ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέα συγκέντρωση σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στους εργάτες και τα συνδικάτα του Λεκανοπεδίου

Μαζικό, μαχητικό, αποφασιστικό «παρών» θα δώσουν οι απεργοί χαλυβουργοί έξω από το υπουργείο Εργασίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι με νέα συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της νέας τριμερούς συνάντησης που έχει οριστεί. Κλιμακώνοντας την έμπρακτη συμπαράσταση στους απεργούς, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση.

Οι χαλυβουργοί που κλείνουν σήμερα 52 ημέρες απεργιακού αγώνα, με ατσάλινη ενότητα που δεν κατάφερε τίποτα να τη λυγίσει, προχωρούν στη νέα αυτή κινητοποίηση χωρίς να υποχωρούν από κανένα αίτημά τους: Ανάκληση των 50 απολύσεων και επιστροφή στο εργοστάσιο με σταθερό ωράριο και αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτή είναι άλλωστε η μοναδική απάντηση που δίνουν στην εργοδοσία από την πρώτη στιγμή που τους παρουσίασε τις αντεργατικές αξιώσεις για 5ωρο ή εκ περιτροπής εργασίας με μειώσεις στους μισθούς μέχρι και 40% για να δουλεύουν μέσα στη φωτιά. Και αυτόν τον αγώνα τον κλιμάκωσαν, τον μετέφεραν και σε άλλους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα να ανοίξει δρόμος, ώστε συνολικά η εργατική τάξη να βάλει φραγμό, αλλά και να οργανώσει την αντεπίθεσή της στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες σε επιχειρήσεις και εργοστάσια. Γι' αυτό και η έμπρακτη αλληλεγγύη που συνεχίζουν να εκφράζουν εργάτες από όλη τη χώρα έχει εξαιρετική σημασία: γιατί καταγράφει την ανάγκη και μαζί τη δύναμη της ταξικής ενότητας των εργατών.

Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια της απόφασης - πρότασης της γενική συνέλευσης των εργαζομένων για κήρυξη από τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής 24ωρης παναττικής απεργίας αλληλεγγύης και κλιμάκωσης του αγώνα προστέθηκε και το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής μετά το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, τα οποία καλούν με ανακοίνωσή τους το ΕΚ Αθήνας, να πάρει απόφαση για απεργία.

Ολόπλευρη αλληλεγγύη

Συνεχίστηκε και χτες στο χώρο του εργοστασίου η έκφραση αλληλεγγύης με μαθητές του Γυμνασίου της Μάνδρας να φτάνουν στο χώρο μαζί με εκπαιδευτικούς, φωνάζοντας «Μαθητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» και τον Γιώργο Σιφωνιό, πρόεδρο του σωματείου, να τους λέει: «Για σας αντιστεκόμαστε. Για να έχετε αύριο δουλειά με σταθερά ωράρια και δικαιώματα. Για να μπορούν οι πατεράδες σας να συντηρούν τις οικογένειές τους». Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εξέφρασαν χτες και αντιπροσωπείες από το σωματείο εργαζομένων στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ και τη Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Την αλληλεγγύη του εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία καλλυντικών LOREAL. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης ενισχύει τον αγώνα τους με 2.000 ευρώ. Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, με 500 ευρώ. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, με 125 ευρώ. Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Νομού Λάρισας 200 ευρώ, η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας 300 ευρώ.

Επίσης, ύστερα από κάλεσμα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, κάτοικοι του χωριού συγκέντρωσαν από το υστέρημά τους το ποσό των 358 ευρώ για τις ανάγκες του αγώνα των Χαλυβουργών. Στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου, τα χρήματα (320 ευρώ) που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της καθιερωμένης χριστουγεννιάτικης γιορτής των παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων (ΚΔΑΠ) του Δήμου, στέλνονται για ενίσχυση του αγώνα των Χαλυβουργών.

  • Σήμερα Τετάρτη, η ΝΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης στις 9 το βράδυ, στο γυμναστήριο των ΕΠΑΛ Ευόσμου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για τη στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών.
Τείχος αλληλεγγύης και στη «Λουκίσσα»

Η επίθεση που εξαπολύεται σε κάθε τόπο δουλειάς να «σηκώνει στο πόδι» όλη τη γειτονιά, κάθε λαϊκή οικογένεια

Από τη συμπαράσταση των μαθητών στους εργάτες της ΛΟΥΚΙΣΑ
Από τη συμπαράσταση των μαθητών στους εργάτες της ΛΟΥΚΙΣΑ
Για 15η μέρα συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι (συνολικά δουλεύουν περίπου 50 εργάτες) στην αλουμινοβιομηχανία «Λουκίσα» στο Περιστέρι, συμμετέχοντας μαζικά στην επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων περίπου ενός χρόνου που τους οφείλονται. Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ενώ χτες, εκφράστηκε η μαζική αλληλεγγύη των φορέων της γειτονιάς.

Η εργοδοσία, εντείνοντας την επιθετικότητά της προχτές κάλεσε εκ νέου την αστυνομία, συνεχίζοντας τις μηνύσεις σε βάρος των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση και των μελών του Συνδικάτου που είναι στο πλευρό τους, φτάνοντας συνολικά τις 38 μηνύσεις. «Πρώτα θα κλείσω το δικό σας σπίτι και μετά το δικό μου», καταγγέλλουν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι, ότι τους είπε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας.

Τα ξημερώματα, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, ήταν μαζί με τους εργάτες και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι Περιστερίου του ΚΚΕ. «Απέναντι στο δικό τους μαύρο μέτωπο εμείς δημιουργούμε το δικό μας μέτωπο», επισήμανε ο Γιώργος Καταχανάς από τη Λαϊκή Επιτροπή. Το μεσημέρι, στο χώρο βρέθηκαν οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Περιστερίου με πανό «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας έχουν περάσει από τη Δευτέρα και οι εργάτες της εταιρείας αλουμινοκατασκευών «ΜΥΛΩΝΑΣ - βρίσκεται στην ίδια βιομηχανική περιοχή, στο Περιστέρι - απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων από τον Ιούνη. Χτες, και οι εργάτες του «ΜΥΛΩΝΑ», αλλά και της «ΛΟΥΚΙΣΑ», επισκέφτηκαν οι μεν τους δε, σε ένα δείγμα του κοινού αγώνα που αναπτύσσουν.

Αύριο, Πέμπτη 22 Δεκέμβρη, στις 4 το μεσημέρι η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, διοργανώνουν συγκέντρωση στο εργοστάσιο ΛΟΥΚΙΣΑ και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν σε χώρους εργασίας (ΜΥΛΩΝΑΣ, ΑΛΤΕΡ κ.λ.π.), της περιοχής που βρίσκονται σε κινητοποίηση και θα καταλήξει σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Αντωνίου.

Φοβούνται τις «Χαλυβουργίες»

«Η κατάστασή μας είναι δραματική... Μας χρωστάνε ένα σωρό λεφτά. Σε άλλους χρωστάνε 10.000 μπορεί και 15.000 ευρώ. Σε μένα μόνο χρωστάνε 4.000 με 4.500 ευρώ. Εκεί έχουμε και σωματείο, που το ελέγχει η ΠΑΣΚΕ και το μόνο που μας λένε είναι να κάνουμε υπομονή - και εδώ ακόμη δε μας έχουν δώσει δώρο Χριστουγέννων». Αυτά μας είπε αναγνώστης του «Ρ» και εργαζόμενος στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας που πήρε χτες τηλέφωνο στην εφημερίδα. «Είμαι παντρεμένος με παιδί δύο ετών και γυναίκα, στο ενοίκιο. Μας έχουν τελειώσει, σας λέω. Κι όταν τους λέω να κάνουμε κάτι, ξέρετε τι μου λένε; Μου λένε "φύγε ρε παλιοκομμουνιστή". Και να σας πω κάτι; Δεν είμαι κομμουνιστής. Με το δίκιο είμαι...».

Οι ίδιες δυνάμεις, καθόλου τυχαία, μέσα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ζητάνε «ψυχραιμία» για να μην «τρομάξει» και φύγει ο Ταβουλάρης (σ.σ. ο ιδιοκτήτης) απ' τα ναυπηγεία επικαλούμενος τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Και, ξεπερνώντας κάθε όριο, λένε πως τα ναυπηγεία δε θα γίνουν «Χαλυβουργία»! Δηλαδή, η ΠΑΣΚΕ μοιράζεται τις αγωνίες κάθε Ταβουλάρη και κάθε Μάνεση που φοβούνται μην τυχόν και οι εργάτες οργανωθούν και παλέψουν με ταξική κατεύθυνση, για τις δικές τους ανάγκες. Τέτοιος είναι ο ρόλος τους. Εναν ηρωικό αγώνα που αποτελεί φάρο για το σύνολο της εργατικής τάξης, αυτοί τον αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι»...

Θέλουν να σπείρουν απογοήτευση στους εργάτες, καλώντας τους, στην ουσία, να αποδεχθούν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, να αποδεχθούν την αναδουλειά, να αποδεχθούν την απληρωσιά, να αποδεχθούν τις απολύσεις. Να κάνουν «υπομονή». Μόνο που για τους εργαζόμενους έχει εξαντληθεί η υπομονή. Κάθε μέρα φαίνεται όλο και περισσότερο πως μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα αδιέξοδά τους.


Κ. Τ.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6μ.μ. Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ!

Νότες και τραγούδια αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο περήφανο και ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών θα γεμίσει σήμερα ο χώρος στην πύλη της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο με νέα μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στις 6 το απόγεμα που διοργανώνεται από το σωματείο. Αυτή τη φορά στην εξέδρα που είναι στημένη εδώ και 52 ημέρες έξω από το εργοστάσιο θα ανέβουν και θα τραγουδήσουν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, Μιλτιάδης Πασχαλίδης και το συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα.

Για το γιορτινό τραπέζι των χαλυβουργών

Υλοποιώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους απεργούς για το γιορτινό τους τραπέζι, το ΠΑΜΕ συνεχίζει τη συγκέντρωση χρημάτων γι' αυτό το σκοπό και καλεί συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, εργαζόμενους κλπ. να καταθέτουν χρήματα στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 155/350559-64 και κωδικό ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

Αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, το ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα κι εργαζόμενους στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» όπου θα παραδοθεί στους απεργούς η συγκεντρωμένη βοήθεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ