ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32

«Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης

ο πλαστουργός της νιας ζωής.

Εγώ ΄μαι τέκνο της ανάγκης

κι ώριμο τέκνο της οργής».

Φωτογραφήθηκαν...

Μερικά χρόνια πριν η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ήταν μία από τις εφημερίδες που είχε φροντίσει - με αναλυτικό της μάλιστα ρεπορτάζ - να ενημερώσει το αναγνωστικό της κοινό για τα όσα είχαν διαμειφθεί στη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν.

*

Μόνο που εκείνη η συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν δεν έγινε ποτέ. Εντούτοις η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δεν πτοήθηκε. Το ρεπορτάζ από τη συνάντηση - που δεν έγινε ποτέ (!) - το δημοσίευσε...

***

Εκεί όμως που η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δεν «παίζεται» είναι στα ...ρεπορτάζ της για το ΚΚΕ.

Ενα από τα «κορυφαία» - μέχρι τώρα - ρεπορτάζ της για το ΚΚΕ ήταν εκείνο του 2009, το οποίο σε μια αποθέωση του ψεύδους έφτασε να «ανακαλύψει» μέχρι και «επιστολή μελών και στελεχών του Κόμματος ...κατά της ηγετικής ομάδας».

*

Βέβαια, ούτε τέτοια επιστολή υπήρξε ποτέ, ούτε αποστολείς, ούτε αποδέκτες.

Εντούτοις, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δεν πτοήθηκε. Το ρεπορτάζ από την επιστολή - που δεν υπήρξε ποτέ (!) - το δημοσίευσε...

***

Ακόμα πιο «κορυφαίο» κι από το προηγούμενο, όμως, είναι το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» την περασμένη Κυριακή. Τούτη τη φορά η «εγκυρότητα» της εφημερίδας στο πλαίσιο της μόνιμης αντιΚΚΕ προπαγάνδας της ήταν πιο «αναβαθμισμένη». Γιατί αυτή τη φορά, ως πειστήριο των ισχυρισμών της, η εφημερίδα προσκόμισε και σχετική φωτογραφία...

*

Η φωτογραφία, που είναι του 2009, απεικονίζει - σύμφωνα με την εφημερίδα - τον γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας να παρακάθεται δίπλα στην Αλέκα Παπαρήγα και τον Μ. Μαΐλη κατά την παρουσίαση της Διακήρυξης 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ για τις ευρωεκλογές.

Εκτοτε - κατά το συντάκτη - το ΚΚΕ «απομονώθηκε» και η απόδειξη είναι ότι οι σχέσεις του ΚΚΕ με το κόμμα του εν λόγω ηγέτη διερράγησαν, αφού το ΚΚΕ «τώρα» - κατά την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» - ασκεί κριτική στο ΚΚ Ισπανίας για διαχειριστική γραμμή...

Ας δούμε, όμως, τόσο σε σχέση με το «τώρα», όσο και με το «τότε», αλλά και σε σχέση με το «πάντα», πόση είναι η απόσταση που χωρίζει την αλήθεια από την αντιΚΚΕ μυωπία της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»:

*

α) Ο εικονιζόμενος κομμουνιστής ηγέτης της φωτογραφίας είναι ο Καρμέλο Σουάρες, ο οποίος ουδέποτε διατέλεσε ΓΓ του ΚΚ Ισπανίας, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα...

β) Ο εικονιζόμενος κομμουνιστής ηγέτης είναι ΓΓ της ΚΕ άλλου κόμματος (!) από το κόμμα που ισχυρίζεται η εφημερίδα, και συγκεκριμένα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, με το οποίο το ΚΚΕ έχει πολύ καλές σχέσεις.

γ) Το ΚΚ Ισπανίας, του οποίου μάλιστα ηγέτης αναγορεύτηκε ο ηγέτης άλλου κόμματος, δεν συμμετείχε ποτέ σε εκείνη τη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και ουδέποτε υπέγραψε τη σχετική διακήρυξη.

Συνεπώς, το ΚΚΕ από το 2009 μέχρι «τώρα» δεν άλλαξε - όπως υπονοεί η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και ο συντάκτης της - καμιά γνώμη και καμιά σχετική εκτίμηση για τη διαχειριστική γραμμή που ακολουθεί το ΚΚ Ισπανίας. Ούτε το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας άλλαξε θέσεις.

*

Εντούτοις, τίποτα από τα παραπάνω δεν πτόησαν την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Εκείνη όση διαστρέβλωση ήθελε να δημοσιεύσει τη δημοσίευσε...

Μόνο που πλέον εκτός του γεγονότος ότι η αντιΚουΚουΕδίλα της συγκεκριμένης εφημερίδας ...φωτογραφήθηκε, αποδείχτηκε ότι έχουν στερέψει τόσο πολύ, που πλέον μπροστά στην αποστολή τους να λένε ψέματα για το ΚΚΕ, τα κατασκευάζουν πια και εντελώς στο «ποδάρι»...

*

Ως εκ τούτου δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε «και εις ανώτερα».

Τόσο στα «ρεπορτάζ» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για το ΚΚΕ όσο και στις - εν γένει - «εικαστικές» παρεμβάσεις που τα συνοδεύουν...

Οδηγητής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαν σήμερα πριν τριάντα επτά χρόνια (16/12/1974)

ο Κώστας Βάρναλης, ο «οδηγητής» ποιητής του λαού,

περνούσε στην αιωνιότητα.

***

«- Πια δεν μπορώ! Θα φύγω φτερωτός

στον "ελεύθερον κόσμο του φωτός"!

(Οχι Αφρικα κι Ασία! Καθημερνά

φωτιά κι ατσάλι ο Αθάνατος κερνά.)

*

Θα γεννηθώ ξανά, όπως θέλω, κι όσο

μπορώ και θέλω εγώ να μεγαλώσω!

(Ιδού στάδιον δόξης σου λαμπρόν,

αθάνατη λεξούλα του Καμπρόν!)

*

- Αν απ' εδώ σ' αφήσουν κι αν εκεί

σε δεχτούνε, θ' αλλάξεις φυλακή.

Ανάσα πουθενά του δουλευτή

που προσκυνά, ο φτωχός, να βολευτεί.

*

Χιλιάδες μίλια πέρα, αιώνες πίσω,

φτηνά το κρέας πουλιέται τ' ανθρωπίσο.

Ξέν' οι λαοί στον τόπο τους και δούλοι,

δεν έχουνε πατρίδα, οχτροί και μούλοι!

*

Οπου να πας, ξένος και δούλος, κι όπου

σταθείς, θα χάνεις κάθε αξία τ' ανθρώπου.

Αλλού να γεννηθείς κι αλλού να πας,

παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

*

Πουθενά δε θα μείνεις. Κάθε λίγο

θα παίρνεις το δισάκι σου: "Θα φύγω!"

Οι αλυσίδες σου στο 'να το σακί,

στ' άλλο ο τάφος σου - κι ώρα σου κακή!

*

Τι τα θέλεις φτερά και πλοία κι οδό;

Ο "ελεύθερός σου κόσμος" είν' εδώ.

Κόσμος θανάτου, απάτης και φαλλού!

Ολα τα 'χεις, γιατί να πας αλλού;

(ψιθυριστά)

Αν ζητάς ανθρωπιά και δίκιο νόμο,

δεν είν' εκεί που πας. Ν' αλλάξεις δρόμο!»

*

(Το ποίημα «Ελεύθερος κόσμος» του Κ. Βάρναλη γράφτηκε το 1968 ως απάντηση του «Πόλις» του Καβάφη και συμπεριλαμβάνεται στη μεταθανάτια συλλογή του με τίτλο «Οργή λαού»).

***

Οταν ρωτήθηκε το 1958 για τους διανοούμενους και τις ευθύνες τους απέναντι στα προβλήματα του καιρού τους,

ο ποιητής απάντησε:

*

«Για τους διανοούμενους;

Αλλοι νιώθουν και άλλοι δε νιώθουν την ευθύνη τους. Για τους δεύτερους θα δουλέψει η σκούπα της ιστορίας. Οι πρώτοι δημιουργούν ιστορία.

Θέλεις να δεις ποιοι είναι σήμερα οι σκάρτοι; Κοίτα ψηλά. Εκεί σκαρφαλώνουν οι πίθηκοι...»

Σαν σήμερα

1773 Οι άποικοι της Βοστόνης κάνουν ρεσάλτο σε τρία πλοία και ρίχνουν στη θάλασσα όλο το εγγλέζικο τσάι που προοριζόταν να δασμολογηθεί για λογαριασμό της Αγγλίας, πριν εισαχθεί στη νέα ήπειρο. Το επεισόδιο θεωρείται ως το προανάκρουσμα για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν για την ανεξαρτησία. Τρία χρόνια αργότερα, ένα συνέδριο θα κήρυττε την ανεξαρτησία και την έναρξη του αγώνα ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.

1912 Συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Λονδίνο με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

1920 Σεισμός 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά την επαρχία Γκάνσου της Κίνας και σκοτώνει 180.000 άτομα.

1964 Την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων προτείνει, με μήνυμά του προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Α. Κοσίγκιν.

1974 «Φεύγει» από τη ζωή ο ποιητής του λαού, Κώστας Βάρναλης.

1981 Σε κατάσταση ζωντανών - νεκρών είναι καθηλωμένοι 1.700 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο της Λέρου, καταγγέλλουν 316 επιστήμονες που συμμετέχουν στο Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Κοινωνικής Ψυχιατρικής, το οποίο διεξάγεται στην Ελλάδα.

1995 Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Γαλιλαία, την τέταρτη από τις έξι περιοχές της Δυτικής Οχθης, όπου παραχωρείται αυτονομία στους Παλαιστινίους.

Λεηλασία!

Σωστά υποστηρίζουν οι κυβερνώντες ότι δεν τίθεται - προς ώρας - θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Διότι, στην πραγματικότητα, τούτη την ώρα,

μετά τις μειώσεις, τα χαράτσια, τις αυξήσεις τιμολογίων, το φοροντελίριο και τη λεηλασία,

εκείνο που πλέον τίθεται είναι η ύπαρξη του 6ου, του 7ου και του 8ου μισθού.

Ολοι οι υπόλοιποι μισθοί, από τον 9ο μέχρι και τον 14ο,

έχουν - ήδη - καταργηθεί!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ