ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Γνωριμία με το Δεκέμβρη του αγώνα

Ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ με θέμα τη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944

Από τον περίπατο της ΚΝΕ
Από τον περίπατο της ΚΝΕ
Μια αναδρομή σε μία δεκαετία αγώνων, πηγή πολύτιμων διδαγμάτων αποτέλεσε ο ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ με θέμα τη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944. Μαθητές γυμνασίων και όχι μόνο αφιέρωσαν το κυριακάτικο πρωινό τους σε ένα από τα διαφορετικά βιωματικά μαθήματα ιστορίας που διοργανώνει η ΚΝΕ για μαθητές. Ο περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος. Κρατώντας στο χέρι τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις της εποχής που τους είχαν διανεμηθεί, οι νεαροί περιηγητές περπάτησαν στην οδό Αμαλίας. Στη διαδρομή, η «ξενάγηση» αναβίωνε τη σύγκρουση εκείνη του λαού με την αστική τάξη της χώρας και τον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό, τα όσα ακολούθησαν, τη συμφωνία της Βάρκιζας και την εποποιία του ΔΣΕ. Στάθηκαν απέναντι από το σημείο που οι μαυροφορεμένες κοπέλες «γονάτισαν μπροστά στους νεκρούς τους», κρατώντας το πανό του ΕΑΜ με τα χαρακτηριστικά λόγια «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα». Ψηλάφισαν τα σημάδια που έχουν αφήσει σε τοίχους κτιρίων στη λεωφόρο Αμαλίας τα πυρά των συγκρούσεων, κουβέντιασαν.

Το δεύτερο μέρος του περιπάτου φιλοξενήθηκε στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Ενα χώρο που άνοιξε την αγκαλιά του να δεχτεί τους νέους καθώς σε μεγάλο βαθμό γι' αυτούς προορίζεται, για να μοιραστούν το πλούσιο υλικό που συγκεντρώνει, να εμβαθύνουν και να γνωρίσουν όσα τους κρύβουν για τους αγώνες, τις θυσίες του λαού. Η διάρθρωση των εκθεμάτων του μουσείου, με τη βοήθεια της Ελένης Καραπλή, μέλους του προεδρείου της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, έκανε την επίσκεψη ένα ιστορικό «ταξίδι» από τη δικτατορία του Μεταξά, στην έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, στο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη, στην ίδρυση του ΕΑΜ, την πολύμορφη προσφορά της Κυβέρνησης του Βουνού, το ρόλο της γυναίκας και της νεολαίας, τη δράση του ΔΣΕ. Οι θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψη στο μουσείο και τα όσα αποκόμισαν αποτυπώθηκαν από μαθητές στο βιβλίο εντυπώσεων με λόγια απλά και συγκινητικά, όπως της νεαρής που αναφερόταν στον Μακρονησιώτη παππού της, την παρότρυνση άλλου «αυτό το μουσείο να διατηρηθεί ώστε να μάθουν όλες οι γενιές αυτή την ιστορία», την αναφορά από κάποιον άλλο σε όσους πολέμησαν «για να έχουμε ελεύθερη ζωή, ιδανικά και απόψεις».

Στους επισκέπτες, οι υπεύθυνοι του μουσείου χάρισαν αφίσες με έργα του Γ. Φαρσακίδη και ένα αντίτυπο του Αναγνωστικού Γ' και Δ' Δημοτικού «Μεγάλα χρόνια», γραμμένο από τον μεγάλο παιδαγωγό Μιχάλη Παπαμαύρο στην εξορία, κυριολεκτικά κάτω από το θαμπό φως του κεριού της φυλακής. Από την πλευρά της η ΚΝΕ τους χάρισε ένα cd με τραγούδια κυρίως από το έργο «Οι Γειτονιές του Κόσμου», όπου ο Γ. Ρίτσος αποτύπωσε ποιητικά την εποποιία της αντίστασης του λαού της Αθήνας στη φάση της μεγάλης δεκαετίας του 1940.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Τρίτη
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Φυσικομαθηματικής, Φιλοσοφικής, Πολυτεχνείου και Σχολών Υγείας Αττικής της ΚΝΕ μαζί με τις αντίστοιχες Οργανώσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Το μέλλον μας είναι ο κομμουνισμός», στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Θαλής» του Φυσικού Τμήματος. Θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το γυναικείο ζήτημα», στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ.
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ διοργανώνει συγκέντρωση στη Λαμία, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον», στις 12 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΑΘΕ 10). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Επαναστατικός Κομματικός Τύπος - Γιατί η αλήθεια γράφεται με κόκκινο», στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Θα μιλήσει η Ελένη Γκόγκου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΣΟΕΕ, Παντείου, Νομικής και Γεωπονικού Αττικής της ΚΝΕ μαζί με τις αντίστοιχες Οργανώσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Το μέλλον μας είναι ο κομμουνισμός», στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 209 του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ και η αντίστοιχη Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα 105 του πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ και η αντίστοιχη Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου» του ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, διοργανώνει στην Κομοτηνή, εκδήλωση με θέμα: «Δεκέμβρης 1944. Η ηρωική μάχη του λαού της Αθήνας, 67 χρόνια μετά. Διδάγματα για τη σύγχρονη επαναστατική πάλη», στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η ίδια οργάνωση διοργανώνει εκδήλωση στην Ξάνθη, με το ίδιο θέμα, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Διαμαρτυρία στο 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας, στο Μεταξουργείο, έκανε, χτες, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, για κρούσματα τρομοκρατίας και παρεμπόδισης της αγωνιστικής δράσης των μαθητών, από μια μικρή μερίδα εκπαιδευτικών του σχολείου. Στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες να εμποδιστούν κινητοποιήσεις των μαθητών. Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, δυστυχώς, ορισμένοι εκπαιδευτικοί ανταποκρίνονται στα καλέσματα της υπουργού Παιδείας και αισθάνονται ικανοποίηση όταν η υπουργός δίνει συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που προσπάθησαν να «σπάσουν» καταλήψεις.

Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω απ' το σχολείο, αναρτώντας ένα πανό που έγραφε: «Αντιλαϊκή πολιτική - καταστολή - αυταρχισμός σκοτώνουν τα δικαιώματά μας». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Η. Πατίδης, μίλησε στο Σύλλογο Διδασκόντων, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέπουν την καταστολή των κινητοποιήσεών τους από ορισμένους, που λειτουργούν σαν μακρύ χέρι του υπουργείου.

  • Η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής καλεί τους συμβασιούχους στην Εκπαίδευση σε κινητοποίηση αύριο 1 ώρα το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15-17). Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί: Μόνιμη σταθερή δουλειά, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από ένσημα και ώρες εργασίας, προστασία ανέργων.
  • Επίσης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών την Πέμπτη 1 ώρα (υπάρχει τρίωρη στάση της ΑΔΕΔΥ) οργανώνει κινητοποίηση έξω απ' το σχολείο «Ελληνογερμανική Αγωγή» για την τρομοκρατική απόλυση του συνδικαλιστή δασκάλου, Νίκου Βουρδουμπά. Υπενθυμίζουμε πως η απόλυση έγινε χωρίς καμία απολύτως εξήγηση και χωρίς προειδοποίηση, έξι μέρες μετά την απεργία της 1ης Δεκέμβρη, όπου ο συνδικαλιστής συμμετείχε στην απεργία με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ. Επίσης, έγινε μια μέρα μετά από τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς του με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» για τις εκλογές του σωματείου «Ο Βύρων».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Δεν προχωρούν τα Συμβούλια Διοίκησης

Παραμένει η διαφωνία των πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας για τα Συμβούλια Διοίκησης που εισάγει ο νέος νόμος - πλαίσιο. Τα ΑΕΙ στα οποία προχωρά η διαδικασία είναι λίγα, παρά τις κινήσεις του υπουργείου να επιβάλει το νέο «θεσμό» με υπουργικές αποφάσεις κ.ά. Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, παραβρέθηκε στη σύνοδο πρυτάνεων, επιμένοντας στην εφαρμογή του νόμου. Υποστήριξε, δε, πως οι «νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και αν χρειαστεί - στην πορεία - βελτιώνονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ