσης απάντησε ότι επισήμως δεν έχει παραλάβει κανένα σχέδιο νόμου από την προηγούμενη ηγεσία, παρά μόνο μια επεξεργασία γύρω από το «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Τον ισχυρισμό διέψευσε ο προκάτοχός του Χ. Καστανίδης, με δήλωσή του, λίγες ώρες αργότερα.

Ο Χ. Καστανίδης αναφέρει ότι παρέδωσε στον Τ. Γιαννίτση «νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες και το πολιτικό χρήμα, που είναι επεξεργασμένο στην τελική του μορφή». Ο ίδιος ζητάει από τον Τ. Γιαννίτση «να διορθώσει την αβλεψία του αυτή, ώστε να μην είναι εκτεθειμένος σε αναληθείς ισχυρισμούς». Για την ημερομηνία των εκλογών, τέλος, ο Τ. Γιαννίτσης είπε ότι «υπάρχει έργο που πρέπει να γίνει» και «όταν εκτελεστεί το έργο αυτό, τότε θα έχει υλοποιηθεί και η εντολή που η κυβέρνηση έλαβε».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

  • Στις 9 π.μ., ομιλία στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.
  • Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Περάματος, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.
  • Στις 7 π.μ. στους εργάτες του Δήμου Νίκαιας θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στις 9 π.μ. στους εργαζόμενους στο Δημαρχείο.
  • Περιοδεία στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας πραγματοποιεί στις 7.45 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
  • Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει, στις 3 μ.μ., ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Σήμερα στο Παρίσι

Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ, στο Παρίσι, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική διεξόδου του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Η εκδήλωση θα γίνει στη Maison des Syndicats στο Quai Saint Bernard, πίσω από το Jussieu.

Συνελεύσεις της ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και οι Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης οργανώνουν συνελεύσεις με θέμα: «Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ». Η συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς θα γίνει την Παρασκευή 25 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι της οδού Χηλής. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ