ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κράτος τοκογλύφος

Οι δημόσιοι μας λειτουργοί, ενώ από τη μια περηφανεύονται για το ότι ο λαός μας με πολλές θυσίες κατόρθωσε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 3% ετησίως, από την άλλη δε διστάζουν να τον επιβαρύνουν με προσαυξήσεις επί καθυστερημένων οφειλών, π.χ. προς το ΙΚΑ 24%, 2% το μήνα ακόμη και 30% για καθυστερήσεις καταβολής του ΦΠΑ, με προσαυξήσεις, δηλαδή, που ίσχυαν όταν ο τιμάριθμος ήταν 15% και οι προσαυξήσεις ήταν ίσες με τον τιμάριθμο προσαυξημένο κατά 100%.

Οι ίδιες προσαυξήσεις που ισχύουν και σήμερα, 2% έως 25%(αντίστοιχα 24% και 30% ετησίως), είναι προσαυξημένες κατά χίλια τοις εκατό, σε σχέση με το σημερινό τιμάριθμο του 3%.

Ετσι οι προσαυξήσεις των οφειλών των διαφόρων επιχειρήσεων αυξάνονται με τη μορφή χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, αυτές να κλείνουν και να καταστρέφονται οικονομικά οι ιδιοκτήτες τους. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία βγαίνουν στον πλειστηριασμό.

Είναι πλέον καιρός να προσαρμοστούν οι συντελεστές των προσαυξήσεων στη σημερινή πραγματικότητα του πληθωρισμού του 3% με προσαύξηση 100% επ' αυτού, όπως είχαν καθοριστεί παλαιότερα οι ισχύοντες.

Είναι ακόμη απαραίτητο, προκειμένου οι χειμαζόμενες επιχειρήσεις, που οφείλουν παλαιούς ΦΠΑ, να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, να γίνει ρύθμιση και στην καταβολή των οφειλόμενων σε δόσεις, με προσαυξήσεις βάσει του ισχύοντος πληθωρισμού.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι καθυστερήσεις καταβολής του ΦΠΑ οφείλονται κυρίως στο ότι οι πωλήσεις γίνονται με πίστωση μέχρι και 6 μηνών, ενώ ο ΦΠΑ απαιτείται από το κράτος να εξοφλείται άμεσα.

Τέλος το πρόβλημα των καθυστερήσεων καταβολής του ΦΠΑ θα εκλείψει, όταν το κράτος δεχτεί η καταβολή του να γίνεται κατά το χρόνο είσπραξής του από τον πελάτη, οπότε δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη καταβολή του.


ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέγαρα

Η Οχτωβριανή Επανάσταση φάρος των Λαών

Πετρούπολη, Αρχηγείο των μπολσεβίκων, φρουρά στο Σμόλνι
Πετρούπολη, Αρχηγείο των μπολσεβίκων, φρουρά στο Σμόλνι
Η Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία υπήρξε μια από τις σπάνιες εκείνες γλυκές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες- από την επανάσταση των σκλάβων στην αρχαία Ρώμη υπό τον Σπάρτακο, έως τη Γαλλική Επανάσταση- για τον ξεσηκωμό των φτωχών, των πεινασμένων, των βασανισμένων, των κατατρεγμένων.

Η σοσιαλιστική επανάσταση του 1917, στην τσαρική Ρωσία, έσπασε τις αλυσίδες της αδικίας, καταπίεσης, φτώχειας, πείνας και υποτέλειας αιώνων. Τέτοιες στιγμές μεγαλείου στην ιστορία των λαών της Γης συμβαίνουν κάθε 500 ή χίλια χρόνια. Το ότι μπόρεσε και επικράτησε η επανάσταση και έζησε 73 χρόνια, σ' έναν κόσμο καπιταλιστικό, είναι ένα θαύμα. Είμαστε ευγνώμονες και ευτυχείς που η γενιά μας είχε την τύχη να ζήσει για λίγα χρόνια αυτό το μεθύσι του ανθρώπινου μεγαλείου της ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης και συναδελφοσύνης όλων των ανθρώπων.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση εξακολουθεί να είναι το «φως που καίει», ο φάρος, η ελπίδα των λαών για μια ζωή διαφορετική, απαλλαγμένη από την αδικία, την εκμετάλλευση, τον φόβο του πολέμου. Η περίοδος της επικράτησης του σοσιαλισμού στη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όσο σύντομη και αν ήταν μέσα στη μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου, έδωσε ελπίδα στους λαούς, δημιουργώντας για πρώτη φορά στην ιστορία, μια κοινωνία βασισμένη στον άνθρωπο και τη λογική και όχι στο νόμο της ζούγκλας της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Βέβαια, από το 1991 που, προσωρινά, έγινε η ανατροπή του σοσιαλισμού, μια βαθιά νύχτα έχει πέσει πάνω στην ανθρωπότητα. Εχει μπει σε μια περίοδο σκοταδισμού και βαρβαρότητας, όπου ισχύει το δίκιο του δυνατότερου και του πλουσιότερου και που κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας, η βία, η εκμετάλλευση και ο πόλεμος.

Μπορεί, κανείς δεν ξέρει, να περάσουν 100, 200 ή και ακόμη περισσότερα χρόνια, χωρίς το σοσιαλιστικό σύστημα, όμως μια μέρα, είναι βέβαιο αυτό, οι λαοί θα βρουν ξανά τη δύναμη να αποτινάξουν τα δεσμά της καπιταλιστικής αυτής σκλαβιάς και να δημιουργήσουν την κοινωνία της ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ
Αθήνα
ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Το Νέο ΕΑΜ

Δημοσθένης Γκανάτσιος, αντιπρόεδρος Παραρτήματος Ελασσόνας ΠΕΑΕΑ. Εύγε στη βουλευτίνα του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με τις θέσεις που παίρνει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο επιθετικό, πολεμοχαρές ΝΑΤΟ. Την ανθρωπιά της την έδειξε και στον πόλεμο που εξαπέλυσαν τα νατοϊκά γεράκια ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Ενα μεγάλο ακόμη εύγε στη βουλευτίνα Κανέλλη, για τη σωστή απάντηση που έδωσε στον καθηγητή Κ. Ζουράρι, σχετικά με την πραγματοποίηση ενός νέου ΕΑΜ.

Εγώ με τη σειρά μου θα προσθέσω στο θέμα της δημιουργίας του Νέου ΕΑΜ, ότι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σ' αυτό, ας μελετήσουν τις θέσεις του Δημήτρη Γληνού για το τι ακριβώς είναι και τι θέλει το ΕΑΜ και πώς πρέπει να το υπηρετήσουν.

Δεν ξεχνώ

Δ.Θ. Λαγκαδιώτης-τάκης. Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη. Το ηρωικό έπος του 1940-41 - που την επέτειό του, σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε, τότε που ο λαός μας είπε το περήφανο ΟΧΙ στο φασισμό, τότε που τα παιδιά της Ελλάδας πολέμησαν σαν τα λιοντάρια πάνω στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας, ποτέ δεν το ξεχνώ, ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Τότε έδωσαν τη ζωή τους οι φαντάροι μας, χωρίς καθόλου να δειλιάσουν και με ελάχιστα στρατιωτικά μέσα, ανάμεσά τους και ο πατέρας μου, για να μην περάσει ο φασισμός, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Αιωνία τους η μνήμη!

Σήμερα, μετά από 60 χρόνια, ακούγοντας τον πρωθυπουργό της χώρας στο Κοινοβούλιο να δηλώνει: «Αυτή είναι η Ελλάδα», αναρωτήθηκα τι σήμαινε η φράση του αυτή. Μήπως ήθελε να πει ότι «η Ελλάδα είναι σαν τα μούτρα μας»;

Ε, όχι, δεν το δέχομαι αυτό κύριε πρωθυπουργέ. Η Ελλάδα είναι αυτή που είναι, γιατί εσείς οι κυβερνώντες την καταντήσατε έτσι και όχι ο λαός της. Αυτός ο λαός, είναι περήφανος και ηρωικός, αγαπάει τον τόπο του και το έχει αποδείξει αυτό πολλές φορές, όταν, του ζητήθηκε. Ομως εσείς όλοι που τον κυβερνήσατε και κυβερνάτε έως τα τώρα, δεν τον αφήσατε να γίνει αφέντης στον τόπο του, αλλά τον αλυσοδέσατε και τον παραδώσατε στους «φίλους» και «συμμάχους» του. Ομως αυτός ο λαός που εσείς πιθανόν περιφρονείτε, θα παλέψει, θα αγωνιστεί, έχοντας πλάι του οδηγητή και τιμονιέρη, το ηρωικό του κόμμα, το ΚΚΕ και είμαι σίγουρος πως θα το πετύχει.

«Σχέσεις στοργής»

Γ.Α. Χάλαρης, ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών. Η υπογραφή του νομοσχεδίου για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις ΛΔ Κίνας - ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε, από τη «φωλιά» των γερακιών του Λευκού Οίκου, ως «ιστορικής σημασίας». Και βέβαια χαρακτηρίζονται οι εμπορικές αυτές σχέσεις, ιστορικής σημασίας, γιατί στα γεράκια δίνεται η ευκαιρία να τρυπώσουν στα απόρθητα μέχρι σήμερα γι' αυτούς κάστρα. Προσφέρουν τα υπερατλαντικά γεράκια στους Κινέζους, από «αμέριστη αγάπη», ένα σωρό «ευκολίες». Μείωση δασμών των αμερικανικών προϊόντων προς τη ΛΔ Κίνα από 25% σε 9%, εξασφάλιση πρόσβασης των προϊόντων της προς την αμερικάνικη αγορά.

Ποιος τώρα από τους δύο θα ωφεληθεί, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να βάλουν «πόδι» οι πλουτοκράτες ιμπεριαλιστές Αμερικανοί, όπως έχουν βάλει μέχρι σήμερα, στις χώρες που άρχισαν πρώτα να σφάζουν και ύστερα να τις «βοηθούν» να... ορθοποδήσουν. Στο μεγάλο αυτό έργο τους οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν για συμπαραστάτες και τις διάφορες χώρες - δορυφόρους τους, που τους διευκολύνουν να περνάν μέσα από τα εδάφη τους και να εξοντώνουν τους γείτονές τους. Θα δούμε.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

Η αλλαγή Προέδρου στη Γιουγκοσλαβία δεν έχει καμιά σχέση με τη δημοκρατία και την ειρήνη στη χώρα αυτή και γενικά στα Βαλκάνια. Η δολοφονική πολιτική - και οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων της Αμερικής, ΝΑΤΟ, ΕΕ και φυσικά και της Ελλάδας, που με τη στάση της στο βομβαρδισμό των 78 ημερών της Γιουγκοσλαβίας, απέδειξε πως είναι το υπάκουο παιδί τους - δείχνει πως η μόνη τους σκέψη είναι να παίξουν το ρόλο του χωροφύλακα στα Βαλκάνια και να αναμειχθούν στα εσωτερικά της γείτονος χώρας, ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνησή της.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση να μονοπωλεί το ρόλο του χωροφύλακα στην περιοχή ή θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο το νέο τους παιδί, ο Κοστούνιτσα. Είναι πια γνωστές και σαφείς οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, να δημιουργούν δηλαδή κράτη - προτεκτοράτα και κυβερνήσεις - μαριονέτες, με χαφιεδισμό μεταξύ τους και σε βάρος άλλων χωρών στα Βαλκάνια. Η συνταγή τους αυτή είναι πια γνωστή και εφαρμοσμένη κατά κόρον σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η πολιτική τους αυτή, ως γνωστό, έχει τελικό στόχο το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την αλλαγή των συνόρων της.

Ο ελληνικός λαός, από αυτές τις ξένες επεμβάσεις, για δήθεν δημοκρατία και ελευθερία, έχει πικρή πείρα. Πριν 56 χρόνια οι Αγγλοαμερικάνοι, επιβάλλοντας στο λαό ντόπιες κυβερνήσεις της αρεσκείας τους, επέβαλαν τον Εμφύλιο Πόλεμο, που τόσα δεινά έφερε στη χώρα μας και τόσο αίμα αδελφικό χύθηκε, μόνο και μόνο για τα βρώμικα συμφέροντά τους.

Ετσι και τώρα στη Γιουγκοσλαβία, ο τρόπος που έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης, μας βάζει σε μεγάλη ανησυχία. Είναι σίγουρο πια ότι το μέλλον της γειτονικής μας χώρας διαγράφεται σκοτεινό. Αφού πρώτα τη διαμέλισαν και έβαλαν τους λαούς να μισούνται και σκοτώνονται μεταξύ τους, θα παρουσιαστούν σαν σωτήρες τους και θα μπουν στη χώρα σαν λυτρωτές, αυτοί οι ίδιοι που τους έφεραν σ' αυτή τη δεινή κατάσταση, για να τους υποδουλώσουν, τελικά, ολοκληρωτικά.

Είναι πια γνωστή η πολιτική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Είναι η πολιτική των μονοπωλίων, του φασισμού, της Νέας Τάξης Πραγμάτων.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ
ΑντιστασιακόςΑθήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ