ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απειλούν τα σχολεία με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς!

Εγγραφο του ΙΚΑ Αργοστολίου Κεφαλονιάς προς σχολείο της περιοχής για εξόφληση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και απειλές για κατασχέσεις!

Το έγγραφο του ΙΚΑ που ζητά από το σχολείο τα χρωστούμενα για τους εκπαιδευτικούς που καθυστερούν να πληρωθούν
Το έγγραφο του ΙΚΑ που ζητά από το σχολείο τα χρωστούμενα για τους εκπαιδευτικούς που καθυστερούν να πληρωθούν
Το είδαμε κι αυτό! Το ΙΚΑ απειλεί σχολεία με κατασχέσεις, γιατί έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές! Συγκεκριμένα, σε έγγραφο του υποκαταστήματος Αργοστολίου Κεφαλονιάς του ΙΚΑ προς το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου γράφονται τα παρακάτω:

«Σας πληροφορούμε ότι στην υπηρεσία μας έχει βεβαιωθεί σε βάρος σας το παρακάτω ποσό από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ. Παρακαλούμε να προσέλθετε για ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής σας εντός 15 ημερών από την παραλαβή της παρούσας. Σε αντίθετη περίπτωση και μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας θα υποχρεωθούμε να λάβουμε τα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/74 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κλπ.) προκειμένου να εισπραχθεί η απαίτηση του Ιδρύματος»!!!

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο συγκεκριμένο σχολείο, ενώ η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης σε ανακοίνωσή της για το θέμα αναφέρει πως «οι απειλές εκτοξεύονται στο όνομα καθυστερήσεων στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών αναπληρωτών και ωρομισθίων που είχαν εργασθεί στα σχολεία. Η καταβολή όμως των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται ταυτόχρονα με την καταβολή των χρημάτων για τη μισθοδοσία και οι πολύμηνες συχνά καθυστερήσεις βαραίνουν αποκλειστικά την εκάστοτε κυβέρνηση»! Με λίγα λόγια, το ΙΚΑ ζητά τις εισφορές απ' τους καθυστερημένους μισθούς των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση ο εργοδότης που καθυστέρησε τις πληρωμές είναι το κράτος!

Το θέμα είναι πως όλα τα παραπάνω δεν είναι ένας παραλογισμός, αλλά συνειδητή επιλογή. Οπως εξηγεί η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, «η πολιτική του "αποκεντρωμένου σχολείου", στο οποίο δόθηκαν κωδικοί και μητρώα εργοδότη στο όνομα της "ευελιξίας" και της "αμεσότητας" στη διαχείριση, οδηγεί στο να αντιμετωπίζεται το ίδιο το σχολείο σαν κακοπληρωτής εργοδότης. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χθες, του συνασπισμένου μαύρου μετώπου σήμερα, μεταθέτουν την ευθύνη. Κάτι παραπάνω: Αξιοποιούν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, όπως τη συστηματική μη καταβολή των δεδουλευμένων στους ελαστικά εργαζόμενους στην εκπαίδευση, για να οδηγήσουν τα σχολεία σε επίσημη χρεοκοπία ακόμη και σε ξεπούλημα των υποδομών τους. Ολα στη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας»!

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης ζητά:

  • «Να ανακληθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που μετατρέπει το σχολείο σε "αυτόνομο εργοδότη".
  • Να καταβάλλει τακτικά και χωρίς καθυστερήσεις η κυβέρνηση τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους (αναπληρωτές, ωρομισθίους, καθαρίστριες κλπ.).
  • Να μην αποδεχθούν οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές την επιβολή κανενός προστίμου. Εδώ και τώρα να διαγραφούν τα πρόστιμα και να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης, πλειστηριασμού».

Σημειώνει πως «το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν προς τους εργαζόμενους, τα σχολεία, τους μαθητές το οποίο και διεκδικούμε να μας καταβληθεί το ακέραιο». Η ΕΛΜΕ, επίσης, καλεί στη Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για αύριο (με στάση εργασίας), για το θέμα της εφεδρείας. Στη συνέλευση θα συζητηθεί και το παραπάνω θέμα.

Ενόχλησαν οι ζωγραφιές μαθητών για τους χαλυβουργούς!

Η ιστοσελίδα «ChiosPress» αμφισβητεί τον παιδαγωγικό ρόλο πρωτοβουλίας εκπαιδευτικού, που κάλεσε τους μαθητές να ζωγραφίσουν για τον αγώνα των χαλυβουργών

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην αρχή του μήνα είχε απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν συζητήσεις στις τάξεις, για τον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και να προτρέψουν τους μαθητές να φτιάξουν σχετικές ζωγραφιές και εκθέσεις. Η πρωτοβουλία αυτή έχει προχωρήσει στις τάξεις, αλλά φαίνεται πως κάποιους ενοχλεί και παράλληλα τους κάνει να αποκαλύπτονται.

Στη Χίο ένα από τα σχολεία όπου προχώρησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου. Στην ιστοσελίδα «ChiosPress» δημοσιεύτηκε η είδηση για αυτή τη δραστηριότητα των παιδιών μαζί με μια επιστολή προς τους χαλυβουργούς του εκπαιδευτικού που πήρε την πρωτοβουλία στο σχολείο του, αλλά η ιστοσελίδα διανθίζει το δημοσίευμά της με μια ευθεία επίθεση στη δραστηριότητα αυτή και στον εκπαιδευτικό που μίλησε στους μαθητές για τον αγώνα των χαλυβουργών, φτάνοντας στο σημείο να καλεί τη διεύθυνση του σχολείου και το διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου να πάρουν θέση!..

Η ιστοσελίδα, λοιπόν, υποστηρίζει πως «αυτονόητα ερωτηματικά γεννιούνται για τον ακριβή παιδευτικό ρόλο της δραστηριότητας αυτής, καθώς και για την παιδαγωγική αξιοποίησή της». Θεωρεί επίσης πως προκύπτουν ερωτήματα και για «τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο εν λόγω σχολείο, καθώς τέτοιου είδους θέματα είναι λεπτά, όταν ειδικά παρουσιάζονται σε μαθητές Δημοτικού, που σίγουρα αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα διαφορετικά και η προσωπικότητά τους λόγω ηλικίας είναι εύπλαστη».

Παραπέρα φτάνει στο σημείο να λέει: «Ωστόσο αναμένουμε τόσο από τη Διεύθυνση του Σχολείου, όσο και από τον Δ/ντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, να μας ενημερώσουν για τα παιδαγωγικά κριτήρια της συγκεκριμένης δραστηριότητας (ποιο είναι πλαίσιο που ακολουθήθηκε στην παρουσίαση της δραστηριότητας αυτής) και αν θεωρούν ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι κατάλληλες για μαθητές Δημοτικού, ανεξάρτητα πάντα από το θέμα της απεργίας των Χαλυβουργών, που ως εργαζόμενοι αγωνίζονται με μια μορφή πάλης».

Απάντηση στις παραπάνω αντιλήψεις περί «παιδαγωγικής» που δεν αντέχουν τα παιδιά των εργατών να μαθαίνουν και να συζητούν για τους αγώνες της τάξης τους, αποτελεί η πραγματικότητα των μαθητών του Βαρβασίου και ο τρόπος που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία για τους χαλυβουργούς, όπως την περιγράφει ο εκπαιδευτικός του σχολείου:

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα παιδιά στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου Χίου, παιδιά φτωχών εργατικών οικογενειών, με συγκίνηση συζήτησαν τις συνθήκες στις οποίες η εργατική τάξη στη βιομηχανία ζει και εργάζεται (...). Ταίριαξαν τη δική τους εμπειρία, την εμπειρία των οικογενειών τους με τον αγώνα σας. Οι κουβέντες όπως "μειωμένο χαρτζιλίκι", "ο μπαμπάς λέει ξεχάστε αυτά που ξέρατε", "πώς γίνεται να ζουν λίγοι τόσο πλούσιοι και 35 οικογένειες να είναι στο δρόμο", "πώς γίνεται να πεθαίνεις στη δουλειά" και πολλά άλλα παρόμοια ακούστηκαν στην κουβέντα. Οταν ακούς από παιδιά που δύσκολα αγοράζουν τη γόμα και το τετράδιο ή το κολατσό, προτάσεις όπως "να στείλουμε χρήματα και ρούχα προς τους απεργούς", τότε ξέρεις πως δεν υπάρχει πιο γνήσια, πιο αληθινή και ακαταμάχητη δύναμη από αυτή που μόνο οι εργάτες και τα παιδιά τους μπορούν να έχουν. Το πιο αξιοσημείωτο είναι πως η προσπάθειά τους αυτή εκφράστηκε ακόμα και στα διαλείμματα, στο σπίτι, και με πλούσιο τρόπο μέσα στην τάξη».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής καλεί τους συμβασιούχους στην Εκπαίδευση σε κινητοποίηση σήμερα στη 1 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15-17). Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί: Μόνιμη σταθερή δουλειά, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από ένσημα και ώρες εργασίας, προστασία ανέργων.

*** Η Γραμματεία Αττικής Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε κινητοποίηση, αύριο, 1 το μεσημέρι, έξω απ' την Ελληνογερμανική Σχολή, στην Παλλήνη, ώστε να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία για την τρομοκρατική απόλυση του εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Ν. Βουρδουμπά. Ο εκπαιδευτικός απολύθηκε χωρίς καμία εξήγηση και προειδοποίηση, έξι μέρες μετά την απεργία της 1ης Δεκέμβρη, όπου συμμετείχε στην απεργία με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και μια μέρα μετά από τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς του με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» για τις εκλογές του σωματείου «Ο Βύρων». Η Γραμματεία Αττικής Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει πως «όταν απολύεται συνάδελφός μας έρχεται και η σειρά μας. Καμία αναμονή, αντεπίθεση τώρα». Στα πλαίσια της τρίωρης στάσης της εργασίας της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, στην Ελληνογερμανική Σχολή στην Παλλήνη, και να απαιτήσουν να επαναπροσληφθεί ο εκπαιδευτικός, κανένας εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας. Επίσης καλεί, με την ανακοίνωση της λίστας εφεδρείας, σε απεργία και καταλήψεις παντού.

*** Σε κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων προχωρούν αύριο Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και το νόμο πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν καμιά εφεδρεία - απόλυση - ιδιωτικοποίηση. Αμεση επαναπρόσληψη κάθε απολυμένου. Οχι στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Οργανισμών και υπηρεσιών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ