ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η προστασία της αναπηρίας δεν συμβιβάζεται με τα κέρδη

Μαχητική διαδήλωση το περασμένο Σάββατο, Παγκόσμια Μέρα των ΑμΕΑ, με πρωτοβουλία της ΣΕΑΑΝ

Από την πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου
Από την πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου
Με αίτημα αιχμής «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν - υψηλής ποιότητας υγεία, πρόνοια και ειδική αγωγή», δεκάδες άνθρωποι με ειδικές ανάγκες διαδήλωσαν με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) το περασμένο Σάββατο μετατρέποντας την Παγκόσμια Μέρα των ΑμΕΑ σε μέρα αγώνα και διεκδίκησης.

«Να διευρύνουμε τα ρήγματα» που δημιουργούνται. Οσο πιο άδικο γίνεται το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, τόσο πιο κοντά έρχεται η ανατροπή τους. Η καθημερινή πάλη είναι δεμένη όσο ποτέ άλλοτε με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Πάρτε θέση, συμβάλλετε ενεργά στην ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας, στον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του κεφαλαίου», υπογράμμισε ο Γιώργος Νάνος, μέλος της ΚΕΟΕ και επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή μένουμε απλήρωτοι από 2 μέχρι 9 μήνες περιμένοντας τις επιδοτήσεις που συνεχώς μειώνονται. Ζητούνται δίδακτρα από τους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν να τα δώσουν», ήταν η κατάσταση που περιέγραψε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Μονάδων Ιδρυμάτων Σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, επισήμανε ότι «προστασία της αναπηρίας, δικαιώματα του λαού, των αναπήρων στην Υγεία, την Πρόνοια, την εκπαίδευση, τον Πολιτισμό δε συμβιβάζονται με κέρδη. Στήριγμα αυτής της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια ήταν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, καθώς ακόμη και όταν "διαμαρτύρονται" μιλούν για επιμέρους πλευρές της πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες».

Ο Mιχάλης Λαλαδάκης, γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, μίλησε για την «ακόμη πιο δύσκολη ζωή που μας δημιουργεί ο συνδυασμός των περικοπών, κόβοντας λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες σε κινητικά ανάπηρους, έρχονται χαράτσια το ένα μετά το άλλο».

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους εξέφρασε ο Ραφαήλ, εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας του ΚΕΑΤ, ενώ ο Γιάννης Κάτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΚΕΑΤ, τόνισε τη «δική μας ανάγκη να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία». Ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μίλησε για την απόφαση να μη συνεχιστεί αυτή η βαρβαρότητα, και η Ιωάννα Καραγεωργίου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας, ξεκαθάρισε ότι «για το μαύρο μέτωπο η υγεία του λαού είναι κόστος που θέλουν να το μειώσουν. Δε θα τους αφήσουμε να παίξουν με την υγεία του λαού, θα σταθούμε απέναντι».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει το δρόμο. Κάτω από την ισχυρή πίεση των διαδηλωτών επιτεύχθηκε συνάντηση με τον Γιώργο Σταυρόπουλο, υπουργό Επικρατείας, ο οποίος δήλωσε για τα προβλήματα των ΑμΕΑ «άγνοια της κυβέρνησης, καθώς είναι νέα»...

Μαχητική πορεία των τυφλών

Μαζική κινητοποίηση των τυφλών με μαχητική την παρουσία του μπλοκ της ΣΕΑΑΝ έγινε χτες στους δρόμους της Αθήνας.

Οι τυφλοί ξεκίνησαν από τα γραφεία τους στην οδό Βερανζέρου και πήγαν στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Σταδίου 29) και στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών. Κατέληξαν στη Βουλή όπου επέδωσαν ψηφίσματα στα κόμματα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Ο κανονισμός τους είναι καρμανιόλα, αν δεν ξεσηκωθούμε θα μας τα πάρουν όλα» και «Εμπρός για τον Καιάδα, ο ανταγωνισμός και τα ΑμΕΑ και ο εργαζόμενος».

  • Σήμερα στις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Υγείας, αύριο στις 11 το πρωί στο παράρτημα του υπουργείου Υγείας στην Κηφισίας και την Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
  • Την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) με θέμα: «Το τραγούδι μέσα από τους αγώνες του λαού μας χτες και σήμερα». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη μαθητική κοινότητα του ΚΕΑΤ, το Σύλλογο Γονέων Τυφλών Μαθητών και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
ΙΚΑ
Σχεδιάζει δάνειο υποθηκεύοντας εισφορές και συντάξεις

Δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ βάζοντας υποθήκη μελλοντικά έσοδα και ακίνητη περιουσία ζητά η διοίκηση του Οργανισμού

Τα έσοδά του από μελλοντικές εισφορές καθώς και ακίνητη περιουσία υποθηκεύει το ΙΚΑ προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο για να καλύψει την οικονομική υποχρηματοδότηση στην οποία το έχουν καταδικάσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας και η σημερινή συγκυβέρνηση. Η πρόταση αυτή έχει ήδη υποβληθεί από τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο προς το υπουργείο Εργασίας και εξετάζεται, προκειμένου να καλυφθεί η οικονομική «τρύπα» της επόμενης διετίας (2012-2013) την οποία αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το σχέδιο περιλαμβάνει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, και το ΙΚΑ θα εκχωρήσει προς την τράπεζα τα έσοδά του για την 6ετία 2014-2020 από τις οφειλές επιχειρήσεων που έχουν ρυθμιστεί ύψους 5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα μπούνε σε προσημείωση ακίνητα που έχει στην περιουσία του ο ασφαλιστικός οργανισμός. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αφήνει οικονομικά ακάλυπτο το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας και τον εξωθεί και πάλι σε δανεισμό, αντί να τον χρηματοδοτήσει για να καλυφθεί η ρευστότητα της επόμενης διετίας.

Ετσι ξαναρίχνει το ΙΚΑ στο φαύλο κύκλο του δανεισμού, τη στιγμή που οι εργοδότες τού χρωστάνε δισεκατομμύρια. Μόνο οι βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες οφειλές επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ έχουν φτάσει στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η εισφοροδιαφυγή - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργείου Εργασίας - και τα επόμενα χρόνια θα ξεπερνά το 1/3 των συνολικών εσόδων του, υπολογίζεται στο 35%, ενώ η ίδια η κυβέρνηση του δίνει και τη χαριστική βολή αφού εντάσσει τα αποθεματικά του στο Πρόγραμμα ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων (PSI). Αντί λοιπόν, η κυβέρνηση να εξοφλήσει στο ακέραιο την αξία των κρατικών ομολόγων που σήμερα έχει στα χέρια του το ΙΚΑ, αντί να καταπολεμήσει τη σε βάρος του εισφοροδιαφυγή, αντί να εισπράξει δισεκατομμύρια που του χρωστάνε οι επιχειρήσεις, το οδηγεί σε δυσβάστακτο δανεισμό υποθηκεύοντας τα μελλοντικά του έσοδα, δηλαδή υποθηκεύοντας τις συντάξεις των ασφαλισμένων του.

ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των ανέργων και των παιδιών τους

Επαιξαν και γέλασαν με την καρδιά τους παιδιά και γονείς στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ
Επαιξαν και γέλασαν με την καρδιά τους παιδιά και γονείς στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ
Την ολόπλευρη αλληλεγγύη στους ανέργους και τις οικογένειές τους εξέφρασε το περασμένο Σάββατο το πρωί, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με τη γιορτή που διοργάνωσε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τα παιδιά των ανέργων του Πειραιά και της Αθήνας. Τα παιδιά διασκέδασαν με μουσικοκινητικά παιχνίδια και παρακολούθησαν δωρεάν το έργο «Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη», από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Αθου Δανέλλη.

Τα παιδιά, όπως ανέφερε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σε αυτές τις δύσκολες μέρες αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα και όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα χειροτερεύουν. Από φέτος το ΠΑΜΕ ξεκινάει προσπάθεια να δείξει πως υπάρχει κι άλλος τρόπος διασκέδασης για τα παιδιά και φιλοδοξεί αυτή η προσπάθεια να αγκαλιάσει όλα τα σωματεία και να απλωθεί και σε άλλες πόλεις, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις. Μιλώντας στα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους η Σούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τους εξήγησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους, δυσκολίες που η εργατική λαϊκή οικογένεια μπορεί να ξεπεράσει με την αλληλεγγύη, με τη συλλογική προσπάθεια, μαζί με τα συνδικάτα και την κοινή πάλη. Και για να γίνει αυτό όλοι μαζί εργαζόμενοι και άνεργοι πρέπει να γραφτούν στο συνδικάτο και να αγωνιστούν για δουλειά, για ένσημα, για δωρεάν νοσοκομείο, για πετρέλαιο στα σχολεία, για να έχουν κουλουράκι οι μαθητές.

Εκδήλωση στη Λάρισα

Εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων και των μερικώς απασχολούμενων διοργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, δημιουργική απασχόληση, ενώ θα μοιραστούν συμβολικά δωράκια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ