ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Δούναι και λαβείν» για το κούρεμα του χρέους

Με τους εκπροσώπους των τραπεζικών ομίλων συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες ελληνική αντιπροσωπεία

Στο παρασκήνιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, τα παζάρια για τον επιμερισμό της ζημιάς δίνουν και παίρνουν

Eurokinissi

Στο παρασκήνιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, τα παζάρια για τον επιμερισμό της ζημιάς δίνουν και παίρνουν
Στις Βρυξέλλες ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με εκπρόσωπους των ιδιωτών επενδυτών για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), στο πλαίσιο της απόφασης για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές θα μετέχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παρατηρητής του ΔΝΤ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Από την πλευρά της ελληνικής συγκυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει εκ νέου στους ιδιώτες ομολογιούχους πρόταση που οδηγεί σε κούρεμα 50% των ομολόγων που ήδη κατέχουν, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά. Οι ομολογιούχοι προτείνουν η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με τους νέους τίτλους να γίνει στο 37% της ονομαστικής αξίας των παλαιών. Η αρχική πρόταση των τραπεζιτών προβλέπει πως τα νέα ομόλογα θα είναι διάρκειας μέχρι 15 χρόνων και θα έχουν μέσο επιτόκιο 8% και θα φέρουν εγγύηση από τον EFSF.

Η Ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση διαρρέουν ότι η πρόταση των τραπεζιτών δεν οδηγεί σε κούρεμα του χρέους στα επιθυμητά επίπεδα και δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν ως κίνητρο τη σύνδεση της απόδοσης των νέων ομολόγων με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδος, μέσω μιας ρήτρας ΑΕΠ, με την προσδοκία ότι ενδεχόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα επιφέρουν και μεγαλύτερη κερδοφορία στους δανειστές.

Από την πλευρά τους, τα 30 τραπεζικά ιδρύματα που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους συγκρότησαν Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα τα εκπροσωπήσει στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Πρόεδροι της επιτροπής είναι από κοινού ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ, προερχόμενος από την BNP Paribas. Σε δηλώσεις του ο Τ. Νταλάρα ανέφερε ότι «επιδιώκουμε να μπούμε σε νέα φάση διαπραγματεύσεων με τις Αρχές της Ελλάδας και της Ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Τα τραπεζικά ιδρύματα που εκπροσωπεί η Διοικούσα Επιτροπή είναι τα ακόλουθα: Ageas, Alpha Eurobank, AXA, Bayern LB, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Deka Bank, Deutsche Bank, Dexia, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, Landesbank Baden-Werttemberg, MACSF, Marathon Asset Management, Marfin Popular Bank, Societe Generale, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Unicredit και Vega Asset Management.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αμερικάνικος οίκος Moody's ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να υποβαθμίσει έως και δύο βαθμίδες 87 τράπεζες από 15 χώρες της ΕΕ, λόγω της ανησυχίας ότι πιθανόν να μη λάβουν τα αναγκαία ποσά από τις εθνικές κυβερνήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Μεταξύ των τραπεζών για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της Γαλλίας (BNP Paribas, Societe Generale), της Ιταλίας και της Ισπανίας, χωρίς όμως να εξαιρούνται οι εκτός ευρωζώνης τράπεζες της Ελβετίας (Credit Suisse, UBS), οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο ευρωπαϊκό χρέος.

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Η 6η δόση «γαρνιτούρα» στα χειρότερα για το λαό

Αμεσα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τη δανειακή σύμβαση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Με σχέδιο για νέα αντιλαϊκά μέτρα από την ελληνική συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, εγκρίθηκε χτες το βράδυ από το Γιούρογκρουπ που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες, η χορήγηση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ. Μετά την απεμπλοκή της δόσης, που θα κατατεθεί μεταξύ 10 και 15 Δεκέμβρη, αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σύναψη της νέας, δυσβάστακτης για το λαό, δανειακής σύμβασης.

Προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας ότι «στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI. Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών για την υστέρηση που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011, και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για να καλύψει τα κενά με τον προϋπολογισμό του 2012.

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ βρέθηκε και η Ιταλία, καθώς αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για την παροχή δανείων από το ΔΝΤ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι «είναι αναπόφευκτη η εμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση της Ιταλίας», αφού όπως έλεγαν, τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) «δεν επαρκούν» για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν απέκλειαν η κυβέρνηση της Ιταλίας να υπογράψει ένα είδος «μνημονίου» με το ΔΝΤ, προκειμένου να της χορηγηθεί δάνειο.

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ εξετάστηκαν και δυο διαφορετικά σενάρια για την «οικονομική στήριξη» της Ιταλίας από το ΔΝΤ. Βάσει του πρώτου, υπήρξε πρόταση να τυπωθεί χρήμα από την ΕΚΤ, το οποίο θα δοθεί στο ΔΝΤ και στη συνέχεια θα χορηγηθεί με τη μορφή δανείου στην ιταλική κυβέρνηση. Στη συγκεκριμένη πρόταση αντιτίθεται η Γερμανία. Με βάση το δεύτερο σενάριο, εξετάζεται να αυξηθεί η οικονομική συνεισφορά των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στα αποθεματικά του ΔΝΤ, ώστε από αυτά να χορηγηθεί νέο δάνειο στην Ιταλία. Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούει στην αδυναμία των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να προσφέρουν «ζεστό χρήμα» στο ταμείο του ΔΝΤ.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν από την ιταλική κυβέρνηση να επιταχύνει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για να μειωθούν τα ελλείμματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμότητα για Συρία, όπως με Λιβύη

Την καθοριστική συμβολή της Ελλάδας, σαν μέλος της ΕΕ, επικαλέστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι η λυκοσυμμαχία έχει την ικανότητα να παίξει «δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», παρά τη βαθιά κρίση που την ταλανίζει. Η σχετική παρέμβαση έγινε χτες στο Βερολίνο, κατά την παρουσία του Ελληνα ΥΠΕΞ στο διεθνές συνέδριο «Berlin Foreign Policy Forum», που συνδιοργανώθηκε από το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και το «Korber Foundation», με αντικείμενο την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, το ρόλο των κρατών - μελών στη διαμόρφωσή της και την αντίληψη που έχουν οι νέοι της Ευρώπης για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο διεθνές πεδίο.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βερστερβέλε και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Σικόρσκι, η χώρα του οποίου είναι η πρώτη στην οποία εγκαταστάθηκαν τμήματα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία ενοχλεί σφόδρα τη Ρωσία, στενό ενεργειακό σύμμαχο της Γερμανίας. Οπως είπε ο Στ. Δήμας, στην περίπτωση της Λιβύης η Ελλάδα απέδειξε ότι η Ευρώπη και τα κράτη - μέλη της μπορούν να έχουν καθοριστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση «σοβαρότατων κρίσεων» σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχετικά με τη Συρία, ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για επέμβαση στη χώρα, εγκαλώντας το καθεστώτος Ασαντ ότι «επιτίθεται και σκοτώνει τους πολίτες του».

Εισαγγελέας για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα για δάνεια που λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης. Από την εξέταση θα διερευνηθεί αν τα δάνεια είναι επισφαλή, καθώς δεν είναι γνωστό αν τα δύο κόμματα και στο μέλλον θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ίδια ποσά από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση του εισαγγελέα προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αφού ανοίγει δρόμους για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ