ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
Ομονοούν συμφωνούντες και διαφωνούντες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δίνουν και παίρνουν ξανά αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα για το Βατοπέδι, με αφορμή την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Τα κόμματα που σαν κυβέρνηση εμπλέκονται πρωταγωνιστικά στο σκάνδαλο με τις ανταλλαγές οικοπέδων εμφανίζονται τώρα σαν θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ τα ίδια συμφώνησαν στο κουκούλωμα των πολιτικών ευθυνών μέσα από την επιτροπή που συνέστησε η Βουλή για να διερευνήσει το σκάνδαλο. Η επαναφορά του θέματος αφήνει και πάλι έξω την ουσία, την οποία μόνο το ΚΚΕ είχε αναδείξει στο πόρισμα που κατέθεσε μετά τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής. Ελεγε το ΚΚΕ στο πόρισμά του: «Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες, όμως, κινούνται σε δύο επίπεδα. Σε ένα πρώτο διαχρονικό επίπεδο είναι η ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, οι οποίες διαμόρφωσαν και αποδέχτηκαν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από δεκαετίες και το οποίο επέτρεψε και εξακολουθεί να επιτρέπει τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης να είναι ήδη παραχωρημένες ή να κινδυνεύουν να παραχωρηθούν σε μοναστήρια και γενικότερα στην Εκκλησία. Και σε ένα δεύτερο συμπληρωματικό του πρώτου επίπεδο είναι η συγκεκριμένη ευθύνη των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και πολιτικών προσώπων αναφορικά με το συγκεκριμένο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το σκάνδαλο αυτό ανέδειξε τη βαθιά σήψη που επικρατεί στο πεδίο που συναντιούνται, συναλλάσσονται και διαπλέκονται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, τα κόμματα εξουσίας, μοναστήρια, επιχειρηματίες, μηχανισμοί του κράτους, κ.ά.». Εκεί βρίσκεται το ζουμί και όχι στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η μεταφορά του Εφραίμ στην Αθήνα, στο αν είναι σύννομη η προφυλάκισή του ή όχι και πάει λέγοντας. Στον πυρήνα της υπόθεσης, άπαντες, διαφωνούντες και συμφωνούντες με το χειρισμό της υπόθεσης Εφραίμ, δεν αμφισβητούν τα «χρυσόβουλα» και την κατοχή δημόσιας γης από τα μοναστήρια, κι ας σκούζουν για το σκάνδαλο. Η γύμνια τους, άλλωστε, είναι εξόφθαλμη, στο βαθμό που αρνούνται και το ελάχιστο από τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ, να καταργηθούν, δηλαδή, μια κι έξω τα «χρυσόβουλα». Τα άλλα όλα είναι για λαϊκή κατανάλωση και σαν τέτοια πρέπει να τα απορρίψει ο λαός.

Χυδαία προπαγάνδα...

Μ' ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο, η χτεσινή «Αυριανή», ιδιοκτησίας του ομίλου Κουρή, επιχειρεί με αισχρό τρόπο να ρίξει στους εργαζόμενους το φταίξιμο για το φαλιμέντο του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ», στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου συμμετέχει ο εκδότης της εφημερίδας. Η «Αυριανή» ισχυρίζεται ότι «από το 2001 έως το 2010, 81.903.196.293 δρχ. τσέπωσαν οι εργαζόμενοι του ALTER», λες και οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν τζάμπα, και απειλεί ότι «θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα». Γράφει ακόμα ότι «Υπήρχαν μισθοί των 100.000 ευρώ και 120.000 ευρώ το μήνα και πληθώρα από διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες» (μάλλον θα μιλά για τα στελέχη του στο σταθμό), ενώ στο υποσέλιδο δίνει και τα ποσά που την ίδια περίοδο πλήρωσε η εργοδοσία στην Εφορία και αλλού. Το δημοσίευμα έρχεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα και φαίνεται ότι πασχίζει με τέτοιες μεθόδους να τους διαβάλει, να τους συκοφαντήσει, ως υπαίτιους της κατάστασης στο κανάλι, κατάσταση που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των αφεντικών και η κρίση για την οποία οι εργαζόμενοι καμιά ευθύνη δεν έχουν.

... για να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους

Για να συκοφαντήσει τον αγώνα τους, η εφημερίδα ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δε θα έπρεπε να διεκδικούν τα λεφτά τους και να κινητοποιούνται ενάντια στην εργοδοσία, επειδή επί μια δεκαετία πληρώνονταν τους μισθούς τους και το κανάλι κατέβαλλε τις ασφαλιστικές τους εισφορές! Σαν να τους έκανε και χάρη δηλαδή που τους πλήρωνε για τη δουλειά τους στο σταθμό! Ακόμα πιο πέρα, προσπαθεί να τσουβαλιάσει τους εργαζόμενους στο κανάλι με μεγαλοστελέχη του σταθμού που προφανώς απολάμβαναν παχυλούς μισθούς. Αυτοί, βέβαια, ελάχιστα στεναχωρέθηκαν που έκλεισε το κανάλι, αφού το πιθανότερο είναι να βρουν αλλού ένα μισθό πολλαπλάσιο από αυτόν που έπαιρνε η συντριπτική πλειοψηφία όσων σήμερα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας χρήματα ζωτικής σημασίας για την ίδια την επιβίωσή τους. Πάντως, πέρα από το ιδιαίτερο στίγμα που δίνει το πρωτοσέλιδο της «Αυριανής» και το ρεπορτάζ που το συνοδεύει στις μέσα σελίδες, αντανακλά επιπλέον και τον τρόπο με τον οποίο η κάθε εργοδοσία αντιλαμβάνεται τους εργαζόμενους. Αν ήταν δυνατόν να απασχολεί τζάμπα εργατικά χέρια, θα το έκανε ευχαρίστως, αφού φτάνει στο σημείο να χρεώνει αχαριστία και ευθύνες στους σημερινούς απεργούς, επειδή πλήρωνε τους μισθούς και τα Ταμεία τους, υπονοώντας ότι μέχρι που της χρωστάνε και χάρη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστικές γαλέρες

Το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», για το ΝΑΤΟικό πολεμικό προγεφύρωμα που σχεδιάζεται να στηθεί με τη χρήση εμπορικών πλοίων, το οποίο θα συνδέει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, επιβεβαιώνει ότι η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα για τη ναύλωση πλοίων που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό στις πλέον «εκρηκτικές» περιοχές του πλανήτη, καλούνται να ανταποκριθούν οι πάντα πρόθυμοι Ελληνες εφοπλιστές, που επιζητούν γρήγορο χρήμα, κάνοντας μπίζνες που μυρίζουν αίμα.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών, οι οποίοι, παρά τη θέλησή τους, μετατρέπονται σε οργανικό κομμάτι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για σχεδιασμό ή για κάποια άσκηση, όπως διατείνονταν χτες οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ότι υπάρχει προετοιμασία για κάποιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού και γύρω από αυτή, είτε αυτές αφορούν το Ιράν, είτε την εδραίωση στην περιοχή των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους μετά την «αποχώρηση» από το Ιράκ, είτε την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είτε στο κέρας της Αφρικής. Εξάλλου, ακόμα και την εκδοχή της άσκησης να πάρει κανείς, γίνεται πιο φανερός ο όλος σχεδιασμός, αφού ασκήσεις προηγήθηκαν και των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη.

Σε όλα αυτά, όπως δείχνει ο σχεδιασμός, η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν βάση και πολεμικό ορμητήριο. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας καλύτερης θέσης για την ελληνική πλουτοκρατία στη μοιρασιά της ιμπεριαλιστικής λείας. Ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μετάπτωση της χώρας, ανά πάσα στιγμή, από τη θέση του θύτη στη θέση του θύματος, ανάλογα με τις εκάστοτε προτεραιότητες και σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, επαληθεύεται η επικαιρότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ, όπως αυτές καταγράφηκαν και στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή, τον Φλεβάρη του 2011.

Στην Απόφαση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η αστική τάξη της χώρας (και βεβαίως τα κόμματά της, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ), έχει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, σε διάφορες γωνιές της Γης, καθώς και στη λεγόμενη "αντιπυραυλική ασπίδα", που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας (...) Οι κομμουνιστές καλούνται να αποκαλύψουν στους λαούς πως το "νέο" ΝΑΤΟ δε γίνεται καλύτερο, ούτε "προωθεί την ασφάλεια" στα πέρατα της Γης, όπως ισχυρίζεται η αστική προπαγάνδα. Εξακολουθεί να έχει τον επικίνδυνο και βρώμικο ρόλο του ως σφαγέας των λαών και πολεμική "μηχανή" των αστών σε βάρος των λαϊκών κινημάτων, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτές τις συνθήκες, το αίτημα της απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της αποδέσμευσης της χώρας μας, και κάθε χώρας από το ΝΑΤΟ, πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική σε σύνδεση με την πάλη για την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ