ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Στον αέρα» μεταφορές και σίτιση

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και οι ανισότητες που δημιουργεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους αναδεικνύονται από την περίπτωση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας. Χτες, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων από μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Αττικής και της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων των Μουσικών Σχολείων, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους μαθητές. Υπεύθυνη είναι μια πολιτική που αντί να κάνει την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την Αισθητική Αγωγή υπόθεση όλων των παιδιών, δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις μάθησης ούτε για τους μαθητές των σχολείων αυτών.

Αιχμή των ζητημάτων που έθεσαν ήταν η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, η οποία, όπως σημείωσαν, είναι «στον αέρα». Οπως σημείωσαν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι διαγωνισμοί που διεξάγονται στους δήμους καταλήγουν άγονοι και τα χρονικά πλαίσια είναι πλέον ασφυκτικά. Επισήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά, καθώς οι μαθητές των μουσικών σχολείων ηλικίας 12 με 17 χρόνων δυσκολεύονται να αλλάζουν λεωφορεία, κουβαλώντας βαριά και πανάκριβα μουσικά όργανα με τη συγκοινωνία, και δηλώνουν αντίθετοι με «λύσεις» όπως χιλιομετρική αποζημίωση που θα μετακυλίσει το κόστος μετακίνησης στις τσέπες των γονιών. Θέση της Ενωσης είναι το έργο της μεταφοράς και σίτισης των μαθητών να αναλάβει ενιαίος κρατικός φορέας σε επίπεδο περιφέρειας κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα. Αλλωστε, πρόσφατο είναι το παράδειγμα των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης που η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών τους τα οδήγησε στο να φυλλορροήσουν.

Η σίτιση των μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, οι οποίοι υποχρεωτικά παραμένουν στο σχολείο 8 και 9 ώρες αποτελεί επίσης άλυτο ζήτημα. Από τη νομοθεσία η σίτιση των μαθητών προβλέπεται. Ωστόσο σήμερα έχει γίνει υπόθεση του κατά πόσον αντέχουν τα οικονομικά κάθε δήμου. Το αποτέλεσμα είναι άλλοι δήμοι να βρίσκουν τρόπο να εξασφαλίζουν σίτιση, ενώ άλλοι να απαντούν στους γονείς... «ξεχάστε το». Πρόκειται, όπως επισήμαναν και οι γονείς για τρανταχτό παράδειγμα του σπασίματος του ενιαίου της εκπαίδευσης.

Στα παραπάνω προστίθενται τα προβλήματα της έλλειψης βιβλίων και εκπαιδευτικών, που γονείς και μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι για δυναμική διεκδίκηση λύσεων.


Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον

Στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει το Σάββατο ο Γραμματέας της ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα «Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Συμπεράσματα και διδάγματα με αφορμή τα 20 χρόνια από τις ανατροπές», διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο περίπτερο 8 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ σήμερα Πέμπτη:

  • Οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΣΟΕΕ, Παντείου, Νομικής και Γεωπονικού Αττικής της ΚΝΕ μαζί με τις αντίστοιχες Οργανώσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον μας είναι ο κομμουνισμός», στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 209 του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ και η αντίστοιχη Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 105 του Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ και η αντίστοιχη Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου» του ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ διοργανώνει στην Κομοτηνή εκδήλωση, με θέμα «Δεκέμβρης 1944. Η ηρωική μάχη του λαού της Αθήνας, 67 χρόνια μετά. Διδάγματα για τη σύγχρονη επαναστατική πάλη», στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η ίδια Οργάνωση διοργανώνει εκδήλωση στην Ξάνθη, με το ίδιο θέμα, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Σε κινητοποίηση, 1 ώρα το μεσημέρι έξω απ' την Ελληνογερμανική Σχολή, στην Παλλήνη, για την άμεση επαναπρόσληψη του εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Ν. Βουρδουμπά, καλεί σήμερα η Γραμματεία Αττικής Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζουμε πως ο εκπαιδευτικός απολύθηκε χωρίς καμία εξήγηση και προειδοποίηση, έξι μέρες μετά την απεργία της 1ης Δεκέμβρη, όπου συμμετείχε στην με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και μια μέρα μετά από τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς του με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» για τις εκλογές του σωματείου «Ο Βύρων».

*** Χτες, η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής έκανε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού διευθυντή απλά ...άκουσαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, χωρίς να δώσουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί: Μόνιμη σταθερή δουλειά, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από ένσημα και ώρες εργασίας, προστασία ανέργων.

*** Κινητοποίηση για τα προβλήματα των σχολείων κάνουν το Σάββατο 17 Δεκέμβρη μια σειρά φορείς από Παγκράτι, Καισαριανή και Βύρωνα. Θα πραγματοποιήσουν πικετοφορίες, ξεκινώντας ταυτόχρονα στις 10 π.μ. από το παλιό τέρμα στην Καισαριανή, από την κεντρική αγορά στον Βύρωνα και από την πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι και θα καταλήξουν στην πλατεία Σιντριβανίου. Στην κινητοποίηση καλούν οι: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καισαριανής, 2ου Διαμερίσματος, Δήμου Βύρωνα, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Καισαριανής και Βύρωνα, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, Σωματεία συνταξιούχων Βύρωνα Καισαριανής, Σύλλογοι Δημοκρατικών Γυναικών Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (μέλη της ΟΓΕ).

*** Την Κυριακή, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ, είναι η τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων». Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία του Συλλόγου (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β). Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, απευθύνει κάλεσμα στήριξης στους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης.


ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
Θα «διδάσκουμε από τη ζωή για τη ζωή»

Απάντηση στην ιστοσελίδα που εγκαλεί εκπαιδευτικό, ο οποίος μίλησε με μαθητές για τον αγώνα των χαλυβουργών

Απάντηση στην ιστοσελίδα «ChiosPress» δίνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Χίου, για την επίθεση στην πρωτοβουλία εκπαιδευτικού, να μιλήσει στους μαθητές για τους εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», καλώντας τους να ζωγραφίσουν για τον αγώνα τους. Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσίευσε το θέμα, εγκαλώντας τον εκπαιδευτικό για τον (μη) παιδαγωγικό ρόλο της συγκεκριμένης δραστηριότητας, ενώ κάλεσε τη διεύθυνση του σχολείου και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να πάρουν θέση!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Χίου, στην απάντησή τους προς την ιστοσελίδα σημειώνει πως ο «παιδευτικός ρόλος» της δραστηριότητας του εκπαιδευτικού βρίσκεται στο «να διδάξει στα παιδιά τι γίνεται σήμερα στη ζωή έξω από το σχολείο. Εκεί που και οι γονείς τους δίνουν μάχη για την επιβίωση απέναντι σ' ένα σύστημα, που σήμερα κυριολεκτικά εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Στοχεύει στο να απαντήσει ο κάθε μαθητής γιατί "κόβεται το χαρτζιλίκι". Στο πώς, ως αυριανός εργαζόμενος, δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι, αλλά να σταθεί όρθιος και αξιοπρεπής. Αραγε, οι αξίες αυτές και η προώθησή τους, πού πρέπει να βρίσκουν θέση, αν όχι στο σημερινό σχολείο;

Ιδεοληψίες, γι' αυτές τις εξαγορασμένες συνειδησιακά ηλεκτρονικές γραφίδες είναι να μιλάς πού και πώς δένεται τ' ατσάλι, ενώ αν μιλάς για τα "καλά" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σκύβεις ευλαβικά το γόνυ στα αφεντικά της κάθε συγκυβέρνησης του κεφαλαίου, αν γλείφεις τους εργοδότες σου, αν είσαι άβουλος και μοιραίος εκπαιδευτικός, αν διδάσκεις για το "συνωστισμό της Σμύρνης", αν διδάσκεις ότι ο "κομμουνισμός και ο φασισμός είναι ολοκληρωτικά καθεστώτα", αν διδάσκεις για την "επιχειρηματικότητα και καινοτομία", αν διδάσκεις για τα "καλά της (αστικής) δημοκρατίας και για το κράτος που φροντίζει τους πολίτες του" τότε έχεις ιδεολογία, τότε οι πράγματι εύπλαστες ψυχές πλάθονται μέσα στην ψευτιά και στον αποπροσανατολισμό, τότε είσαι "in", τότε έχεις χώρο στο αστικό σχολείο να διδάσκεις και δε χρειάζεται οι πληρωμένες πένες των αστών να σε εγκαλούν προς νουθεσία.

Ανοιξαν λογαριασμούς με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών οι ασκούντες το δημοσιογραφικό χαφιεδισμό και πολύ σύντομα θα μάθουν ότι κακιά σκουριά δεν πιάνει σε μας», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Χίου.

Η ιστοσελίδα δημοσίευσε την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, απαντώντας ξανά και επιμένοντας στην ίδια «γραμμή». Χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει η ιστοσελίδα το ερώτημα «αν είναι ορθό και σωστό παιδαγωγικά ένας δάσκαλος, αντί να διδάσκει να κάνει τέτοιου είδους πολιτικές ομιλίες σε μικρούς μαθητές, καθώς και αν είχε λάβει σχετικές άδειες ή αν παρανόμησε, εκμεταλλευόμενος τη θέση του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ