ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζική εργατική απάντηση στα βάρβαρα μέτρα

Από την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία της Πορτογαλίας
Από την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία της Πορτογαλίας
ΛΙΣΑΒΟΝΑ._

Μαζική και δυναμική ήταν η χτεσινή 24ωρη γενική απεργία - μία από τις μεγαλύτερες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας - που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGTP-IN) και της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT).

Με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής οι εργαζόμενοι «νέκρωσαν» τα πάντα στο δημόσιο τομέα, σε επιχειρήσεις και τόπους δουλειάς, στις αερομεταφορές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταχυδρομεία, στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, σε βιομηχανίες (κλωστοϋφαντουργία, αυτοκινητοβιομηχανία, μεταλλουργία, ναυπηγεία κ.ά.) και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με απεργιακές φρουρές παντού από νωρίς το πρωί και συγκεντρώσεις στην Λισαβόνα και άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα που αναμένεται να υπερψηφιστούν την ερχόμενη βδομάδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Υστερα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την «τρόικα» για την παροχή δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την «δημοσιονομική εξυγίανση» που στην πραγματικότητα αποτελεί τρόπο για να βγει το κεφάλαιο από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με λιγότερες απώλειες, οι Πορτογάλοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για τα προϊόντα, για το εισόδημά τους και για τα ακίνητα, ενώ σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και αρκετών συνταξιούχων. Στον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζεται η ημερήσια αύξηση του ωραρίου κατά 30 λεπτά, η κατάργηση εθνικών γιορτών, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που συμπεριλαμβάνουν ευέλικτες ώρες εργασίας και καθιστώντας την απόλυση ευκολότερη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος «Fitch» προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, από «ΒΒΒ-» σε «ΒΒ+» με αρνητική προοπτική, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η ανεργία έφτασε το 12,4% και προβλέπεται να φτάσει το 2012 το 13,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών.

Συμπαράσταση από το ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα όπου παρέδωσε υπόμνημα με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους με αφορμή την γενική απεργία. Παράλληλα κατήγγειλε τα συμφωνηθέντα μέτρα με την «τρόικα», που όπως και στην Ελλάδα χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα και δικαιώματα και που δίκαια έχουν ξεσηκώσει την αντίδραση των εργαζομένων. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ παρέδωσε το υπόμνημα στον ίδιο τον Πορτογάλο πρέσβη, καθώς όλο το προσωπικό της πρεσβείας απουσίαζε γιατί συμμετείχε στην απεργία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ξεκίνησε η απεργία διαρκείας στο σιδηρόδρομο

ΣΟΦΙΑ.--

Με επιτυχία ξεκίνησε χτες η απεργία διαρκείας των εργαζομένων στο δημόσιο οργανισμό «Βουλγαρικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι» (BDJ), καθώς η πλειοψηφία των συρμών δεν εκτέλεσε τα προγραμματισμένα δρομολόγια εντός και εκτός της Βουλγαρίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια «εξυγίανσης» της διοίκησης του οργανισμού, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν την απόλυση 2.000 από τους 13.000 εργαζόμενους, τη μείωση της λειτουργίας των αμαξοστοιχιών από το Γενάρη του 2012, το «πάγωμα» των μισθών, καθώς και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 9-15%.

Ο υπουργός Μεταφορών Ιβάιλο Μοσκόφσκι ανέδειξε το ψευτοδίλημμα, προειδοποιώντας πως τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν δύο εναλλακτικές «είτε απολύουμε 2.000 εργαζόμενους, είτε οδεύουμε προς τη χρεοκοπία όπου όλοι οι 13.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους». Οι εργαζόμενοι, πάντως, φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να παρθούν πίσω τα μέτρα, διακόπτοντας τη λειτουργία του σιδηρόδρομου από τις 8.00 έως τις 16.00 καθημερινά.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πλήρη εξέλιξη...

NAΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες σε δρόμο της μεθοριακής πόλης Μαντέρα της Κένυας με τη Σομαλία, προκαλώντας το θάνατο ενός Κενυάτη στρατιώτη και τον τραυματισμό ένδεκα άλλων.

Λίγες ώρες μετά, κενυατικά και σομαλικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε προπύργια ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στην πόλη Χαουίνα, καταφέροντας εναντίον τους ισχυρό πλήγμα, έπειτα από τον αποκλεισμό του λιμανιού Κισμάγιο και το βομβαρδισμό δύο στρατοπέδων των ισλαμιστών κοντά στην πόλη Μπαντάντε.

Μέσα σε όλα αυτά, ο ειδικός απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία ζήτησε από τις χώρες που έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κέρας της Αφρικής να «αφήσουν ανοιχτή μία πόρτα» για διαπραγματεύσεις με εκείνη τη μερίδα των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» που θα ήθελαν να παραδώσουν τα όπλα τους...

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκρούσεις ΝΑΤΟικών και Σέρβων στα μπλόκα...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Σε πεδίο συγκρούσεων μετατράπηκε χτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη η περιοχή Ντούντιν Κρς του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Πορτογάλοι και Ούγγροι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες επιχείρησαν να διαλύσουν βίαια το μπλόκο με πέτρες, χαλίκια και άμμο που είχαν στήσει Σέρβοι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται από τα τέλη του περασμένου Ιούλη εξαιτίας της προσπάθειας της Πρίστινας να αναπτύξει Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς και τελωνειακούς σε διοικητικά φυλάκια κοντά στα όρια με τη Σερβία, με απώτερο στόχο την αποδοχή ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι.

Οι ΝΑΤΟικοί χρησιμοποίησαν «βροχή» δακρυγόνων, κλομπ και έκαναν ρίψη προειδοποιητικών πυρών στον αέρα. Οι Σέρβοι διαδηλωτές αμύνθηκαν πετώντας πέτρες και κινητοποιώντας φορτηγά με χαλίκια. Μετά από ώρα, οι συγκρούσεις σταμάτησαν με τους ΝΑΤΟικούς να μετρούν 21 τραυματίες - ο ένας σοβαρά - και τους Σέρβους ανεξακρίβωτο αριθμό τραυματιών που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια.

Ο πρόεδρος του σερβοκατοικούμενου δήμου Ζβέτσαν στο Κοσσυφοπέδιο, Ντράγκισα Μίλοβιτς, κατηγόρησε τη ΝΑΤΟική δύναμη, KFOR, ότι δε σέβεται τη συμφωνία με τους Σέρβους της περιοχής, να μην υπάρξουν δηλαδή μονομερείς ενέργειες, μια που οι άνθρωποι στα μπλόκα δεν αντιτίθενται στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατιωτών.

Θεωρείται, πάντως, πως παρόμοια περιστατικά θα επαναληφθούν όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της 9ης Δεκέμβρη, οπότε η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Σερβίας...

ΧΙΛΗ
Μέρα «λατινοαμερικανικής» φοιτητικής δράσης

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Μέρα πανεθνικής κινητοποίησης ήταν και η χτεσινή στη Χιλή. Από το πρωί οι δρόμοι του Σαντιάγο και άλλων πόλεων πλημμύρισαν από νωρίς με μαθητές, καθηγητές, δασκάλους, φοιτητές, αλλά και εργαζόμενους, απαιτώντας για άλλη μία φορά «δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία».

Η μεγάλη διαδήλωση στο Σαντιάγο αναμενόταν να γίνει το απόγευμα - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - ενώ η πορεία θα γινόταν από την Πλάσα Ιτάλια προς το Πάρκο Αλμάργκο ενώ χτες το πρωί πραγματοποιήθηκαν σειρά διαδηλώσεων κυρίως από μαθητές που πορεύτηκαν από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο προς το Μπλάνκο Ενκάλδα.

Χτες ωστόσο διαδηλώσεις αλληλεγγύης αναμενόταν να πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπως το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Περού, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες, ενώ ειδικής μνείας χρήζουν οι διαδηλώσεις των φοιτητών στην Κολομβία αφού μόλις και οι ίδιοι τερμάτισαν και μάλιστα νικηφόρα τον αγώνα τους, που είχε ξεκινήσει στις 12 Οκτώβρη, καθώς ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος απέσυρε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, νομοσχέδιο που ουσιαστικά διεύρυνε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα σύλληψη νεοναζί

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ο ναζιστικός τρόμος» που επέστρεψε στις 4 Νοέμβρη με την «εξάρθρωση» του νεοναζιστικού δικτύου «Εθνικοσοσιαλιστικό Underground» - Νationalsozialistischer Untergrund (NSU) διατηρείται στην επικαιρότητα για ευνόητους λόγους: Η κρίση δονεί συθέμελα και τη Γερμανία, ενώ οι εργαζόμενοι φτάνουν στα όριά τους μετά από δέκα χρόνια θυσιών για την «ευημερία και την ανάπτυξη» της χώρας και τη διατήρηση του «προνομίου» της μεγαλύτερης ή, πλέον, της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγικής δύναμης του πλανήτη.

Χθες οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν κοντά στο Πότσνταμ, στα περίχωρα του Βερολίνου, έναν άνδρα 32 ετών. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην Καρλσρούη ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος, που ονομάζεται Αντρε Ε., αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, υποστήριξη και συνέργεια στη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία εννέα μεταναστών, και μίας αστυνομικού από το 2000 ως το 2007.

Μόλις μία μέρα νωρίτερα, το Γερμανικό Κοινοβούλιο σε μία «σπάνια επίδειξη διακομματικότητας», όπως χαρακτηρίστηκε, και στη γραμμή της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, υιοθέτησε ομοφώνως ψήφισμα όπου καταδικάζονται οι δολοφονίες και ότι αισθάνονται «ντροπή» για τη δράση των νεοναζί. Φυσικά, τέτοιες ομάδες είχαν την ανοχή και πολλές φορές τη στήριξη του αστικού κράτους και προέρχονται από τα ...σπλάχνα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ