ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Επιτάχυνση» της Δικαιοσύνης προς όφελος του κεφαλαίου

Το πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δίκης, που περιλαμβάνει 120 διατάξεις, παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου. Το κύριο χαρακτηριστικό του πολυνομοσχεδίου είναι ότι προσαρμόζεται η Δικαιοσύνη στις ανάγκες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Τα νομοθετικά μέτρα λαμβάνονται στο όνομα της επιτάχυνσης, σε συνδυασμό με την εισαγωγή θεσμών έμμεσης ιδιωτικοποίησης, όπως αυτός της δικαστικής μεσολάβησης, ενώ κάνει ακόμη πιο απρόσιτη, ακριβή και εχθρική για το λαό τη Δικαιοσύνη.

Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργείται σχηματισμός που θα διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο και τις στρατηγικές επενδύσεις, ώστε οι αποφάσεις να εκδίδονται πολύ σύντομα. Χαρακτηριστικά, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται: «Συγκροτείται ειδικός διατμηματικός σχηματισμός στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εκδίκαση διαφορών που αφορούν στρατηγικές επενδύσεις. Στο σχηματισμό αυτό μετέχει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και δύο αντιπρόεδροι. Οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τη συζήτησή τους».

Επίσης, αυξάνεται περαιτέρω το κόστος της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα δύσκολα να μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «οι διάδικοι μπορούν να ζητήσουν, εντός ορισμένης προθεσμίας, την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο του διοικητικού δικαστηρίου αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ζητείται να εισαχθεί κατ' εξαίρεση στο ακροατήριο. Στην περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο κρίνει ότι ζητήθηκε καταχρηστικώς η εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο, μπορεί να επιβάλει πενταπλάσια δικαστική δαπάνη»!

Ενδεικτικό είναι το ότι ακόμη και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αλλά και της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρότειναν μείωση των παραβόλων από 300 σε 200 ευρώ σε διάφορες διαδικασίες, όπως στην προσφυγή σε εισαγγελέα εφετών στην περίπτωση που αρχειοθετείται η έγκληση.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις καθιερώνεται και διευρύνεται ο θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης, κάτι που οδηγεί σε έμμεση ιδιωτικοποίηση ενός μέρους της Δικαιοσύνης. Τέλος, στο όνομα της επιτάχυνσης γίνονται μια σειρά «εκπτώσεις» στη Δικαιοσύνη και μεταφέρονται υποθέσεις από τα Πολυμελή στα Μονομελή Πρωτοδικεία και κάποιες άλλες από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία, ενώ θεσπίζεται ακόμη και Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για συγκεκριμένα κακουργήματα που δεν τιμωρούνται με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Κύμα κακοκαιρίας

MotionTeam

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χτες τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά. Στην Αττική σημειώθηκαν κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις. Λόγω των ισχυρών ανέμων απαγορεύθηκε το πρωί ο απόπλους των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Το απόγευμα ήρθη το απαγορευτικό από τα παραπάνω λιμάνια. Ωστόσο, για τον Αργοσαρωνικό δεν αναχωρούσαν «δελφίνια», αλλά μόνο συμβατικά πλοία. Κλειστή ήταν η πορθμειακή γραμμή Θάσου - Κεραμωτής, ενώ μόνο κλειστού τύπου πλοία αναχωρούσαν από τη γραμμή Πρίνου - Καβάλας.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο, που είτε ως νοτιάδες χτες, είτε ως βοριάδες την Παρασκευή, θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Οσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νομό Ευρυτανίας, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο.

Από το πρωί ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω της χαμηλής νέφωσης που επικρατεί και δεν επιτρέπει στα αεροσκάφη να προσεγγίζουν το διάδρομο προσγείωσης.

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε κυρίως τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονταν, επίσης, για το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Χορτιάτης, Περιστερά, Λιβάδι, Ασσηρος κ.ά.). Πολλά οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Εγνατία οδό λόγω χιονοθύελλας στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα, στο τμήμα μεταξύ Κοζάνης και Καλαμιών. Στο σημείο βρίσκονταν εκχιονιστικά, αλλά οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς.

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από σήμερα το μεσημέρι και η μέγιστη θερμοκρασία μέχρι και τα Χριστούγεννα αναμένεται να φτάσει τους 11 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη χώρα, αλλά βαθμιαία θα παρουσιάσει ύφεση σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και από το απόγευμα στη βόρεια χώρα.

Σχεδιάζουν να καταργήσουν το Ειρηνοδικείο Καρύστου

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου σχετικά με την επαπειλούμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου κατέθεσε το ΚΚΕ και την υπογράφουν οι βουλευτές Γ. Μαρίνος, Γ. Γκιόκας και Θ. Παφίλης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Μεταφέρουμε την αντίθεση των κατοίκων και των μαζικών φορέων, ιδιαίτερα των δικηγόρων και συμβολαιογράφων της περιοχής Καρύστου της Νότιας Εύβοιας, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Καρύστου.

Το Ειρηνοδικείο καλύπτει όλη την περιοχή της Νότιας Εύβοιας έως τα απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόρο. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργησή του θα επιφέρει από ταλαιπωρία έως και αδυναμία για τη διεκπεραίωση των διαφόρων υποθέσεων των κατοίκων και επαγγελματιών.

Η απόσταση από το Αλιβέρι και την Κύμη που βρίσκονται τα κοντινότερα Ειρηνοδικεία, είναι από 80 έως 110 χιλιόμετρα από την Κάρυστο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τους κατοίκους των χωριών του Κάβο Ντόρο. Η επικίνδυνη κατάσταση του οδικού δικτύου και η ελλιπής συγκοινωνία κάνουν τη μετακίνηση ακόμα πιο χρονοβόρα, με αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης προσέλευσης για την εκδίκαση των υποθέσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος (μετακίνησης και άλλα δικαστικά έξοδα) γίνεται απαγορευτικό για τους κατοίκους της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το Ειρηνοδικείο Καρύστου λειτουργεί πριν το 1940 και εκδίδει κάθε χρόνο εκατοντάδες αποφάσεις για διάφορα θέματα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Ειρηνοδικείου Καρύστου».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΚΥΨΕ χτες στα τραύματά του ο 50χρονος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Ρέθυμνο, ο οποίος φέρεται να αυτοτραυματίστηκε την Τετάρτη κατά τη σύλληψή του, με την κατηγορία ότι ασελγούσε σε βάρος ανήλικων κοριτσιών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψή του, ο δράστης τραυματίστηκε με μαχαίρι στο λαιμό και το στομάχι και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου και φρουρείτο.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ αστυνομική έρευνα στην Καλαμάτα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών για το φόνο ενός μικρού παιδιού, μόλις τριών χρόνων και του πατέρα του. Στο έγκλημα φέρεται να εμπλέκεται συμμορία διακίνησης ναρκωτικών και εκβίασης καταστηματαρχών. Προς το παρόν, έχουν συλληφθεί επτά άτομα - έξι Ελληνες κι ένας Αλβανός - ενώ έχουν εντοπισθεί και κατασχεθεί δύο όπλα, σφαίρες, ποσότητες ναρκωτικών και 4.500 ευρώ.

Παράταση για αυθαίρετα - απόσυρση ΙΧ

Νέα δίμηνη παράταση (μέχρι και τις 28 Φλεβάρη 2012) στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011) ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 140.000 περίπου αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα και έχουν εισπραχθεί από τα χαράτσια «τακτοποίησης» περίπου 88 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι αναμενόμενες εισπράξεις από όσα έχουν δηλωθεί υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σκοπεύουν να παρατείνουν την προθεσμία του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών μέχρι το τέλος του 2012.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για τους μετανάστες εργάτες

Παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Λάρισας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας, απαιτώντας άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των μεταναστών εργατών.

Η χτεσινή παράσταση αποφασίστηκε σε σύσκεψη μεταναστών οικοδόμων που έγινε προχτές το βράδυ, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οι συνθήκες ζωής για τους μετανάστες χειροτερεύουν συνεχώς, ιδιαίτερα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Οσον αφορά στους οικοδόμους τονίστηκε ότι κινδυνεύουν με απέλαση καθώς λόγω της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο, δε συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για τη θεώρηση - ανανέωση της κάρτας παραμονής τους.

Και τονίστηκε πως για το ταξικό εργατικό κίνημα η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών είναι μέρος της εργατικής τάξης, το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο μέρος της, παράγει πλούτο και γι' αυτό ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους πρέπει να είναι κοινός.

Νεκρός στην Εγνατία

Λίγο μετά τις 8.30 χτες το βράδυ έκλεισε η Εγνατία Οδός και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από τη Μακεδονία προς την Ηπειρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης. Επίσης έκλεισε και ο παρακαμπτήριος επαρχιακός δρόμος, Κοίλων - Βατερού Κοζάνης, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν πολλά αυτοκίνητα. Νωρίτερα το πρωί, ένας 77χρονος οδηγός σκοτώθηκε και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν όταν φορτηγό νταλίκα έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί από το χιονιά στην Εγνατία οδό, έξω από την Κοζάνη. Ο άτυχος οδηγός και οι άλλοι δύο είχαν κατέβει από τα αυτοκίνητά τους για να μάθουν τι έγινε και σταμάτησε η κυκλοφορία και να αναζητήσουν διεξόδους διαφυγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ