ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Λαιμητόμος για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες

Λαιμητόμος για τα λαϊκά στρώματα αποδεικνύονται τα χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν για τη νέα χρονιά με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχτές το βράδυ, κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα έσοδα του δήμου προϋπολογίζονται κατά 35% από το κράτος και τα υπόλοιπα αναζητούνται από πρόστιμα, ανταποδοτικά τέλη και άλλους φόρους σε βάρος των δημοτών.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια η οποία καλείται, με υψηλά ανταποδοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα, να καλύψει τον τοπικό προϋπολογισμό ώστε να είναι ισοσκελισμένος σύμφωνα με τις επιταγές της κυβέρνησης», τόνισε στην τοποθέτησή της η Ελπίδα Παντελάκη, σύμβουλος του ΚΚΕ, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας πως «η κεντρική διοίκηση περικόπτει τόσο πολύ τα έσοδα του δήμου από αυτήν που δεν καλύπτει πλέον ούτε τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά του έξοδα».

Ενδεικτικά ανέφερε η Ελπ. Παντελάκη πως για τις συνολικές λειτουργίες του ο Δήμος του Πειραιά εισπράττει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (σ.σ. θεσμοθετημένοι πόροι που προέρχονται από τη φορολόγηση του λαού και αποδίδονται στους δήμους) 25 εκατ. ευρώ και στα ταμεία πάνε μόνο 8 εκατ. ευρώ, καθώς τα 17 παρακρατούνται για τοκοχρεολύσια. Μόνο για τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού απαιτούνται 59 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα αναζητούνται μέσα από ανταποδοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα στους δημότες. Αντιλαμβάνεται κανείς για τι ψαλίδι πρόκειται. Η ταξικότητα του προϋπολογισμού, δηλαδή ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται, φαίνεται από τη σχέση έσοδα και έξοδα. Ζημιωμένος είναι ο λαός που πληρώνει χαράτσια και ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

«Λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επισήμανε, επιταχύνονται οι αντιδραστικές αλλαγές. Και να πώς εννοούν το νοικοκύρεμα και στο Δήμο Πειραιά. Οι εργαζόμενοι του Δήμου από το τέλος του 2009 και του 2010 μειώθηκαν κατά 1.300 καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους. Ετσι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει καλούνται να καλύψουν όλες τις ανάγκες του δήμου και τις νέες αρμοδιότητες με υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και παράλληλη μείωση του μισθού τους καθώς το 2011 ο προϋπολογισμός για τη μισθοδοσία τους ήταν 70 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι 59 εκατ. ευρώ.

Επομένως, τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η Ελπίδα Παντελάκη, κομμάτι των υπηρεσιών του δήμου ή θα κλείνουν ή θα δίνονται σε ιδιώτες ή θα χαρατσώνεται ακόμα περισσότερο ο εργατόκοσμος. Οι πόροι που έχουν παρακρατηθεί από το Δήμο Πειραιά ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ. Παράλληλα μειώνεται το προσωπικό με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων (25%) εργασίας τη στιγμή που ο δήμος έπρεπε να προσλάβει προσωπικό καθώς για τις ανάγκες του χρειάζεται τους διπλάσιους εργαζόμενους. Ετσι, τις πάγιες ανάγκες του θα καλύπτουν συμβασιούχοι» επισημαίνοντας πως είναι μια συνειδητή επιλογή η μόνιμη σταθερή εργασία να αντικαθίσταται από συμβασιούχους. «Εμείς, τόνισε η σύμβουλος του ΚΚΕ, διεκδικούμε και με όρους κινήματος, πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος για όλες τις ανάγκες του δήμου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση των τροφείων και έκτακτο μόνιμο προσωπικό και έκτακτο κονδύλι για τις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ψήφισε μείωση ενοικίου σε πολυεθνική

Ψηφίστηκε τελικά η μείωση του ενοικίου στο κατάστημα της «Carrefour» στην Αργυρούπολη κατά 25% από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, με μεγάλη πλειοψηφία. Την απόφαση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Θ. Λιάππης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τόσο η διοίκηση όσο και η αντιπολίτευση - πλην ορισμένων συμβούλων - επιχειρηματολόγησαν σαν εκπρόσωποι της εταιρείας και ψήφισαν τη μείωση.

Στη συνεδρίαση μίλησε ο εκπρόσωπος του πανελλαδικού σωματείου των εργαζομένων στο «Carrefour», αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία προτείνει μείωση ενοικίου σε όλα τα καταστήματά της ανεξαρτήτως κέρδους και ότι είναι πρόκληση να επικαλείται ότι δε βγαίνει. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ανέδειξε παραδείγματα από διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι αντιστέκονται σε ίδιες απειλές και εκβιασμούς της εργοδοσίας σαν κι αυτές που δέχονται οι εργαζόμενοι του «Carrefour» στην Αργυρούπολη. Τους κάλεσε δε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», να ενωθούν μαζί τους σαν μια γροθιά.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τους εκβιασμούς και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ούτε από την εργοδοσία ούτε από τους εκπροσώπους της στο ΔΣ. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν και πως παρά τη μείωση του ενοικίου θα ακολουθήσουν νέα σκληρά μέτρα που πρέπει να τους βρουν ενωμένους όλους. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος σε ομάδα εργαζομένων ότι παραπάνω από 40 μέρες οι χαλυβουργοί δε παλεύουν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά για όλους τους εργαζόμενους και ότι η αλληλεγγύη στηρίζεται πρώτα και κύρια στην ενιαία και ενωμένη στάση απέναντι στην εργοδοσία σε κάθε κλάδο σε κάθε επιχείρηση.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης, πατώντας σε δύο βάρκες, είπε ότι η μείωση δεν αφορά τη θέση του για τις πολυεθνικές ούτε αφορά την ταξική πάλη και τον αγώνα των εργαζομένων. Η μείωση γίνεται απλά όπως είπε... για να μη γυρίσουν οι εργαζόμενοι αύριο και μας πουν ότι δεν κάναμε τίποτα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΠΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ εντοπίστηκε χτες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ. Σημειώνεται πως το κτίριο δεν εκκενώθηκε, ενώ η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά στους παράπλευρους δρόμους. Ο συναγερμός έληξε μετά από αρκετή ώρα, καθώς το ύποπτο, μικρό σε μέγεθος δέμα, που είχε εντοπιστεί, περιείχε βιβλία.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟΣ μηχανισμός, αποτελούμενος από γκαζάκια, εξερράγη προχτές στις 11.10 το βράδυ στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στις οδούς Ακαδημίας 28 και Βουκουρεστίου, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του γραφείου.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ: Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε χτες αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου Θράκης, με την οποία είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή οι Μ. Ψάλτη, Εφραίμ και Αρσένιος για παράβαση δικαστικού απόρρητου, καθώς επίσης για παράβαση καθήκοντος η πρώτη και ηθική αυτουργία οι άλλοι δύο. Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγκας πρότεινε την αναίρεση της προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης και την αναπομπή της στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης προς επανεξέταση από άλλη σύνθεση δικαστών.

Διακόπηκε η δίκη

Για τις 20 Δεκέμβρη διέκοψε χτες, το δικαστήριο στον Κορυδαλλό, με 4 κατηγορούμενους για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης, Φρ. Ραγκούση για διακοπή για λόγους υγείας του ίδιου. Επιπρόσθετα, διορίστηκαν από το δικαστήριο δύο συνήγοροι για έναν από τους κατηγορούμενους, που δε δέχτηκε να πει στο δικαστήριο αν θα τους αποδεχτεί. Ο συγκεκριμένος είχε μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού το απόγευμα της προηγούμενης μέρας της δίκης, από άλλες φυλακές. Και οι τέσσερις, αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα της Εδρας, λέγοντας ότι δε δέχονται τη διαδικασία. Και οι τέσσερις επίσης, έχουν δηλώσει ότι είναι μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης και χτες το επανέλαβαν.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η κινητοποίηση έφερε αποτέλεσμα

Κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των Λαϊκών Επιτροπών και άλλων φορέων και συλλόγων της περιοχής, το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά αποφάσισε να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης.

Η κατασκευή του ΣΜΑ γίνεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του ΤΙΤΑΝ, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια των κατοίκων της Ευκαρπίας. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και απαιτούν να σταματήσει η κατασκευή του που συνδέεται άμεσα με τους συνολικότερους σχεδιασμούς διαχείρισης των απορριμμάτων που περιλαμβάνουν ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και εργοστάσιο καύσης στο ΤΙΤΑΝ.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας καλούν το λαό να παλέψει και αγωνιστικά να απαιτήσει: Να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του ΣΜΑ σε αυτήν την περιοχή και να μετατεθεί στην έκταση (3 χιλιόμετρα μακριά) που είχε προτείνει ο πρώην Δήμος Ευκαρπίας. Καμιά καύση αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ, και στη Μαυροράχη. Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς, στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» (Ομήρου 35, Αγ. Δημήτριος), διοργανώνεται, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη ώρα 7 το απόγευμα στο «Σπίτι», μουσική εκδήλωση με την ευγενική συμμετοχή της τραγουδίστριας Νάντιας Καραγιάννη και μουσικό συγκρότημα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Προσκαλούνται ιδιαίτερα να παραβρίσκονται οι συγγενείς των φιλοξενουμένων και συναγωνιστές, φίλες και φίλοι που στηρίζουν ηθικά και οικονομικά τη λειτουργία του Ιδρύματος. Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξή τους, κάτι που εξασφαλίζει και την απρόσκοπτη λειτουργία μας για να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους συναγωνιστές που το χρειάζονται.

Το ΔΣ του Σ.τ.Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ