ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις

Στις 14 του Δεκέμβρη η πανελλαδική κινητοποίηση. Στον αγώνα και οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας

Αποψη από την προχτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Αποψη από την προχτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων των Τρικάλων στην πανελλαδική κινητοποίηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, στις 14 Δεκέμβρη, συζητήθηκαν χτες στη σύσκεψη κτηνοτρόφων του νομού που συγκάλεσε η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά ώστε το κάλεσμα συμμετοχής να φτάσει σε όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 14 του Δεκέμβρη, θα συγκεντρωθούν, στις 12 το μεσημέρι, στα διόδια του Μοσχοχωρίου, έξω από τη Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Για την κινητοποίηση, αλλά και, γενικότερα, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων - το έναυσμα δόθηκε με το προχτεσινό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα - προετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς.

Στη Λάρισα κλιμάκια της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Φαρσάλων, στο Βασιλί, ξεκινούν από σήμερα περιοδείες σε χωριά της επαρχίας για να ενημερώσουν τους αγρότες για τη νέα ΚΑΠ και τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα, με στόχο να υπάρξει αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και προβολή των διεκδικήσεών τους. Περιοδείες θα γίνουν σήμερα Παρασκευή σε Κατωχώρι και Πολυνέρι, τη Δευτέρα 12/12 στο Δίλοφο, την Τρίτη 13/12 στο Βασιλί και στη Βαμβακού, την Τετάρτη 14/12 στους Χαλκιάδες και στον Αγιο Κωνσταντίνο και την Πέμπτη 15/12 στην Κρήνη.

Οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας

Αγωνιστικό «παρών» στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 14 του Δεκέμβρη θα δώσουν και οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Η αγωνιστική συγκέντρωση θα γίνει στα διόδια της Αγίας Τριάδας στις 11.30 π.μ. Η Γραμματεία Φθιώτιδας σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής: «Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που βρίσκονται οι μικροί και μεγάλο μέρος των μεσαίων κτηνοτρόφων και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, υπάρχει ο μονόδρομος της ρήξης και της ανατροπής, για μια άλλη, φιλοαγροτική - φιλοκτηνοτροφική πολιτική, με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με κριτήριο όχι το κέρδος των μονοπωλίων, αλλά την κάλυψη των διατροφικών λαϊκών αναγκών».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΩΝ
Νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων από το Γενάρη

Μήνα με το μήνα η φοροληστεία. Σε μηνιαία βάση η παρακράτηση στο χαράτσι «αλληλεγγύης». Σε εφαρμογή και το καρατομημένο αφορολόγητο όριο

Από το Γενάρη του 2012, εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι εξαναγκάζονται να ζουν στο πετσί τους και τα πρόσθετα μέτρα της φοροληστείας με τα οποία το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας κλιμακώνει τον αντιλαϊκό πόλεμο. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με το καρατομημένο αφορολόγητο όριο θα υπολογίζουν και παρακρατούν μήνα με το μήνα και το χαράτσι της «αλληλεγγύης», αυτό που αναλογεί στα εισοδήματα του 2012, με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να στέλνει διπλά και τρίδιπλα τα κάθε είδους χαράτσια προκειμένου να τα αποδίδει στους μεγαλοπιστωτές και τα άλλα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας.

Η κυβερνητική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου τους κοινοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση αυτή και τις προηγούμενες αποφάσεις και νόμους τους, για το 2012 κλιμακώνουν με τα παρακάτω:

  • Θα τρέχουν οι δόσεις για το αναδρομικό χαράτσι «αλληλεγγύης» που αφορά στα εισοδήματα του 2010.
  • Υπολογίζουν να αρπάξουν μαζεμένα την «εισφορά αλληλεγγύης» και για το 2011.
  • Από το Γενάρη του 2012 μπαίνει σε εφαρμογή η μηνιάτικη παρακράτηση, η προείσπραξη, της «εισφοράς αλληλεγγύης». Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα προκαταβάλλουν κάθε μήνα την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» με διαδικασία ίδια με αυτήν που εφαρμόζεται για τη μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή άρνηση και την ανημπόρια του λαού να τους πληρώσει τα χαράτσια. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπολογίζουν το χαράτσι με βάση τις αποδοχές που οι ίδιοι δίνουν. Τυχόν επιπλέον ποσά θα υπολογίζονται από την Εφορία με την τελική εκκαθάριση των εισοδημάτων.
  • Από το Γενάρη του 2012 μπαίνει σε εφαρμογή και η αυξημένη παρακράτηση φόρου μετά και τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ. Το επίσημο όριο της φοροληστείας ξεκινά με εισοδήματα 357 ευρώ το μήνα, χαμηλότερα και από 12 ευρώ τη μέρα. Στο δόκανο της πλουτοκρατίας μπαίνουν περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, λαϊκά νοικοκυριά που ήταν κάτω από το αφορολόγητο. Από αυτό και μόνο αρπάζουν από 700 ευρώ το χρόνο για όλα τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
  • Το αντιλαϊκό σφαγείο θα έχει και συνέχεια με την τελική εκκαθάριση του φόρου, με βάση το νέο αφορολόγητο και τη φορολογική κλίμακα. Το νέο αφορολόγητο εφαρμόζεται πάνω σε μισθούς και συντάξεις που θα καταβάλλονται από τον ερχόμενο μήνα, όμως έχει και αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 2011, δηλαδή για ολόκληρο το φετινό 12μηνο. Οσα δεν «πρόφτασαν» να αρπάξουν μέσα από τις φετινές μηνιάτικες παρακρατήσεις, τα υπολογίζουν στην τελική εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων που θα δηλωθούν στην ερχόμενη χρονιά. Για την απογείωση της ληστείας θα ισχύσει και η καρατόμηση των «φοροελαφρύνσεων» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μικρών και μικρομεσαίων αγροτών του νομού Καρδίτσας, καθώς και σε κάθε νομό της χώρας μας που ετοιμάζονται αγωνιστικά να απαντήσουν στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται.

Η φτωχή αγροτιά είναι και αυτή θύμα, όπως η εργατική τάξη, των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών. Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, το μεγάλο κεφάλαιο (μαζί και τα μονοπώλια στον αγροτικό τομέα) με λύσσα μαζί με τα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες (ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΔΝΤ) φορτώνουν τα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Μας θέλουν εργαζόμενους στα εργοστάσια - εργαζόμενους στη γη, πάμφθηνους, χωρίς κανένα δικαίωμα και καμία κοινωνική προστασία.

Μονόδρομος για την εργατική τάξη και τη φτωχή και μεσαία αγροτιά είναι η ανάπτυξη των αγώνων τους για τη μείωση των συνεπειών από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κρίσης.

Η κοινή τους δράση μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων για την επιβολή ενός άλλου εντελώς διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κουμάντο δε θα κάνει το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, η γη δε θα είναι εμπόρευμα. Οπου ο πλούτος που θα παράγουν τα εργοστάσια, ο πλούτος που θα παράγει η γη από τη δουλειά των αγροτών θα πηγαίνει για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών που τον παράγουν και δε θα συσσωρεύεται στα θησαυροφυλάκια μιας χούφτας μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών».

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Αγρια επίθεση στη λαϊκή οικογένεια

Η οικονομική κρίση και η βύθιση της παραγωγής δεν έκαμψαν τα μονοπώλια και τις τιμές της αγοράς

Βάρβαρη και άγρια επίθεση δέχεται η λαϊκή οικογένεια από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο, το οποίο, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και βίαιης και επιταχυνόμενης συρρίκνωσης των μισθών και των συντάξεων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών του μνημονίου, προχωρεί σε προκλητικές αυξήσεις τιμών, οι οποίες τη διετία 2010 - 2011 ξεπέρασαν και το 26%! Ενδεικτικό είναι ότι τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες για οικογένειες σε ολόκληρη την επικράτεια οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας, οι βιομήχανοι στο χώρο των τροφίμων και οι μεγαλέμποροι διακινητές, αποθρασυμένοι από την απροσχημάτιστη και χωρίς όρια επίθεση της κυβέρνησης των πλουτοκρατών σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, προχωρούν σε υπέρ το δέον αυξήσεις τιμών. Πρόκειται για εξελίξεις - χαστούκι στα φληναφήματα των κυβερνητικών απολογητών και των οικονομολογουσών γραφίδων της αστικής τάξης, που δηλώνουν «έκπληκτοι» για το γεγονός ότι ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση, οι τιμές όχι μόνο δεν πέφτουν, αλλά αντίθετα ανεβαίνουν.

Ενδεικτικό της απροκάλυπτης ληστείας που συντελείται σε βάρος των λαϊκών οικογενειών από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο στο χώρο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Νοέμβρη, μόνο μέσα σε ένα μήνα, οι τιμές στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημείωσαν αύξηση 0,8%, που είναι και η μεγαλύτερη μεταξύ των ομάδων που συγκροτούν το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σε ετήσια βάση (Νοέμβρης 2011 προς Νοέμβρη 2010) η ίδια ομάδα εμφανίζει αύξηση 3,8%, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε αυξηθεί με ρυθμό 1,2%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στο συγκεκριμένο χώρο είναι οι ακόλουθες:

  • ζάχαρη 22,4%
  • καφές 8%
  • χυμοί φρούτων 7,8%
  • αναψυκτικά 7,7%
  • ψάρια νωπά 6,9%
  • φρούτα νωπά 6,6%
  • λαχανικά νωπά 6,5%
  • δημητριακά και παρασκευάσματα 3,6%
  • γαλακτοκομικά και αυγά 3,4%
  • έλαια και λίπη 3%
  • κρέατα γενικά 1,5%

Η δεύτερη ομάδα στην οποία σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις τιμών είναι αυτή της στέγασης, η οποία επηρεάζει άμεσα τη λαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, μεταξύ Νοέμβρη και Οκτώβρη, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 0,6% που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τα τρόφιμα - μη αλκοολούχα ποτά. Σε ετήσια βάση (Νοέμβρης 2011 προς Νοέμβρη 2010) καταγράφηκε αύξηση τιμών 9,3%(!), η οποία είναι και η μεγαλύτερη μεταξύ των 12 ομάδων που παρακολουθούν την πορεία των τιμών.

Σε αυτό συνέβαλε η αύξηση σε: Πετρέλαιο θέρμανσης 34,6%, φυσικό αέριο 27,3%, ηλεκτρισμό 3,4%, επισκευή και συντήρηση κατοικίας 0,9%, ενοίκια κατοικιών 0,3%.

Η ληστρική επιδρομή του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, με την... ευγενική συνδρομή και συμμετοχή του καπιταλιστικού κράτους, στον ειδικό τομέα της αύξησης των τιμών - τη στιγμή που οι μισθοί κυριολεκτικά σφαγιάζονται - προκύπτει και από τα ακόλουθα στοιχεία:

Τη διετία 2010 - 2011 (Νοέμβρης 2011 - Δεκέμβρης 2009), ο επίσημος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 9,73%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε:

  • αλκοολούχα ποτά - καπνό 26,28%
  • μεταφορές 22,78%
  • στέγαση 18,53%
  • ένδυση - υπόδηση 10,36%
  • επικοινωνίες 4,71%
  • διατροφή - μη αλκοολούχα ποτά 4,20%.
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Μαγειρεύουν» ανατιμήσεις στα τιμολόγια

Μία ακόμη επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της μετακύλισης στα νοικοκυριά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) φυσικού αερίου των ηλεκτροπαραγωγών, προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που κρίνει ότι ο ΕΦΚ προκαλεί «δυσμενές επιπτώσεις και στρεβλώσεις» στην αγορά.

Η ΡΑΕ θέτει σε διαβούλευση - εξπρές έως τις 13 του Δεκέμβρη, τη μεθοδολογία για να διαχωρίσει από τη χοντρική τιμή (οριακή) του συστήματος το κόστος που επιφέρει ο ΕΦΚ. Το ποσό που οφείλουν οι παραγωγοί φυσικού αερίου και μεταφέρεται στους προμηθευτές, θα καταχωρείται σε ένα «λογαριασμό προσαυξήσεων». Μέσα από αυτό το μηχανισμό, θα ακολουθήσει η επιβάρυνση των τιμολογίων. Η ΡΑΕ εκτιμά ότι μ' αυτό τον τρόπο θα... «ελαχιστοποιηθεί» η επιβάρυνση των καταναλωτών.

ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Μένουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας

Στο μισό και σε ορισμένες περιοχές ακόμα περισσότερο έχει μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στην περιφέρεια, και μάλιστα σε περιοχές με τσουχτερό κρύο, ενώ στην Αττική το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται στο 25% . Αυτό ανέφεραν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Νευροκόπι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης έχουν μειωθεί στα 10 από 650. Οσο αυξάνονται οι φόροι αυξάνεται και το λαθρεμπόριο, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΟΒΕ Μ. Κιούσης.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που ισχύει από το φετινό Οκτώβρη και η εξίσωση του φόρου με του πετρελαίου κίνησης θα κάνουν απλησίαστο το πετρέλαιο θέρμανσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς, όπως εκτιμούν οι βενζινοπώλες, η τιμή του θα ξεπεράσει το 1,4 ευρώ το λίτρο, ενώ ήδη κυμαίνεται στα 0,93 - 1 ευρώ το λίτρο. Ο πρόεδρος της ΟΒΕ επεσήμανε ακόμη ότι:

Συνολικά η κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί, σύμφωνα με την ΟΒΕ, κατά 17% το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, έναντι ποσοστού μείωσης 13,4% πέρσι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 1.100 πρατήρια, άλλα τόσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, και ακόμα 500 αναζητούν αγοραστή. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πρατήρια των παραμεθόριων περιοχών όπου οι καταναλωτές στρέφονται στην προμήθεια καυσίμων από γειτονικές χώρες.

Η ΟΒΕ ζητάει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να μειωθούν οι ειδικοί φόροι συνολικά στα καύσιμα και να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο με την εφαρμογή πραγματικών ελέγχων, την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισροών - εκροών και με ελέγχους από τα διυλιστήρια μέχρι τη λιανική κατανάλωση.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών κατήγγειλε ότι η αλλαγή του τρόπου είσπραξης συνδρομών στο Επικουρικό Ταμείο του κλάδου με κατάργηση της καταβολής της εισφοράς των βενζινοπωλών μέσω των τιμολογίων αγοράς καυσίμων, κατάργηση του Τομέα Κοινής Διανομής και ελεύθερη καταβολή της εισφοράς οριζόμενης στο 20% της εισφοράς κύριας ασφάλισης του ΟΑΕΕ στην πραγματικότητα ικανοποιεί πάγια αξίωση των πολυεθνικών και ισοδυναμεί με ταφόπλακα για το επικουρικό ταμείο.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 12% για το μήνα Οκτώβρη

Συρρίκνωση 30% εμφανίζει στην τελευταία 4ετία ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων

Σε διαδικασία βύθισης, με εντονότερους και τους ρυθμούς συρρίκνωσης συνέχισε για το μήνα Οκτώβρη του 2011 η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα εργοστάσια μεταποίησης όσο και η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα (ορυχεία - μεταποίηση - ηλεκτρισμός - παροχή νερού).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) η κατρακύλα στη μεταποίηση ανέβασε ρυθμό στο 11,9% για το μήνα Οκτώβρη, για να διαμορφωθεί σε 8,4% σε μέσα επίπεδα 10μηνου (Γενάρης - Οκτώβρης 2011). Η κατρακύλα της παραγωγής εντείνεται σήμερα με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά έχει ξεκινήσει δεκαετίες πίσω, είναι αποτέλεσμα και της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, επιταχύνθηκε στη συνέχεια με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την πρόσδεση στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας στο πλαίσιο του γενικότερου καταμερισμού και του μοιράσματος των αγορών. Η μάζα της παραγωγής στα τελευταία χρόνια εμφανίζει τους εξής ρυθμούς κατρακύλας: 2008: 3,7%, 2009: 9,4%, 2010: 5,7% με το ποσοστό βύθισης για την περίοδο 2008 - 2011 να φτάνει στο 30%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 10μηνο Γενάρη με Οκτώβρη του 2011:

Μεταποίηση: Η βύθιση φτάνει στο 8,1% -μέσα επίπεδα 10μήνου- ενώ για το μήνα Οκτώβρη επιταχύνθηκε φτάνοντας στο 11,9%. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν οι 20 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς (μέσα επίπεδα 10μήνου) και οι: «είδη ένδυσης» 26,2%, «μη μεταλλικά ορυκτά» 34,4%, «δέρματα - είδη υπόδησης» 14,7%, «ποτά» 6,8%, «τρόφιμα» 3,1% «κλωστοϋφαντουργικές ύλες» 21%, «ηλεκτρολογικός εξοπλισμός» 11% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 8,1% (10μηνο) ανεβάζοντας ρυθμό στο 12,3% για το μήνα Απρίλη. Η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος» υποχωρεί 10,3%%, η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» 2,5%, και η εξορυκτική παραγωγή (ορυχεία - λατομεία) 2,5%.

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 15,4%, Ενέργεια: 9,4, Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 5,2%, ενδιάμεσα αγαθά: 8,9%, κεφαλαιουχικά αγαθά: 5,3%.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙ - ΦΟΡΤΗΓΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μέλη του Σωματείου ελαφρών φορτηγών Δ.Χ. Αττικής και των Επιτροπών Αγώνα στα ταξί, ζητώντας την κατάργηση της διάταξης που απαιτεί την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να περάσουν από ΚΤΕΟ τα ταξί και τα φορτηγά. Επίσης, απαίτησαν από τη διοίκηση του Οργανισμού, την περίοδο αυτή, που η κρίση βιώνεται από τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους, να «παγώσει» τα χρέη τους, να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις εναντίον τους, να σφραγίζονται τα βιβλιάρια ασθενείας αλλά και να μειώσει κατά 20% τουλάχιστον τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σε κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν προς τη διοίκηση του ΟΑΕΕ οι αυτοκινητιστές σημειώνουν ότι στις σημερινές συνθήκες είναι «αδύνατον να πληρώνουμε τον ΟΑΕΕ ενώ ταυτόχρονα υποχρεούμαστε να προσκομίζουμε βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για να περάσουμε ΚΤΕΟ, που σαν αποτέλεσμα θα έχει την αφαίρεση πινακίδων άρα και ανεργία». Επισημαίνεται ακόμη ότι ήδη «χιλιάδες αυτοκινητιστές χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ λόγω αδυναμίας, με αποτέλεσμα να είναι ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειες τους», ενώ η απαίτηση από τα ΚΤΕΟ να προσκομίζουν ασφαλιστική ενημερότητα, που έγινε με εισήγηση της Διοίκησης του Οργανισμού, «έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα γιατί χιλιάδες συνάδελφοι μας που χρωστάνε, είτε δε μπορούν να δουλέψουν, είτε κυκλοφορούν παράνομα με κίνδυνο την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας».

Τέλος, σημειώνεται ότι «το εκβιαστικό αυτό μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξαιτίας πραγματικής αδυναμίας πληρωμής και επειδή δε πρόκειται το ταμείο να εισπράξει ούτε 1 ευρώ από κατεστραμμένους και χρεοκοπημένους αυτοκινητιστές και επειδή το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας σας, θεωρούμε ότι έχετε υποχρέωση να ζητήσετε με τροποποίηση του νόμου, την κατάργηση της υποχρεωτικής προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας στα ΚΤΕΟ».

Υπεξαίρεση στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας

Υπόθεση υπεξαίρεσης 550.000 ευρώ, περίπου, εντοπίστηκε, μετά από διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο, η υπεξαίρεση έγινε σταδιακά από το 2004 μέχρι το 2011 και ως δράστης φέρεται ο κεντρικός ταμίας της Ενωσης, ο οποίος έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η εισαγγελική αρχή της Λάρισας.

Ενα παράδειγμα

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα στα 21.000 ευρώ από το 2012 θα πληρώνει:

  • επιπλέον 750 ευρώ το χρόνο για φόρο εισοδήματος
  • επιπλέον 420 ευρώ για το χαράτσι της «αλληλεγγύης».

Η σούμα φτάνει στα 1.170 ευρώ το χρόνο, που θα θα επιμερίζεται σε 14 μισθοδοσίες.

Σε αυτή την περίπτωση η μείωση του μισθού φτάνει στα 83,6 ευρώ το μήνα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ