ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Καταδικάζει σε θάνατο άτομα με αναπηρίες - χρόνιους πάσχοντες

Μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας με αποτέλεσμα να κόβονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ενα σημαντικό εργαλείο για το σφαγιασμό των πιο στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και απολαβών αποτελεί ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) με βασική κατεύθυνση να κοπούν τα πάντα - επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φοροαπαλλαγές - στέλνει ορισμένες κατηγορίες χρόνια πασχόντων και αναπήρων κατευθείαν στο θάνατο. Αυστηροποιεί τα κριτήρια, μειώνει σε χιλιάδες ανθρώπους τα ποσοστά αναπηρίας, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν για πανάκριβα φάρμακα και να δουλεύουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τα χειρότερα έπονται, καθώς το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και την επιτροπή επανεξέτασης όλων των προνοιακών επιδομάτων, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο νέος ΚΕΒΑ, που εισάγει ως κριτήριο για τη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων την έννοια της λειτουργικότητας των αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Πάσχοντες με βαρεία μορφή ομόζυγης β - μεσογειακής αναιμίας, με συχνές ανάγκες σε μεταγγίσεις αίματος: Βάση ποσοστού αναπηρίας ήταν το 67%. Τώρα το 67% γίνεται 50% ως βάση!

Με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% οι ανασφάλιστοι πάσχοντες χάνουν τη διά βίου δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είχαν και θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το μήνα για τα απαραίτητα φάρμακα και τις μεταγγίσεις. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, σημειώνει: «Με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων, αλλά και με την πρόταση του ΕΟΦ για ποσοστά συμμετοχής ανά φάρμακο και όχι ανάλογα με τη διάγνωση, πάρα πολλά φάρμακα τα πληρώνουμε εξολοκλήρου. Για παράδειγμα, εγώ πίνω 18 χάπια την ημέρα. Δεν χρειάζομαι και ένα χάπι για το στομάχι μου; Αυτό το πληρώνω! Επίσης δεν συνταγογραφούνται αντιοξειδωτικά, βιταμίνες για την ενίσχυση του αιματοκρίτη, ορμονολογικά κλπ, που είναι απαραίτητα, δεν είναι... συμπληρωματικά. Γενικότερα, ό,τι διευκολύνσεις υπήρχαν έχουν κοπεί και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το 70% - 80% των πασχόντων είναι άνεργοι».

  • Μεταμοσχευμένοι Ηπατος, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς θεραπεία ανοσοκαταστολής για την πρόληψη απόρριψης του μοσχεύματος:

Από 80% που ήταν το ποσοστό αναπηρίας κατεβαίνει ακόμα και μέχρι το 10%! Κι ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι μεταμοσχευμένοι έχουν συνεχή ανάγκη από θεραπεία για να μην απορριφθεί το μόσχευμα, το ποσοστό αναπηρίας που δίνεται είναι 50% - 67% για ένα χρόνο και μετά πέφτει στο 10%, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές στην αφομοίωση του μοσχεύματος.

«Το μόσχευμα ποτέ δεν αφομοιώνεται, κάνουμε διαρκώς θεραπεία ανοσοκαταστολής», τονίζει στον «Ρ» η Χριστίνα Θεοδωρίδου, γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευμένων «ΗΠΑΡχω». Με αυτό το ποσοστό αναπηρίας οι ηπατομεταμοσχευμένοι χάνουν τα πάντα, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Μέχρι τώρα οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων (καρδιά, πάγκρεας, ήπαρ, νεφροί) δεν πληρώναμε τίποτα για φάρμακα και εξετάσεις. Τώρα το κόστος συμμετοχής μας για τα απαραίτητα φάρμακα θα είναι από 500 - 2.000 ευρώ το μήνα. Επίσης θα κοπεί το επίδομα των 330 ευρώ το μήνα, όπως και η ευνοϊκή ασφαλιστική ρύθμιση να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 15 χρόνια δουλειάς. Η μείωση του ποσοστού αναπηρίας μάς οδηγεί στο θάνατο, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

  • Αιμορροφιλία (παθολογική διαταραχή της πήξης του αίματος): Αυτή η πάθηση προκαλεί σε πρώτο επίπεδο αιμορραγικά επεισόδια, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με ειδική θεραπεία, ειδάλλως μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή του ασθενούς.

Ο νέος ΚΕΒΑ κατεβάζει το ποσοστό για τη σοβαρή μορφή της νόσου από 67% και πάνω σε 50% - 67%. Στο μεταξύ, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν επίσης μία πλειάδα συνοδών παθολογικών προβλημάτων τα οποία πηγάζουν είτε από συνοδά νοσήματα - HIV, ηπατίτιδα C κ.ά. - οφειλόμενα στη χορήγηση παραγώγων αίματος, είτε από βιολογικές βλάβες με συνέπεια την καταστροφή των αρθρώσεων και την πρόκληση βαρύτατων αρθροπαθειών, έως και σημαντικές αναπηρίες. Μάλιστα ο νέος ΚΕΒΑ φτάνει στο σημείο να κατεβάζει κάτω από το 67% αναπηρίας ακόμη και τους αιμορροφιλικούς οροθετικούς ασθενείς, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον ιό ΗΙV, χωρίς να φέρουν απολύτως καμία ευθύνη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Επιμονή στο λουκέτο

Στο κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο «Αγία Σοφία» φαίνεται να επιμένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος με χτεσινές δηλώσεις του δεν είπε τίποτε για την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου όπως ζητούν με αγωνία οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών.

Αντίθετα, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αρης Μουσιώνης στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους με τους διοικητές των νοσοκομείων επικεντρώθηκαν στην καταγγελία των 234 γονιών ότι τους ζητήθηκαν χρήματα απ' το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) για να χειρουργηθούν τα καρδιοπαθή παιδιά τους. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι οι καταγγελίες αυτές είναι ψέμα και ότι συνεχίζεται η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των τριών παιδοκαρδιοχειρουργών που - κατά τον υπουργό - διαπληκτίζονταν με αποτέλεσμα να μη χειρουργηθεί ναρκωμένο παιδί. Είναι η πολλοστή φορά που ο υπουργός απομονώνει ένα συμβάν απ' το «πριν» και το «μετά» ώστε να στηρίξει την επιχειρηματολογία του. Τόσο ο Α. Λοβέρδος όσο και ο Α. Μουσιώνης, όπως και το ΩΚΚ με ανακοίνωσή του υποστήριξαν ότι οι επεμβάσεις στο ΩΚΚ γίνονται χωρίς πρόσθετες αμοιβές και χρεώνονται στα ταμεία με βάση το κρατικό τιμολόγιο, ενώ στην περίπτωση των απόρων παιδιών οι επεμβάσεις γίνονται δωρεάν. Επίσης, κάλεσαν τους γονείς - και είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έκαναν μέχρι στιγμής - να καταθέσουν με στοιχεία τις καταγγελίες τους, αλλιώς όπως υποστήριξε ο Α. Μουσιώνης θα υποχρεωθούν να καταφύγουν σε ένδικα μέσα.

Επισφαλείς οι εφημερίες μετά τις περικοπές

Κοντά στα 80 εκατ. ευρώ πλήρωσαν απ' την τσέπη τους οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη 2011

Σε επισφαλείς εφημερίες για τους αρρώστους και εξάντληση της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών οδηγεί η χτεσινή υπόδειξη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, προς τους διοικητές των νοσοκομείων να συγκρουστούν με τους γιατρούς και να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των «πλασματικών» - όπως τις χαρακτήρισε - εφημεριών.

Απόρροια αυτής της λογικής φαίνεται να είναι και το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει εγγραφεί - για πρώτη φορά - το κονδύλι των εφημεριών. Πάντως, χτες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κονδύλι των εφημεριών είπε ότι θα είναι κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, όπως και το 2011, αν και, όπως είπε, θα χρειαστεί, χωρίς να το προσδιορίσει, πρόσθετο κονδύλι για την κάλυψη των εφημεριών του τρέχοντος έτους. Δηλαδή, είναι εμφανείς οι νέες περικοπές στην ώρα της ανάγκης, όταν μάλιστα δεν έχουν γίνει προσλήψεις νέων γιατρών.

Κατά τ' άλλα στη χτεσινή συνάντηση με τους διοικητές ο Ν. Πολύζος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 467 εκατ. διαθέσιμα στα νοσοκομεία, που προέρχονται απ' τις εισπράξεις νοσηλίων των ταμείων και τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και τα απογευματινά ιατρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη 2011 απ' τα απογευματινά ιατρεία εισπράχτηκαν 57 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση 36% μεταξύ του δεύτερου και του πρώτου πεντάμηνου. Επίσης εισπράχτηκαν 22,8 εκατ. ευρώ απ' το πεντάευρο και 80 εκατ. ευρώ απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Δηλαδή, όλα αυτά τα έσοδα είναι από άμεσες πληρωμές των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων για τις σχετικές εργαστηριακές πράξεις και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων Υγείας.

Στα παραπάνω 467 εκατ. των διαθεσίμων θα προστεθούν και άλλα 416 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις, με τα οποία θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές για το 2010. Οι υποχρεώσεις για το 2011 θα αρχίσουν να εξοφλούνται, όπως είπε ο Ν. Πολύζος, με τις εισπράξεις των νοσηλίων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία...

Εμπαιγμός ασφαλισμένων και οδοντογιατρών

Για εμπαιγμό και παραπληροφόρηση των 15.000 οδοντιάτρων και 9.000.000 ασφαλισμένων όσον αφορά την οδοντιατρική κάλυψη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει την ηγεσία του Οργανισμού ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) με χτεσινή ανακοίκωσή του.

«Η οδοντιατρική κάλυψη που παρέχει στους ασφαλισμένους ο ΕΟΠΥΥ από την 1η Νοεμβρίου είναι στα χαρτιά» επισημαίνει ο ΟΣΑ επιβεβαιώνοντας χτεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» ότι είναι «ξεδοντιασμένη η οδοντιατρική φροντίδα στην Ελλάδα. «Από τους συντάκτες του κανονισμού του Οργανισμού, διέφυγε το γεγονός ότι ναι μεν μπορούν να συνταγογραφούν οι συμβεβλημένοι γιατροί για τους ασφαλισμένους για οδοντιατρική περίθαλψη, ωστόσο δεν... υπάρχουν συμβεβλημένοι οδοντίατροι από το 1993(!)» υπογραμμίζει ο ΟΣΑ.

  • Εν τω μεταξύ, χτες και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κάλεσε τα μέλη του να μη δέχονται χωρίς πίστωση τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και να ζητούν απ' τους ασθενείς να πληρώσουν πρώτα την επίσκεψη των 20 ευρώ και στη συνέχεια να την εισπράττουν απ' το Ταμείο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ