ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ «NEWSPHONE»
Επιχειρήθηκε σύλληψη του προέδρου και του γραμματέα του ΣΕΤΗΠ

«Σκύλιασε» η εργοδοσία τόσο από τη στάση των εργαζομένων που δεν μπήκαν για δουλειά όσο και από την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από εργαζόμενους του κλάδου

Η στιγμή της σύλληψης του προέδρου του ΣΕΤΗΠ
Η στιγμή της σύλληψης του προέδρου του ΣΕΤΗΠ
Μια ιδιαίτερα σημαντική μάχη, με σημαντικά αποτελέσματα δόθηκε χτες στην εταιρεία «Newsphone» κατά τη διάρκεια 4ωρης στάσης εργασίας (6 π.μ.-10 π.μ.) που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) ενάντια στο μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει.

Ηταν τέτοια η «λύσσα» της εργοδοσίας να σπάσει την κινητοποίηση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη σηκώσουν κεφάλι, που ζητούσε από τις αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν και έσπευσαν στην επιχείρηση να καταγράψουν όλους όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση για να υποβάλλουν μηνύσεις, προσπάθεια που έπεσε στο κενό χάρη στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων εργαζομένων από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που έσπευσαν από το χάραμα να δηλώσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.

Από νωρίς το πρωί μέλη και στελέχη του ΣΕΤΗΠ, εργαζόμενοι από άλλες επιχειρήσεις («Wind», «Teleperformance», κλπ.), μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, από το ΜΑΣ αλλά και από τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη βρέθηκαν στην επιχείρηση στην Καλλιθέα και στη Συγγρού. Οι εργαζόμενοι που άρχισαν να καταφτάνουν, παρά το όργιο τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η εργοδοσία με προσωπικά τηλέφωνα σε κάθε έναν ξεχωριστά να μπουν για δουλειά, με στελέχη της έξω από τα κτίρια να τους καλούν να έρθουν σε σύγκρουση με το σωματείο τους και τους συγκεντρωμένους, έκατσαν απ' έξω, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας. Μίλησαν με τα στελέχη του συνδικάτου και πολλοί από αυτούς επιβεβαίωσαν το κλίμα τρομοκρατίας μέσα στην επιχείρηση.

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε ιδιαίτερα την εργοδοσία. Ετσι, λίγη ώρα πριν λήξει η στάση εργασίας, στέλεχος της επιχείρησης βγήκε έξω από το κτίριο και με επαγγελματική κάμερα άρχισε να βιντεοσκοπεί τους συγκεντρωμένους. Αμέσως ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Α. Περράκης απαίτησε από την Αστυνομία που ήταν στο χώρο να πάρει την κάμερα και το υλικό, ωστόσο η εργοδοσία αρνήθηκε να το δώσει. Οι νομικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν έξω και αυτοί άρχισαν προκλητικά να ζητούν συλλήψεις και να υποδεικνύουν με το δάχτυλο στους αστυνομικούς ποιους να συλλάβουν, ύστερα από μήνυση - όπως δηλώθηκε από τον διοικητική του Αστυνομικού Τμήματος της Καλλιθέας - που είχαν καταθέσει. Τότε επιχειρήθηκε η σύλληψη του προέδρου και του γραμματέα του συνδικάτου, χάρη όμως στην άμεση παρέμβαση των συγκεντρωμένων που έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στους δυο συνδικαλιστές, η σύλληψη δεν έγινε κατορθωτή. Επί τόπου οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν την οδό Θησέως και πραγματοποίησαν πορεία στο δρόμο ενημερώνοντας το λαό της Καλλιθέας για τις εξελίξεις.

Η χτεσινή στάση εργασίας ήταν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν για να μπει φρένο στην εργοδοτική επιθετικότητα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
«Είμαστε και εμείς η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος»

Με δυναμική κινητοποίηση συνέχισαν χτες τη μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων τους

«Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ήταν ορισμένα από τα απανωτά συνθήματα που ακούγονταν χτες στο κέντρο της πόλης του Περάματος. Τα φώναζαν εργαζόμενοι του Δήμου, στη διάρκεια της πορείας τους στους δρόμους της πόλης, αλλά και όταν παρατάχθηκαν μπροστά στο τρενάκι του ΗΣΑΠ στο χώρο της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος για να τον περιφρουρήσουν.

Η δημοτική αρχή (ΝΔ) αφού επιφύλαξε στους εργαζόμενους του Δήμου, ως χριστουγεννιάτικο μποναμά την παύση πληρωμών σε βάρος τους (σήμερα συμπληρώνουν τρεις μέρες απλήρωτοι), χτες το πρωί έφτασε ο δήμαρχος Π. Ζουμπούλης, να «εισβάλει» μαζί με ανθρώπους του, στο τρενάκι, όπου στεγάζεται η Λαϊκή Επιτροπή! Ο δήμαρχος απειλώντας ότι θα λάβει κατασταλτικά μέτρα και θα καλέσει εισαγγελέα, επιχείρησε να «αδειάσει» το τρενάκι, με στόχο να ανακόψει τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων του δήμου, που από την Τρίτη έχουν καταλάβει το δημαρχείο.

Η επίθεση του δήμαρχου σε βάρος της Λαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενους του δήμου απλήρωτους, έθεσε την πόλη σε αγωνιστικό αναβρασμό.

Σε χρόνο μηδέν στο τρενάκι κατέφτασαν εργάτες και άνεργοι από τη Ζώνη, την οικοδομή και άλλους κλάδους. Ταυτόχρονα, στην άλλη άκρη του Περάματος, στο δημαρχείο, οι εργαζόμενοι του Δήμου έκαναν έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μέχρι να πληρωθούν όλοι «μόνιμοι» και συμβασιούχοι και πορεία στο τρενάκι για να το περιφρουρήσουν.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της χτεσινής κινητοποίησης, ήταν όταν οι εργαζόμενοι του Δήμου μετέτρεψαν το χώρο της Λαϊκής Επιτροπής σε βήμα τους, απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό του Περάματος να σταθεί στο πλευρό τους και να συμμετέχει στη συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ούτε το απολογιστικό συνέδριο δε θέλει να πραγματοποιήσει

Να γυρίσουν την πλάτη στους εχθρούς των συμφερόντων τους καλούν τους εργαζόμενους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο

Την πρόθεσή της να μην πραγματοποιήσει το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, φανέρωσε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης, με ανακοίνωσή της προς τις οργανώσεις - μέλη της. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ «προβληματίζεται», όπως αναφέρει, για το αν θα εισηγηθεί την πραγματοποίηση ή όχι του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου, προφασιζόμενη οικονομικές δυσκολίες.

Στην πραγματικότητα - όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στα Ξενοδοχεία - η Ομοσπονδία «προβληματίζεται για το περιεχόμενο του απολογισμού της, αφού τον τελευταίο ιδιαίτερα κρίσιμο χρόνο, ο απολογισμός της δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε συνέδριο της Ομοσπονδίας. Τα όσα έκανε και κυρίως τα όσα δεν έκανε αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της ίδιας αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσε το κόμμα τους και η κυβέρνηση». Τονίζουν ότι οι περικοπές των επιχορηγήσεων από την Εργατική Εστία και της επιδότησης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο - για την οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν ότι ήταν πάντοτε αντίθετες - δεν πρέπει και δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην οργάνωση και λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Η πρόθεσή τους - υπογραμμίζεται - να καταργήσουν τα συνέδρια αποκαλύπτει, για μια ακόμη φορά, ότι δεν θέλουν ούτε την οργάνωση, ούτε την ταξική ενότητα του κλάδου. Είναι εχθροί των εργαζομένων». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου «να τους γυρίσουν οριστικά την πλάτη, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης όπου κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Να συνταχτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία που αποτελεί προϋπόθεση για γρήγορη και ουσιαστική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με προοπτική την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των εκφραστών της σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο».

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ Ελευσίνας

Κινητοποίηση στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Ελευσίνα, διοργανώνει σήμερα στις 8.30 το πρωί, Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, σε μία προσπάθεια να ενημερώσει το λαό της περιοχής για τους πρακτικούς τρόπους άρνησης πληρωμής των χαρατσιών και με τον οργανωμένο αγώνα τους να μπλοκάρουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

ΝΗΣΙΩΤΕΣ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα συγκέντρωση μπροστά στο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»

Με συγκέντρωση σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα μπροστά στον καταπέλτη του γέρικου πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», εντείνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα οι νησιώτες από Ικαρία, Φούρνους και Σάμο, ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αντικαταστήσει το πλοίο της γραμμής «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», με το υπερήλικο πλοίο. Η δρομολόγηση του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» έρχεται να υποβαθμίσει ραγδαία τη συγκοινωνία των νησιών και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Τη σημερινή κινητοποίηση διοργανώνουν οι Σύλλογοι Ικαρίας, Φούρνων της Αθήνας από κοινού με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. Παράλληλα, σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι και ο λαός της Ικαρίας, προκειμένου να «υποδεχτεί» αγωνιστικά το σαπιοκάραβο.

Οι νησιώτες διεκδικούν: Φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία που θα εξυπηρετούν τα νησιά 365 μέρες το χρόνο. Οχι στην άρση του καμποτάζ, πλοία με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, που αυτό είναι εφικτό μόνο με τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Δράση Λαϊκών Επιτροπών

Κυριακή 18 Δεκέμβρη: Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας των Λαϊκών Επιτροπών Ευκαρπίας - Πολίχνης - Σταυρούπολης, στην πλατεία Ευκαρπίας στις 11 π.μ. Λαϊκή Συνέλευση στο Κιλκίς στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στις 11 π.μ., για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής.

Δευτέρα 19 Δεκέμβρη: Κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς στη ΔΕΗ της Πόντου στις 10 π.μ. Συγκέντρωση και πορεία για τους άνεργους, στις 6.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ