ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Παραμένει η ένταση για τα στενά του Ορμούζ

Στο πολεμικό κλίμα συντελεί η ανακοίνωση νέας συμφωνίας δισεκατομμυρίων για πώληση μαχητικών αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ

Ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν
Ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ, που επιδεινώθηκε μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται καθημερινά το 1/3 της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, σε περίπτωση που η Δύση, δηλαδή ΗΠΑ ή ΕΕ, προχωρήσει σε εμπάργκο κατά των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου. «Στις απειλές απαντούμε με απειλές», τόνισε, χτες, ο υποδιοικητής του παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χασάν Σαλαμί, σχολιάζοντας τη δήλωση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Ο Σαλαμί υποστήριξε ότι το Ιράν «δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια κανενός για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα σχέδια άμυνας της χώρας του» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να πουν στο Ιράν τι να κάνει».

Τη σημασία του, όμως, έχει το γεγονός ότι την ώρα που η αντιπαράθεση αυτή για τα στενά του Ορμούζ συνεχίζεται, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή και πώληση προς αυτήν 84 νέων μαχητικών τύπου F 15SA και την αναβάθμιση άλλων 70. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση πυρομαχικών, η εκπαίδευση, τα ανταλλακτικά, η συντήρηση κ.λπ. Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία «τρέχει» εδώ και αρκετά χρόνια. Η ανακοίνωση της συμφωνίας έρχεται να θυμίσει ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται διάσπαρτος στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου μέσα από τις συμμαχίες του με μοναρχίες έτσι ώστε να διασφαλίζει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ενώ η γενικότερη ατμόσφαιρα οξύνεται, το Ισραήλ, που έχει ηγηθεί όλης της κλιμάκωσης κατά του Ιράν, «κατέβασε» χτες τους τόνους. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών - Μοσάντ - μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Ισραηλινών πρέσβεων ανά τον κόσμο, υποστήριξε ότι το Ιράν «με πυρηνικό όπλο είναι απειλή αλλά είναι μια τρομακτική απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ. Υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης και αποτροπής», υποστήριξε ο Ταμίρ Πάρντο σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ».

ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για τη σύνθεση και τη δραστηριότητα των παρατηρητών

Αραβες παρατηρητές στην πόλη Χομς
Αραβες παρατηρητές στην πόλη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Σε αντικείμενο αντιπαράθεσης εξελίσσεται, όπως φαίνεται, η ίδια η δραστηριότητα, αλλά και η σύνθεση της αντιπροσωπείας των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου. Χτες, ομάδες παρατηρητών βρέθηκαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα στη Χομς, αλλά και στη Χάμα, ενώ αναμένονταν και στο νότο στην περιοχή της Ντεράα. Αποφεύγοντας τις γενικότερες δηλώσεις, εκπρόσωπός τους αρκέστηκε, απλώς, να υποστηρίξει ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με το κακό τηλεφωνικό δίκτυο που υπήρχε σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντονίσουν τη δουλειά τους και να επικοινωνήσουν με φορείς.

Χτες, συνεχίστηκαν οι κρίσεις και οι επικρίσεις για τη δράση των παρατηρητών τόσο από την πλευρά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων όσο και από αρκετές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. ΗΠΑ και Γαλλία έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι «δεν φαίνεται» οι παρατηρητές να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα και να μπορούν να διαμορφώσουν μια συνολική πραγματική εικόνα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν πρόσβαση σε πολιτικούς κρατουμένους και εκπροσώπους των αντιφρονούντων άμεσα και να μη βιάζονται να εκφράζουν «ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας των συριακών αρχών». Ανάλογες απόψεις διατυπώθηκαν και από διάφορους εκπροσώπους αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Από την άλλη, ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Κίνα, εκτιμώντας ότι οι παρατηρητές δρουν «αντικειμενικά».

Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης εξελίσσεται και η επιλογή του Αραβικού Συνδέσμου να θέσει επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών τον βετεράνο Σουδανό αντιστράτηγο Μουχάμαντ Αχμάντ Μουστάφα αλ Ντάμπι. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεταν το ερώτημα γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ως επικεφαλής, ο οποίος για αρκετά χρόνια διατέλεσε επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της δικτατορίας του Ομάρ αλ Μπασίρ στο Σουδάν και ευθύνεται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι κάποιος άλλος Αραβας αξιωματούχος. Εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου απάντησε ότι η επιλογή του αλ Ντάμπι είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του Συνδέσμου και ούτως ή άλλως αποστολή των παρατηρητών δεν είναι να παρέμβουν και να εκφράσουν άποψη, αλλά να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να διαμορφώσει άποψη το Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Χτες, όσο συνεχίζονταν οι επισκέψεις των παρατηρητών, αντικαθεστωτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις πόλεις που επισκέφτηκαν, αλλά και σε συνοικίες της Δαμασκού και ότι σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα των Σέρβων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Ασκοπη» χαρακτήρισε χτες την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στα μέσα Φλεβάρη ο επικεφαλής του Δήμου Λεπόσαβιτς Μπράνκο Νίνιτς, υποστηρίζοντας ότι το σερβικό Σύνταγμα χαρακτηρίζει με σαφήνεια την επαρχία ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και ως εκ τούτου το όλο θέμα είναι «σπατάλη χρόνου».

Το ίδιο 24ωρο ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα περιόριζε το περιθώριο χειρισμών της Σερβίας σε σχέση με την ΕΕ. Ωστόσο, δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα των δημάρχων των βόρειων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα με θέμα εάν δέχονται ή όχι τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών στην περιοχή.

Στο δημοψήφισμα έχουν ανακοινώσει ως τώρα πως προτίθενται να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των δήμων των Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν.

ΚΙΝΑ - ΚΟΥΒΑ
Συμφωνία για εμπόριο και επενδύσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα και η Κούβα συμφώνησαν την Τρίτη να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη μιας διμερούς οικονομικής ατζέντας που θα προωθεί την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών για την περίοδο 2012 - 2016. Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών της 24ης συνόδου της διακυβερνητικής Επιτροπής που διεξήχθη στο Πεκίνο της Κίνας παρουσία του αντιπροέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας Ρικάρντο Καμπρίσας και του υπουργού Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ. Ο Καμπρίσας δήλωσε πως οι δύο πλευρές στηρίζουν τον κοινό στόχο για ενίσχυση, εμβάθυνση και επέκταση του εμπορίου και των κοινών επενδύσεων σε τομείς που δίνονται προτεραιότητα για το πενταετές αυτό διάστημα.

ΙΣΡΑΗΛ
Αεροπορική επιδρομή κατά Παλαιστινίων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Νέα αεροπορική επιδρομή κατά στόχων στη βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε το Ισραήλ ως «απάντηση», όπως υποστηρίζει, σε τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά ισραηλινού εδάφους την Τετάρτη. Ούτε οι ρουκέτες, ούτε η επιδρομή προκάλεσαν θύματα ή ζημιές. Αυτά συμβαίνουν ενώ συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, τρία χρόνια από την εξαπόλυση της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» κατά της Λωρίδας της Γάζας που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους και ισοπέδωσε την ήδη κατεστραμμένη Λωρίδα από τον χρόνιο αποκλεισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ