ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια ξεχωριστή γιορτή για παιδιά και μεγάλους

Στις 3 και 4 Γενάρη στον Περισσό με δωρεάν είσοδο

...και φροντισμένες παραστάσεις στο πρόγραμμα της διήμερης γιορτής
...και φροντισμένες παραστάσεις στο πρόγραμμα της διήμερης γιορτής
Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι προετοιμασίες για το διήμερο πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ για παιδιά και μεγάλους που πραγματοποιεί το ΚΚΕ στις 3 και 4 Γενάρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η είσοδος είναι ελεύθερη και προσκεκλημένοι σε αυτή τη γιορτή είναι παιδιά και γονείς που θα έχουν μια ευκαιρία να περάσουν ώρες χαράς, δημιουργίας, συζήτησης πάνω στα κοινά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, επαφής με διάφορες μορφές τέχνης.

Το πρόγραμμα του διημέρου έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες των παιδιών. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν βιβλία φέρνοντας ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους. Παράλληλα στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο για μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

Τρίτη 3 Γενάρη:

10.00 - 13.00 Γιορτινό Εργαστήρι.

11.00 Προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Αζούρ και Ασμάρ».

12.30 Αφήγηση παραμυθιού «Ο Φασούλας», από τη συλλογή «Γεια σου, φίλε» που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή» με θέμα τη μετανάστευση. Για το θέμα θα γίνει και συζήτηση με τα παιδιά.

17.00 - 19.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρου.

18.00 Συζήτηση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά μας για την κρίση».

19.15 Θεατρική παράσταση «Η Ντενεκεδούπολη» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Δημιουργικές δραστηριότητες...
Δημιουργικές δραστηριότητες...
Τετάρτη 4 Γενάρη:

10.00 - 12.00 Μουσικό Εργαστήρι.

12.00 Μουσικοθεατρική παράσταση «Το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων», της Ζωής Βαλάση, από την ομάδα χορού της ΚΝΕ.

12.30 Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Γνωριμία και αναβίωση εορταστικών εθίμων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα παρουσιαστεί σε συναυλία το έργο του πιανίστα και μουσικοσυνθέτη Σαράντη Κασσάρα «Carmina Greca», η μελοποίηση 13 αποσπασμάτων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό Αστρο» που γράφτηκε για τη γέννηση της κόρης του και για όλα τα παιδιά. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της παιδικής χορωδίας Τυπάλδου και της παιδικής - εφηβικής συμφωνικής ορχήστρας που διευθύνει η βιολίστρια Νίνα Πατρικίδου, της μεικτής χορωδίας «Η Εύγερος» και της χορωδίας του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Ρόκκου και με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών. Αποσπάσματα του ποιήματος θα διαβάσει η κόρη του μεγάλου ποιητή, Ερη Ρίτσου.

Παραστάσεις για παιδιά, με το μεράκι των νέων της ΚΝΕ

Τις τελευταίες πρόβες πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες οι ομάδες θεάτρου και χορού της ΚΝΕ που θα παρουσιάσουν τα έργα «Ντενεκεδούπολη» και «Το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων» αντίστοιχα. Η «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου είναι ένα έργο γνωστό ίσως σε πολλά μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία στην παράσταση, που αποτελεί μια συρραφή από πέντε ιστορίες, θα αναγνωρίσουν γνώριμους ήρωες. Πέρα από τον ευχάριστο ψυχαγωγικό χαρακτήρα της, η παράσταση αποτελεί αφορμή για προβληματισμό με τρόπο που εύκολα μπορούν να προσλάβουν τα παιδιά μέσα από χαρακτήρες και καταστάσεις όπως τα καταπιεσμένα ντενεκεδάκια, τον αυταρχικό Λαδένιο, τη μετανάστευση στη χώρα του Κουρδιστάν, το πλούσιο Φυσερό με το υπερτροφικό «εγώ» που πουλά και αγοράζει, την προσπάθεια από τα ντενεκεδάκια να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Τους παραπάνω χαρακτήρες και πολλούς άλλους ζωντανεύουν τα 14 παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση. Πρόκειται για μερικά από τα μέλη της ομάδας θεάτρου της ΚΝΕ η οποία αποτελείται από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους που αφιερώνουν χρόνο και μεράκι σε αυτή τη δραστηριότητα της Οργάνωσης.

Το έργο της Ζωής Βαλάση το «Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων», μία ιστορία με πολλή μουσική και χορό, ενταγμένη στο πνεύμα των γιορτών, θα ερμηνεύσουν επτά μέλη της ομάδας χορού της ΚΝΕ. Η ιστορία μιλά για ένα Καλικαντζαράκι το οποίο νύχτα Χριστουγέννων βρίσκεται ανάμεσα στα παιχνίδια, μαγεύεται από αυτά και ζητά να μείνει μαζί τους. Απευθύνεται κυρίως σε μικρότερα παιδιά, με διδάγματα και μηνύματα αποδοχής του διαφορετικού. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικά τα λόγια με τα οποία υποδέχονται τα παιχνίδια το Καλικαντζαράκι: «Κι αν είναι καλικάντζαρος/καθόλου δε μας νοιάζει/όλου του κόσμου τα παιδιά/η αγάπη τ' αγκαλιάζει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίσκεψη στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. θα επισκεφτεί τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με επικεφαλής το Γραμματέα, Θοδωρή Χιώνη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους συγγενείς των φιλοξενούμενων και τους φίλους του Ιδρύματος.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816


Αλληλογραφία πρυτάνεων - πρωθυπουργού...

...για το νόμο - πλαίσιο

Ο νόμος είναι νόμος απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, σε απαντητική επιστολή του στους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθήνας και του ΕΜ Πολυτεχνείου, που πριν τα Χριστούγεννα του είχαν ζητήσει να παρέμβει για την εξομάλυνση της κατάστασης στα πανεπιστήμια, σε σχέση με το νόμο - πλαίσιο. Οι πρυτάνεις απάντησαν με νέα επιστολή, όπου αναφέρουν πως δεν αμφισβητούν την εφαρμογή των νόμων, αλλά θεωρούν, όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές και η σύνοδος πρυτάνεων, πως ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και είναι ανεφάρμοστος. Επίσης, ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της συνόδου πρυτάνεων, για μια ακόμη φορά. Οπως γίνεται φανερό, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο, ο οποίος διαλύει ό,τι έχει απομείνει απ' την Ανώτατη Εκπαίδευση, μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, στοχεύει στην αλλαγή της συνοχής και του περιεχομένου σπουδών κ.ά. Ο αγώνας για να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο είναι αγώνας των φοιτητών, των σπουδαστών και των πανεπιστημιακών, που με τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, μπορούν να τον σταματήσουν στην πράξη, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν.

Κινητοποίηση για τη μεταφορά των μαθητών

Σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, στις 12 το μεσημέρι, για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών, διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη οι: Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Βιβλιοπαρουσιάσεις της ΚΝΕ

Βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» διοργανώνει η ΚΝΕ στην Αττική.

Σήμερα Πέμπτη
  • Στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στον Πειραιά (πλατεία Κοραή), σε εκδήλωση των Νομαρχιακών Οργανώσεων Πειραιά και ΤΕΙ και των Τομεακών Οργανώσεων Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Νομικής, Γεωπονικού και ΑΣΟΕΕ, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εχει προσκληθεί για να παραστεί και η ίδια η συγγραφέας.
  • Στις 6.30 μ.μ. στο πατάρι της «Σύγχρονης Εποχής», σε εκδήλωση των Μαθητικών Οργανώσεων Κεντρικού Τομέα, θα παρουσιαστεί «Το γαλάζιο τετράδιο» του Εμ. Καζάκεβιτς, από τον Κώστα Μπορμπότη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βύρωνα, σε εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Φυσικομαθηματικής, Φιλοσοφικής, Πολυτεχνείου και Σχολών Υγείας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο βασιλιάς άνθρακας» του Απ. Σίνκλερ, από τον Σταύρο Σκουλλή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία ιατρικών συλλόγων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, σήμερα Πέμπτη 29 Δεκέμβρη και ώρα 1.30 μ.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ