ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Αμοιβαία αλληλοστήριξη των αστικών τάξεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Η Ρωσία προτίθεται να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα», δήλωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο Ρωσίας - ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ρωσία έχει συμφέρον να παραμείνει η ΕΕ ισχυρή πολιτική και οικονομική δύναμη επειδή η Ρωσία και η Ευρώπη (δηλαδή οι αστικές τάξεις τους) έχουν αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα και από κοινού χτυπάνε εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Σημειώνεται πως το 50% του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας είναι στην ΕΕ και η Ρωσία είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Νωρίτερα, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει πως η χώρα θα προσφέρει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, οικονομικός σύμβουλος του Μεντβέντεφ, υποστήριξε πως πιθανά το συνολικό ποσό να είναι μεγαλύτερο. Οσον αφορά την σύνοδο Ρωσίας - ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα όπως η κατάργηση του καθεστώτος βίζας αλλά και οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, αλλά και η επικείμενη ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

ΡΩΣΙΑ
Απαντήσεις που δεν πείθουν

Πολύωρη συνέντευξη Πούτιν

Με 4ωρη τηλεοπτική συνέντευξη ο νυν πρωθυπουργός και επερχόμενος Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν, επιχείρησε να απαντήσει στις μαζικές διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές κατά της νόθευσης της πολιτικής βούλησης των εργαζομένων. Ο Β. Πούτιν επέμεινε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αντικατοπτρίζει τη βούληση της κοινής γνώμης στη Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Σ' ό,τι αφορά τις καταγγελίες για νοθεία, εξέφρασε την ελπίδα τα δικαστήρια να κρίνουν αντικειμενικά τις σχετικές προσφυγές.

Επιπλέον, ο Β. Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται εξωτερικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δε θα δεχθεί να γίνει ποτέ θύμα παρασκηνιακών μεθοδεύσεων αποσταθεροποίησης της κοινωνίας.

Ο ίδιος πρότεινε, ως μέτρο κατά της νοθείας, να εγκατασταθούν κάμερες στα εκλογικά κέντρα των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου για την παρακολούθηση -και τη διασφάλιση του ομαλού- της διαδικασίας.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν απάντησε στις σοβαρές καταγγελίες για τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών κομμάτων, στο οποίο έχουν προχωρήσει οι αρχές απαγορεύοντας τη συμμετοχή στις εκλογές δεκάδων κομμάτων, μεταξύ αυτών και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), ούτε βέβαια σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έγιναν για το όργιο της νοθείας που έγινε και στις τελευταίες εκλογές, προς όφελος του κυβερνώντος κόμματός του.


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ
Πιέσεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Οι κατοχικοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, στα μεθοριακά φυλάκια
Οι κατοχικοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, στα μεθοριακά φυλάκια
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

O αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς αποκάλυψε χτες τις πιέσεις που ασκούνται στο Βελιγράδι, προκειμένου να αποσυνδέσει την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζει την εδαφική κυριαρχία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο με την περιφερειακή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πρόκειται για μία έμμεση αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προ ημερών πως η ΕΕ «πρόδωσε» την ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας, εξαιτίας της απαίτησης ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι.

Πάντως, χτες ο πρέσβης της Γερμανίας στο Βελιγράδι Βόλφραμ Μάας, παίζοντας με τις λέξεις, ισχυρίστηκε ότι το Βερολίνο δε ζήτησε ποτέ από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά «να προχωρήσει η ομαλοποίηση των σχέσεων» μεταξύ των δύο πλευρών...

Ολα αυτά ενώ παραμένει σε εξέλιξη, παρά μία υποτιθέμενη συμφωνία, η διελκυστίνδα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας σχετικά με τη διέλευση του κομβόι 25 ρωσικών φορτηγών που παραμένουν τις τελευταίες μέρες στα διοικητικά όρια Σερβίας με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, γεννήτριες κ.ά. Οι αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο θεωρούν πως η βοήθεια έχει ως τελικούς αποδέκτες τους Σέρβους διαδηλωτές του βορείου Κοσσυφοπεδίου που βρίσκονται στα οδοφράγματα, γιατί αρνούνται να αναγνωρίσουν στις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών το δικαίωμα λειτουργίας τελωνείων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γιόργκι Ιβάνοβ υποστήριξε χτες ότι το ΝΑΤΟ «έχει υποχρέωση και ευθύνη» να εντάξει τα Σκόπια στους κόλπους του μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πως η Ελλάδα, εμποδίζοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Ετιέν Τσισεκέντι (πρώην στενό στέλεχος της χούντας Μομπούτου), κάλεσε χτες τους υποστηρικτές του σε «ειρηνικές και δημοκρατικές διαδηλώσεις», κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα για νόθευση των αποτελεσμάτων στις πρόσφατες εκλογές. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας προτού καν στηθούν οι κάλπες...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεψαν σαν πιθανή την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας εάν, όπως είπαν χτες στο Πεκίνο, υπάρξουν τα «κατάλληλα αποτελέσματα» πριν τη συνάντηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην Πιονγιάνγκ Ρόμπερτ Κινγκ με τον Βορειοκορεάτη υφυπουργό Εξωτερικών Ρι Γκαν.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Την ολοκλήρωση της συγχώνευσής τους, διαδικασία που ξεκίνησε από τις αρχές του 2010, ανακοίνωσαν οι αερομεταφορικές εταιρείες «LAN Airlines SA» και «TAM SA», της Χιλής και της Βραζιλίας αντίστοιχα, δημιουργώντας τη LATAM το «μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Λατινικής Αμερικής». Στο μεταξύ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη σε ποια σύμπραξη θα συμμετάσχει η LATAM καθώς η ΤΑΜ είναι μέλος της «Star Alliance» (BMI, «Lufthansa», SAS, «Air China» κ.ά). Ενώ η LAN στον ανταγωνιστή της «Oneworld» («Iberia», «British Airways», «Qantas» και JAL).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δέκα αστυνομικοί αποτάχθηκαν και διώκονται για την άμεση ανάμειξή τους στη δολοφονική επίθεση κατά των αγωνιζόμενων μαθητών του Ειδικού Αγροτικού Λυκείου στην Αγιοτσινάπα στη νότια μεξικανική επαρχία Γκερέρο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο μαθητών. Οι μαθητές κινητοποιούνται εδώ και καιρό ενάντια στην πολιτική περικοπών για την Παιδεία, που έχει οδηγήσει στη ραγδαία μείωση των θέσεων στο Ειδικό Αγροτικό Λύκειο σε μία από τις πιο φτωχές επαρχίες της χώρας.

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλή και Γερουσία

ΡΩΜΗ.--

Η κυβέρνηση της Ιταλίας του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ζήτησε χτες ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο για την έγκριση των μέτρων λιτότητας ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ (η ψηφοφορία αναμένεται σήμερα), ενώ μέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει υπερψηφιστεί και από τη Γερουσία. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα με αύξηση της συντάξιμης ηλικίας από 65 σε 66 χρόνια για τους άνδρες και από 60 στα 62 χρόνια για τις γυναίκες, αύξηση των απαιτούμενων χρόνων εισφορών σε 41 και 42 για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, «πάγωμα» των συντάξεων από 936 ευρώ και άνω, αύξηση του ΦΠΑ από 21 σε 23%, επιβολή φόρου ακινήτων κ.ά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Χτες εκατοντάδες πυροσβέστες διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ πανεθνική απεργία αναμενόταν να ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αργά χτες το βράδυ.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Δεκάχρονος φέρεται να στραγγάλισε τετράχρονο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Σουηδίας η δολοφονία ενός 4χρονου αγοριού καθώς πίσω από το έγκλημα φαίνεται να βρίσκεται ένα 10χρονο παιδί. Ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι στραγγάλισε το αγοράκι, χωρίς, όμως να έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της δολοφονίας. Ο 4χρονος είχε εξαφανιστεί από την αυλή του σπιτιού του στο χωριό Λιούνγκμπι στις 16 Οκτώβρη και μετά από 59 ημέρες βρέθηκε το πτώμα του. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι την ημέρα της εξαφάνισης του αγοριού, υπήρξε λογομαχία ανάμεσα σε παιδιά σε κοντινό πάρκο. Συνολικά πάνω από 35 αστυνομικοί συμμετείχαν στην έρευνα ενώ ανακρίθηκαν τουλάχιστον 65 παιδιά, ηλικίας 5 έως 15 χρονών. Τέλος, σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, παιδιά κάτω των 15 ετών δε διώκονται ποινικά και τα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ