ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
Στη ρήξη και ανατροπή η λύση

Μετά τις προχτεσινές ειδήσεις για τη νέα μείωση μισθών από 1η Γενάρη, η χτεσινή είδηση είναι η νέα μείωση μισθών μέσα από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20%. Κι ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στη μείωση του εισοδήματος όλα τα χαράτσια που έχουν μέχρι τώρα αποφασιστεί.

Στα ψιλά, έστω, του αστικού Τύπου, περνάνε ορισμένες ειδήσεις για συσσίτια και αστέγους. Αυτό που μένει απόλυτα στο σκοτάδι είναι οι αγώνες, όσοι και όποιοι αγώνες αναπτύσσονται, όπως αυτός στη «Χαλυβουργία». Κι όμως, εκεί όπου συγκρούονται πράγματι δύο τάξεις, στους χώρους δουλειάς, εκεί κρίνονται όλα. Γι' αυτό και η σιωπή στον αστικό Τύπο. Σιωπή για την απεργία στο Θριάσιο στις 13 του μήνα, σιωπή για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στις 14 Δεκέμβρη, σιωπή για τις κινητοποιήσεις για τους άνεργους στις 20 Δεκέμβρη.

Αντίθετα, την ώρα που έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια μεταξύ ιμπεριαλιστών, το παραμύθι συνεχίζεται για την ανάγκη εμείς να είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα. Ποιο πρόγραμμα; Της μείωσης μισθών, της μείωσης μισθών, της μείωσης μισθών.

Οι κήρυκες της διαρκούς λιτότητας μιλάνε ακόμα για «κρίση χρέους» όταν αυτό είναι μόνο ένα από τα φαινόμενα που συνοδεύουν την αιτία, την καπιταλιστική κρίση, μια κρίση υπερσυσσώρευσης, την κατάσταση, δηλαδή, κατά την οποία οι καπιταλιστές έχουν μπουκώσει χρήμα τόσο που δεν ξέρουν πού να επενδύσουν ώστε να ξαναρχίσει ο κύκλος της κερδοφορίας. Ετσι καταστρέφουν συνεχώς εργατική δύναμη, καταστρέφουν και κεφάλαιο, εδώ κοιτάνε να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες, για να ξαναρχίσει ο κύκλος της αύξησης των κερδών. Το κράτημα της συζήτησης στα περί κρίσης χρέους στοχεύει στην ενοχοποίηση των εργατών, ενώ η προφανής λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στην αφαίρεση της ιδιοκτησίας από τους καπιταλιστές έτσι που να σταματήσει η καταστροφή.

Αυτή τη λύση συσκοτίζουν όσοι μιλάνε για υπερκατανάλωση, ενώ γνωρίζουν πως οι εργάτες ποτέ δεν έφτασαν να εισπράττουν το χιλιοστό αυτών που παρήγαν. Οσοι μιλάνε για χαμηλή παραγωγικότητα όταν οι εργάτες πεθαίνουν μέσα στα γκέτο. Οσοι μιλάνε για καλομαθημένους γέροντες που ζουν πολλά χρόνια στη σύνταξη, όταν ξέρουν πως και τα φάρμακα πια βγαίνουν μόνο με ενίσχυση από τα παιδιά.

Ο κύκλος της ενοχοποίησης των εργατών για την κρίση θα σπάσει μόνο στο βαθμό που οι ίδιοι οι εργάτες κάνουν χτήμα τους το «δεν πληρώνω τα χρέη της πλουτοκρατίας», μόνο στο βαθμό που κατανοήσουν πως για να μην πληρώσουν πρέπει να οξύνουν την πολιτική πάλη, όχι για να γίνει ανθρώπινο το σύστημα, αλλά για άλλη κοινωνία, άλλη οικονομία με άλλη εξουσία, την εργατική - λαϊκή.

Αυτήν την προοπτική θέλουν να αποτρέψουν όσοι στο βάθεμα της κρίσης και της παράλληλης όξυνσης των ταξικών αγώνων, επιχειρούν εκτόνωση μέσα από σχήματα «δημοκρατικής διακυβέρνησης» με την εκμετάλλευση να βασιλεύει.

Ολοι αυτοί που καλούν σε πάλη οπουδήποτε αλλού εκτός από το εδώ και τώρα, ενώ η κόλαση που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ακριβώς εδώ και τώρα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

UBER ALLES: «Ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας και των 27 μελών της Ε.Ε. επί του γαλλογερμανικού σχεδίου αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών απέτυχε. Υστερα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι το νέο, δρακόντειο "δημοσιονομικό σύμφωνο" θα αφορά πλέον στα 17 μέλη της ευρωζώνης και όσα ακόμη κράτη μέλη επιθυμούν να προσχωρήσουν σε αυτό (...) Το Συμβούλιο Κορυφής έθεσε τη δημοσιονομική πειθαρχία υπεράνω όλων (uber alles), προσαρμοζόμενο απολύτως στις απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα (...) Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσα κράτη - μέλη της ευρωζώνης εμφανίζουν έλλειμμα μεγαλύτερο όχι από το 3% του ΑΕΠ, όπως υπαγορεύει έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά του 0,5% μόλις... Ο "χρυσός κανόνας" θα πρέπει να περιληφθεί στη νομοθεσία των κρατών μελών σε συνταγματικό επίπεδο και θα προβλέπει αυτόματες διορθωτικές κινήσεις» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ: «Η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει σε μία ρητορική που δηλώνει ότι η Ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή είναι διατηρητέα μόνον υπό τις προϋποθέσεις που η ίδια θέτει. Προφανώς πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική εν επιγνώσει ότι η πλειονότητα των αντιρρησιών εταίρων επείγεται κυρίως για την άμεση διασφάλιση ρευστότητας. Ούτε, όμως, η άνευ όρων παράδοση στο Βερολίνο λύνει το πρόβλημα, καθώς η Ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να είναι σοβαρότατος παράγοντας αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας με τον εγκλωβισμό της σε μακροχρόνια ύφεση. Επιπλέον πλήττει τις προσπάθειες για έξοδο των ΗΠΑ από την κρίση και όπως πολύ εύστοχα τονίζει σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η International Herald Tribune συνιστά σοβαρή απειλή για την επανεκλογή Ομπάμα τον προσεχή Νοέμβριο. Πότε θα συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση Μέρκελ ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη διάσωση της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση χωρίς ασφυκτικό εγκλωβισμό στην ύφεση, με αποσταθεροποιητικές παρενέργειες στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και στις ΗΠΑ; Διαπραγματευτική μπλόφα ή πραγματικός εγκλωβισμός σε μία ρητορική ισχύος χωρίς πραγματικό αντίκρισμα; Η απάντηση δεν θα δοθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αλλά δεν θα αργήσει να έλθει» (από άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα η 13η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

ΤΑ ΝΕΑ: Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

ΝΙΚΗ: Νέες μειώσεις στις συντάξεις

ΛΟΓΟΣ: Κανονικά οι συντάξεις του ΙΚΑ

ΒΡΑΔΥΝΗ: Εμπαίζουν τους συνταξιούχους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φοροκεραμίδα από το νέο έτος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 1.000 ευρώ το κεφάλι από Πρωτοχρονιά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρέμουν το «ναυάγιο»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θρίλερ στην Ε.Ε. και φόβοι της Ελλάδας

ΕΘΝΟΣ: Ακροβασίες τρόμου στην... κόψη του ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το Μνημόνιο εξαφανίζει το ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΗ: Ανατροπή πολιτικού σκηνικού

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η σκόπιμη θολούρα

«Είναι αδύνατο για το λαό να καταλάβει τι πραγματικά "παίζεται" και αποφασίζεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αν δεν καταφέρει να διακρίνει πίσω από τον κουρνιαχτό και τη θολούρα που σκόπιμα προκαλούν οι αστικές κυβερνήσεις και ΜΜΕ ακριβώς για να κρύψουν την αλήθεια από τα μάτια των λαών. Οι θεωρητικές κατασκευές του τύπου ότι τάχα στις Βρυξέλλες αναμετριέται "η Ευρώπη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η Ευρώπη της αλληλεγγύης", καθώς και η πληθώρα των άχρηστων λεπτομερειών για τη θεσμική θωράκιση και τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων, με τις οποίες βομβαρδίζουν συνεχώς τα μυαλά των λαϊκών ανθρώπων, έχουν ως κύριο στόχο να συσκοτίσουν τα αίτια της κρίσης και τον αληθινό χαρακτήρα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι όλη αυτή την ιδεολογική σαβούρα, που αποσκοπεί στην πλύση εγκεφάλου, ο λαός πρέπει να την πετάξει στα σκουπίδια.

και η χρήσιμη για το λαό αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι σύσσωμες οι 27 κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ (και όχι μόνο οι 17 της Ευρωζώνης) συμπίπτουν απόλυτα στην κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης κατά των λαών, προκειμένου να διασωθεί και ενισχυθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Καμία σημασία δεν έχει για το λαό αν η επίθεση αυτή φέρει την ονομασία "ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας", "οικονομική διακυβέρνηση", κ.ο.κ. Το βέβαιο είναι ότι ο πόλεμος αυτός είναι καταστροφή για τους λαούς. Η άλλη όψη της πραγματικότητας είναι ότι η ΕΕ σπαράσσεται από οξυμένες αντιθέσεις και άγριους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων μεταξύ διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας, κρατών και μονοπωλίων, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης. Το συμπέρασμα για το λαό είναι ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους είναι μονόδρομος για να πάρει τις τύχες στα χέρια του» (από σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ