ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η οργή των Βρετανών εργαζομένων ξεχειλίζει και είναι απολύτως κατανοητή, και την Τετάρτη είχαν την ευκαιρία να την εκφράσουν δυναμικά με τη γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι έλαβαν μέρος. Τα βρετανικά συνδικάτα που έχουν δώσει παγκοσμίως το παράδειγμα, για το τι σημαίνει κυβερνητικός συνδικαλισμός εξαιτίας της αιώνιας σχέσης τους με το Εργατικό Κόμμα και της διαχειριστικής λογικής τους, ουσιαστικά αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σχεδόν 18 μήνες από την εκλογή της κυβέρνησης Κάμερον και τη λαίλαπα των μέτρων, εξαιτίας της αφόρητης πίεσης των εργαζομένων της βάσης.

Η απεργία της Τετάρτης με κύρια αιχμή τις περικοπές και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κινητοποίηση από τη γενική απεργία του 1926, μεγαλύτερη ακόμη και από το «χειμώνα της ανυπακοής» το 1979 και συνολικά από τις κινητοποιήσεις που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1980, όταν η τότε Συντηρητική πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ προχωρούσε σε ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από 30 συνδικάτα του δημόσιου τομέα, μεταξύ αυτών τα συνδικάτα TUC, Unison, Unite που γενικά ακολουθούν τη συμβιβαστική γραμμή της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (όπου συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, και στηρίζει η σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός).

Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και φοιτητές ενώ μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις έγιναν στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Λίβερπουλ και το Κάρντιφ και υπολογίζονται περισσότερες από 1.000 σε όλη τη χώρα και Β. Ιρλανδία. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης - η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 8,3% - αντέδρασαν δυναμικά, ωστόσο λόγω της ανυπαρξίας ταξικού προσανατολισμού στο κίνημά τους είναι φανερό ότι μπορούν να χειραγωγηθούν ειδικά από το Εργατικό Κόμμα, που εμφανίζει τώρα δήθεν με «αριστερή» τακτική. Οσο για εργατικό κίνημα που θα συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφαλαίου αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε στη Βουλή ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη έξω από το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 το οποίο συμπεριλαμβάνει το σκληρότερο πακέτο λιτότητας των τελευταίων 30 ετών και θα οδηγήσει σε νέους φόρους και περικοπή μισθών, επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και τη γενικότερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Από την 1η Γενάρη αναμένεται να αυξηθεί η φορολογία για τα εισοδήματα, τα προϊόντα, την ακίνητη περιουσία, ενώ δρομολογούνται αυξήσεις στις τιμές των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Παράλληλα ετοιμάζεται σχέδιο για αύξηση κατά 30 λεπτών του ημερήσιου ωραρίου στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που συμπεριλαμβάνουν ευέλικτες ώρες εργασίας και καθιστούν ευκολότερη την απόλυση.

Ο προϋπολογισμός λιτότητας έρχεται μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας στην παροχή δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ την περασμένη άνοιξη, με στόχο να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για το κεφάλαιο εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Οι βουλευτές της κυβέρνησης και των συμμάχων της (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα «PSD» και Λαϊκό Κόμμα «CDS») υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, ενώ το «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) - που είχε προηγούμενα συμφωνήσει με το δάνειο της τρόικας - αποφάσισε να απέχει της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας πως χρειάζονται νέα μέτρα «υπέρ της ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ υποστήριξε πως η εφάπαξ φορολόγηση κατά 50% του 13ου μισθού και η μεταφορά των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών στην κεντρική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 5,9%. Η επίθεση αυτή κατά των εργαζομένων αναμένεται να αυξήσει, ανάμεσα στα άλλα, το ποσοστό ανεργίας, που φέτος - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - βρίσκεται στο 12,9%.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις εργαζομένων

ΣΟΦΙΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων για πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας, ενάντια στις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, αλλά και στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που προβλέπει αύξηση κατά ένα χρόνο από το 2012, καθώς και αύξηση των απαιτούμενων χρόνων εργασίας για συνταξιοδότηση. Πάνω από 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο καθώς οι βουλευτές συζητούσαν τον προϋπολογισμό για το 2012, στο οποίο υπάρχει διάταξη για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα της Βουλγαρίας διατηρείται ακόμα οι άνδρες να συνταξιοδοτούνται στα 63 χρόνια και οι γυναίκες στα 60, με το προσδόκιμο ζωής όμως για τους άνδρες να είναι μόλις τα 69,48 χρόνια (εκτιμήσεις του 2009). Με πληθυσμό 7,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, ένας μέσος μηνιαίος μισθός φτάνει μόλις τα 340 ευρώ και η σύνταξη τα 150 ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 40% του λαού βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και το 20% των οικογενειών υποσιτίζεται.

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο

Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο οργανισμό «Βουλγαρικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι» (BDJ) που χτες συμπλήρωσαν 8 ημέρες απεργίας, αντιδρώντας στα σχέδια «εξυγίανσης» της διοίκησης, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν την απόλυση 2.000 από τους 13.000 εργαζόμενους, τη μείωση της λειτουργίας των αμαξοστοιχιών από το Γενάρη του 2012, το «πάγωμα» των μισθών, καθώς και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 9-15%. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι διαμαρτυρίες των αγροτών με αποκλεισμούς δρόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις για παροχή επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΙΝΔΙΑ
Απεργία των μικρεμπόρων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην είσοδο των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην αγορά πραγματοποιούν οι έμποροι λιανικής στην Ινδία, καταγγέλλοντας ότι το άνοιγμα της αγοράς τούς οδηγεί στη χρεοκοπία και την εξαφάνιση, ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι έμποροι λιανικής σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εμπόρων όλης της Ινδίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 10.000 ενώσεις εμπόρων σε όλη τη χώρα.

Οι έμποροι της Ινδίας υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και των αγροτών από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει απευθείας ξένες επενδύσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου στη χώρα, τονίζοντας ότι με την οικονομική δύναμη που διαθέτουν οι πολυεθνικές σύντομα θα κυριαρχήσουν σε όλη την αγορά και οι γίγαντες της αγοράς θα εξαφανίσουν τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους, με σοβαρές επιπτώσεις και στους αγρότες.

Η Ινδία είναι μία χώρα με εξαιρετικά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, τα οποία αναμένεται να αυξήσει η «μεταρρύθμιση» του λιανεμπορίου, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους εκτός δουλειάς. Η κυβέρνηση του κόμματος του Κογκρέσου υπό τον Μανμόχαν Σινγκχ ισχυρίζεται ότι προχωρά σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ωστόσο ωφελούν αποκλειστικά το κεφάλαιο, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην ανέχεια τα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ