ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Εργασιακή ομηρία και αγοραία «διεύρυνση»

Παράταση της εργασιακής ομηρίας αποτελεί ουσιαστικά η πρόβλεψη για μετατροπή του 24μήνου του ΠΔ - «Παυλόπουλου» σε 60μηνο για το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την «αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα», το οποίο κατατέθηκε χτες.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ΠΔ - «Παυλόπουλου», με το πέρας 24 μηνών, ο συμβασιούχος απολύεται χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στην ίδια θέση. Εκτός των άλλων τραγικών που προκύπτουν από αυτό το απάνθρωπο νομοθέτημα για τους εργαζόμενους, χάνει και η Αρχαιολογική Υπηρεσία πολύτιμο, εξειδικευμένο προσωπικό για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προς όφελος φυσικά της «αγοράς» που έρχεται να «καλύψει» το τεχνητό κενό. Με το νομοσχέδιο, το 24μηνο μετατρέπεται σε 60μηνο για το επιστημονικό προσωπικό και τους εξειδικευμένους τεχνίτες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ετσι, η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα καταρτίζει και θα χρησιμοποιεί εξειδικευμένο προσωπικό επί πέντε χρόνια - αντί για δύο - και μετά θα το πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο, όπως γίνεται και σήμερα. Πρόκειται, δηλαδή, για «μετάθεση» της εξαθλίωσης, άρα για καθαρό εμπαιγμό της κυβέρνησης έναντι των εργαζομένων. Αναδεικνύεται έτσι ακόμη περισσότερο η αναγκαιότητα του αγωνιστικού καλέσματος του ΠΑΜΕ για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για «εξαπάτηση» των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο συμπληρώνει την παραπάνω αντεργατική πρόβλεψη με δύο ακόμη άρθρα που αφορούν στην «απλούστευση» και τη «διεύρυνση» της εμπλοκής του κεφαλαίου στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: 1) Στο άρθρο 43 «απλουστεύεται» η διαδικασία «δωρεών» για χρηματοδότηση μελετών και εκτέλεσης αρχαιολογικού έργου (!) από «μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα», δηλαδή από φορείς - «μάσκες» του κεφαλαίου. 2) Στο άρθρο 44 ενισχύεται ο αγοραίος προσανατολισμός του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με την προσθήκη εδαφίου, το οποίο ορίζει ότι στις προγραμματικές συμβάσεις «πολιτισμικής ανάπτυξης» μεταξύ της τοπικής διοίκησης και του ΥΠΠΟΤ «μπορούν να συμμετέχουν και σωματεία» με «αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση» για την... «υποβοήθηση» του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Δικαίωμα η δωρεάν μετακίνηση!

Το δικαίωμά τους στη δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς διεκδίκησαν χτες οι σπουδαστές των Ανωτέρων Καλλιτεχνικών Σχολών, μέσω του συλλόγου τους, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί στο ΥΠΠΟΤ. Το υπουργείο «ως αποκλειστικά αρμόδιο για τις Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές, προσθέτει σε εμάς και τις οικογένειές μας άλλο ένα καθημερινό χαράτσι, καθώς δυο μήνες από την έναρξη της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς και ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί τα πάσο από τις σχολές μας», σημείωνε ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου στο κάλεσμά του για την κινητοποίηση.

Οι σπουδαστές, οι οποίοι παρά τη συνεχή βροχή, συσπειρώθηκαν πίσω από το πανό του συλλόγου τους και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα έδωσαν απάντηση στον εμπαιγμό που δέχονται από το υπουργείο Πολιτισμού. Τριμελής αντιπροσωπεία του συλλόγου συναντήθηκε με σύμβουλο του ΥΠΠΟΤ, από τον οποίο όμως δεν έλαβε συγκεκριμένες απαντήσεις. Στους σπουδαστές που πρωτοκόλλησαν, εκ νέου, το αίτημα του συλλόγου προς το ΥΠΠΟΤ, δηλώθηκε ότι θα τους δοθεί απάντηση σε δυο εργάσιμες μέρες.

Οι σπουδαστές απαίτησαν να δοθούν μέχρι τη Δευτέρα τα «πάσο» και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους με την έναρξη της νέας χρονιάς. Ο σύλλογος απαιτεί:

- Να δοθούν δωρεάν «πάσο», τώρα, σε όλους τους σπουδαστές των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών.

- Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, ανέργων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΚΤΕΛ, λεωφορεία, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ).

Ραδιοφωνικά «Επί τόπου "Στροφή"»

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 11 π.μ., στο Β' Πρόγραμμα της ΕΡΤ (103,7), η εκπομπή, με τίτλο «Επί τόπου Στροφή», θα αφορά στα «Μικρά θαύματα και τα εφηβικά όνειρα της "Στροφής"». Πρόκειται για μια γιορτινή εκπομπή αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης, ελπίδας, αισιοδοξίας, Χριστουγέννων για τα παιδιά της «Στροφής», προβολής και στήριξης των στόχων και του έργο του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (www.kethea-strofi.gr).

Κάλαντα, χριστουγεννιάτικα στολίδια, δώρα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ένα φωτεινό αστέρι για ένα καλύτερο αύριο, με τα παιδιά της «ΣΤΡΟΦΗΣ», τους γονείς και τους θεραπευτές τους, που για μια ώρα θα «ταξιδέψουν» τους ακρατές, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες στη δική τους «Βηθλεέμ», όπου ξαναγεννήθηκαν, ξαναβρήκαν τα όνειρα, το νόημα, την αξία, τη χαρά της ζωής, της δικής τους ζωής.

Μαζί με τα παιδιά, τους γονείς και τους θεραπευτές της «Στροφής», θα είναι μέσω μηνυμάτων τους και οι έφηβοι κρατούμενοι, πρώην χρήστες ναρκωτικών του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, αφού και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ υποστηρίζει καθημερινά τα παιδιά αυτά, με τις Ομάδες Συμβουλευτικής που υλοποιούνται στο κατάστημα κράτησης.

Αυτά τα Χριστούγεννα, αξίζει να ακούσουμε τη «ΣΤΡΟΦΗ», που προσφέρει τα πιο πολύτιμα, τα πιο ουσιαστικά δώρα της. Παραγωγός εκπομπής: Γιάννα Τριανταφύλλη. Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες και για άλλες ανακοινώσεις στο τηλέφωνο: 210 8822.122, ή στους παρακάτω ιστοτόπους: www.kethea-strofi.gr. www.facebook.com/ketheastrofi. www.twitter.com/ketheastrofi.

Ανατρεπτικό ροκ

Εκρηκτική ενέργεια από αύριο (24/12), στην «Αρχιτεκτονική» (Ελασιδών 6, Γκάζι - από Πειραιώς 116 δεξιά, τηλ. 210-3420842). Επί σκηνής, ο μεγάλος ρόκερ Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ηλεκτρίζει τη διάθεση και δίνει ρυθμό στις ανησυχίες. Δυναμισμός, διαλεχτά τραγούδια, διαφορετικότητα συνθέτουν ένα ανατρεπτικό ροκ πρόγραμμα. Με τον Β. Παπακωνσταντίνου εμφανίζονται τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και η Τάνια Κικίδη, με ερμηνείες γεμάτες ένταση και πάθος. Στην ορχήστρα οι μουσικοί: Αντρέας Αποστόλου, Βαγγέλης Πατεράκης, Στέφανος Δημητρίου, Γιάννης Αυγέρης, Mary Brozi. Πρόγραμμα: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο (11μμ).

Στο θέατρο «Λαμπέτη»

Ενας πολιτικός παραληρεί, ένα ζευγάρι μηχανεύεται απίθανους τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση και κωμικά στιγμιότυπα της μνημονιακής ...Αθήνας, συμβαίνουν στην επίκαιρη επιθεώρηση των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Ζείτε παίδες Ελλήνων» στο θέατρο «Λαμπέτη» με τους: Αβα Γαλανοπούλου, Κώστα Κόκλα, Ρένια Λουιζίδου, Μπέσυ Μάλφα, Κατιάνα Μπαλανίκα, Χρήστο Σιμαρδάνη, Μαρία Φιλίππου κ.ά. Στην επίσημη πρεμιέρα (20/12) παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι οποίοι μετά το τέλος της παράστασης συνεχάρησαν όλους τους συντελεστές της.

«Η νίκη» στο Εθνικό

Στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανεβάστηκε προχτές «Η νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Στο έργο αυτό, που αποτελεί σημαντικό σταθμό στην εργογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη, μιας από τις σπουδαιότερες φωνές της μεταπολιτευτικής ελληνικής δραματουργίας, η έννοια του «ξένου» αντανακλάται σε μια ελληνική οικογένεια της εργατικής τάξης.

Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα γερμανικό βιομηχανικό προάστιο, όπου μεταναστεύει μια βασανισμένη ελληνική οικογένεια, με συσσωρευμένες τις ατομικές και συλλογικές δοκιμασίες στις αποσκευές της. Το οδοιπορικό αυτής της οικογένειας ξεκινά από το γενέθλιο τόπο, την ορεινή μακεδονική γη, για να καταλήξει στη Γερμανία του 1960. Οι διάλογοι είναι αφαιρετικοί, ενώ οι μονόλογοι έχουν μια «ποιητική» απόχρωση, καθώς το παρελθόν συνδέεται και συγχέεται με το παρόν.

Σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης, μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αργύρης Πανταζάρας.

Ρεμπέτικα και λαϊκά

Ο Βαγγέλης Κορακάκης προσφέρει όμορφες βραδιές στη «Μαγιοπούλα» (Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, Καισαριανή, 210 7214934). Παρουσιάζει τραγούδια του και ανθολόγιο των σημαντικότερων συνθετών του λαϊκού τραγουδιού. Μαζί του ο γιος του Βασίλης, η Ελένη Καπηλίδου κ.ά. Πρόγραμμα: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (βράδυ), Κυριακή (μεσημέρι).

  • «Γυναικεία υπόθεση» οι Παρασκευές και τα Σάββατα (11μμ) στα «Εννέα Ογδοα» (Λ. Αλεξάνδρας 40, 210 8235841). Οι Θεοδοσία Στίγκα, Νάντια Καραγιάννη και Αφεντούλα Ραζέλη τραγουδούν αξέχαστα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
  • Στον ίδιο χώρο, κάθε Δευτέρα, Τρίτη (10.30μμ), οι Αγγελος Διονυσίου, Στέλιος Διονυσίου, Γιώργος Δασκουλίδης και Μαρία Σπυροπούλου παρουσιάζουν μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια που σφράγισε η χαρακτηριστική ερμηνεία του Στράτου Διονυσίου.
  • Ρεμπέτικα, παλιά και σύγχρονα λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά, παρουσιάζει η Μαριώ, στις «Διαδρομές» (Πατησίων 208 - στάση Καλλιφρονά). Μαζί της τραγουδούν η Ζωή Παπαδοπούλου και η Χριστιάνα Γαλιάτσου.
  • Κάθε Σάββατο (11μμ, ελεύθερη είσοδος), ο τραγουδοποιός Παντελής Αμπαζής και ο ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου παρουσιάζουν το μουσικό πρόγραμμα «Εξω καρδιά! - Ντεμοντέρνο Θέατρο Τραγουδιών», στο «Bar 2» (πλ. Εξαρχείων).

Την Κυριακή 1/1 θα δοθεί η τελευταία παράσταση του έργου «Ο συγγραφέας» του Τιμ Κράουτς, στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Το έργο μιλά για τη βία, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και την ευθύνη του ηδονοβλεψία της βίας. Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Παντελής Δεντάκης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής. Παραστάσεις Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ., Κυριακή 7.30 μ.μ. Παράσταση θα δοθεί και στις 26/12 (9 μ.μ.). Αργία: Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ