ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
Και επίσημα... ταφόπλακα στον ελληνικό αθλητισμό

Το τέλος του ελληνικού αθλητισμού εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής παραδέχτηκε και ο γγΑ χτες

ICON

Το τέλος του ελληνικού αθλητισμού εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής παραδέχτηκε και ο γγΑ χτες
«Από δω και κάτω θα έχουμε απώλειες. Οι οποίες θα εκδηλωθούν άμεσα, τώρα. Δεν είναι κάτι που θα γίνει γενικώς. Κολυμβητήρια δεν θα ανοίξουν, εγκαταστάσεις θα κλείσουν, ομοσπονδίες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, θα έρθουν καταιγιστικά τον επόμενο καιρό». Με τις φράσεις αυτές περιέγραψε ο γγΑ, Π. Μπιτσαξής, το «αύριο» του ελληνικού αθλητισμού. Αιτία οι κυβερνητικές πολιτικές (διαχρονικά), καθώς πλέον και η καπιταλιστική κρίση, τα σπασμένα της οποίας το πολιτικό προσωπικό του συστήματος φορτώνει (άμεσα ή έμμεσα) στις πλάτες του λαού.

Οπως παραδέχτηκε ο γγΑ «οι πόροι τους οποίους χρησιμοποιεί ο αθλητισμός είναι ελάχιστοι. Οι Ελληνες αθλητές στενάζουν αυτήν την ώρα από την υποχρηματοδότηση. Το μέλλον των εγκαταστάσεων - αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση - δεν είναι απλώς αβέβαιο. Θα οδηγηθούν στο μαρασμό, ενδεχομένως και στο κλείσιμο»... 'Η στο γκρέμισμα. Αφού το εθνικό πρόγραμμα συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων έμεινε εξαγγελία, λόγω συρρίκνωσης «των δημοσίων επενδύσεων από 50 εκατ. το 2009 σε 5, φέτος».

Στις 4/8/2011 «με μια απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών - μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (...) - περιόρισε τις χρηματοδοτήσεις στον ελληνικό αθλητισμό κατά 51%. Η μείωση αφορά το σύνολο των δημιουργικών παραγωγικών δράσεων της ΓΓΑ (χρηματοδότηση σωματείων, ομοσπονδιών, σταδίων κλπ). Ο αθλητισμός καλύπτει το 0,2% του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους. Στο πεδίο των δημοσίων επενδύσεων περίπου 0,5 χιλιοστά. Η πραγματική χρηματοδότηση του αθλητισμού κινήθηκε περίπου 50% κάτω από τη χρηματοδότηση που είχε το 2008. Ζητείται λοιπόν σήμερα λειτουργία του αθλητισμού με το 25% των πόρων που είχε το 2008. Δεν μπορεί να γίνει. Θέλει την μπακέτα του Χάρι Πότερ»...

Το γεγονός ότι κλείνουν π.χ. κολυμβητήρια (χτες στο Ηράκλειο) θεωρεί πως «είναι διαχειριστικό ζήτημα. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει επαρκής διαχειριστική βάση στην ΓΓΑ για να αντιμετωπίζει τη λειτουργία του δημοσίου πυλώνα του αθλητισμού. Αν δεν υπάρχει αυτή, υπάρχει πρόβλημα. Για να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην παραγωγική δράση του αθλητισμού απαιτούνται 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2008 ήταν 135 εκατ. και τώρα είναι 84. Η απόφαση του υπ. Οικονομικών κόβει αυτό το ποσό στο μισό».

Ποια θα είναι λοιπόν η επόμενη μέρα; «Πλαν b και c πάντα υπάρχει. Το πλαν b προέρχεται από τη ζωή. Εάν είσαι υποχρεωμένος να κινηθείς με το 1/4 των χρημάτων, θα πρέπει να κάνεις και το 1/4 των δράσεων. Απλά πράγματα»...

Ποια είναι τα «απλά πράγματα»; «Διαχειρίσιμη η κατάσταση δεν γίνεται διατηρώντας τις υπάρχουσες δομές. Προφανώς αν κλείσεις από τα 27 αθλητικά κέντρα τα 20, τότε προφανώς γίνεται. Αν κλείσεις αθλητικά κέντρα και κόψεις χρηματοδότηση ορισμένων αθλημάτων, μπορείς να κάνεις μειώσεις»...

Ο Π. Μπιτσαξής παρουσιάστηκε διαφωνών. Οχι πάντως ως προς την ουσία των πολιτικών επιλογών, αλλά στον τρόπο που πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Αλλωστε ο ίδιος δήλωσε περήφανος για τη συμμετοχή του και εξήρε το κυβερνητικό έργο: ...«Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, τα ΣΔΙΤ τα λεγόμενα, είναι μια αναγκαία προσέγγιση για το μέλλον της ΓΓΑ. Πρέπει να γίνει»...

Ο Π. Μπιτσαξής ισχυρίστηκε πως ελπίζει (ως την ψήφιση του προϋπολογισμού) ότι κάτι θ' αλλάξει, ως προς τη χρηματοδότηση. Αλλιώς δήλωσε ότι θα αποχωρήσει. Εντός και εκτός ΓΓΑ πάντως κάνουν λόγο για προαναγγελία «ηρωικής εξόδου», αφού η ΓΓΑ διαλύεται και πλην της Διεύθυνσης αγωνιστικού αθλητισμού, που προς το παρόν μένει μετέωρη, όλες οι άλλες θα περάσουν σε υπουργεία.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
Διογκώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις

Διογκώνονται οι διαμαρτυρίες του λαού της Αθήνας για τα χαράτσια που επιβάλλει η δημοτική αρχή της πόλης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Οικολόγοι) στα γυμναστήρια του Δήμου, ουσιαστικά καταργώντας το δικαίωμα στην άθληση για τους εργαζόμενους.

Με επιστολή - διαμαρτυρία που απέστειλαν στον δήμαρχο Γ. Καμίνη και την πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας - Αθλησης Π. Ψαράκη δεκάδες αθλούμενοι στο δημοτικό γυμναστήριο της Ν. Φιλοθέης, καταγγέλλουν ότι τους αύξησαν τη μηνιαία εισφορά από 8 σε 15 ευρώ για όσους αθλούνται 3 φορές τη βδομάδα, και από 12 σε 20 ευρώ για όσους αθλούνται καθημερινά. Χαρακτηρίζουν την αύξηση αυτή «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι». Σημειωτέον ότι την επιστολή υπογράφουν και πολλοί άνεργοι. Ταυτόχρονα προειδοποιούν πως αν η δημοτική αρχή επιμείνει στις αυξήσεις αυτές, πολλοί από τους σήμερα αθλούμενους θα αναγκαστούν να σταματήσουν την άθλησή τους στο δημοτικό γυμναστήριο, καθότι «δεν τους περισσεύουν».

Θυμίζουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον ΟΝΑ έχουν καταγγείλει τις αυξήσεις αυτές, αγωνίζονται για δωρεάν πρόσβαση στην άθληση, ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού, αλλά και του σωματειακού αθλητισμού, κόντρα στην επιβολή εισιτηρίων και συνδρομών, για κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε όλους τους τομείς. Μάχονται για κατάργηση των απαράδεκτων συμβάσεων εργασίας στον ΟΝΑ, προβάλλοντας το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Παλεύουν ενάντια σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης, για επαρκείς αθλητικούς χώρους, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες για άθληση και ψυχαγωγία.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοκληρώθηκε η Β' φάση

Με δύο αναμετρήσεις ολοκληρώθηκε χτες η 2η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις Σέρρες Οδυσσέας Αναγέννησης και Πλατανιάς έμειναν στο 0-0 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, με την ομάδα της Κρήτης να παίρνει την πρόκριση με 3-4 στη διαδικασία των πέναλτι. Στα πέναλτι πήρε την πρόκριση και ο Διαγόρας (2-4) στην Αθήνα κόντρα στον ΠΑΟ Ρουφ. Η ομάδα της Ρόδου στην 4η φάση θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο Πλατανιάς θα αντιμετωπίσει την Κέρκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι για την 3η φάση θα γίνουν δυο παιχνίδια στις 7 Δεκέμβρη τα οποία είναι Αετός Σκύδρας - Πιερικός και Καλλιθέα - Βέροια, ενώ στην 4η φάση μπαίνουν και οι ομάδες της SUPER LEAGUE.

Σάντος κατά ΔΝΤ και χαρατσιών

Θέση για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από τη φοροεπιδρομή κατά του λαϊκού εισοδήματος πήρε μέχρι και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ανδρών, Φερνάντο Σάντος, μιλώντας σε εκπομπή πορτογαλικού τηλεοπτικού καναλιού. Ο Σάντος τάχθηκε κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ, αφού όπως τόνισε έκανε χειρότερα τα πράγματα για τη λαϊκή οικογένεια, ενώ ήταν και ιδιαίτερα καυστικός στο σχόλιό του για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Υπάρχουν κάποιοι φόροι που αφορούν όλους, και τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Πρόκειται για μια κτηνωδία. Αν δεν πληρώσουν θα διακοπεί το ρεύμα» σχολίασε ο Πορτογάλος προπονητής.

Οσο για τον ερχομό του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Φερνάντο Σάντος δήλωσε: «Τα χειρότερα ήρθαν μετά την εμπλοκή του ΔΝΤ. Εχουν αρχίσει βάναυσες περικοπές και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η ανεργία έχει αυξηθεί. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν αξίζει να συνεχιστεί αυτό».

"

ΒΟΛΕΪ
Νίκη για να ελπίζει

Τη νίκη που, υπό προϋποθέσεις (με ευνοϊκά σενάρια), ίσως δώσει και την πρόκριση στο κυρίως προολυμπιακό τουρνουά τον Απρίλη διεκδικεί σήμερα η Εθνική ανδρών κόντρα στη Γερμανία (16.00, ώρα Ελλάδας) στην 2η αγωνιστική του ομίλου που διεξάγεται στην Λιλ για την Α' φάση του τουρνουά. Η Ελλάδα, ως γνωστό, ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι από τους οικοδεσπότες των αγώνων Γάλλους και πλέον, προκειμένου να έχει ελπίδες πρόκρισης για την επόμενη φάση, όπου θα κριθούν οι ομάδες που θα μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, δεν έχει άλλο δρόμο από τη νίκη. Παράλληλα θα πρέπει να έρθουν βολικά και τα υπόλοιπα αποτελέσματα, αφού πολλά θα κρίνονταν από το αποτέλεσμα του χτεσινοβραδινού αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (νίκη των «τρικολόρ» θα έκανε πιο εύκολο το έργο της ελληνικής ομάδας).

  • Με το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, το οποίο θα διεξαχθεί στο κλειστό του Ρέντη (19.00, «Νova») και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και την αναμέτρηση Πανελλήνιος - ΦΟ Βριλησσίων (19.00) ανοίγει σήμερα η αυλαία της 4ης αγωνιστικής της Α1 γυναικών.
ΜΑΛΑΓΑ - ΠΑΟ 76-77
Εκτέλεση ... από μακριά

Χάρη σε ένα τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη (που χτες είχε 7/11) 2'' πριν τη λήξη του αγώνα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε χτες να επικρατήσει της Μάλαγα στην Ισπανία με 77-76 για την 6η αγωνιστική του ομίλου του. Οι «πράσινοι», έστω και με αυτό τον τρόπο, απέφυγαν την τρίτη συνεχόμενη ήττα τους, που θα τους δημιουργούσε προβλήματα - ακόμα και για το στόχο της πρόκρισης - και να πάρουν μια σπουδαία νίκη που τους φέρνει ακόμα πιο κοντά στο στόχο τους (κλείδωσαν ουσιαστικά τη 2η θέση). Ωστόσο, η εμφάνιση των πρωταθλητών Ελλάδας χτες δημιουργεί αρκετές σκέψεις στον προπονητή της Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αφού αν και κατάφεραν να προηγηθούν νωρίς νωρίς ακόμα και με 17 πόντους διαφορά (34-17 στο 12'), είδαν τη Μάλαγα να ροκανίζει τη διαφορά πριν το ημίχρονο (43-45 στο ημίχρονο) και να κάνει το παιχνίδι ντέρμπι σε όλο το Β' μέρος (57-58 στο 30', 66-67 στο 35'). Αχίλλειος πτέρνα αποδείχθηκε η έλλειψη λύσεων στην επιθετική άμυνα των γηπεδούχων που οδήγησε σε βεβιασμένες ενέργειες και λαθεμένες επιλογές. Η λύση για την ελληνική ομάδα δόθηκε στα τελευταία λεπτά από τα μακρινά σουτ που τελικά έφεραν και τη νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ