ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη στάση και στις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκειά της, απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Αύριο γίνεται η πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας στο Δημόσιο (12 το μεσημέρι έως λήξη της βάρδιας) με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να καλούν τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις. Το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων σε υπό κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιους φορείς και οργανισμούς (ΟΣΚ, ΕΙΝ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, κ.λπ.) καλεί τους εργαζόμενους σε αυτούς να κάνουν γενικές συνελεύσεις και στη συνέχεια να συμμετέχουν σε συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. στη Βουλή.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στις γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία να συζητηθούν και να υιοθετηθούν ψηφίσματα που θα δίνουν απάντηση στην αντεργατική πολιτική:

  • «Με καταλήψεις των διευθύνσεων προσωπικού, κεντρικών υπηρεσιών, να μπλοκάρουμε τις λίστες εφεδρείας, όπου αυτές ακόμα δεν έχουν αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας. Ζητάνε τη δήλωση προϋπηρεσίας για να μας απολύσουν. Να τους εμποδίσουμε, να τους καθυστερήσουμε!
  • Με την ανακοίνωση της λίστας εφεδρείας να προχωρήσουμε αυτόματα σε καταλήψεις, σε αποκλεισμούς Υπηρεσιών, Υπουργείων, Οργανισμών, Διοικήσεων. Να απαιτήσουμε από την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες, σαν πρώτο βήμα την κήρυξη 24ωρης Απεργίας πανελλαδικής ή στο επίπεδο του κλάδου».
Αθώος ο συνδικαλιστής Ν. Νικολόπουλος

Αθώος για όλες τις πράξεις κρίθηκε χτες, από το Ι' Τριμελές Πλημμελιοδικείο ο συνδικαλιστής Ν. Νικολόπουλος, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η πολυεθνική «Τζάμπο» σε βάρος του. Το δικαστήριο ανέστειλε τη δίκη ως προς την κατηγορία της δήθεν συκοφαντικής δυσφήμισης που προκλήθηκε στην εταιρεία από την μήνυση του συνδικαλιστή στην πολυεθνική (εκκρεμεί). Οπως αναδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, η υπόθεση στην ουσία είναι μια πολιτική επίθεση της πολυεθνικής και του ΣΕΛΠΕ (εκπροσωπεί τα πολυεθνικά καταστήματα) στην προσπάθεια να καταστείλει κάθε οργανωμένη παρέμβαση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Για του λόγου το αληθές: από την πλευρά της εργοδοσίας του «Τζάμπο» και των συνηγόρων, έγινε προσπάθεια στη δίκη, να αποσυνδεθεί η απόλυση του εργαζόμενου Ν. Νικολόπουλου από τη συνδικαλιστική του δράση, από το ότι απήργησε και από το ότι προσπάθησε να οργανώσει στον εργασιακό του χώρο σωματειακή επιτροπή. Σε ένα χώρο 3.500 εργαζομένων που όπως ειπώθηκε και από την Πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μ. Τσαγκατάκη και από τους Γ. Πέρρο και Χρ. Κατσώτη από το ΠΑΜΕ (κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης) δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων. «Η συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου διώχτηκε από την εταιρεία» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Από τους συνδικαλιστές καταγγέλθηκε στο δικαστήριο η τρομοκρατία που ασκείται από την εργοδοσία στους χώρους εργασίας και στην πολυεθνική «Τζάμπο» προς τους εργαζόμενους. «Τους βάζαν να υπογράφουν(σ.σ. στην «Τζάμπο») σε λευκό χαρτί, για ποιο λόγο το έκαναν και τι έγραφε η εργοδοσία;...».

Επιπρόσθετα, από την πλευρά της εργοδοσίας και των συνηγόρων της έγινε προσπάθεια να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν παρά ένας «κακός υπάλληλος» που η απόδοσή του έπεφτε μέρα με τη μέρα και μάλιστα μετά την πρώτη απόλυσή του και την επαναπρόσληψή του από την εταιρεία κάτω από την πίεση του σωματείου και των ταξικών συνδικάτων. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό, ακόμα και από όσα κατέθεσαν μάρτυρες κατηγορίας (προϊστάμενοι, υπεύθυνοι) δηλαδή ότι ο Ν. Νικολόπουλος μιλούσε με τους συναδέλφους του, μοίραζε υλικό και προσπαθούσε να αναδείξει διάφορα εργασιακά ζητήματα.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από μάρτυρα κατηγορίας «αυτός μόνο απήργησε σε σύνολο περίπου 20 εργαζομένων ενός τμήματος μιας βάρδιας». Επίσης, στη διαδικασία αναδείχτηκε και η λογική της εταιρείας και των συνηγόρων, ότι δηλαδή πιο... φυσικό για τον εργαζόμενο όταν επιχείρησε η εργοδοσία να τον εξαγοράσει για να δεχτεί την δεύτερη απόλυση - πράγμα που είχε κατήγγειλει ο συνδικαλιστής και εκκρεμεί δικαστικά - δεν ήταν να απευθυνθεί πρώτα στο σωματείο του αλλά να δράσει μόνος του...

Οσο για την προσπάθεια να φανεί ότι ο εργαζόμενος ήταν ένας «κακός υπάλληλος», απαντήθηκε από τον ίδιο τον Ν. Νικολόπουλο, που είπε στο δικαστήριο ότι «όταν θέλεις να μιλήσεις για δικαιώματα στους συναδέλφους σου δεν μπορείς να είσαι ένας εργαζόμενος που δεν θα σε σέβονται οι συνάδερφοί σου. Την παλεύω την ζωή μου μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Θ. Θεοδωρόπουλος και ο Αγγ. Βρεττός.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέα επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα

Αντιμέτωποι με την επίθεση στα εναπομείναντα εργασιακά τους δικαιώματα θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να διαμορφωθεί το ...«κατάλληλο ανταγωνιστικό περιβάλλον», δηλαδή φτηνοί εργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα με μισθούς πείνας, που θα προσελκύσει τις πολυεθνικές να επενδύσουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα της χτεσινής συνάντησης της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο λιμάνι, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ ΑΕ Γ. Ανωμερίτη.

Τα όσα προγραμματίζονται μέσα από το «αναπτυξιακό σχεδιασμό» του ΟΛΠ και την «Πολιτιστική Ακτή», που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το σχεδιασμό, είναι έργα ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορούν τμήματα του λιμανιού όπως αυτό της κρουαζιέρας, το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ στο Ικόνιο κ.ά., που έχουν γνώμονα την ανάπτυξη της κερδοφορίας των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται σε αυτά. Ενώ για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ, υπαλλήλους και λιμενεργάτες, ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε για τους κανονισμούς εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα ότι «σε πολλά σημεία πρέπει να αλλάξουν και ήδη γίνονται διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα». Δηλαδή προετοιμάζονται εργασιακές σχέσεις τύπου αντίστοιχες με αυτές που έχει επιβάλει το μονοπώλιο της COSCO.

Σε ό,τι αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αφού σημείωσε ότι έχει βάλει μέσα τον ΟΛΠ κατά 5 εκατ., άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει να λειτουργεί με τη μορφή που έχει σήμερα, εννοώντας προφανώς ότι θα συρρικνωθεί, ενώ τη λειτουργία της άμεσα θα την αναλάβει η ΝΑΥΣΟΛΠ, θυγατρική εταιρεία του ΟΛΠ.

Σε δελτίο Τύπου η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά αναφέρει ότι στη συνάντηση εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς. «Δεν μπορεί να συνυπάρξουν εργαζόμενοι με δικαιώματα και μονοπώλια με τα κέρδη τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Με τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απαντούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. για την εφεδρεία, τις απολύσεις συμβασιούχων και των επικουρικών και στη μείωση των μισθών.

Την απόφαση για την αυριανή κινητοποίηση την πήρε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11.30 π.μ., και θα ακολουθήσουν πορείες προς τα συναρμόδια υπουργεία. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν συγκεντρώσεις στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών, ώρα 11.30 π.μ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Δημόσια Υγεία - Πρόνοια στην ΠΟΕΔΗΝ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις με το σύνθημα: «Οχι στην εφεδρεία. Μαζικές προσλήψεις. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και αυξήσεις στους μισθούς... Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού».

Στην ημερήσια διάταξη οι νέες ανατροπές

Η ατζέντα των ανατροπών στο δημόσιο σύστημα Υγείας φαίνεται ότι ήταν το αντικείμενο στη χτεσινή τεχνική συνάντηση του υπουργείου Υγείας (ΥΥΚΑ) με τους εκπροσώπους της τρόικας, που έγινε υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του ΥΥΚΑ Νίκου Πολύζου και άλλων στελεχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, συζητήθηκαν ο «εκσυγχρονισμός του συστήματος Υγείας», η φαρμακευτική πολιτική, καθώς και τα «μέτρα για το πρώτο τρίμηνο του 2012». Δηλαδή, όπως αναφέρεται μεταξύ των άλλων, η εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων - ετοιμάζεται ήδη η αναπροσαρμογή τους - και «η πλήρης λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με συμβάσεις με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ».

Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι 12.000 φαρμακοποιοί όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία εξαιτίας της αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου - που στηρίχτηκε απ' τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ - μετά την 1.1.2011 θα ανασταλεί η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με την απόφαση για την αναστολή της πίστωσης διαφώνησε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών, η οποία καλεί τους φαρμακοποιούς να πάρουν μέρος στη σημερινή απεργία, αλλά να χορηγούν φάρμακα με τη χρήση του βιβλιαρίου ασθενείας στους αρρώστους και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες με το εργατικό κίνημα και τις συνταξιουχικές οργανώσεις στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των οφειλών των Ταμείων με επιχορήγησή τους απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ