ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Ανταλλαγή προειδοποιήσεων για τα στενά του Ορμούζ

Από γυμνάσια του ιρανικού ναυτικού στη θάλασσα του Ομάν
Από γυμνάσια του ιρανικού ναυτικού στη θάλασσα του Ομάν
TΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης μετά την προειδοποίηση της ιρανικής ηγεσίας ότι θα «κλείσει» τα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που επιβληθούν σε βάρος της κυρώσεις που θα απαγορεύουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Στις προειδοποιήσεις έσπευσε ν' απαντήσει το αμερικανικό Πεντάγωνο, καθιστώντας σαφές ότι «δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός ένας αποκλεισμός των Στενών».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, υπογράμμισε ότι η ομαλή ναυσιπλοΐα από τα στενά του Ορμούζ είναι «εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για την οικονομία των χωρών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, και πολλών ακόμη». Γι' αυτούς τους λόγους, κατέστησε σαφές ο Λιτλ, δεν θα επιτραπεί «να κλείσουν ούτε λεπτό τα στενά του Ορμούζ». Απόλυτη «ετοιμότητα να αποτρέψει την οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια» εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του 5ου αμερικανικού στόλου, που έχει την έδρα του στο σχετικά κοντινό Μπαχρέιν.

Η ιρανική πλευρά, από την άλλη, επέμεινε στη στάση της. Μετά τον αντιπρόεδρο, στο ζήτημα αναφέρθηκε, χτες, και ο αρχηγός του ιρανικού ναυτικού, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά εύκολο» το στόχο του αποκλεισμού των Στενών. Τις μέρες αυτές, το ιρανικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί 10ήμερα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή των στενών του Ορμούζ, τα οποία, όμως, επεκτείνονται μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό ακόμη και μέχρι τη θάλασσα του Αντεν, στα ανοιχτά της Υεμένης, νοτίως της αραβικής χερσονήσου.

Από τα στενά του Ορμούζ διακινούνται καθημερινά περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής. Η ιρανική ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κυμαίνεται στα 4 εκατομμύρια βαρέλια. Σαουδάραβες αξιωματούχοι, αλλά και διπλωμάτες του ΟΠΕΚ, διέρρεαν ότι οι σαουδαραβικές αρχές προετοιμάζονται και είναι σε θέση να καλύψουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης σε περίπτωση που το Ιράν υλοποιήσει την απειλή του.

Η σαουδαραβική καθημερινή παραγωγή είναι 10 εκατομμύρια βαρέλια και έχει τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 εκατομμύρια. Πάντως, γεγονός είναι ότι ακόμη και μια πρόσκαιρη διακοπή της ναυσιπλοΐας από τα στενά του Ορμούζ θα προκαλέσει τεράστιους κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και στενών συμμάχων του Ιράν, όπως η Κίνα που προμηθεύεται τεράστιες πετρελαϊκές ποσότητες από την Τεχεράνη.

ΣΥΡΙΑ
Δεύτερη ημέρα των παρατηρητών στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε συνοικίες της πόλης Χομς βρέθηκε, χτες, η μία ομάδα των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου με τον επικεφαλής όλης της αποστολής, τον βετεράνο στρατηγό Σουδανό Μουχάμαντ Αχμαντ Μουστάφα αλ Ντάμπι. Τόσο τα επίσημα συριακά ΜΜΕ όσο και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από πηγές προσκείμενες σε αντικαθεστωτικές δυνάμεις, δείχνουν τόσο τον αλ Ντάμπι, αλλά και όλη την ομάδα να περπατά σε δρόμους συνοικιών της Χομς και να συνομιλεί με κατοίκους.

Εκπρόσωπος των Αράβων παρατηρητών υποστήριζε ότι, μέχρι στιγμής, οι συριακές αρχές συνεργάζονται χωρίς να προβάλλουν εμπόδια στους παρατηρητές και χαρακτήριζε «μη βαθιά ανησυχητικά τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές». Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από το Εθνικό Συμβούλιο, που στήθηκε στην Τουρκία μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες και εκφράζει κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τις φίλα προσκείμενες σε αυτούς πολιτικές δυνάμεις. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου εξέφρασε «φόβους» ότι η παρουσία των παρατηρητών «είναι φάρσα με στόχο να αποπροσανατολίσει», εκτιμώντας ότι «η αντιπροσωπεία δεν έχει ούτε τη δικαιοδοσία, ούτε την εξουσία, ούτε το στόχο να κάνει κάτι πραγματικά». Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, εκτίμησε ότι η αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου, εφόσον ολοκληρώσει ομαλά την αποστολή της, «θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστη τη λήψη επιπλέον μέτρων από τον ΟΗΕ».

Κατά το Συμβούλιο και άλλες αντικαθεστωτικές πηγές, η στάση των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου έχει απογοητεύσει και τον κόσμο, γι' αυτό και τουλάχιστον σε μία συνοικία, στο Μπάμπαμ Αμρ, αρκετοί κάτοικοι αρνήθηκαν να μιλήσουν στην αντιπροσωπεία επειδή συνοδευόταν από αυτοκίνητα του στρατού για ασφάλεια. Η πληροφορία αυτή δε διασταυρώνεται από άλλη πηγή, ούτε οι πληροφορίες που μιλούν για καταστολή μεγάλης διαδήλωσης στη Χάμα με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.

Οι συριακές αρχές, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχαν επιβεβαιώσει ούτε την ενέδρα σε βάρος δυνάμεων του στρατού που είχαν στήσει ένοπλοι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες, στη νότια επαρχία της Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στρατιωτική αυτοκινητοπομπή δέχεται σφοδρά πυρά και τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες σκοτώνονται.

Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η απελευθέρωση 755 συλληφθέντων, στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. Οι συριακές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι συλληφθέντες, συνολικά, είναι πολύ περισσότεροι από όσοι αναγνωρίζονται επισήμως.

Οι παρατηρητές είναι 60 και έχουν μοιραστεί σε πέντε ομάδες οι οποίες είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν τις περιοχές Χάμα, Χομς, Ντεράα, Ιντλίμπ, Χαλέπι. Εκτός από το κεντρικό κλιμάκιο που βρίσκεται στη Χομς, δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι άλλοι παρατηρητές ούτε για το χρονοδιάγραμμα των επισκέψεών τους.

ΙΣΡΑΗΛ
Εποικισμοί και υπερορθόδοξοι Εβραίοι πυροδοτούν ένταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε νέες προκλήσεις προχωρούν οι ισραηλινές αρχές, δρομολογώντας επεκτάσεις εποικισμών και ανεγέρσεις νέων κατασκευών σε παλαιστινιακά κατειλημμένα εδάφη της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης. Χτες, μόνο, ανακοινώθηκαν δύο τέτοιες αποφάσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να δώσει έγκριση για κατασκευή τουριστικού κέντρου, με εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης, χώρων αναψυχής κλπ., αλλά και θρησκευτικού τύπου λουτρά, στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στο Σιλουάν κατοικούν 40.000 Παλαιστίνιοι και οι διαξιφισμοί με τους εκατοντάδες εποίκους που έχουν εγκατασταθεί στο ίδιο σημείο είναι καθημερινοί.

Την ανέγερση του συγκεκριμένου τουριστικού κέντρου προωθεί η εθνικιστική εποικιστική οργάνωση Elad, η οποία έχει αναλάβει μεγάλο μέρος και του κόστους της ανέγερσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση θέτει ως επίσημο στόχο της την ενίσχυση με κάθε τρόπο της παρουσίας των Εβραίων σε περιοχές που κατοικούν Παλαιστίνιοι.

Σχεδόν παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές αρχές εγκρίνουν την ανέγερση 130 επιπλέον κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και «νομιμοποιούν» έναν απομακρυσμένο εποικισμό, τον Ραμάτ Γκιλάντ, κοντά στη Νάμπλους, στη Δυτική Οχθη. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε, με ενθουσιασμό, το εποικιστικό συμβούλιο Yesha. Αντίθετα, έντονα αντέδρασαν όχι μόνοι οι Παλαιστίνιοι, αλλά και οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, που κατήγγειλαν την ισραηλινή κυβέρνηση για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά και για απροκάλυπτη υιοθέτηση «εποικιστικής λογικής και απόψεων».

Συνεχίζεται η ένταση με τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Νέα περιστατικά επιθετικότητας κατά κοσμικών ή μετριοπαθών θρησκευόμενων Εβραίων από ακραίους έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα εντείνοντας την, ήδη, τεταμένη ατμόσφαιρα. Λίγες ώρες μετά τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπέιτ Σέμες, όπου είχε καταγγελθεί προπηλακισμός ενός 8χρονου κοριτσιού από υπερορθόδοξους λόγω του ότι δεν ήταν «ντυμένο αρκετά αυστηρά», αλλά και η προσπάθεια επιβολής χωριστών δρόμων και πεζοδρομιών για τα δύο φύλα, μια νεαρή κατήγγειλε επίσης τον προπηλακισμό της.

Η Ντόρον Ματαλόν, που υπηρετεί τη στρατιωτική της θητεία, δέχτηκε χυδαία φραστική επίθεση από υπερορθόδοξο Εβραίο μέσα σε λεωφορείο επειδή αρνήθηκε να περάσει στα πίσω καθίσματα όπως την διέταξε επειδή είναι γυναίκα. Ο δράστης συνελήφθη, αλλά η καταγγελία αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που σημειώνονται καθημερινά και έχουν πυροδοτήσει σημάδια βαθύτατου διχασμού στην ισραηλινή κοινωνία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αποδέχεται το γραφείο Ταλιμπάν ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την πρόθεσή του να υποστηρίξει το άνοιγμα γραφείου που θα εκπροσωπεί τους Ταλιμπάν στο Κατάρ, εξέφρασε χτες ο εγκάθετος των κατοχικών δυνάμεων Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Το γραφείο ιδρύεται με το πρόσχημα της προώθησης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» για την «εθνική συμφιλίωση» με τους Ταλιμπάν.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το Αφγανιστάν ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Κατάρ με αφορμή τις συνομιλίες για το γραφείο των Ταλιμπάν, με την Καμπούλ να κατηγορεί το Κατάρ, για μυστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, χωρίς τη συμμετοχή του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς η συμφωνία Κίνας και Αφγανιστάν, για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή Αμού Νταριά, μετά και την επικύρωσή της από την Κίνα. Η Εθνική Πετρελαϊακή Εταιρεία της Κίνας αναμένεται να μεταφέρει το σχετικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν εντός ενός μήνα, αποδεικνύοντας ότι διεκδικεί με επιτυχία συμβόλαια στην επόμενη μέρα του πολέμου στο Αφγανιστάν, προσδοκώντας στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στη δικαστική αίθουσα, πάλι, ο Μουμπάρακ

KAΪΡΟ.--

Στη δικαστική αίθουσα, πάνω σε ιατρικό φορείο, μεταφέρθηκε χτες, και πάλι, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των δύο γιων του, του πρώην υπουργού Εσωτερικών αλλά και άλλων αξιωματούχων της αστυνομίας πίσω από το σιδερένιο κλουβί εντός του οποίου βρίσκεται το εδώλιο. Ο Μουμπάρακ και οι υπόλοιποι κατηγορούνται για τη δολοφονία των περίπου 800 διαδηλωτών, στις αρχές του χρόνου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εκδίωξή του από την εξουσία, αλλά και για σειρά υποθέσεων διαφθοράς. Η νέα συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 2 Γενάρη.

Λόγω των πολλών παραμέτρων του κατηγορητηρίου αλλά και του ατελείωτου καταλόγου των μαρτύρων, που έχουν καλέσει τόσο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων όσο και η Εισαγγελία, υπάρχει σοβαρή περίπτωση η δίκη να κρατήσει μήνες ή ακόμη και χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα πυροδοτεί εντάσεις για καιρό ακόμη. Ο Μουμπάρακ, που έχει κριθεί προφυλακιστέος, κρατείται φρουρούμενος σε νοσοκομείο του Καϊρου, καθώς οι γιατροί του υποστηρίζουν ότι έχει καρδιακά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ