ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Απορρίφθηκε η έκδοση του Σιν Γκάρλαντ στις ΗΠΑ

«Πρώτη νίκη» χαρακτηρίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δουβλίνου το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας καλεί όμως σε επαγρύπνηση

Ο 77χρονος Ιρλανδός αγωνιστής
Ο 77χρονος Ιρλανδός αγωνιστής
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δουβλίνου απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για έκδοση του Σιν Γκάρλαντ, πρώην προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας και νυν μέλους της Κεντρικής Επιτροπής. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 21 Δεκέμβρη χωρίς να δοθεί το πλήρες σκεπτικό. Το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας την χαρακτηρίζει «ως μια πρώτη νίκη, του Γκάρλαντ, του Κόμματος και όλων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων του κόσμου», «πλήγμα για τις ΗΠΑ και τη χαλκευμένη προβοκατόρικη και αντικομμουνιστική ρητορική που χαρακτηρίζει την πολιτική δίωξη του συντρόφου Γκάρλαντ, που συνεχίζει να χρησιμοποιείται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να διώκει και τρομοκρατεί εκείνους που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για τα εργατικά δικαιώματα».

Θυμίζουμε ότι ο Ιρλανδός αγωνιστής (γεννηθείς το 1934) με πλούσια δράση στο λαϊκό κίνημα είχε συλληφθεί στο Μπέλφαστ τον Οκτώβρη του 2005 με την κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του αμερικανικού δολαρίου» (ως δήθεν διακινητής πλαστών δολαρίων) και από την πρώτη στιγμή η σύλληψή του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από εκατοντάδες οργανώσεις και αγωνιστές από όλο τον κόσμο.

Το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, στην ανακοίνωσή του για την απόφαση του δικαστηρίου, σημειώνει επίσης ότι: «Παρά την πρώτη νίκη δεν πρέπει να ελαττωθεί η επαγρύπνηση, καθώς το ιρλανδικό κράτος μπορεί να εφεσιβάλει την τελική απόφαση που αναμένεται τον Γενάρη του 2012» και προσθέτει: «Είναι βέβαιο ότι οι αμερικανικές αρχές θα συνεχίζουν τις προσπάθειες να φύγει ο σ. Γκάρλαντ από τη δικαιοδοσία της ιρλανδικής δικαιοσύνης, ειδικά όταν ζούμε σε μια περίοδο έξαρσης της αντικομμουνιστικής υστερίας στην Ευρώπη και αλλού και συκοφάντησης του σοσιαλισμού».

Το ΚΚΕ στο πλευρό του Ιρλανδού αγωνιστή

Από τη διαμαρτυρία που διοργάνωσε το ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2005 κατά της σύλληψης Γκάρλαντ
Από τη διαμαρτυρία που διοργάνωσε το ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2005 κατά της σύλληψης Γκάρλαντ
Το ΚΚΕ, από την αρχή, είχε σταθεί στο πλευρό του Ιρλανδού αγωνιστή, είχε καταγγείλει την πολιτική δίωξη, είχε προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων και στη διοργάνωση συγκεντρώσεων αλληλεγγύης στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Σε πρόσφατη επιστολή αλληλεγγύης του ΚΚΕ που έστειλε εκ μέρους του, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ στο Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, επισημαίνεται: «Η δίωξη αυτή θεσμοποιεί την υλοποίηση των λεγόμενων "αντιτρομοκρατικών νόμων" της ΕΕ και τις συμφωνίες ΕΕ - ΗΠΑ, με στόχο να τρομοκρατήσουν τους λαούς και να καταστείλουν τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και με σταθερό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας και τον διωκόμενο ηγέτη του. Η κατάρρευση των κατηγοριών και η δικαίωση του συντρόφου αναδεικνύει ότι η πάλη των λαών μπορεί να εμποδίσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί και θα έχει ως τελική κατάληξη την ανατροπή της εξουσίας των αστών».

ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
Καταγγέλλει απαγόρευση εκδήλωσης αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους

Την απαγόρευση προγραμματισμένης εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο της Χάιφα, του τμήματος νεολαίας του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα» «Χαντάς» (μετώπου όπου βασικός κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ) με θέμα την επέτειο τριών χρόνων από την ισραηλινή αιματηρή εισβολή «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι» στη Γάζα, καταγγέλλει το Κόμμα με ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, το ΚΚ Ισραήλ σημειώνει:

«Το Πανεπιστήμιο της Χάιφα αποφάσισε ν' ακυρώσει συζήτηση με θέμα την τρίτη επέτειο της δολοφονικής εισβολής στη Γάζα, που στην ισραηλινή κοινή γνώμη είναι γνωστή ως "Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι", η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα (σ.σ. χθες) ) από το φοιτητικό τμήμα του "Χαντάς". Οι διοργανωτές έγραφαν στην πρόσκληση για την εκδήλωση, ότι το Ισραήλ διέπραξε σφαγή στο πλαίσιο μιας φασιστικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η πρόσκληση, που διανεμήθηκε γύρω από το χώρο του Πανεπιστημίου, ανέφερε συγκεκριμένα: "Για να τιμήσει την τρίτη επέτειο από την φασιστική Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι κατά της Γάζας, κατά την οποία εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αδιακρίτως, και σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστινίους που ζουν επί χρόνια υπό απάνθρωπο κλοιό στη Γάζα, οι φοιτητές του Χαντάς έχουν την τιμή να σας καλέσουν σε μια μεγάλη εκδήλωση για τον πόλεμο και την σφαγή στη Γάζα".

Ωρες αργότερα, δεξιοί φοιτητές ενημέρωσαν τον Τύπο σχετικά με την εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει, και το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την απόφασή του να την ακυρώσει υποστηρίζοντας ότι "εντοπίστηκε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο αρχικό αίτημα που διατυπώθηκε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και στο τελικό της περιεχόμενο, όπως αποτυπώνεται στα φυλλάδια που μοιράστηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου την Τρίτη". Ο Γιούρι Βέλτμαν, μέλος του φοιτητικού τμήματος του "Χαντάς", απάντησε ότι "η ακύρωση της εκδήλωσης αποτελεί υποχώρηση στην επιθετικότητα των ακροδεξιών και της Φοιτητικής Ενωσης, που προκάλεσαν αναταραχή από το τίποτε επειδή διαφωνούν με τη δική μας θέση. Οι απόψεις που επρόκειτο να παρουσιαστούν στην εκδήλωση είναι νόμιμες. Στο Ισραήλ, είναι νόμιμο να είναι κανείς αντίθετος με μια επιχείρηση που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση και να την κατακρίνει με σφοδρό τρόπο. Ο οποιοσδήποτε αρνείται το δικαίωμά μας να το κάνουμε αυτό, δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της ελευθερίας της έκφρασης ή την έννοια της δημοκρατίας».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Υστατος αποχαιρετισμός στον Κιμ Γιονγκ Ιλ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Το τελευταίο αντίο στον ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ Ιλ είπαν χτες εκατομμύρια Βορειοκορεάτες παρακολουθώντας τη νεκρική πομπή και την επικήδεια τελετή στη χιονισμένη και παγωμένη πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγιάνγκ.

Της νεκρικής πομπής προηγούνταν μία μαύρη λιμουζίνα που μετέφερε πορτρέτο του αποθανόντος προέδρου, ακολουθούσε άλλη που μετέφερε μία τεράστια λευκή ανθοδέσμη και στη συνέχεια ακολουθούμε η νεκροφόρα, δεξιά της οποίας βάδιζε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο τρίτος και νεότερος από τους γιους του πρώην προέδρου που αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα της χώρας. Αριστερά της νεκροφόρας πορεύονταν ένστολοι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι με πρώτο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ρι Γιονγκ-Χο. Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου από ανακοπή σε ηλικία 69 ετών. Ηγήθηκε της χώρας μετά το θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ ιλ-Σουνγκ το 1994.

ΤΣΕΧΙΑ
Προκαταρκτική εξέταση για τον πρόεδρο του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

ΠΡΑΓΑ.--

Προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε η αστυνομία της Τσεχίας μετά από εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Γίρι Ποσπίσιλ σχετικά με το συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, Βόιτεχ Φιλίπ, με αφορμή το θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο Τσέχος υπουργός ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν αν ο Φιλίπ παραβίασε το νόμο εκφράζοντας τη συμπάθειά του για ένα κράτος, που, όπως υποστήριξε, «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες». Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για παραβίαση του νόμου - κάτι που φαίνεται απίθανο σύμφωνα με νομικούς - ο Φιλίπ ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών χρόνων...

Απαντώντας, ο Φιλίπ δήλωσε πως δεν βλέπει τίποτα λάθος στην κίνησή του. «Η Τσεχική Δημοκρατία έχει διπλωματικές σχέσεις με τη ΛΔ Κορέας. Εστειλα απλά ένα συλλυπητήριο μήνυμα και δεν βλέπω τίποτα παράξενο σ' αυτό. Με τον ίδιο τρόπο τήρησα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βάτσλαβ Χάβελ», δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα «Lidove noviny».

Ανεξάρτητα από την όποια κριτική στάση, μπορεί να έχει κανείς για το συγκεκριμένο κόμμα, η συγκεκριμένη ενέργεια της τσεχικής κυβέρνησης εντάσσεται στη αντικομμουνιστική εκστρατεία που διεξάγουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Τσεχία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυρίως τις πρώην σοσιαλιστικές - και την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ