ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική;

Συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα για την ιθαγένεια των μεταναστών

Ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω εκμετάλλευση των μεταναστών και τη στέρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, ενώ το ρόλο «πολιορκητικού κριού» σε βάρος των αλλοδαπών και μεταναστών διαδραματίζει το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου συζητήθηκε χτες το θέμα της συνταγματικότητας του «νόμου Ραγκούση» (3838/2010), με τον οποίο δίνονταν κάποια ελάχιστα δικαιώματα στους μετανάστες, όπως η απόκτηση ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια, καθώς και το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα των μεταναστών, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ τους τα αρνείται, καθώς σε 7μελή σύνθεση με την υπ' αριθμό 350/2011 απόφασή του είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2011 και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω μείζονος σημασίας, όπου συζητήθηκε χτες. Ετσι, το ΣτΕ δίνει νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική και στην αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος που θέλουν τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρας μας να μην έχουν δικαιώματα και να είναι εύκολος στόχος εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - αρνήθηκε και αρνείται να νομιμοποιήσει την πλειοψηφία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και να απλοποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Ο νόμος 3838/2010 αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών, δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του και κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης.

Στο μεταξύ, την περίοδο που συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης είχε κατηγορήσει τους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι οι μετανάστες ξανάφεραν στην Ελλάδα ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, όπως η φυματίωση. Μάλιστα, τους έριξε την ευθύνη για το Ασφαλιστικό, αφού είπε ότι με δύο χρόνια δουλειάς στη χώρα μας θα παίρνουν σύνταξη από τα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Αλλά και για την κρίση των μικρομεσαίων, είπε πως φταίνε οι μετανάστες, γιατί τα μαγαζιά πλήττονται από τους πλανόδιους και υπαίθριους αλλοδαπούς πωλητές.

Αυτό, λοιπόν, το νομικό πλαίσιο που κινείται σε αντιμεταναστευτική κατεύθυνση, εμπλούτισε με αντιδραστικά και ρατσιστικά επιχειρήματα το Δ' Τμήμα του ΣτΕ. Ετσι, το δικαστήριο για να κρίνει αντισυνταγματικά τα άρθρα 1Α και 24 του νόμου 3838/2010 αναφέρει ότι η πολιτογράφηση των αλλοδαπών γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διανομής του αλλοδαπού, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο κλπ.), «χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους του εθελουσία αποδοχή των αξιών του ελληνισμού και της απόκτησης ελληνικής συνειδήσεως». Επίσης, μιλάει για το σταθερό κριτήριο του «δίκαιου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς.

Στη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ οι νομικοί εκπρόσωποι των προσφευγόντων (Παγκρήτια Ενωση, Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας, Παμποντιακός Σύλλογος η Αργώ και ο Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων) επιδόθηκαν σε κινδυνολογίες και εθνικιστικές κορόνες, υποστηρίζοντας ότι με τον επίμαχο νόμο αλλοιώνεται η εθνική κυριαρχία και η εθνική συνείδηση και πως εισέρχεται ένας τεράστιος όγκος αλλογενών και αλλοδαπών στο εκλογικό σώμα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Λήγει η προθεσμία ανανέωσης της «ροζ» κάρτας

Λήγει μεθαύριο Δευτέρα 5/12 η προθεσμία που έδωσε με έκτακτη ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αλλοδαπών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου οι μετανάστες κάτοχοι «ροζ» κάρτας (αιτούντες άσυλο) που έληξε Ιούνη 2009, να προσέλθουν άρον άρον στις αρμόδιες υπηρεσίες παραλαβής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου (π.χ., Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Π. Ράλλη) για να την ανανεώσουν. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν μέχρι μεθαύριο η εξέταση του αιτήματός τους διακόπτεται και μπαίνει στο αρχείο.

Πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και συνδικάτα που αναπτύσσουν δράση με μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να έχουν υπόψη ότι, σύμφωνα με καταγγελίες, τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να συλλαμβάνονται στο κέντρο της Αθήνας κάτοχοι «ροζ» κάρτας και να οδηγούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου εξαναγκάζονται να υποβληθούν σε εσπευσμένες, συνοπτικές και χωρίς προετοιμασία συνεντεύξεις, από την οποία κρίνεται το αίτημά τους για άσυλο.

Γνώστες του θέματος σημειώνουν ότι πρόκειται για διαδικασία εντελώς παράνομη, ακόμη και με την ισχύουσα αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική νομιμότητα. Συμβουλεύουν τους αιτούντες άσυλο που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και θα κάνουν χρήση της προθεσμίας μέχρι 5 Δεκέμβρη, οπωσδήποτε να βρίσκονται σε επαφή με τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές κ.λπ., ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για την Αντίσταση σε πνεύμα ... εθνικής συνεννόησης

Την έντονη αντίδραση των συμβούλων του ΚΚΕ προκάλεσε το περιεχόμενο της εκδήλωσης

Εκδήλωση για να τιμήσει, υποτίθεται, τους αγωνιστές που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους ΝΑΖΙ, πραγματοποίησε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας το πνεύμα «εθνικής συνεννόησης» που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν εκπρόσωποι των οργανώσεων: Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως (ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε για να καταγγείλει το πνεύμα της «εθνικής συνεννόησης», ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Σαπρανίδης, ο οποίος διακόπηκε άρον άρον από το προεδρείο, όταν ξεκινώντας την τοποθέτησή του σημείωσε ότι ο ΕΔΕΣ δεν έδρασε στη Μακεδονία. Ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης επιβεβαίωσε το πνεύμα της εκδήλωσης, δηλώνοντας ότι τα κόμματα πρέπει να μείνουν έξω από την εθνική αντίσταση καθώς και ότι σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση.

Τόσο ο Κ. Σαπρανίδης όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Σ. Ζαριανόπουλος και Μ. Κωνσταντινίδης, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση δηλώνοντας ότι:

«Δεν έχουμε καμία σχέση με το πνεύμα "εθνικής συνεννόησης" που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας στην προσπάθειά τους να φιμώσουν τους εργαζόμενους και να περάσουν το μήνυμα της ταξικής ειρήνης και της αποδοχής της βάρβαρης πολιτικής που βιώνουμε σήμερα.

Με τον όρο αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τιμούνται και μπαίνουν στην ίδια μοίρα, τσουβαλιάζονται οι πραγματικοί αγωνιστές μαζί με ανύπαρκτους, ακόμα και με συνεργάτες των κατακτητών και ταγματασφαλίτες.

Η καλύτερη τιμή που αρμόζει στην Εθνική Αντίσταση και τους αγωνιστές της είναι η συμμετοχή στους αγώνες που αναπτύσσει το ταξικό λαϊκό κίνημα ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα και τα βάρβαρα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, η πάλη για να βρουν δικαίωση τα ιδανικά και οράματα της Εθνικής Αντίστασης».

ΕΣΑΚ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Κινητοποίηση με αιχμή το Ασφαλιστικό των ανέργων

Με σύνθημα «αντεπίθεση για τις ανάγκες μας», η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, μαζί με την «Πανεπιστημονική» καλούν όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και τεχνικούς στην αγωνιστική κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έξω από το ΤΣΜΕΔΕ την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στις 8 π.μ. με αιχμή την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.

Οπως επισημαίνει, αυτό το διάστημα κλιμακώνεται η επίθεση που στόχο έχει να διαλύσει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα υπολείμματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κυβερνητική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών κλιμακώνεται με αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, δραστική αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων που φθάνει μεσοπρόθεσμα μέχρι και 100%, αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι άνεργοι και μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών είναι πλέον ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη. Η κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση απαιτεί κλιμάκωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων.

Το κάλεσμα της ΕΣΑΚ καταλήγει: «Κανένας συμβιβασμός στα κυβερνητικά μέτρα, κανένας συμβιβασμός στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά μας, καμιά ανοχή στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΤΕΕ. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, με αφετηρία την παρεμπόδιση της εφαρμογής των άδικων μέτρων. Η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στη συνολική ανατροπή της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Το δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ και διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία».

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 694.6799.833, 697.7806.266 και στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ