ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά και μεγάλους

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό στις 3 και 4 Γενάρη με πλούσιο, ενδιαφέρον και δημιουργικό πρόγραμμα

Με μεγάλη επιτυχία είχαν φιλοξενηθεί και πέρσι εκδηλώσεις για παιδιά στον Περισσό
Με μεγάλη επιτυχία είχαν φιλοξενηθεί και πέρσι εκδηλώσεις για παιδιά στον Περισσό
Μια ξεχωριστή πρόταση για τις γιορτές, για παιδιά και γονείς, για δημιουργία, ψυχαγωγία, επαφή με διάφορες μορφές τέχνης αλλά και προβληματισμό, αποτελεί το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στις 3 και 4 Γενάρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ έρχεται μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι πολιτιστικές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους νέους γονείς που διοργανώθηκαν πέρσι και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές Δημοτικού και, βέβαια, τους γονείς τους.

«Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες στους χώρους δουλειάς, στο σπίτι. Τα μικρά παιδιά βιώνουν και αυτά τα άγχη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική - λαϊκή οικογένεια: Την ανεργία, την απληρωσιά, την ακρίβεια. Απαντάμε με οργάνωση, αγώνα και ταξική ενότητα και αλληλεγγύη για τη δική μας, τη λαϊκή αντεπίθεση! Αυτή είναι η δική μας πρόταση απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα και την τρομοκρατία, σε κάθε προσπάθεια να μας σπρώξουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση». Με αυτά τα λόγια το ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση και σηματοδοτεί και το περιεχόμενο που θέλει να δώσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Οι προετοιμασίες για το διήμερο έχουν ήδη ξεκινήσει και από την εβδομάδα που ξεκινά αύριο, θα απευθυνθεί μια ευρεία πρόσκληση, μέσα από εξορμήσεις σε σχολεία, γειτονιές, παιδικές χαρές και πλατείες.

Το πρόγραμμα του διημέρου


Τρίτη 3 Γενάρη:

10.00 - 13.00 Γιορτινό Εργαστήρι. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν με απλά υλικά (όπως εφημερίδες, όσπρια, χαρτί) τα δικά τους στολίδια, μπάλες, στεφάνια, ημερολόγια και ό,τι άλλο γεννήσει η φαντασία τους.

11.00 Προβολή της ταινίας «Αζούρ και Ασμάρ». Ενα παραμύθι κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2006, μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά, που ασχολείται με το θέμα του ρατσισμού, τη συμφιλίωση διαφορετικών εθνών και φυλών που συμβιώνουν.

12.30 Αφήγηση παραμυθιού «Ο Φασούλας». Πρόκειται για ένα από τα διηγήματα που περιέχονται στη συλλογή «Γεια σου, φίλε» που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή» με θέμα τη μετανάστευση. Για το θέμα θα γίνει και συζήτηση με τα παιδιά.

17.00 - 19.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρου. Τα παιδιά θα φτιάξουν κούκλες με εφημερίδες, ξυλάκια, χαρτί, όσπρια, μαλλί πλεξίματος κ.ά. Θα στήσουν αυτοσχέδιες παραστάσεις στη σκηνή κουκλοθέατρου που θα στηθεί.

18.00 Συζήτηση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά μας για την κρίση». Τα παιδιά βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Ανεργία στην οικογένεια, ακρίβεια και στέρηση ακόμα και των αναγκαίων, κρούσματα υποσιτισμού σε σχολεία, προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των γονιών. Στη συζήτηση θα «πιαστούν» ζητήματα όπως, πώς οι γονείς μπορούν να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν τι συμβαίνει στο σπίτι, στο σχολείο. Να απαντηθούν ζητήματα που απασχολούν κάθε γονιό, όπως «τι μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά;», «πρέπει να τους λέμε την αλήθεια ή τα προστατεύουμε κρύβοντας την πραγματικότητα;».

19.15 Θεατρική παράσταση «Η Ντενεκεδούπολη» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Με γλώσσα προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών και χιούμορ, ιστορίες της Ντενεκεδούπολης θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν τους μικρούς θεατές.

Τετάρτη 4 Γενάρη:

10.00 - 12.00 Μουσικό Εργαστήρι. Τα παιδιά θα φτιάξουν μουσικά όργανα - παιχνίδια. Τα μικρότερα παιδιά θα απασχοληθούν με μουσικοκινητικά παιχνίδια και τα πιο μεγάλα θα στήσουν τη δική τους αυτοσχέδια ορχήστρα.

12.00 Μουσικοθεατρική παράσταση «Το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων» της Ζωής Βαλάση, από την ομάδα χορού της ΚΝΕ. Μία παράσταση μέσα στο πνεύμα των γιορτών, με πολλή μουσική και χορό.

12.30 Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Γνωριμία και αναβίωση εορταστικών εθίμων από διάφορες περιοχής της Ελλάδας, που έχουν σχέση με τους καλικάντζαρους.

Μεγάλη συναυλία «Carmina Graeca»

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας θα παρουσιαστεί σε συναυλία το έργο του πιανίστα και μουσικοσυνθέτη Σαράντη Κασσάρα, «Carmina Graeca». Είναι η μελοποίηση 13 αποσπασμάτων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό Αστρο». Πρόκειται για ένα τρυφερό έργο του μεγάλου ποιητή, γραμμένο για τη γέννηση της κόρης του και για όλα τα παιδιά. «Γιατί δεν είναι, κοριτσάκι, να μάθεις μόνο εκείνο που είσαι, εκείνο που έχεις γίνει. Είναι να γίνεις ό,τι ζητάει η ευτυχία του κόσμου, είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι, την ευτυχία του κόσμου». Οι παραινέσεις στο στίχο αυτό του έργου μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για κάθε γονιό. Εκφράζουν την ανάγκη, όχι μόνο οι ίδιοι να κρατήσουν στάση ανυπακοής στη σημερινή λαίλαπα και διεκδίκησης στη σωστή κατεύθυνση, μακριά από αδιέξοδα, αλλά να διαπαιδαγωγηθούν και τα παιδιά σε μία αγωνιστική στάση ζωής.

Στην παρουσίαση του έργου, που απευθύνεται στους γονείς αλλά έχει στο επίκεντρο τους νέους, θα συμβάλει η παιδική χορωδία και η παιδική - εφηβική συμφωνική ορχήστρα που διευθύνει η βιολίστρια Νίνα Πατρικίδου. Επίσης θα συμμετάσχουν η μεικτή χορωδία «Η Εύγερος» και η χορωδία του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Ρόκκου, καθώς και μια σειρά γνωστών τραγουδιστών. Αποσπάσματα του ποιήματος θα διαβαστούν από την κόρη του ποιητή, Ερη Ρίτσου. Θα γίνει σύντομος χαιρετισμός από την ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ώρα της συναυλίας που θα γίνει στην αίθουσα των εκδηλώσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, θα υπάρχουν δραστηριότητες για να απασχοληθούν στο φουαγιέ τα μικρά παιδιά.

  • Στην αίθουσα που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις, θα υπάρχουν δύο στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, το πρωί, θα τα στολίσουν τα παιδιά γράφοντας ή ζωγραφίζοντας ανάλογα με την ηλικία τους «πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος μας», ανοίγοντας ταυτόχρονα και αντίστοιχη συζήτηση.

Με δεδομένο ότι το βιβλίο αποτελεί μια ενδεδειγμένη πρόταση για δώρο στις γιορτές, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο για μικρούς και μεγάλους. Επίσης θα γίνει ανταλλαγή βιβλίων. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν βιβλία μεταξύ τους φέρνοντας ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους.


Μ. Κ.


Εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Ανάλογες δραστηριότητες τις ημέρες των γιορτών ετοιμάζονται σε διάφορες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα. Περιλαμβάνουν εργαστήρια πηλού και μουσικής, έκθεση ζωγραφικής από παιδιά με θέμα «πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος μας», θεατρική παράσταση από παιδιά με τίτλο «Χριστούγεννα με την κ. Κρίση», παρουσίαση του παραμυθιού ο Τριμάτης και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Σήμερα Κυριακή, στην Καλαμάτα χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και η ΝΟ Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου στις 7 μμ. και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει αφήγηση ενός αστείου χριστουγεννιάτικου παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά, παιδικό εργαστήρι μουσικών οργάνων και χριστουγεννιάτικο μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Σήμερα επίσης, πραγματοποιείται Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά στο Αγρίνιο από τη ΝΟ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Η γιορτή θα γίνει στο στέκι του Εργατικού Κέντρου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι δωρεάν και η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων, αφήγηση παραμυθιού, χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα, εργαστήρι χειροτεχνίας, μουσικά δρώμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ