ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με κυρώσεις απειλεί και ο Αραβικός Σύνδεσμος

Επιμένει στους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ο γαλλικός ιμπεριαλισμός

ΚΑΪΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διορία μέχρι σήμερα το βράδυ έδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη συριακή ηγεσία προκειμένου ν' αποδεχτεί το αραβικό σχέδιο, δηλαδή την απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη Αράβων παρατηρητών σε όλη τη Συρία. Σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν αντιδράσει θετικά, ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει προγραμματίσει μια πρώτη συνεδρίαση, το Σάββατο, σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων, προκειμένου να εξετάσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, μεταξύ των οποίων συζητιέται η διακοπή εμπορικών πτήσεων προς τη συριακή πρωτεύουσα αλλά και η διακοπή των συναλλαγών διά μέσου της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ηδη, από χτες, η κυβέρνηση του Λιβάνου, που αποτελείται από ένα συνασπισμό κομμάτων φίλα προσκείμενων στη «Χεζμπολάχ», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τη συριακή ηγεσία, κατέστησε σαφές ότι δε θα στηρίξει τις κυρώσεις, αφήνοντας απλώς ανοιχτό το αν θα τις καταψηφίσει ή αν θα απόσχει απλώς. Σε δίλημμα εμφανίζεται να είναι και η ιρακινή ηγεσία, που μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει με τη σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη Δαμασκό, γεγονός που πολλοί αποδίδουν στις στενές σχέσεις πλέον Βαγδάτης - Τεχεράνης και στην επιρροή της δεύτερης, που, παρά τους χαμηλούς τόνους, δεν έχει εγκαταλείψει τη στενή της σύμμαχο Συρία.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, εκτίμησε ότι τελικά η Δαμασκός θα δεχτεί τους παρατηρητές, κάτι που διαψεύδονταν από την κρατική συριακή τηλεόραση. Αν τελικά επιβληθούν κυρώσεις, αυτό θα αποφασιστεί από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, την Κυριακή, σε έκτακτη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, την άποψη για «δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων» καλλιεργεί επίμονα η γαλλική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών της. Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε, χτες, σε συνέντευξή του, ότι το Παρίσι έχει θέσει το θέμα, ήδη, στους συμμάχους του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και ότι θα το συζητήσει και με τον Αραβικό Σύνδεσμο, του οποίου τη συγκατάθεση χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας». Ο Ζιπέ υποστήριξε ότι αν αποφασιστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να επιβλέπεται από «διεθνείς παρατηρητές», αλλά σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εντονότατες αντιρρήσεις που έχουν, ήδη, διατυπώσει άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι Ρωσία - Κίνα, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν τίθεται θέμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία υπό οποιαδήποτε μορφή».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις σήμερα

Συνεχίστηκαν και χτες οι λαϊκές διαμαρτυρίες
Συνεχίστηκαν και χτες οι λαϊκές διαμαρτυρίες
ΚΑΪΡΟ.--

Για μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σήμερα, τόσο στην πλατεία Ταχρίρ όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας προετοιμάζονταν χτες οι διαδηλωτές, οι οποίοι τήρησαν μια άτυπη εκεχειρία που πρότεινε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Εντούτοις, από τους χιλιάδες που παρέμειναν και χτες το βράδυ στην Ταχρίρ, κανείς δε φάνηκε να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του στρατού ότι δεν εποφθαλμιά την εξουσία. Αντίθετα, εξοπλίζοντας καλά τα υπαίθρια ιατρεία και έχοντας, ήδη, συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες αίματος αλλά και υλικών πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ασφυξίας που προκαλούν τα ασφυξιογόνα, τα οποία χρησιμοποίησε κατά κόρον ο στρατός προκαλώντας το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, ετοιμάζονται για τη σημερινή συγκέντρωση. Επισήμως, έχουν σκοτωθεί 38 διαδηλωτές (η συντριπτική πλειοψηφία σε Κάιρο, αλλά και σε Αλεξάνδρεια, Ισμαϊλίγια, Μάρσα Ματρούχ) και έχουν τραυματιστεί 3.256.

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου διαβεβαίωσε, χτες, διά τηλεοπτικού διαγγέλματος, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβολής των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί ν' αρχίσουν, σε διαδοχικούς γύρους, την Τρίτη. Ηδη, υποστήριξε, οι Αιγύπτιοι εκτός χώρας ψηφίζουν σε προξενεία και πρεσβείες. Επίσης, επανέλαβε ότι θα γίνουν προεδρικές εκλογές τον Ιούνη και ότι το Συμβούλιο συζητά με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και προσωπικότητες τρόπους εκτόνωσης της έντασης, τιμωρίας όσων ευθύνονται για τη βία κατά διαδηλωτών (!), κατάργησης των στρατοδικείων και ομαλής διεξαγωγής των εκλογών.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την ένταση, είχε ζητήσει, διά μέσου μέσων κοινωνικής δικτύωσης, «συγνώμη» για τους νεκρούς διαδηλωτές, υποσχόμενο «δίωξη των ενόχων» και «αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων». Στην προσπάθεια κατευνασμού της λαϊκής οργής και, αν είναι δυνατόν, χειραγώγησής της, έσπευσε να συμμετάσχει και η αμερικανική πρεσβεία, η οποία, αφού κατήγγειλε μετά βδελυγμίας τη βία κατά διαδηλωτών, ανακοίνωσε βοήθεια 100.000 δολαρίων προς τα θύματά της!

Μέχρι χτες βράδυ, πάντως, όλες αυτές οι κινήσεις δε φαινόταν να «πείθουν». Οι διαδηλωτές της Ταχρίρ, από τους οποίους έχουν διαχωρίσει τη θέση τους οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» επικαλούμενοι την άρνηση πρόκλησης βίας και την αναγκαιότητα διεξαγωγής των εκλογών - γιατί θεωρούνται βέβαιοι νικητές λόγω του εκτεταμένου φιλανθρωπικού τους δικτύου - επέμεναν στην άμεση αποχώρηση από την εξουσία του στρατού και στην περικοπή των «προνομίων» που διαπραγματεύεται να διατηρήσει επί του ελέγχου των πολιτικών αποφάσεων και του προϋπολογισμού της χώρας. Χτες, τουλάχιστον, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διατεινόταν ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί άμεσα γιατί «θα ήταν προδοσία ν' αφεθεί η χώρα χωρίς ασφάλεια»!

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιέσεις για σκληρότερες κυρώσεις από Γαλλία - Ισραήλ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Υπέρ της διακοπής της εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου τάχθηκε, χτες, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του νέου γύρου κυρώσεων που ετοιμάζονται σε βάρος της Τεχεράνης με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα και την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία αναφέρεται σε «στοιχεία που παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα έχει και στρατιωτικό χαρακτήρα». Παρ' όλα αυτά, το Παρίσι κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επιβολή μονομερών κυρώσεων και ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επανήλθε στο αγαπημένο του θέμα και επανέλαβε την αναγκαιότητα επιβολής «σκληρότερων από τις σκληρές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν «άμεσα». Ο Νετανιάχου επέμεινε πως είναι βέβαιο ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και ότι «ο κόσμος πρέπει ν' αντιδράσει πριν να είναι πολύ αργά».

Από την πλευρά τους, πάντως, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν, χτες, ότι εντόπισαν και συνέλαβαν 12 πράκτορες της CIA επί ιρανικού εδάφους, οι οποίοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, είχαν ως στόχο να πλήξουν στόχους που σχετίζονται «με το στρατό, το πυρηνικό πρόγραμμα και την ενέργεια». Δε δόθηκαν, όμως, περισσότερες πληροφορίες επ' αυτού.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KAΪΡΟ.-- Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, χτες, η πρώτη, από το 2007, συνάντηση του ηγέτη της ΟΑΠ και της «Φατάχ», Μαχμούντ Αμπάς, και του πολιτικού ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Οι δύο άνδρες δήλωσαν «αισιόδοξοι» ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο οργανώσεων λιγόστεψαν», ενώ φέρεται να συμφώνησαν για διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το Μάη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις βόμβες εξερράγησαν με διαφορά λίγων λεπτών στην πόλη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, να σκοτωθούν εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 40. Ο απολογισμός αναμενόταν ν' αυξηθεί ενώ δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο στόχος. Πάντως, οι επιθέσεις σημειώνονται λίγες μέρες πριν την έναρξη της τελικής αποχώρησης όσων μάχιμων μονάδων του αμερικανικού στρατού παραμένουν ακόμη σε ιρακινό έδαφος.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας προειδοποίησε τη γείτονα Ν. Κορέα πως θα καταστρέψει το προεδρικό μέγαρο στη Σεούλ με «πύρινη θάλασσα», έπειτα από τις νέες χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησάκι Γεονπγεόνγκ, όπου πέρσι σημειώθηκε θερμό επεισόδιο με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Νοτιοκορεατών.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στα τέλη Νοέμβρη ναυτικά γυμνάσια στη δυτική περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Οπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τακτικά γυμνάσια «που δεν στρέφονται εναντίον καμιάς ιδιαίτερης χώρας και δεν έχουν κανέναν ιδιαίτερο στόχο». Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίνονται σε μια περίοδο που ανεβαίνει η ένταση στην περιοχή και εγείρονται διεκδικήσεις ενώ και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στην Αυστραλία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δολοφονίες αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες δολοφονίες αμάχων πραγματοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, από αεροπορικές επιδρομές αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, στην επαρχία Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Η κατοχική επιδρομή είχε σαν αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι έξι παιδιά. Οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι στο σημείο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις «ανταρτών» και κάποιοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους χωρίς ωστόσο να δίνει διευκρινήσεις για το περιστατικό. Τους θανάτους αμάχων καταδίκασε ο εγκάθετος των κατοχικών δυνάμεων Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ζητώντας «ενδελεχή έρευνα για τα γεγονότα».

Χτες, ακόμα 10 Αφγανοί υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης σκοτώθηκαν, σε επίθεση «μαχητών των Ταλιμπάν» στην περιοχή της Φαράχ. Η επίθεση είχε στόχο αυτοκινητοπομπή με προμήθειες για τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ