ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάλεσαν σε οργάνωση και αντίσταση τους εργάτες της «ΤΥΡΑΣ»

Παρέμβαση χτες από την Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών, το κλαδικό συνδικάτο της περιοχής και την Εργοστασιακή Επιτροπή στον «Όλυμπο»

Το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα - ανήκει στον Ομιλο Αφων Σαράντη, μαζί με τη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» στη Λάρισα και «Ροδόπη» στην Ξάνθη, καθώς και επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - επισκέφτηκαν, χτες, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Λάρισας και της Εργοστασιακής Επιτροπής στον «Ολυμπο», προκειμένου να ενημερώσουν τους 250 εργαζόμενους και να συζητήσουν μαζί τους για τα πρόσφατα αντεργατικά μέτρα που πήρε η διοίκηση του Ομίλου και στρέφονται εναντίον τους κι εναντίον όλων των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις του.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων που έφτασαν μέχρι την πύλη του εργοστασίου, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με όσους περισσότερους εργάτες και από τις δυο βάρδιες. Πράγμα καθόλου εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς το κλίμα φόβου που επικρατεί στους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν «γκέτο» κι όπου, όχι μόνο δε λειτούργησε ποτέ συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά ακόμα και η λέξη συνδικαλισμός θεωρείται «άγνωστη» και «βλαβερή» κι είναι ανεπίτρεπτο κι επικίνδυνο να ακούγεται μέσα στο εργοστάσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους εργάτες περνούσαν, με γοργό βήμα, την πύλη του εργοστασίου, ρίχνοντας κλεφτές ματιές προς τους συνδικαλιστές, ενώ στο βλέμμα και όσων βρήκαν το θάρρος να σταθούν για ελάχιστα λεπτά της ώρας αντίκρυ τους και να συνομιλήσουν μαζί τους, διέκρινε κανείς μια βιασύνη και μια αγωνία. Στο κλίμα απογοήτευσης που καλλιεργεί η εργοδοσία οι συνδικαλιστές απάντησαν: «Υπόθεση του καθένα μας προσωπικά και όλων μαζί ως εργαζόμενοι, ως εργατική τάξη, είναι να σηκώσουμε το κεφάλι, ν' αντισταθούμε και, περνώντας σε αγωνιστική αντεπίθεση, να επιβάλλουμε αυτό που συμφέρει στην τάξη μας και στο λαό κι είναι κόντρα στα συμφέροντα των αφεντικών», του απάντησε ο συνδικαλιστής.

Κάλεσμα στον αγώνα

Οι συνδικαλιστές μοίρασαν στους εργαζόμενους ανακοίνωση των συνδικαλιστικών φορέων που εκπροσωπούν, με την οποία καλούνται να συμμετέχουν στον αγώνα που ξεκίνησαν οι συνάδελφοί τους στον «Ολυμπο» και στη «Ροδόπη», με συσπείρωση στα κλαδικά σωματεία και στην Ομοσπονδία, την εκλογή εργοστασιακών επιτροπών, δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζουν τις Ενώσεις Προσώπων και παίρνοντας πίσω τις υπογραφές που αναγκάστηκαν να βάλουν.

«Σ' αυτόν τον αγώνα - τονίζεται στην ανακοίνωση- πρέπει να μπείτε και οι εργαζόμενοι της «ΤΥΡΑΣ» και να συντονιστούμε όλοι μαζί, να μη χρησιμοποιείστε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Με τη δημιουργία επιτροπής αγώνα, ή ό,τι άλλο εσείς κρίνετε αναγκαίο μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να πάρετε πίσω τις υπογραφές. Είμαστε στο πλευρό σας για όποια βοήθεια χρειαστείτε. Είμαστε έτοιμοι να ενωθούμε σαν μια γροθιά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να ζήσουμε σαν άνθρωποι και να προστατέψουμε το μέλλον των οικογενειών μας».

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης αύριο στην Αθήνα

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την κλιμάκωση του αγώνα, καταρτίζοντας νέο πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων

Ομόφωνα ενέκρινε η χτεσινή συνέλευση την κλιμάκωση της πάλης (φωτ. από προηγούμενη ΓΣ)
Ομόφωνα ενέκρινε η χτεσινή συνέλευση την κλιμάκωση της πάλης (φωτ. από προηγούμενη ΓΣ)
«'Η θα μπούμε με το κεφάλι ψηλά ή θα μείνουμε όλοι στην πύλη», αυτή την ξεκάθαρη και ομόφωνη απόφαση έλαβαν και χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο σε μια ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση. Οι απεργοί χαλυβουργοί μετά από 46 ημέρες απεργίας έστειλαν και χτες μήνυμα στην εργοδοσία, αποφασίζοντας τη συνέχιση και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν τις προτάσεις που ομόφωνα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και εκτός από τη συνέχιση της απεργίας και νέο ψήφισμα - κάλεσμα προς όλη την εργατική τάξη της χώρας (βλ. διπλανό ένθετο) προβλέπει και συγκεκριμένες δράσεις.

Πρώτος σταθμός, το αυριανό παναττικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης που οργανώνει το σωματείο, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

Επιπλέον, αποφάσισαν την Κυριακή 18 Δεκέμβρη να συμμετάσχουν στη συνέλευση της Επιτροπής Γυναικών ώστε να οργανώσουν μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για να απαιτήσουν οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους από τον ΟΑΕΔ και κάλυψη των ενσήμων για τις ημέρες της απεργίας. Επίσης οι απεργοί θα προχωρήσουν την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη, σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια νέας τριμερούς συνάντησης που τους ανακοινώθηκε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η συναυλία αλληλεγγύης με γνωστούς καλλιτέχνες που αναβλήθηκε.

Τρίχρονα παιδιά βρέθηκαν στο πλευρό των χαλυβουργών...
Τρίχρονα παιδιά βρέθηκαν στο πλευρό των χαλυβουργών...
Μοναδική παραφωνία της ΓΣ αποτέλεσαν κάποια γνωστά παπαγαλάκια της εργοδοσίας, που προσπάθησαν να χτυπήσουν τους αγώνες και τη δύναμη των απεργών εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΜΕ. Βρήκαν τείχος όμως από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που τους απέρριψαν καθολικά. Γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς οι απεργοί έχουν από την πρώτη μέρα στο πλευρό τους τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που πρωτοστατούν στην ανάδειξη των πολιτικών αιτιών που έφεραν τις εργοδοτικές αξιώσεις, αλλά και την ταξική κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι αγώνες για την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών.

Ατσάλινη ασπίδα η αλληλεγγύη

Στο μεταξύ ο χείμαρρος της αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς συνεχίστηκε και χτες το ίδιο ορμητικός. Το πρωί μάλιστα εκφράστηκε η πιο γλυκιά και λιλιπούτεια αλληλεγγύη, όταν στο χώρο του εργοστασίου έφτασε μια ομάδα τρίχρονων παιδιών ιδιωτικού παιδικού σταθμού του Κερατσινίου. Στάθηκαν μπροστά από τους απεργούς κρατώντας χρωματιστά πλακάτ που έγραφαν «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Νίκη στους χαλυβουργούς» και παρέδωσαν χρήματα που μάζεψαν οι γονείς τους. Μάλιστα, έδωσαν την πιο σημαντική παράσταση της ζωής τους παίζοντας εκεί μπροστά στους απεργούς μικρό θεατρικό έργο.

Λίγη ώρα αργότερα στο χώρο έφτασαν από το Σωματείο της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου κούτες με ψάρια για τις οικογένειες των απεργών. Με οχήματα της ΔΕΗ έφτασε στο χώρο του εργοστασίου και η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μαζί τους έφεραν και πρόσφεραν γεύματα εργαζομένων. Το ίδιο συγκινητική ήταν και η κίνηση φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που σε συνεργασία με μάγειρες της φοιτητικής εστίας έφεραν μαγειρεμένα φαγητά.

... που έστησαν γι' αυτά μια μικρή γιορτή
... που έστησαν γι' αυτά μια μικρή γιορτή
Στο χώρο του εργοστασίου αργά χτες το βράδυ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, βρέθηκαν συνδικαλιστές από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Χρήματα για την ενίσχυση των χαλυβουργών συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης των συνταξιούχων όλων των Ταμείων που έγινε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνταξιούχοι από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Γιάννενα. Συγκεντρώθηκαν 835 ευρώ και στάλθηκαν ως ενίσχυση στους απεργούς της «Χαλυβουργίας».

Το παράρτημα Συκεών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ενισχύει με 50 ευρώ τους απεργούς της «Χαλυβουργίας».

Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη διάρκεια της χτεσινής του συνεδρίασης.

Σήμερα η συγκέντρωση στο Βόλο

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Χαλυβουργίας» Ασπροπύργου οργανώνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, σήμερα Παρασκευή, 16 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει στέλεχος του ΠΑΜΕ και θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση για να εκφράσουν τη μαχητική αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους χαλυβουργούς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΜΙΛΟ «ΣΑΡΑΝΤΗ»
Υπερασπίζεται τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας

Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ώστε να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις εναντίον των 700 εργαζομένων στην επιχείρηση «Σαράντης» προκειμένου να συνυπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση περιορισμού των μισθών τους κατά 40%, απαίτησε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως επισήμανε, η προσπάθεια αυτή γίνεται σε μία κερδοφόρα επιχείρηση που πραγματοποιεί στη Ρουμανία επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων.

Τη λογική των επιχειρησιακών συμβάσεων υπερασπίστηκε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, αναφέροντας ότι έτσι «δίνεται η δυνατότητα, μέσα από διαδικασία που προβλέπεται, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που δεν μπορεί να έχει μικρότερες αμοιβές της εθνικής συλλογικής σύμβασης» και «οδηγεί σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και συνδικαλιστικές, αλλά δίνει δυνατότητα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και να βρουν λύση για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να μην έχουμε απολύσεις»...

Για καθεστώς τρομοκρατίας στην επιχείρηση προκειμένου να «περάσει» μια «επιχειρησιακή σύμβαση που πετσοκόβει το εισόδημα και ανοίγει δρόμο για απολύσεις» μίλησε ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη «είναι κερδοφόρα επιχείρηση, με νέο εργοστάσιο στη Ρουμανία αξίας 55 εκατομμυρίων». Τόνισε ότι από την πλευρά του υπουργείου «χρειάζεται παρέμβαση» σημειώνοντας ότι είναι «μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στο δικαίωμα να καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις και να εφαρμόζονται επιχειρησιακές». Πρόσθεσε ότι «στα αρνητικά της δήθεν σύμβασης είναι και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επιπλέον αρνητική ρύθμιση που οδηγεί να μην πληρώνονται καλοκαίρια για υπερωρίες». Μάλιστα σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υφυπουργού ανέφερε: «Μην περιγράφετε με θετικά χρώματα τον απαράδεκτο νόμο. Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου και κάθε Σαράντης κάνει ό,τι θέλει. Είναι σαφές ότι είστε υπέρ του κεφαλαίου».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μη λείψει κανείς απ' την αυριανή κινητοποίηση

Ορισε προσυγκεντρώσεις για τη συμμετοχή του εργατόκοσμου

«Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» τονίζει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση με την οποία απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση. «Στην ίδια ρώτα - σημειώνει η Γραμματεία αναφορικά με τα αντεργατικά σχέδια του Μάνεση - κινούνται οι επιχειρηματίες σε όλους τους κλάδους. Οι απολύσεις, οι μειώσεις στους μισθούς, οι ελαστικές μορφές δουλειάς επιχειρούνται παντού. Τώρα πρέπει ν' ανάψουμε παντού φωτιές, να δημιουργήσουμε πολλές χαλυβουργίες, να σταθούμε αδιάλλακτοι απέναντι σε αυτές τις επιλογές, αυτή η στάση είναι η καλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα των χαλυβουργών».

Αναδεικνύοντας πόσο επιτακτική είναι η συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ όρισε και προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, ΟΤΑ και Δημόσιου Τομέα, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Λαυρεωτικής - Μεσογείων, Κεντρικού Τομέα.

Πλατεία Βάθη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου τομέα, Θριασίου.

Πλατεία Κοτζιά: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων και Νότιου Τομέα.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.

Σύσκεψη για συγκρότηση Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΜΕ

Σύσκεψη για τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση (ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού) οργανώνουν συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον κλάδο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ.

«Στη σύσκεψη - όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση - θα μετέχουν οι εκλεγμένοι στον κλάδο, οι επιτροπές αγώνα και πρωτοπόροι εργαζόμενοι, που παλεύουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που αντιπαλεύουν την υποταγή και το συμβιβασμό που σπέρνουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ. Παλεύουν να ενώσουν τον κλάδο ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ειδικότητα και χώρο εργασίας, για να παρεμποδίσουν τα βάρβαρα μέτρα. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειας, που καταβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις για την ανασύνταξη του κινήματος στον κλάδο των ΟΤΑ και ιδιαίτερα σήμερα που οξύνεται συνεχώς η επίθεση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των κομμάτων τους και γίνεται συνείδηση σε ευρύτερες μάζες ότι ο ταξικός πόλος στο εργατικό κίνημα πρέπει να οργανωθεί και να ενισχυθεί».

Ενα «τραγούδι» για τους απεργούς

Στους εργάτες απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσουν οι «KollektivA» την Κυριακή 18/12 (10.30μμ), στο «Ονομα του Ρόδου» (Δαβάκη και Πλάτωνος 1, Καλλιθέα, 210.9595.006), συντροφιά με την ηθοποιό Κατερίνα Τσάβαλου. Την Κυριακή θα κλείνουν 50 μέρες ενός μεγάλου απεργιακού αγώνα, που αναδεικνύει την αστείρευτη δύναμη της ταξικής ενότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας. «Τραγουδάμε για αυτούς που αγωνίζονται και παράλληλα, σε ένδειξη αλληλεγγύης και παράλληλα τους προσφέρουμε 400 ευρώ για να μπορέσουν να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους», αναφέρουν οι «KollektivA».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ