ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή

Από τη χτεσινή συνέλευση
Από τη χτεσινή συνέλευση
Οχταμελή Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, με εκπροσώπους από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ και πλήθος σωματείων που θα συντονίζει την αγωνιστική δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, συγκροτήθηκε στη Νέα Ιωνία, χθες το βράδυ, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΕΠ.

Η Λαϊκή Επιτροπή θα στεγάζεται στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ (Νισύρου 10). Πρώτες αγωνιστικές ενέργειες της Λαϊκής Επιτροπής αποτελούν: Την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας - παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αλσούπολη για να μην κοπεί το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια που δε θα πληρώσει τα χαράτσια. Την Τρίτη 20 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί παρέμβαση στον ΟΑΕΔ Νέας Ιωνίας για να απαιτήσουν μέτρα στήριξης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Στις 6 το απόγευμα κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τους ανέργους στην Ομόνοια. Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας για συμπαράσταση στους απεργούς εργάτες.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Κώστας Τούκας, πρόεδρος του παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Νέας Ιωνίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων απαιτεί από εμάς να γίνουν βήματα μπροστά στην οργάνωση του αγώνα. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε γειτονιά πρέπει να γίνει κέντρο αντίστασης και οργανωμένου αγώνα. Η Επιτροπή αυτή είναι μια μορφή λαϊκής οργάνωσης και συσπείρωσης δυνάμεων που θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στη ζωή μας και με συντονισμένη δράση δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο απέναντι στην κρίση».

Παρεμβάσεις έγιναν και από τον κόσμο που συμμετείχε στη συνέλευση. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν να μετουσιωθεί η αγανάκτηση του λαού σε οργανωμένο αγώνα, να ξεσηκωθεί τώρα ο λαός, να σημάνει γενικός συναγερμός ώστε όχι μόνο να μη γυρίσει η ζωή των λαϊκών στρωμάτων στα προπολεμικά επίπεδα αλλά στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της εκμεταλλευτικής εξουσίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης Λάρισας (παλιών και νέων), που αποτελείται από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκλεγμένους σε συλλόγους γονέων και την ΟΓΕ, καλεί τους κατοίκους των δυο οικισμών να πάρουν μέρος στη συνέλευση που διοργανώνει, αύριο Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 5 το απόγευμα, στο καφενείο Τάκη Μήτσιου στις παλιές εργατικές κατοικίες, με σκοπό τη δημιουργία Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα, που θα οργανώσει την πάλη απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο λαό από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο.

Αμεσα ζητήματα πάλης της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα θα είναι: Η μαζική και οργανωμένη άρνηση της πληρωμής των χαρατσιών που στέλνει η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ και την Εφορία. Να μην επιτραπεί να κόψουν το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια, να προχωρήσουν σε κατάσχεση ή άλλο μέτρο. Η διεκδίκηση μέτρων στήριξης των ανέργων και μέτρων περιορισμού της ανεργίας. Η υπεράσπιση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενάντια στις επιχειρησιακές συμβάσεις, στις μειώσεις μισθών και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η διεκδίκηση μέτρων κατά της ακρίβειας και η μείωση της λαϊκής φορολογίας. Η διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας και Εκπαίδευσης για όλο το λαό. Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών ταμείων, των συντάξεων και των παροχών τους.

ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Συγκέντρωση σήμερα στην Ικαρία

Με συγκέντρωση σήμερα στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι του Εύδηλου της Ικαρίας, εντείνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα οι κάτοικοι τόσο της Ικαρίας, όσο και των νησιών Φούρνων και Σάμου, ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αντικαταστήσει το πλοίο της γραμμής «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», με το υπερήλικο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Η δρομολόγηση αυτού του πλοίου υποβαθμίζει ραγδαία τη συγκοινωνία των νησιών και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Την κινητοποίηση διοργανώνουν: Εργατικό Κέντρο Σάμου, Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού Τουρισμού της Ικαρίας.

Παράλληλα, οι Ικάριοι και Φουρνιώτικοι Σύλλογοι της Αθήνας, μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά Συνδικάτα, έχουν αποφασίσει συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά και μπροστά στον καταπέλτη του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» την πρώτη μέρα της δρομολόγησής του. Οι νησιώτες διεκδικούν: Φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία που θα εξυπηρετούν τα νησιά 365 μέρες το χρόνο. Οχι στην άρση του καμποτάζ, πλοία με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, που αυτό είναι εφικτό μόνο με τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100%, την πλήρη ανάπτυξη της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» από το κράτος και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτό, ζητά, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Σπ. Χαλβατζής προς τον πρωθυπουργό.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" λήγει το Δεκέμβρη του 2011. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν το πρόγραμμα αυτό.

Σε μια τέτοια εξέλιξη 4.000 περίπου εργαζόμενοι, που είναι ήδη για πάνω από 6 μήνες απλήρωτοι, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας, ενώ χιλιάδες συνάνθρωποί μας, κυρίως περασμένης ηλικίας και ΑμΕΑ θα στερηθούν ακόμη και αυτές τις ελάχιστες, σε σχέση με τις ανάγκες τους, υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" εντάχθηκε στους Δήμους χωρίς την απαραίτητη εξασφάλιση πόρων, με αποτέλεσμα οι Δήμοι σε συνθήκες υποχρηματοδότησης να μην μπορούν να το θέσουν σε λειτουργία.

Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η κατάσταση επιδεινώνεται, πλήττονται πρωτίστως τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν προνοιακών υπηρεσιών, που να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Ωστε η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι", χρηματοδοτούμενη κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό να αναπτυχθεί πλήρως από το κράτος και να καλύπτει όλους δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
  • Για να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σ' αυτό, να τους καταβληθούν τα μέχρι στιγμής δεδουλευμένα, καθώς επίσης να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών;».
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Δράσεις στον Πειραιά

Περιοδείες σε μια σειρά εργοστάσια και χώρους δουλειάς του Πειραιά πραγματοποιούν σήμερα Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα, για την ενημέρωση των εργαζομένων για τα αντεργατικά μέτρα και την ανάδειξη της ανάγκης της οργανωμένης αγωνιστικής δράσης, την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, οι περιοδείες έχουν ως εξής: Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ). Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας στα εργοστάσια μετάλλου ΝΤΟΜΟΥΣ, ΕΛΣΑ. Επιτροπή Αγώνα Δ' Διαμερίσματος Πειραιά στο εργοστάσιο Τύπου και Χάρτου ΜΕΤΡΟΝ. Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά και Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στα εργοστάσια ΙΟΝ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ, ΕΛΑΪΣ. Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού και Επιτροπή Αγώνα Ρέντη στο εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ. Επιτροπή Αγώνα Δραπετσώνας στα Τσιμέντα ΗΡΑΚΛΗΣ.

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Αντίθετη στη συμμετοχή στις τριμελείς επιτροπές

Την κάθετη αντίθεσή της στη συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ στις τριμελείς επιτροπές για το χαράτσι στα ακίνητα, δηλώνει με ομόφωνη απόφασή της, ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους Συλλόγους - Μέλη της να ενημερώσουν τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στις τριμελείς επιτροπές.

Επισημαίνει ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ «δε δέχεται να νομιμοποιήσει την επιβολή του "χαρατσιού" στους πολίτες, συμμετέχοντας με κοινωνικούς λειτουργούς ή με άλλους εργαζόμενους στις επιτροπές που η κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει δήθεν για να εξαιρέσει όσους δεν μπορούν να καταβάλλουν το φόρο. Επί της ουσίας, το ακριβώς αντίθετο επιδιώκει, σπρώχνοντας ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση την κοινωνία με την απάνθρωπη απειλή της διακοπής του ρεύματος».

Δίωρη στάση εργασίας 12-2 το μεσημέρι και συγκέντρωση στη ΔΕΗ Κερατσινίου διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Πειραιά, προκειμένου να κατατεθούν με εξώδικο οι λογαριασμοί με τα χαράτσια για τη ΔΕΗ. Αίτημα της Ενωσης είναι να μην κοπεί σε κανέναν το ρεύμα και να καταργηθεί τώρα το χαράτσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ