ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στο πλευρό των Αιγύπτιων μεταναστών το ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Αιγύπτιων μεταναστών στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας
Στιγμιότυπο από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Αιγύπτιων μεταναστών στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας
Στο πλευρό των 86 Αιγύπτιων μεταναστών που περισυνελέγησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ανοιχτά των Κυθήρων όταν το δουλεμπορικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε μηχανική βλάβη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε αποθήκες στο λιμάνι της Καλαμάτας, βρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τόσο το Σάββατο όσο και χθες, η αντιπροσωπεία τους προσέφερε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλευρά. Εξέφρασε την αντίθεσή της για την κράτησή τους στις αποθήκες του λιμανιού και όχι τη φιλοξενία όπως όφειλε να γίνει και ζήτησε να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και αξιοπρεπούς ανθρώπινης διαβίωσης.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η συντριπτική πλειοψηφία - αν όχι καθολικά - των μεταναστών που προσεγγίζουν τη χώρα μας, το κάνουν για να περάσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ και εγκλωβίζονται, καθώς συναντούν την ουσιαστική άρνηση των ελληνικών αρχών να χορηγήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα ή να διευκολύνουν όσους θέλουν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο στη χώρα μας.

Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της Μεσσηνίας να στραφούν πιο αποφασιστικά κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, γιατί είναι συνένοχες στη δημιουργία του μεταναστευτικού προβλήματος και στην απάνθρωπη και απαράδεκτη μεταχείριση των θυμάτων του».

Σε 5 μήνες ο φράκτης στον Εβρο

Σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του «φράχτη» αναχαίτισης των προσφύγων του ιμπεριαλισμού στον Εβρο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στον Εβρο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Οθωνας. Η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο αποτελεί προτεραιότητα δήλωσε ο υφυπουργός και, όπως ανακοίνωσε, σε λίγες βδομάδες θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος και ο φράχτης θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε πέντε μήνες.

«Σε λίγες βδομάδες, μετά τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία για να ξεκινήσει το έργο του τεχνητού εμποδίου, στη χερσαία ζώνη. Με την ολοκλήρωσή του θα υπάρξει μια καλύτερη επιχειρησιακή στόχευση, η οποία ενδεχομένως και θα ενισχυθεί με πλωτά μέσα επιτήρησης της παραποτάμιας περιοχής. Με αυτούς τους τρόπους προσδοκούμε η επιτήρηση των συνόρων μας, μέσα στο 2012, να παρουσιάσει σημαντική και ουσιαστική βελτίωση» δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Εξάλλου με 674 άτομα θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου μεταναστών και πρώτης υποδοχής, σύμφωνα με δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία κατατέθηκαν για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τα διατάγματα, στην κεντρική υπηρεσία ασύλου δημιουργούνται 52 οργανικές θέσεις προσωπικού και 180 θέσεις στις περιφερειακές υπηρεσίες της, ενώ στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής συγκροτούνται 36 οργανικές θέσεις και 406 θέσεις στις περιφερειακές υπηρεσίες της. Στην ουσία, με τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμόζεται η κατασταλτική πολιτική της ΕΕ σε βάρος όσων ζητούν καταφύγιο στις χώρες - μέλη της. Οι υπηρεσίες αυτές θα πλαισιώνουν μηχανισμούς καταστολής όπως ο Frontex.

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Απεργία εργαζομένων στην καθαριότητα

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σερρών, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης του Δήμου να παραδώσει τη λειτουργία της καθαριότητας και του ΧΥΤΑ σε εργολάβους. Χτες πραγματοποίησαν προειδοποιητική 24ωρη απεργία με καθολική συμμετοχή.

Η Διοίκηση του Δήμου Σερρών, που μετά από πιέσεις του Συλλόγου εργαζομένων και της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναγκάστηκε, την Ανοιξη, να σταματήσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέσω εργολάβων, και να αναλάβει τη λειτουργία με αυτεπιστασία και προσωπικό του Δήμου (μόνιμους και συμβασιούχους), τώρα ανοίγει και πάλι το δρόμο στους εργολάβους. Με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, προκήρυξε εργολαβία 120.000 ευρώ για να εξασφαλίσει δήθεν την απασχόληση 4 εργαζομένων. Ταυτόχρονα, προκήρυξε εργολαβία ύψους 360.000 ευρώ για την καθαριότητα στα χωριά που εντάχθηκαν στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο αλλά και για την πόλη των Σερρών τα Σαββατοκύριακα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων πρότεινε στο Δήμο να παλέψουν μαζί για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και του ΧΥΤΑ και της υπηρεσίας καθαριότητας. Αμεσα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, του πρότειναν να προσλάβει εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις. Ομως ο δήμαρχος κ. Αγγελίδης («αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ), δήλωσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ότι η είσοδος των εργολάβων «είναι πολιτική μου απόφαση και αυτό θα γίνει».

Εξακολουθεί να απειλεί η ρύπανση του Ασωπού

Με βήματα χελώνας προχωρούν ακόμη και τα όποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μόλυνση του Ασωπού από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής, όπως παραδέχεται με χτεσινή ανακοίνωσή του και το ΥΠΕΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την ΚΥΑ (αριθ. 20488/2010, ΦΕΚ 749/Β/2010) έπρεπε όλες οι βιομηχανίες που διαθέτουν τα υγρά τους απόβλητα στον ποταμό Ασωπό εντός του 2010 ή το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου εξάμηνου του 2011, να αναθεωρήσουν τους περιβαλλοντικούς τους όρους, με βάση τα νέα αυστηρότερα όρια που θέτει η παραπάνω Απόφαση και στη συνέχεια να αναλάβουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε αντιρρυπαντική τεχνολογία. Ωστόσο μέχρι σήμερα, όπως ομολογεί το ίδιο το υπουργείο, στις αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές του ΥΠΕΚΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας μόνο 30 φάκελοι έχουν υποβληθεί για αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων και, βέβαια, πολύ λιγότερες επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο «εξετάζει την κίνηση διαδικασίας περιβαλλοντικής ευθύνης σε όσες δραστηριότητες δεν έχουν συμμορφωθεί, ώστε να αναλάβουν άμεσα την υλοποίηση των αναγκαίων έργων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς».

Οπως επίσης προστίθεται στην ανακοίνωση, μέχρι σήμερα έχουν τεθεί υπό το καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης 20 δραστηριότητες, από τις οποίες ζητήθηκε τόσο η υποβολή μελετών για έργα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχουν προκαλέσει, όσο και η υλοποίηση αυτών με δική τους δαπάνη. Από αυτές, τρεις δραστηριότητες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, από μία στη Μεσσαπία Εύβοιας, στο Δρέπανο Αχαΐας, στη Θεσσαλία, στη Δράμα, στη Θεσπρωτία και σε άλλες περιοχές.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εντείνεται η καταστολή

Εκπαιδευτικά Προγράμματα «για τη διαχείριση μη νόμιμων μεταναστών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» θα πραγματοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. άμεσα, από Γενάρη ως Μάη 2012, για 800 στελέχη της που υπηρετούν σε υπηρεσίες διαχείρισης «παράνομων μεταναστών». Οι ίδιοι οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων στις οποίες θα «επιμορφωθούν» οι αξιωματικοί δείχνουν τον αντιμεταναστευτικό, αντιδραστικό χαρακτήρα του όλου προγράμματος, καθώς όλες οι ενότητες ουσιαστικά μιλούν για διαχείριση μεταναστών που τελούν υπό απέλαση: «Διαδικασίες επιστροφής των μη νόμιμων μεταναστών». «Διαδικασίες επιστροφής των συνοδευόμενων συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών». «Διαδικασίες επανεισδοχής» (σ.σ.: στις χώρες τους). «Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που τελούν υπό επιστροφή». «Μεταχείριση των ευάλωτων ατόμων που τελούν υπό επιστροφή».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο

Επιβάλλει φόρους στις εργατικές λαϊκές οικογένειες της Αθήνας, εξασφαλίζει με κάθε τρόπο την κερδοφορία κάθε είδους μεγάλης επιχείρησης. Ο λόγος για τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγοι) που, αφού πρώτα αρνήθηκε την πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για μείωση εδώ και τώρα κατά 40% στα δημοτικά τέλη και φόρους που πληρώνουν οι λαϊκές κατοικίες της Αθήνας, ως αντιστάθμισμα στις τρομακτικές απώλειες που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια στο εισόδημά τους, ταυτόχρονα να μειωθούν τα τέλη και για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ακολούθως έσπευσε να υπογράψει «μνημόνιο συνεργασίας» με μεγαλοεισαγωγέα αυτοκινήτων.

Ετσι, με πρόσχημα την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, άρα την τόνωση πωλήσεων τέτοιων αυτοκινήτων, η δημοτική αρχή (που αρνήθηκε να μειώσει τέλη σε άνεργους και συνταξιούχους, να στηρίξει όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα) συμφώνησε, μεταξύ άλλων, «να εξετάσει την παροχή κινήτρων που θα κάνουν την ηλεκτροκίνηση προσιτή σε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό, όπως φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις, πρόσβαση σε σταθμούς πάρκινγκ και σε διόδια αυτοκινητοδρόμων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ