ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» (ΠΑΣΥ)
Στις 14 Δεκέμβρη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων

Συνεδρίασε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ

Πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στις 14 Δεκέμβρη και δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης στα τέλη Γενάρη, αποφάσισε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, που συνεδρίασε, χτες, στη Λάρισα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για την προετοιμασία νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι μορφές της κινητοποίησης των κτηνοτρόφων και του δεκαήμερου πανελλαδικής δράσης θ' αποφασιστούν το επόμενο διάστημα από τις κατά τόπους Γραμματείες της ΠΑΣΥ.

Ιδιαίτερα, απασχόλησαν τη συνεδρίαση τα προβλήματα που συνδέονται με τα κυβερνητικά χαράτσια (για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, έκτακτη εισφορά, ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, 23% ΦΠΑ, εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, πρόστιμα για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.), με τις εξευτελιστικές τιμές στην πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων και την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις περικοπές στις επιδοτήσεις, με τη μη καταβολή αποζημιώσεων για τις τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες από θεομηνίες και αρρώστιες (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στο βαμβάκι, περονόσπορος στ' αμπέλια κλπ.).

Δραματική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία καθώς το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί υπερβολικά, με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας, τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών από τους εμπόρους.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει το επόμενο διάστημα και σε συνάρτηση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020 θα υπάρξει μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας, καθώς έχουμε καταντήσει χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και κάθε χρόνο έχουμε έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης και γιγάντωση της ανεργίας από τους ξεκληρισμένους αγρότες.

Οπως υπογραμμίστηκε, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν σοβαρές ευθύνες γι' αυτή την εξέλιξη και το μόνο μέλημά τους είναι η προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και η μετακύλιση του χρέους στις πλάτες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις.

Η ΠΑΣΥ καλεί σε οργανωμένη μαζική αντίσταση τους μικρομεσαίους αγρότες για να μην πληρώσουν τα χαράτσια και να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά, οργανωμένα και μαζικά τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, για ν' ανοίξει η προοπτική για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΞΥΛΟΥ
Αντίσταση στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου

Σε οργανωμένη στάση πληρωμής των χαρατσιών καλεί το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Ξύλου (ΠΟΒΣΞ), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις αγωνιστικές δυνάμεις να βγαίνουν ενισχυμένες. Στο ψήφισμα του Συνεδρίου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλα τα σωματεία σε οργανωμένη στάση πληρωμών των χαρατσιών. Είναι χρέος των σωματείων να υπερασπιστούν τον κάθε συνάδελφο που αδυνατεί να πληρώσει. Εχουμε καθήκον να οργανώσουμε την αντίσταση μπροστά στην απειλή διακοπής του ρεύματος, μπροστά στην αδυναμία να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογενείας του. Καταδικάζουμε όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε θετικές αποφάσεις δικαστηρίων».

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., με επικεφαλής άνθρωπο των τραπεζών, έρχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αποτελεί ελιγμό των μονοπωλίων για να ανακόψει την ορμή των λαϊκών αγώνων και την αντίσταση στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα». Σχετικά με την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, το Συνέδριο σημειώνει στο ψήφισμά του: «Την στιγμή που τα προβλήματα οξύνονται, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Επιλέγει τον δρόμο του "κοινωνικού διαλόγου" με την κυβέρνηση, συμβιβάζεται με τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές. Αρνείται τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα σοβαρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Η πρόσφατη απεργία έγινε κάτω από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων, μετά από ένα μεγάλο διάστημα απραξίας και δεν σχεδιάζεται καμιά παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων».

Σε αντιδιαστολή, επισημαίνεται ότι «μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η ΠΟΒΣΚΞ πρωτοστάτησε και συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΕΒΕ. Εχει πάρει μέρος σε πλήθος κινητοποιήσεις και θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το επόμενο διάστημα για όλα τα προβλήματα των βιοτεχνών του ξύλου. Θα συνεχίσει να καλεί όλα τα σωματεία της δύναμής της, όλους τους συναδέλφους βιοτέχνες, σε αγώνες με στόχο την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και την αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά, ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική των κυβερνήσεων».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ως συμπέρασμα του Συνεδρίου ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοτέχνες του ξύλου οξύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα: «Η οικονομική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η οικοδομική δραστηριότητα κατέρρευσε. Το λαϊκό εισόδημα συρρικνώθηκε, με συνέπεια να λιγοστέψουν οι δουλειές και αυτές που απέμειναν να πληρώνονται με χειρότερους όρους. Συνεχίζεται η συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν στη χώρα όλες οι κυβερνήσεις. Οι εισαγωγές από χώρες με φθηνά εργατικά χέρια πολλαπλασιάστηκαν σε βάρος του ελληνικού επίπλου. Η οικονομική κρίση χειροτερεύει με γρήγορους ρυθμούς την κατάσταση της βιοτεχνίας επίπλου». Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στα γενικότερα προβλήματα, ασφαλιστικά, ακρίβειας, Υγείας, Παιδείας, καθώς και στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ