ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «COLLAZIONE»
Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., η συγκέντρωση συμπαράστασης στον απολυμένο, στην πλατεία Γεωργίου

Την τρομοκρατική απόλυση του Θάνου Παππά, στελέχους του ΜΑΣ και μέλους του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας από την εργοδοσία των καταστημάτων επισιτισμού «Collazione» με αφορμή την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση, καταγγέλλουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ Φυσικού, Η/Υ, Παιδαγωγικού και οι Επιτροπές Ανέργων του ΠΑΜΕ.

Για το λόγο αυτό καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σήμερα Πέμπτη σε συγκέντρωση υπεράσπισης του απολυμένου και άμεσης ανάκλησης της απόλυσης, στις 6.30 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Είναι προκλητικό ότι σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες του επισιτισμού στην Αχαΐα δεν πληρώνονται οι υπερωρίες, οι αργίες και τα νυχτερινά, σύμφωνα με τις προσαυξήσεις που ορίζει ο νόμος. Την ίδια στιγμή, μοιράζονται πρόστιμα σε εργαζομένους, εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους συλλαμβάνονται από τις αστυνομικές αρχές, θέλοντας να σπείρουν τρομοκρατία στους εργαζόμενους του κλάδου και την εργατική τάξη.

Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, καθώς και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους με επιτροπές αγώνα, πυρήνες σε κάθε τόπο δουλειάς, με αποφασιστική ενίσχυση του συνδικάτου τους».

Δίωξη σε βάρος συνδικαλιστή

Δίωξη, εναντίον του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιάννη Τασιούλα, άσκησε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών και τον καλεί να παρουσιαστεί στις Β' Μονομελές Πλειομμελειοδικείο Αθηνών στις 7 Φλεβάρη 2012. Η κατηγορία είναι - σύμφωνα με την κλήτευση - ότι «αρνήθηκε να αποκαλύψει στις αστυνομικές αρχές τα στοιχεία της ταυτότητας συναδέλφου του, μέλους του Συνδικάτου, ο οποίος στις 29/3/2007 οδηγούσε την υπ' αριθμ. ΥΕΡ 217 μοτοσικλέτα του Συνδικάτου στον Πειραιά και σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή διέπραξε σε βάρος του κατασκευαστή της, Μιχαήλ Καραΐσκου, τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης, εξύβρισης με λόγο και έργο».

Στην ουσία, δηλαδή, ζητούν από τον πρόεδρο του Συνδικάτου «να ρουφιανέψει συνάδελφο για να βρεθεί κατηγορούμενος και να δικαστεί με πρόσχημα τις καταγγελίες ενός κατασκευαστή», όπως τονίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο. Να σημειωθεί μάλιστα πως οι καταγγελίες αφορούν μέρα πανεργατικής απεργίας. Το Συνδικάτο τονίζει: «Με στημένες κατηγορίες έχουν στόχο να ανακόψουν τους αγώνες των εργαζομένων, να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη. Τους προειδοποιούμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοιες μεθόδους και από δήθεν "αγανακτισμένους" κατασκευαστές που αναλαμβάνουν δράση για να χτυπήσουν συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σε απολύσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων προχωρούν μεγαλοξενοδόχοι στην Κέρκυρα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η εργοδοσία στο «Corfu Pallas», ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί όλη τη χρονιά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τους αγώνες έχουν κερδίσει εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, «σμπαραλιάζοντας» τις αντεργατικές πρακτικές, προχώρησε σε απολύσεις δύο εργαζομένων. Η μία είναι η Ευγενία Σκέμπρη, μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, υποψήφια στις εκλογές του συνδικάτου, και η δεύτερη απολυμένη είναι εργαζόμενη που ο σύζυγός της επίσης είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ. Σε απολύσεις 6 εργαζομένων προχώρησε και η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «MARBELA», εκ των οποίων οι δυο είναι επίσης υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ σε σχετική της ανακοίνωση καταγγέλλει τις σχεδιασμένες, τρομοκρατικές απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων - συνδικαλιστών στα παραπάνω ξενοδοχεία και ζητάει την άμεση ανάκλησή τους. «Οι απολύσεις αυτές, σημειώνει, έχουν στόχο να τσακίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, χτυπώντας τους πρωτοπόρους του κλάδου. Είναι συνέχεια του οργίου τρομοκρατίας που άσκησε η εργοδοσία όλο το προηγούμενο διάστημα, στους τόπους δουλειάς, για να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι και να δεχτούν την κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Πιέσεις και τρομοκρατία ασκήθηκαν στους ξενοδοχοϋπάλληλους προκειμένου να μη συμμετέχουν στις εκλογές του σωματείου τους. Οι αντιδραστικές μεθοδεύσεις θα βρουν απέναντί τους σύσσωμο τον κλάδο, αλλά και όλους τους εργαζόμενους της Κέρκυρας».

Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις οι νησιώτες

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο λιμάνι της Ικαρίας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο λιμάνι της Ικαρίας
Με δυναμικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι νησιώτες από Ικαρία, Φούρνους και Σάμο τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τους καταδικάζει να ταξιδεύουν με το γέρικο και υποσυντήρητο πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της ΑΝΕΚ, υποβαθμίζοντας ακόμα παραπέρα την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με τον Πειραιά και μεταξύ τους και δίνοντας πλήγμα στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων, αποφάσισαν εξορμήσεις στο λιμάνι του Πειραιά για ενημέρωση του κόσμου και συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αποφάσισαν νέα μπλόκα του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά και στα λιμάνια των νησιών τους.

Οι νησιώτες διεκδικούν: Φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία που θα εξυπηρετούν τα νησιά 365 μέρες το χρόνο. Οχι στην άρση του καμποτάζ, πλοία με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, που αυτό είναι εφικτό μόνο με τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ καταγγέλλει την πρόσφατη παρέμβαση του υφυπουργού Ναυτιλίας, που έφτασε «στο σημείο να καλέσει τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες ...να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, διότι θα μείνουν εντελώς χωρίς καράβι» και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να δυναμώσουν «τον αγώνα τους για να φύγει το σαπιοκάραβο από τη γραμμή» και να αγωνιστούν «για καράβια, αεροπλάνα, τρένα λαϊκή ιδιοκτησία για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Τυρνάβου

Για απαράδεκτες ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων του δήμου που είχαν αποφασίσει για χτες το πρωί να προχωρήσουν σε κατάληψη του αμαξοστασίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Νοέμβρη και το δώρο Χριστουγέννων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας το δήμαρχο Τυρνάβου Νίκο Μαλάκο.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «ο Δήμαρχος Τυρνάβου που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με ένα επιτελείο από όλους τους αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, βρέθηκαν σύσσωμοι στις 6.30 το πρωί στο Αμαξοστάσιο, όχι για να δώσουν τα χρήματα που χρωστάνε στους εργαζόμενους (μισθός Νοεμβρίου και δώρο). Γνωρίζοντας την απόφαση του συνδικάτου και των εργαζόμενων ότι θα προχωρήσουν σε αγωνιστική κινητοποίηση (αποκλεισμός του Αμαξοστασίου και μη αποκομιδή των σκουπιδιών) μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, ήρθαν με τρομοκρατία, εκφοβισμό και τραμπούκικες ενέργειες να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτής της απόφασης». «Καλούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να διεκδικήσουν ανυποχώρητα ό,τι δικαιούνται, τους διαβεβαιώνουμε ότι το συνδικάτο θα είναι δίπλα τους».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απολύσεις στο ΙΚΕΑ

Η οδυνηρή πραγματικότητα που οι εργαζόμενες μητέρες βιώνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς, η καθημερινή επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία, η τρομοκρατία που εντείνεται, η καταπάτηση δικαιωμάτων αποτυπώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στις απολύσεις 7 καθαριστριών στο πολυκατάστημα της ΙΚΕΑ στα Γιάννενα.

Η εταιρεία «Magic Fresh» στην οποία έχει παραχωρηθεί από την ΙΚΕΑ η καθαριότητα του πολυκαταστήματος προχώρησε σε απολύσεις εργαζόμενων γυναικών εκ των οποίων οι 3 είναι μητέρες τριών παιδιών με άνεργους συζύγους. Οι εργαζόμενες που δούλευαν χωρίς ανάσα 6 ημέρες την βδομάδα και πληρώνονταν για 4 ώρες αντί για 8 για να καθαρίσουν καθημερινά μια επιφάνεια 27.000 τ.μ. πετάχθηκαν κακήν κακώς στο δρόμο, όταν ζητήθηκε να καταβληθεί το επίδομα τριτέκνων. Η εργοδοσία αρνήθηκε να το καταβάλει και χωρίς δεύτερη κουβέντα τις πέταξε στο δρόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ