ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Ωρα να σηκωθείς...

Καθώς γενικεύεται η συντονισμένη επίθεση των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» παραπέμπει πλέον σε καθαρή αυτοκτονία.

Οσοι ελπίζουν ακόμα πως υπάρχουν περιθώρια να βγάλουν την ουρά τους απέξω, πως κάπως αυτοί θα τη γλιτώσουν, την ώρα που θα καίγεται η γειτονιά, αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που θα καούν.

Μόνο όποιος ρίχνεται στη φωτιά να την παλέψει, μόνο αυτός μπορεί και να νικήσει. Το δρόμο τον δείχνουν οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», τον δείχνουν όλοι όσοι στην πίεση καπιταλιστών και κυβέρνησης απαντούν με συλλογική οργάνωση κι αγώνα.

***

Την ώρα που η αστική προπαγάνδα αναφέρεται στην ΕΕ σαν το «ευγενέστερο οικοδόμημα», κάτι λέξεις που ξεφεύγουν, δείχνουν ψήγματα από την αλήθεια, όπως η λέξη «εμπόλεμη» που διατυπώνεται ως απειλή για το μέλλον, ενώ είναι η σημερινή πραγματικότητα.

Γιατί ο πόλεμος πράγματι είναι εδώ. Είναι πόλεμος των καπιταλιστών σε βάρος της εργατικής τάξης είναι και ο πόλεμος μεταξύ των καπιταλιστών.

***

Οσοι μελετάνε τα οικονομικά στοιχεία αργά ή γρήγορα καταλήγουν στο αυτονόητο: Φως στο τούνελ δεν υπάρχει όσο η βάση, που καθορίζει τις εξελίξεις, είναι το αναγκαστικό για τους καπιταλιστές κυνήγι του κέρδους.

Μόνο η κυβέρνηση και οι δημοσιογράφοι της αστικής τάξης επιμένουν να ανακαλύπτουν χίλια δυο κακά της μοίρας για να μη μιλήσουν για το προφανές: Πως αν δεν φύγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος μόνο νέα δεινά είναι μπροστά. Γι' αυτό ζητάνε πειθαρχία και ξανά πειθαρχία. Να υποτάσσεται, δηλαδή, η εργατική τάξη μπροστά στον κάθε φορά μπαμπούλα που της προβάλλουν. Χτες το χρέος, σήμερα την απειλή χρεοκοπίας.

Ολοι τους έχουν μια μανία με την αλήθεια. Και την αναζητούν για να πλασάρουν τις επιλογές τους ως αλήθεια. Οπως την «αλήθεια» πως για τα χάλια της λαϊκής οικογένειας φταίνε η ανομία και η αταξία.

Αυτοί που καταγγέλλουν την ανομία αξιώνουν ένα ακόμα πιο σκληρό κατασταλτικό κράτος. Κι έχουν δίκιο από τη σκοπιά της αστικής τάξης, γιατί γνωρίζουν τι έρχεται. Οτι οι τόποι δουλειάς και οι εργατογειτονιές βράζουν. Οτι είναι θέμα χρόνου η οργάνωση των εργατών μέσα στα κάτεργα, όπου οι καπιταλιστές, με σημαία την κυβερνητική πολιτική, επιχειρούν να φέρουν τις εργασιακές σχέσεις πίσω κι από τη στιγμή που οι πρώτοι εργάτες βγήκαν στην αγορά να βρουν μεροκάματο.

***

Η επιχείρηση «καταπολέμηση της ανομίας» πάει μαζί με την επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην ελληνική εκδοχή της. Στην Ιταλία, το εφάρμοσαν με όπλο τους δικαστές, εδώ με όπλο την οικονομική αστυνομία που κυνηγάει χρέη στο Δημόσιο από κει που δεν πρόκειται να τα εισπράξει, κάτι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο. Γιατί; Για να μη χτυπήσει το πρόβλημα εκεί που υπάρχει. Στο μεγάλο κεφάλαιο, για το οποίο υπάρχουν διαρκώς νέες φοροαπαλλαγές. Γιατί, το μόνο πραγματικό έγκλημα - αυτό ακριβώς που κρύβει η αστική διακυβέρνηση - είναι η νόμιμη κλοπή: Από την κλοπή της υπεραξίας που παράγει ο εργάτης, ως τη φοροαπαλλαγή του καπιταλιστή που επίσης κλοπή είναι.

***

Βάζοντας στην άκρη ένα προς ένα τα παραμύθια της αστικής τάξης για τον φταίχτη, κρατάς το τρίπτυχο που προβάλλει το ΚΚΕ: Αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.

Απλή, συνεκτική, υλοποιήσιμη πρόταση.

Που όμως απαιτεί να μην περιμένεις κάποιον να σε σώσει. Απαιτεί να αναλάβεις την ευθύνη και το κόστος να 'σαι εσύ ο νικητής. Αυτό, δηλαδή, που μαθαίνει στην πράξη κάθε εργάτης που τόλμησε να τα βάλει με τ' αφεντικό του μέσα από την οργάνωσή του στον τόπο δουλειάς στο ταξικό σωματείο. Αυτό που μαθαίνουν στην πράξη όλοι όσοι κάνουν το βήμα και συγκροτούν τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές.

Ασχετο: Τι λέει το στόμα τους; Γιατί αυξάνεται η ανεργία; ρώτησε τον εαυτό του αναλυτής στον «Σκάι». Και απάντησε: «Γιατί το κράτος δεν πληρώνει τα χρέη του προς τις εταιρείες!» Είναι αυτό που λέει ο λαός μας «εκεί που μας χρωστάνε, μας παίρνουν και το βόδι».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ

ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΛΑ: «Απολύτως καταστροφική είναι η τρέχουσα πολιτική. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σημαντικά και το 2012, οδηγώντας σε σωρευτική απώλεια ίσως και 17% από το 2008. Θα ακολουθήσει χαμηλή ανάπτυξη για πολλά χρόνια. Η Ελλάδα θα βρεθεί με μόνιμη υψηλή ανεργία, τη νεολαία να μεταναστεύει, χωρίς δυναμικούς κλάδους παραγωγής και με τεράστιο χρέος. Μπορεί το δράμα της χώρας να πάρει σύντομα τέλος; Ούτε σύντομα... ούτε εύκολα. Ισως, κάποτε, στο μέλλον να θυμόμαστε με αποστροφή τη δόλια και ανίκανη κυβέρνηση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, σαν μια αντιδημοκρατική παρέκκλιση. Υστερα, όμως, από τις εφιαλτικές συνέπειες που βιώνει η ελληνική κοινωνία και η χώρα, οι πολίτες δεν είναι πια ούτε αφελείς ούτε "αθώοι". Φυσικά, με την Ελλάδα και στο Μνημόνιο 2 και ξανά χρεοκοπημένη δεν χρειάζεται να είναι κανείς Κέινς για να καταλάβει τι θα πάει στραβά. Γνωρίζουμε πως, όταν νοσεί το οικονομικό σύστημα, νοσεί χειρότερα το πολιτικό και οδηγείται σε φαύλες συναλλαγές. Γνωρίζουμε πως αφήνει ελεύθερη την εργοδοσία να επιστρέφει τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της δουλείας. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται τώρα ότι τόσο το διαβόητο Μνημόνιο όσο και αυτά που ακολουθούν... έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτες καθώς το επαχθές χρέος της Ελλάδας είναι εντελώς αδύνατον να εξυπηρετηθεί χωρίς να σπάσει η σπονδυλική στήλη της οικονομίας (...) Ομως, νέες δηλώσεις διαβεβαίωσης ότι δεν θα έλθουν άλλα μέτρα το 2012, έκανε ο υπουργός και αντιπρόεδρος, κ. Βενιζέλος. Είπε στον ελληνικό λαό ότι δε θα πάρει άλλα μέτρα εκτός αν... "Εχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι ο λαός έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές θυσίες για να σωθεί η χώρα" είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει και ταλανίζεται. Αρα πρέπει να κάνουμε μια εθνική υπερπροσπάθεια (...) αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι" (...) Δηλαδή αν δεν είμαστε οργανωμένοι, πράγμα που σημαίνει αν δεν πληρώσουμε το άδικο χαράτσι της ΔΕΗ, αν δεν δεχθούμε τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις συντάξεις πείνας, τα κουτσουρεμένα εφάπαξ, τη φτώχεια και τη δυστυχία, την ανεργία στο 20%» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προειδοποίηση για ευρωπαϊκό κραχ από ΟΟΣΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο Σύμφωνο για το ευρώ

ΝΕΑ: Η τρύπα των φόρων

ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ενοίκιο» το τέλος ακινήτων

ΝΙΚΗ: Πώς οι ασφαλισμένοι έχασαν 3 δισ. ευρώ

ΑΥΓΗ: Ληστεύουν τα ταμεία, κόβουν τις συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γενική διάλυση στο Δημόσιο φέρνει η εφεδρεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπάχαλο με την εφεδρεία

ΛΟΓΟΣ: Στον δρόμο οι... πρώτοι του Δημοσίου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Σκορποχώρι» το Δημόσιο!..

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μανιφέστο δικαστών για την λειτουργία της Δικαιοσύνης

ΕΘΝΟΣ: Κυκλώματα ντροπής στις φοιτητικές εστίες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το «ευγενέστερο οικοδόμημα»

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη εξελίσσεται μια ιστορικών διαστάσεων διαπραγμάτευση, η οποία δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης (...) Οπως λένε και όσοι γνωρίζουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη Γηραιά Ηπειρο "η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να τελειώσει" (...) Η κρίση δείχνει τον δρόμο. Οσο δύσκολος κι αν είναι η Ευρώπη θα τον βαδίσει. Για τον απλούστατο λόγο επειδή το ευγενέστερο μεταπολεμικό οικοδόμημα του πλανήτη έχει βάθος και έχει κερδίσει τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών, που δεν μπορούν να ξαναδούν τη Γηραιά Ηπειρο διαιρεμένη, κλειστή, φοβική και εμπόλεμη» (το άρθρο στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση)/

Η αγάπη για την αλήθεια

«Δεν ξέρω αν η χώρα θα καταφέρει να βγει σώα από τον κυκεώνα. Ξέρω όμως ότι αποκλείεται να το πετύχει αν δεν ομολογήσουμε μεταξύ μας την αλήθεια. Την ωμή αλήθεια. Τη σκληρή αλήθεια. Αλλά όλη την αλήθεια (...) ο Πάγκαλος είπε την αλήθεια (...) αν δεν συνειδητοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος της ανομίας και της αταξίας, αποκλείεται να το περιορίσουμε. Και αποκλείεται να το περιορίσουμε, αν δεν συμφωνήσουμε όλοι μαζί ως κοινωνία ότι ο νόμος και η τάξη επιβάλλονται με συγκεκριμένες μεθόδους και διαδικασίες - όχι με παλαιοκομματικά λογύδρια ή σκοπιμότητες» (από άρθρο στα ΝΕΑ)

Και η αλήθεια

«Συνολικά, οι εξελίξεις στην ΕΕ αποδεικνύουν ότι αυτά που έλεγαν και λένε τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωλαγνείας για την κρίση και την ΕΕ είναι εντελώς ανυπόστατα και κρύβουν την αλήθεια από τους λαούς. Είναι ολοφάνερο πια ότι η κρίση οφείλεται στα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων και ότι η ΕΕ, η λυκοσυμμαχία τους, δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά χωρίς να γεννά βαρβαρότητα για τους λαούς και ανισομετρία στο εσωτερικό της. Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα ο λαός να απορρίψει τις επικίνδυνες πια αυταπάτες, να πει όχι στις θυσίες για την κερδοφορία και την προστασία του ευρώ και της ΕΕ, να αντεπιτεθεί για το δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες» (το σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ